PS 4 Flashcards
motivaatio
Psyykkinen voima, joka suuntaa yksilön toimintaa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi. Motiivi on voima, jonka avulla viritetään, suunnataan ja ylläpidetään päämäärään suuntautuvaa käyttäytymistä.
Maslowin tarvehierarkia
Hierarkinen kuvaus motiivien tärkeysjärjestyksestä. 1.fysiologiset 2.turvallisuus 3.läheisyyden tarve 4.arvostuksen tarve 5.Itsensä toteuttaminen
ulkoinen motivaatio
toiminnan pontimena on ulkoisten palkkioiden saavuttaminen (raha, arvosanat, arvostus). Taustalla on ympäristön paine. Behavioristit uskoivat ulkoisen palkkion vaikutukseen.
sisäinen motivaatio
.
motiiviristiriita
.
biologiset motiivit
.
sosiaaliset motiivit
.
frustraatio-aggressio hypoteesi
.
homeostaasi
Ihmisen ja nisäkkäiden tavoite ylläpitää ja säädellä mm. elintärkeitä toimintoja, esimerkiksi aineenvaihdunnallista tasapainoa, ruumiinlämpöä, sydämen sykettä sekä verenpainetta.
hypotalamus
- Mittaa verestä mm. sokeri-, ja suolapitoisuuksia sekä hormonipitoisuuksia. - .Voidaan pitää hormonaalisen säätelyn ylimpänä keskuksena. Se lähettää viestiä aivolisäkkeelle, jos veressä olevien hormonien määrä muuttuu ja hormonitasojen säätelyyn on tarvetta.
- Toimii eri univaiheiden välisenä ”katkaisijana”
- osallistuu elintoimintojen säätelyyn, kuten nälkä, jano, seksuaalisuus, autonominen hermosto.
introseptio
tarkoittaa elimistön sisäisten tilojen aistimista. Sen avulla ihminen kykenee aistimaan elimistönsä reaktioita, esimerkiksi ruumiinlämmön, kutinan, ruoansulatuselimistön sekä sukupuolielinten reaktiot.
tunneäly
emotionaalinen älykkyys tarkoittaa kykyä toimia emootioiden kannalta tarkoituksenmukaisesti. Tunneälyn osatekijöitä ovat esimerkiksi kyky tunnistaa omia ja muiden tunteita, kyky säädellä omia tunteitaan, kyky vaikuttaa toisen ihmisen tunteisiin ja kyky ilmaista omia tunteitaan tarkoituksenmukaisesti.
GREENBERG: TOISSIJAISET REAKTIIVISET TUNNEREAKTIOT
Toissijainen tunne on tavallaan oireita jostakin ensisijaisesta tunteesta, joka on esimerkiksi koettu epäsuotavaksi tuoda esille. Surun hetkellä esimerkiksi mies saattaakin muuttua vihaiseksi. Toissijaisia tunteita saatetaan käyttää peittämään ensisijaisia tunteita itseltä tai muilta.
Phineas Gage
rakennusmies, jonka pään läpi sinkouti rautakanki räjähdysonnettomuudessa. Onnettomuudesta ei aiheutunut Gagelle halvauksia tai vakavia kognitiivisia ongelmia, mutta hänen luonteensa ja käyttäytymisensä muuttui. Hän muuttui tunnollisesta laiskaksi ja mukavasta tunteettomaksi. Tämä todisti että, emootiot ja tunteiden säätely liittyvät aivotoimintoihin ja että otsalohkot liittyvät olennaisesti tunne-elämän säätelyyn.
Pikku-Albertin tapaus
Pikku-Albert oli pieni poikavauva joka oli koehenkilönä John B. Watsonin kokeessa, jossa hän halusi todistaa ihmisen olevan syntyessään tyhjä taulu eli “tabula rasa”. Koeasetelmassa Pikku-Albert oli huoneessa kesyn hiiren kanssa ja aina kun Pikku-Albert yritti koskea hiireen leikkiäkseen sen kanssa, hänet säikäytettiin pahasti. Tämä aiheutti pojalle pysyvän pelon hiiriä, ja myös muita karvaisia eläimiä kohtaan. Koeasetelmassa oli siis kysymys pelon oppimisesta ehdollistumalla ja pelkoreaktion yleistymisestä.
Antonio Damasio
psykologi, joka on tutkinut mm. tunteiden neurobiologista perustaa tutkimalla sekä aivovauriopotilaita että terveitä koehenkilöitä. Hänen mukaansa aivot koostuvat hermoverkoista, jotka tunnistavat ympäristöstä tulevia emotionaalisesti merkityksellisiä ärsykkeitä, erityisesti sellaisia jotka ennustavat vaaraa ja riskejä.
flow
Mihaly Csikszentmihalyin antama nimitys erittäin myönteiselle kokemukselle, johon liittyy usein vahva keskittyminen johonkin toimintaan tai asiaan joka tuottaa henkilölle nautintoa.