Socialpsykologi / Social kognition Flashcards

1
Q

Beskriv hur stereotyper uppkommer.

A

Stereotyper bildas genom kategoriseringar och scheman och kan leda till fördomar.

• Kategoriseringar: Automatisk process som förenklar och organiserar information från omvärlden. Universella kategorier: ålder, kön, barn/vuxna, unga/gamla, etnicitet. När en person kategoriseras (som individ eller medlem av en viss grupp) aktiveras schemat för den personen/gruppen. Exempel: när vi kategoriserat ”päls, fyra ben och svans” aktiveras vårt schema för -> ”hund”.

• Schema: Ett mentalt ramverk som hjälper oss att organisera, tolka och förstå vår omvärld. Tänk ett arkiv med mappar – varje mapp utgör ett schema med information om en individ, grupp individer, händelser, platser eller föremål (t.ex. vad en hund är, vad som brukar hända på ett födelsedagskalas).

• Stereotyp: En förenklad och generaliserad uppfattning om en grupp människor. Stereotyper kan påverka hur vi tänker, beter oss och fattar beslut om andra människor – kan leda till orättvisor och missförstånd. Eftersom stereotyper är förenklade bilder tar de inte hänsyn till den mångfald och de variationer som faktiskt finns inom grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är Halo-effekten? Vilka konsekvenser kan detta fenomen tänkas ha i rättsliga sammanhang.

A

En form av bias där en persons positiva eller negativa egenskaper påverkar uppfattningen om deras andra egenskaper. T.ex. om vi tycker att någon är attraktiv är vi mer benägna att också anta att den är smart eller vänlig, även om vi inte har några bevis för det. Det handlar alltså om hur en egenskap kan “skina” över andra och påverka vårt intryck av helheten.

Konsekvenser: att domare formar ett intryck av en person som påverkar utgången/bedömningen (av tex en vittnesutsaga) istället för att döma på befintlig bevisning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär det fundamentala attributionsfelet? Vilka konsekvenser kan detta fenomen tänkas ha i rättsliga sammanhang.

A

När vi bedömer andras beteenden tenderar vi att överskatta betydelsen av interna faktorer (personlighet/avsikter) och underskatta externa faktorer (situationella omständigheter). Exempel: Bilen framför kör inte när det blir grönt, vi tänker ”föraren måste vara är dum i huvudet” (internt) men i själva verket sitter det tre barn i baksätet som knäppt upp bältet (situationen/extern).

Konsekvenser: domare kan felaktigt tro att det brottsliga beteendet endast beror på den åtalades karaktär utan att beakta externa (situationsbetingade) omständigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär aktörs-observatörseffekten? Vilka konsekvenser kan detta fenomen tänkas ha i rättsliga sammanhang.

A

Som aktör: tenderar vi att förklara vårt eget beteende utifrån externa/situationella faktorer (jag halkade för att det var halt). Som observatör: tenderar vi att förklara aktörens beteende utifrån interna/personliga faktorer (han halkade för att han är klumpig).

Alltså: vi ser vårt eget beteende som relativt föränderligt och starkt påverkat av situationen, medan vi ser andras beteende som mer stabilt och beroende av personliga egenskaper.

Konsekvenser: observatören (domaren) beaktar ej de situationella omständigheterna i tillräcklig grad - individuella egenskaper får påverkan på utgången i målet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forskning om social kognition har visat att vi människor tenderar att använda s k självtjänande bias. Diskutera för- och nackdelar med sådana biases.

A

Självtjänande bias = tendensen att tillskriva framgångar till egna förmågor och insatser, medan misslyckanden oftare förklaras med externa faktorer (jfr. lyckad tenta = jag är smart och har pluggat hårt, misslyckad tenta = lärarens fel, tentan var svår).

Fördelar:
- Ökad självkänsla och självförtroende (genom att attribuera framgångar till sig själv)
- Minskad risk för depression och ångest (kopplat till misslyckanden)
- Motivation (att se sig själv som kapabel, tron om att man kan påverka resultatet)
- ”Belief in a just world” (man får vad man förtjänar, ”dåliga saker händer dåliga människor”, känsla av kontroll över vad som händer oss).

Nackdelar:
- Bristande självinsikt (pga. förnekar egna brister eller överskattar sin roll)
- Relationsproblem (konflikter, tar ej ansvar för sina handlingar)
- Hämmar lärandet (lär inte av sina misstag pga. erkänner inte misstagen)
- Arrogans och bristande samarbetsförmåga (negativ påverkan på lagarbete)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge exempel på hur stereotyper kan påverka tolkningar, minnen och beteenden i rättsliga sammanhang.

A

I rättsliga sammanhang kan stereotypa tankemönster och fördomar leda till icke likabehandling = rättsosäkerhet.

Tolkningar: Genom att placera in någon i en viss kategori lägger vi alla de egenskaper som hör till kategorin till denna bestämda människa som vi egentligen inte vet något om alls. Vi tolkar personen utifrån våra förutfattade meningar.

Minnen: scheman fungerar som ett filter och håller ute information som motsäger ditt schema - vi tenderar alltså att bortse från information som inte passar in i schemat. Vi uppmärksammar och minns sådant som stämmer överens med våra förutfattade meningar.

Beteenden: exempel: bedöma ”utgrupper” hårdare än den ”egna” gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Diskutera socialpsykologiska mekanismer som skulle kunna leda till att människor blir utsatta för s.k. hatbrott (hets motfolkgrupp och olaga diskriminering)

A

Stereotyper = generalisering av egenskaper hos en grupp, individuella skillnader beaktas ej, kan leda till -> Fördomar = en positiv eller negativ attityd mot en viss grupp, som i sin tur kan leda till -> Diskriminering = ett negativt beteende gentemot samma grupp.

Vår attityd gentemot en person/sak består av tre komponenter:
A. Affektiv komponent: våra känslor och upplevelser av personen/saken (ofta en negativ känsla kopplad till en (ut)grupp)
B. Beteendekomponent: vårt beteende gentemot personen/saken
C. Kognitiv komponent: våra tankar och idéer om personen/saken

Exempel: (C) Arbetsgivaren tänker att unga jurister inte är lite skickliga som äldre och erfarna jurister vilket leder till att (A) arbetsgivaren tvivlar på och har dåliga känslor kopplade till unga jurister, vilket i sin tur leder till (B) att arbetsgivaren inte anställer unga jurister.

Stereotyper kan alltså påverka hur vi tänker, känner och beter oss mot en viss grupp människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför skapar människor stereotyper?

A

Stereotyper är en automatiskt process som hjälper oss att snabbt

1) kategorisera människor 2) förutse deras beteende 3) bestämma hur vi ska bete oss runt dem

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Diskutera socialpsykologiska mekanismer som skulle kunna påverka bedömningar i
rättsliga sammanhang. Ge exempel.

A

Exempel på saker att diskutera:

  • Stereotyper och fördomar
  • Det fundamentala attributionsfelet / aktörs-observatörseffekten
  • Halo-effekten
  • Bilden av “det ideala brottsoffret” (jfr. sexualbrottsoffer)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly