Smerter Flashcards

1
Q

Paracetamol (Ikke-opioide analgetika)

A

Smertestillende og febernedsettende effekt – ikke effektiv mot revmatiske sykdommer og der inflammasjonskomponenten er framtredende. Brukes ved lette – moderate smerter, tilstrekkelig lindring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Aspirin (Acetylsalisylsyre) (Analgetika)

A

Omdannes til salisylsyre – analgetisk og antiinflammatorisk effektiv
Hemmer COX-enzym – redusert produksjon av prostaglandiner

Effektiv ved akutte nociseptive smerter - kan redusere behovet for opioider ved samtidig bruk av paracetamol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

NSAIDs (ibuprofen) (ibux)

A

Hemmer COX-enzym – nedsatt prostaglandinproduksjon, og analgetisk og antiinflammatorisk effekt. God effekt ved nociseptiv smerte – redusert behov for opioid ved sterk smerte. Er symptomlindrende men endrer ikke sykdomsforløpet. Er også febernedsettender.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Morfin (Opioid)

A

Binder seg til og stimulerer opioidreseptorer. Øker aktivieten i den nedagående hemmende nervebanen, hemmer overføring av smertesignaler i ryggmargen samt hemmer opplevelsen av smerte i hjernen.

De ulike opioidreseptorene er delta, kappa og my. Den smertestillende effekten av opioidene formidles i hovedsak via my reseptorene. Kappa reseptorene er trolig ansvarlig for noe av den sedative og dysforiske effekten.

Bivirkninger:
Smertelindring
Obstipasjon
Kvalme og oppkast
Stemningsleie (både positivt og negativt)
Uro, forvirring
Avhengighet
Økt toleranse
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kodein og tramadol

A

Kodein brukes sjeldent alene men ofte med paracetamol. Kodein likner morfin men binder seg ike til my reseptorene på lik måte, gir derfor ikke smertestillende effekt i seg selv. Ca 10% omdannes av den tiøflrte kodeindosen til morfin, dette morifnet gir den smertelindrene effekten.

Tramdaol, opioid som sidestilles med kodein i beahdnling av milde til moderate sterke smerter. Har i seg selv svak smertestillende effekt. Smertestillende effekten medieres vesentlig gjennom metabolitten O-desmetyltramadol (2-4 ganger kraftigere effekt enn morfinsubstansen) - Stimulerer my reseptorene og hemmer reopptak av serotonin og noradreanlin samt stimulere adrenerge alfa-reseptorer. Vil i teorien gi en svak antidepressiv effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly