sensomotorik o perception Flashcards

1
Q

afferenta nervbanor:

A

Dessa nervbanor transporterar sensorisk information från kroppens perifera delar till centrala nervsystemet (CNS), som omfattar hjärnan och ryggmärgen. Med andra ord, de leder signaler från sinnen som smärta, tryck, temperatur, och så vidare till hjärnan så att vi kan uppfatta och reagera på dessa stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Efferenta nervbanor:

A

Å andra sidan är efferenta nervbanor ansvariga för att skicka motoriska signaler från CNS till kroppens muskler och körtlar. Dessa signaler styr våra rörelser och vårt beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Dorsala horn:

A

Dorsala horn: Dessa områden innehåller huvudsakligen nervceller som är involverade i att förmedla motoriska signaler från hjärnan till musklerna. Med andra ord, de är kopplade till efferenta nervbanor som styr våra rörelser. Dessa områden innehåller huvudsakligen nervceller som är involverade i att förmedla motoriska signaler från hjärnan till musklerna. Med andra ord, de är kopplade till efferenta nervbanor som styr våra rörelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ventrala horn:

A

Å andra sidan innehåller dessa områden huvudsakligen nervceller som är involverade i att ta emot sensorisk information från kroppens perifera delar och vidarebefordra den till hjärnan via afferenta nervbanor. Dessa områden är ansvariga för att tolka och behandla sensoriska intryck.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det motoriska systemet är hierarkiskt organiserat

A

1) Motoriska områden i pannloben

2) Basala ganglierna

3) Cerebellum (lillhjärna)

4) Hjärnstammen

5) Ryggmärgen

6) Motoriska neuroner som skickar signaler till musklerna
Rörelse börjar på motsatt sida!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Pyramidala banor

A

Pyramidala banor (kontroll av viljemässig rörelse):

pyramidala banor, även kända som corticospinala banor, är de huvudsakliga nervbanorna som är ansvariga för viljemässig rörelsekontroll. De utgår från primära motorcortex i hjärnan och går via den pyramidaltrakt som finns i hjärnstammen.
Dessa banor ger specifika och medvetna kommandon till musklerna för att utföra exakta rörelser. Till exempel, när du beslutar dig för att sträcka ut din arm för att gripa något, skickar primära motorcortex via pyramidala banor de nödvändiga signalerna till musklerna för att utföra den exakta rörelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Extrapyramidala banor (ofrivilliga rörelser):

A

Extrapyramidala banor består av flera olika nervbanor som är involverade i ofrivilliga och automatiska rörelser samt reglering av kroppshållning och tonus. Dessa banor är mer komplexa och involverade i en bredare uppsättning rörelsesituationer jämfört med pyramidala banor.
Extrapyramidala banor kan vara involverade i saker som balans, kroppshållning, ansiktsuttryck och mer komplexa rörelsesekvenser som kräver samordning av många muskler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Basala ganglierna har multipla roller

A
  1. Förbereder genomförandet av frivilliga
    rörelser
  2. Samordnar olika delar av komplicerade
    rörelser
  3. Kontrollerar styrkan hos rörelser
  4. Viktiga för motorisk inlärning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Basala ganglierna:

A

Basala ganglierna är en grupp av subkortikala strukturer i hjärnan som inkluderar caudate nucleus, putamen och globus pallidus. Dessa strukturer är involverade i kontrollen och modulationen av motorisk aktivitet samt i kognitiva och emotionella funktioner. De är kopplade till andra delar av hjärnan, inklusive thalamus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

basala ganglierna Komplexa system av loopar:

A

Basala ganglierna är kopplade till olika delar av hjärnan genom komplexa loopar, vilket innebär att de samarbetar med olika hjärnregioner för att reglera rörelse och andra funktioner. Dessa loopar är ofta inhibitoriska, vilket innebär att de kan hämma eller modulera rörelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Thalamus i kontroll-loopar:

A

Thalamus är en viktig struktur i hjärnan som fungerar som en relaystation för sensorisk information. Den är också involverad i många av de loopar som går genom basala ganglierna. Thalamus hjälper till att vidarebefordra signaler till och från basala ganglierna och andra delar av hjärnan, vilket påverkar hur vi rör oss och uppfattar vår omvärld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

HYPOKINESI (nedsatt rörelse):

A

Detta är ett tillstånd där det finns en brist på spontana rörelser eller en tröghet i utförandet av rörelser. Det inkluderar symptom som akinesi (frånvaro av spontana rörelser) och tremor. Det är karakteristiskt för sjukdomar som Parkinsons sjukdom, där skador på basala ganglierna och brist på dopaminproduktion spelar en central roll. I dessa fall kan det vara svårt att initiera viljemässiga rörelser, men rörelser som är reaktiva på sensorisk input kan vara bättre bibehållna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

HYPERKINESI (överdriven rörelse):

A

Detta är ett tillstånd där det finns för mycket oönskad eller ofrivillig rörelse. Två typer av hyperkinesi som du nämner är chorea och atetos. Chorea är kännetecknad av ofrivilliga ryckiga rörelser och är vanlig i sjukdomar som Huntingtons sjukdom och Tourettes syndrom. Atetos innebär vridande okontrollerade rörelser och är vanlig i sjukdomar som cerebral pares.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Cerebellums roll för motoriken

A

Programmerar rörelserna:
Cerebellum spelar en central roll i att planera och koordinera rörelser. Det hjälper till att finjustera och programmera de motoriska kommandon som skickas från hjärnbarken till musklerna för att utföra rörelser med precision.

