Skadeståndsrätt Flashcards
saksada 5:7
fysisk skada som drabbat lös eller fast egendom, brandskador, krossade rutor, förlust av egendom m.m
Ekonomiska följdskador, ex reperationskostnader, transportkostnader, inkomstförluster m.m
personskada 5:1
fysisk eller psykisk skada på människokroppen, sår, kroppsskador, avslitna lemmar, depressioner, chocktillstånd, m.m
ren förmögenhetsskada
Ekonomiska skador utan direkt samband med person - eller sakskador, ex försämrat rörelseresultat eller inkomstförlust, orsakat av ex felaktigt myndighetsbeslut, bedrägeri, förtal.
Enligt SkadestL 2:2 ersätts en förmögenhetsskada vid brott, det vill säga handling som är straffbelagd enligt brottsbalken eller annan specialstraffrättslig bestämmelse.
Exempel på brott som regelmässigt ger upphov till rena förmögenhetsskador och skadeståndsansvar är bedrägeri (9 kap 1 § BrB) och förskingring (10 kap 1 § BrB).
kränkning - skada på individens integritet
Ersättning vid skada som består i känslor av rädsla, obehag, förnedring eller liknande.
Kränkning ger dock endast upphov till skadestånd i det fall kränkningen orsakats genom brott som innefattar ett angrepp mot person (ex misshandel 3:5 BrB), frihet (ex olaga frihetsberövande 4:2 BrB), frid (ex olaga hot 4:5 BrB), ära (ex förtal 5:1 BrB).
Kränkningen måste dessutom vara av allvarlig natur.
Kausalitet = orsakssamband
Samband mellan handlingen och skadan är ett grundläggande krav för skadeståndsansvar.
Handlingen ska ha varit ”en tillräcklig och nödvändig betingelse” (hade det inte varit för A hade inte B inträffat) för skadan.
Handlingen ska alltså både ha orsakat och varit nödvändig för skadan.
Adekvat kausalitet
Orsakssambandet ska vara rimligt ur ett sannolikhetsperspektiv. Handlingen ska vara en skadeståndsrättsligt adekvat orsak (det får inte vara hur långsökt som helst), vi talar här om ”adekvat kausalitet”.
När används culpabedömning?
För att avgöra om någon varit vårdslös. Culpa = vårdslöshet. Dolus = avsikt. Casus = olycka. Culparegeln är utgångspunkt för skadeståndsbedömning vid sak - och personskador.
Culpabedömningen: avgöra om någon varit vårdslös
Handlingsnorm - lagar och förordningar
Sedvana - hur man brukar göra, tex i arbetslivet.
Fri culpabedömning - vid avsaknad av normer
Objektiva ansvarsfrihetsgrunder
Nödvärn 24:1 - blir man angripen av en rånare har man rätt att använda våld för att försvara sig.
Nöd 24:4 - om grannens hus brinner och man krossar en fönsterruta för att rädda familjen, blir man inte dömd eller skadeståndsskyldig.
Samtycke - om du ber någon eller samtycker till att någon förstör din egendom blir denne inte skadeståndsskyldig.
Tjänsteplikt - handlingar som man gör inom ramen för sin tjänst. Poliser har rätt att bruka våld, 10 § polislagen.
Principalansvar?
3:1 arbetsgivare svarar som huvudregel för de skador de anställda orsakar i tjänsten
Föräldrars ansvar för barns handlingar
3:5 Normalt sett enligt culparegeln: bristande översikt (tillsynsplikt) kan innebära att föräldern anses ha vållat skadan via barnet.
För brottsliga handlingar föreligger ett begränsat strikt ansvar.
Om barnet exempelvis eldar ner en skola, blir föräldrarna strikt ansvariga.
Om ett barn kränker någon, blir föräldrarna strikt ansvariga.
Begränsningsregel: Föräldrarnas ansvar enligt första stycket är för varje skadehändelse begränsat till en femtedel av prisbasbeloppet.
Vad innebär jämkning - skadelidandes medverkan?
Om den skadelidande själv medverkat till skadan kan rätten till ersättning jämkas, enligt 6 kap. 1 § SkadestL. När det kommer till personskada måste den skadelidande agerat med uppsåt, alternativt varit grovt vårdslös, för att jämkning av skadeståndet ska ske. Uppsåtlig medverkan är ytterst ovanligt.
Vad innebär jämkning - skadevållarens ekonomiska situation
Den som orsakar en skada ska ersätta den. Skulle däremot den skyldiges ekonomi vara så dålig, att ett fullt skadestånd skulle bli oskäligt betungande för denne, kan jämkning ske. Vid bedömningen ska hänsyn tas till den skadelidandes behov och omständigheter i övrigt, 6 kap. 2 § SkadestL.
Har skadevållaren en ansvarsförsäkring, betalar försäkringsbolaget ersättningen, och skadeståndet är då inte att klassas som oskäligt betungande. Finns en försäkring utesluts jämkning.
Vad har den skadelidande för skyldighet när det kommer till att begränsa sin skada?
Den drabbade ska begränsa sin skada. Om någon kastar in en sten genom ditt fönster mitt i vintern bör du se till att på något sätt sätta för fönstret tills du får ett nytt, så att det inte leder till köldskador inne i huset. Uppfyller den skadelidande inte kraven på att begränsa sin skada kan ersättningen sättas ned.
Vad innebär solidariskt ansvar?
SkadestL 6:4: Om flera personer orsakar skada blir de solidariskt ansvariga för skadan. Den skadelidande kan kräva vem som helst på hela skadeståndet (ersättningen kan inte övergå 100 % av skadan). Den som blir skyldig har regressrätt mot övriga skadeståndsansvariga.
Vad innebär det att ha strikt ansvar?
ansvar även då skadevållaren inte varit vårdslös.