sjukvården som organisation + organisations typer Flashcards

1
Q

på vilket sätt har vården förändrats ?

A

vården har gått från centralisering till decentralisering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

vad innebär centralisering och decentralisering

A

Centralisering Innebär en koncentration eller samling av service, befolkning eller inflytande till en viss punkt.

Decentralisering innebär en fördelning av verksamheter eller inflytande från ett centrum eller ett fåtal centra till fler områden och personer. Syftet med decentralisering är att kunna tillvarata lokala resurser. idag är Sveriges sjukvård decentraliserat då kommuner och regioner har ett omfattande ansvar.

genom att decentralisera sker det en maktförskjutning till lägre nivåer i en organisation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

varför skedde det en decentralisering av sjukvården

A

decentraliseringen inom landstingen syftade till att anpassa verksamheten efter lokala förutsättningar och uppmuntra initiativ från lägre nivåer i organisationen. Decentralisering antogs också öka det demokratiska inflytandet, ansvaret och ett ökat handlingsutrymme för de som arbetar inom organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

vad är en Vårdorganisation och vad är dess syfte/mål

A

En social enhet som är avsiktligt konstruerad för att uppnå specifika mål. En organisation skapas om uppdraget är komplext och flerdimensionellt

  • Organisering av en vårdenhet, ex vårdcentral, har fått sitt uppdrag av politiker på både lokal och central nivå.
  • Syftet är att försöka uppnå uppsatta mål
    o genom att ex samarbeta med kompetensen från en mängd olika medarbetare kan ett komplext mål, ex en god och säker omsorg, uppnås.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

vad är en organisationsstruktur

A

En organisationsstruktur beskriver hur en viss organisation ser ut, vilka roller och ansvarsområden som finns och hur kommunikationen fungerar och löper mellan olika delar av organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

vilka olika Organisationsstrukturer finns det

A

byråkratiska skolan, NPM, matris, lean

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

förklara den byråkratiska skolan som en organisationsstruktur

A

Bygger på en tydlig maktstruktur med tydlig fördelning av arbetsinnehåll. En konservativ hållning av arbetets struktur. Denna struktur utgår ifrån mekanisk struktur med kunskap och makt i toppen. Den ställer även krav på auktoritära relationer i en hierarkisk organisationsstruktur med top-down kommunikation där varje medarbetare arbetar utifrån ett avgränsat ansvarsområde.

  • Positivt: ger en tydlig och stabil organisation. Detta gör att jag som medarbetare har full koll på mina arbetsuppgifter vilket gynnar patientsäkerhet.

Negativt/brist: Med en hög andel välutbildade, autonoma och professionella medarbetare inom hälso- och sjukvården, är det svårt att få detta att fungera optimalt.

PowerPoints:
o tydlig maktstruktur
o tydlig fördelning av arbetsinnehåll
o konservativ med tydlig struktur
o avgränsat arbetsansvar – specialisering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

förklara den NPM (New public management) som en organisationsstruktur

A
  • en organisationsstyrningsmodell med inspiration hämtad från näringslivet där fokus ligger på kunder, resultat och effektivitet,
    decentraliserad styrning och vinst. Utgår från att vården privatiseras och blir mer eller mindre marknadsmässig för att öka produktivitet och effektiviteten i verksamheten.
  • Huvudsyftet med NPM brukar sammanfattas som ett försök att överföra marknadsideal till
    den offentliga verksamheten. Fokus ligger på resultatet och inte lika mycket på processen, dvs inte hur saker görs utan på det slutgiltiga resultatet

Powerpoints:
o Avreglering
o Kontraktstyrning
o Decentralisering
o Produktivitet – effektivitet
o Vinstintresse – konflikt med vårdtagarnas behov av vård.
o Marknadsorienterat synsätt med mer eller mindre uttalat krav på vinst.

