sensomotorik o perception pt 2 sinnen Flashcards
vad reagera vår sinnen på ?
synsinnet reagerar på ljus och ljusets egenskaper
Hörselsinnet reagerar på ljudvibrationer i luften eller andra medier.
Smaksinnet reagerar på kemiska substanser i mat och dryck.
Luktsinnet reagerar på kemiska föreningar i luften som vi andas in genom näsan.
Känselsinnet reagerar på beröring, tryck, temperatur och smärta.
Sinnesreceptorer
Sinnesreceptorer är specialiserade strukturer som finns i våra kroppar och som är ansvariga för att uppfatta olika typer av stimuli från omgivningen. Det finns olika slags receptorer för olika sinnen, till exempel fotoreceptorer i ögonen för syn, och smakreceptorer i tungan för smak.
Receptortäthet:
Receptortäthet hänvisar till antalet receptorer i ett visst område av kroppen och är avgörande för hur känslig vi är för olika typer av stimuli. Områden med hög receptortäthet kan vara mer känsliga för beröring, tryck eller andra sensoriska intryck.
Sensoriska nervbanor:
Sensoriska nervbanor är nervsystemets strukturer som förmedlar information från sinnesorganen till centrala nervsystemet (CNS), inklusive hjärnan. Dessa banor är specialiserade på att överföra sensorisk information som smärta, temperatur, tryck, syn och hörsel.
sensorisk kodning:
Sensorisk kodning är processen där information från sinnesreceptorer översätts till nervsignaler som kan förstås av hjärnan. Det inkluderar platsen av receptorer (anatomisk kodning), typen av receptor som aktiveras, och egenskaper hos nervimpulserna (temporal kodning).
Hur är Thalamus är en viktig relästation i hjärnan för sensorisk information?
Thalamus är en viktig relästation i hjärnan för sensorisk information. Det fungerar som en gateway genom vilken sensorisk information passerar innan den når olika delar av hjärnbarken där den bearbetas och tolkas. Thalamus hjälper till att rikta och sortera sensorisk information till rätt områden i hjärnan.
(Allmänna vägen som sensorisk information tar från detektering av stimuli i kroppen till hur den bearbetas och tolkas i hjärnan.) Aktivering av sensoriska neuron:
Sensoriska neuron är specialiserade celler som aktiveras när de utsätts för olika typer av sensoriska stimuli, till exempel beröring, tryck, vibration eller temperaturförändringar på huden. Dessa neuron finns i hela kroppen och har specifika receptorer för att detektera olika typer av stimuli.
(Allmänna vägen som sensorisk information tar från detektering av stimuli i kroppen till hur den bearbetas och tolkas i hjärnan.) Signalen når ryggmärgen:
När sensoriska neuron aktiveras, genererar de elektriska signaler som reser längs nervfibrer. Dessa signaler skickas till ryggmärgen, som är en central del av nervsystemet.
(Allmänna vägen som sensorisk information tar från detektering av stimuli i kroppen till hur den bearbetas och tolkas i hjärnan.) Färdas uppåt längs vita substansbanor:
I ryggmärgen färdas de sensoriska signalerna uppåt längs speciella buntar av nervfibrer som kallas vita substansbanor. Dessa banor fungerar som transportvägar som för med sig den sensoriska informationen mot hjärnan.
(Allmänna vägen som sensorisk information tar från detektering av stimuli i kroppen till hur den bearbetas och tolkas i hjärnan.)
Känselbanan byter sida:
Känselbanan byter sida: Beroende på vilket område av kroppen som stimuleras och vilken typ av sensorisk information det gäller, kan korsningen av signalen till andra sidan av kroppen (kontralateral sida) ske antingen direkt i ryggmärgen eller senare i förlängda märgen (medulla oblongata).
Sorteras i thalamus: Sensorisk information som når hjärnan passerar ofta genom thalamus, en central relästation som sorterar och riktar sensoriska signaler till olika områden i hjärnbarken.
Tolkas i hjärnbarken (somatosensorisk bark): Den sensoriska informationen når slutligen den del av hjärnbarken som är specialiserad på att bearbeta den specifika sensoriska modaliteten. Till exempel, när det gäller känsel, tolkas och bearbetas sensorisk information i somatosensorisk bark, som hjälper oss att uppfatta och förstå beröring, tryck, temperatur och andra aspekter av känsel.
Hörsel
Ljudvågor består av periodiska kompressioner av luft
➢ Ljudvågor varierar map amplitude, frekvens (Hz), klangfärg
(timbre) och durationer
Hörsel
örat
Ytterörat (öronmusslan): Ytterörat fungerar som en samlare av ljudvågor från omgivningen. Ljudvågorna fångas upp av öronmusslan och leds in i hörselgången.
Trumhinna (tympanisk membran): Ljudvågorna når trumhinnan, en tunn membran som vibrerar när ljudvågorna träffar den.
Hörselben (öronben): Trumhinnans vibrationer överförs till tre små hörselben, inklusive hammaren (malleus), städet (incus) och stigbygeln (stapes). Dessa ben förstärker och överför ljudvågorna vidare in i innerörat.
Innerörat (snäckan eller cochlea): Ljudvågorna når innerörat, som är en spiralformad struktur fylld med vätska. Vätskan i cochlea sätts i rörelse när hörselbenen vibrerar.
Hårceller: Inuti cochlea finns små sensoriska celler kallade hårceller. Rörelsen i vätskan orsakar att hårcellerna böjs, vilket leder till elektriska signaler.
Omvandling till nervsignaler: De elektriska signalerna från hårcellerna representerar ljudets egenskaper, inklusive frekvens och amplitud. Denna information omvandlas till nervsignaler som överförs till hörselnerven.
Hörselbark i hjärnan: Nervsignalerna från hörselnerven går till hörselbarken i hjärnan, där de bearbetas och tolkas för att skapa vår uppfattning av ljudet. Härigenom kan vi uppfatta tonhöjd, ljudets intensitet (volym) och klangfärg (timbre).
När det gäller perception av tonhöjd, finns två teorier ?
Platsteorin: En teori som hävdar att varje område längs basilärmembranet i cochlea har hårceller som reagerar på specifika frekvenser. Detta gäller särskilt för högfrekventa ljud.
Frekvensteorin: En teori som föreslår att basilärmembranet i cochlea vibrerar i synkroni med ljudet och genererar nervimpulser med samma frekvens som ljudet. Denna teori är särskilt relevant för lågfrekventa ljud.
Expressiv afasi
Expressiv afasi: förstår språk, men svårt att
prata (Broca)
Receptiv afasi:
Receptiv afasi: kan prata, men har svårigheter
med spåket (Wernicke)