Känslighet för alkohol:
Cerebellum är en av de hjärnstrukturer som påverkas snabbast av alkohol. Alkohol kan störa cerebellära funktioner och leda till försämrad koordination och balans, vilket är en del av anledningen till varför personer som är berusade ofta har svårigheter att utföra rörelser korrekt.
Inlärning av nya motoriska färdigheter:

Cerebellum är viktigt för att lära sig och förbättra motoriska färdigheter genom repetition och övning. Det är involverat i processen med att skapa och stärka neurala samband som är nödvändiga för att utföra upprepade rörelser med precision.

Samordning:
Cerebellum fungerar som den “stora samordnaren” genom att integrera och koordinera aktiviteten mellan olika delar av hjärnan och kroppen. Det hjälper till att säkerställa att olika muskler och motoriska system arbetar tillsammans smidigt för att producera önskade rörelser.

Reglering av rytmiska rörelser:
Cerebellum är också involverat i att reglera rytmiska rörelser, såsom gång och cykling. Det bidrar till att upprätthålla en jämn och samordnad rörelse när det krävs.

Forward models (predictive models):
Cerebellum är viktigt för att skapa “framåtriktade modeller” eller förutsägande modeller av hur rörelser kommer att utföras. Det innebär att cerebellum hjälper hjärnan att förutsäga och justera rörelser baserat på tidigare erfarenheter och sensorisk information.

cerebellum en central komponent i den motoriska kontrollen och är ansvarig för att programmera, finjustera och samordna våra rörelser. Det är också känsligt för alkohol och spelar en viktig roll i inlärning av nya motoriska färdigheter samt skapandet av förutsägande modeller för rörelsekontroll. Skador eller sjukdomar som påverkar cerebellum kan leda till motoriska problem, inklusive ataxi (koordinationsproblem) och andra rörelsestörningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Cerebellum (lillhjärnan):

A

Cerebellum spelar en avgörande roll i att finjustera och koordinera rörelser. Det tar emot information från olika sensoriska system i kroppen och kopplar den till de motoriska kommandon som skickas från hjärnbarken (inklusive primära motorcortex).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Utförande (Vermis) och Intermediate Zone (mellanliggande zonen):

A

Vermis och Intermediate Zone är olika delar av cerebellum. Vermis är specifikt involverad i att anpassa kroppshållning och gång, medan Intermediate Zone fokuserar på produktionen av smidiga och samordnade rörelser.

17
Q

Planering (Dentate nucleus):

A

Dentate nucleus är en struktur i cerebellum som är ansvarig för att planera och koordinera snabba rörelser och inlärning av nya motoriska färdigheter. Det hjälper cerebellum att “lära sig” och förbättra rörelsesekvenser över tid.

18
Q

Primära motorcortex:

A

Primära motorcortex, som ligger i hjärnbarken, är där specifika rörelseinstruktioner genereras. Dessa instruktioner skickas genom nervbanor till ryggmärgen för att initiera och kontrollera muskelrörelser.

19
Q

Ryggmärgen

A

Ryggmärgen fungerar som en viktig kopplingspunkt mellan hjärnan och kroppen. Den tar emot rörelseinstruktioner från primära motorcortex och dirigerar dem till de specifika musklerna som behöver aktiveras för att utföra en önskad rörelse.

20
Q

Feedback och felkorrigering

A

Efter att en rörelse har utförts skickar sensoriska receptorers information tillbaka till cerebellum och hjärnan. Detta ger möjlighet till felkorrigering och justering av kommandon för att säkerställa att rörelsen blir så smidig och korrekt som möjligt.

21
Q

Kopior av instruktioner (inferior olive):

A

Inferior olive är en struktur som är involverad i att skapa “kopior” av motoriska instruktioner som skickas från cerebellum till hjärnan. Dessa kopior används för att jämföra den avsedda rörelsen med den faktiska utförda rörelsen och möjliggör feedback och korrigering av rörelsen om det behövs.

22
Q

Hjärnstammen och dess kärnor:

A

Hjärnstammen är den nedre delen av hjärnan som inkluderar medulla oblongata, pons och mellersta hjärnan. Inom hjärnstammen finns olika kärnor och strukturer som är ansvariga för grundläggande funktioner som andning, hjärtfrekvens, och även motorisk kontroll.
Hjärnstammens kärnor spelar en avgörande roll för att reglera aktiveringsberedskapen hos hela nervsystemet. De ger även subrutiner som förenklar motorisk kontroll, inklusive balansreflexer. Denna del av hjärnstammen tar emot signaler från afferenta sensoriska neuron och fungerar som ett centrum för att koordinera motoriska funktioner.