Negativt: Fokus blir pengar, pressad och stressad miljö, kravmål på dokumentation. Tid och resurser läggs på administrationen ist för på patienterna. Mätning av komplex vård och Överbevakning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara lean som organisationsstruktur

A
  • Hämtar inspiration från från industrisektorn. Arbetssättet innebär att varje händelse i en vårdprocess ska mätas, värderas och regleras för att öka verksamhetens effektivitet.
  • Syftet är att höja produktionen men resultatet kan bli att det istället minskar den enskilde medarbetarens självständighet, autonomi och professionalitet.
  • 5S är ett begrepp som används vid lean-arbete och behandlar olika verktyg för att snabbt identifiera, eliminera och/eller underhålla specifika vårdprocesser för ständig förbättring och kostnadseffektivisering. Detta synsätt tar ingen hänsyn till vårdtagarens situation eller hens bästa och går tvärt emot HSL och SOL:s intentioner om god vård’
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

förklara matris organisationen

A
  • Vanlig inom tjänsteproducerande organisationer. Kräver koordination och samverkan i beslutsprocesser vilket kan innebära att arbetet får en utdragen beslutsfunktion. Flera beslutsfattare och enheter är involverade i samma beslutsprocess. Mångfalden i beslutsprocessen kan ge otydlighet när det gäller vem som gör vad, då flera olika delar eller organisationer kan vara aktiva samtidigt.
  • Nackdelen med matrisorganisationen är att olika enheter arbetar med olika arbetsinsatser men ingen äger vårdhandlingen fullt ut. Arbetssättet skapar förvirring/otydlighet om vem som gör vad.

Powerpoints
o Koordination och samverkan
o Demokratiskt arbetssätt
o Otydlig maktstruktur
o Beslutsprocessen kräver flera beslutsfattare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Olika typer av styrning i ett landsting

A

politisk, administrativt, professionell, hierarkisk, byråkratisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

politisk styrning

A
  • De beslut som fattas av politiker, huvudsakligen genom lagar, mål och riktlinjer, prioriteringar, resursfördelningar och strukturella förändringar. Styrningen är i stor utsträckning en styrning på distans. Påverkar de administrativa processerna, men deras inflytande över vårdprocessen är begränsat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

administrativ styrning

A
  • Tjänstemän som ska genomföra förändringen och verkställa beslut från politikerna. Styr även de administrativa processerna i organisationen. Tex budgetprocessen, intern kontroll av arbetsmiljön. Påverkar resursfördelning, tillsättning av befattning, lönesättning. Begränsat inflytande över vårdprocessen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Professionell – styrning

A
  • Det medicinska styret, främst läkare. Vårdprocesserna styrs främst av läkare pga hierarkiska positioner där professorer, chefsläkare och överläkare har mest makt. Bygger på kunskapsauktoritet. Inggår att följa upp att verksamheten bedrivs i enlighet med evidens. Stort inflytande på verksamhetens innehåll och resultat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hierarkisk – styrning

A
  • De svenska landstingen kan ses som byråkratiska organisationer med många hierarkiska nivåer. Formellt styr politikerna i organisationens topp –> som styr den administrativa ledningen –> som styr den medicinska professionen –> som styr den medicinska verksamheten och personalen där. Auktoritet är kärnan i hierarkisk styrning, utan det fungerar det dåligt eller inte alls.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Det finns två typer av auktoritet i sjukvården, vilka?

A

byråkratisk och kunskapsauktoritet.

17
Q

förklara skillnaden mellan byråkratisk och kunskapsauktoritet.

A

Den byråkratiska utgår från positionen i den hierarkiska strukturen och makten som är förbunden med denna position.

Kunskapsauktoriteten baseras på expertkunskap och är knuten till individen som har denna kunskap. Inte till den position som hen har.

I medicinska verksamheter är det professionella expertkunskaper som ger status och auktoritet. Det innebär att den byråkratiska auktoriteten inte är lika stark och har mindre inflytande över den medicinska professionens handlingar eftersom den inte räknas som lika legitim som kunskapsauktoritet.