Sam Flashcards

1
Q

Nämn vilka kännetecken som är typiska för demokratier!

A

Kännetecken för demokratier-allmän & lika rösträtt, alla få chans att påverka politik. Fria och rättvisa val-verkliga valmöjligheter. Yttrandefrihet-rätt uttrycka åsikter. Rättsäkerhet, lika inför lag+ rättsystem rättvist, opartiskt. Maktfördelning. Skydd av mänskliga rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nämn problem som kan uppstå i demokratier och ge också förslag på hur man kan lösa dessa problem!

A

Problem-lågt valdeltagande-kanske tänker att sin röst inte blir hörd, valresultatet återspeglar då inte befolkningens vilja. Lösning: förbättra tillgänglighet vallokaler+ öka medvetenheten av vikten att rösta genom ex kampanjer samt i skolor.

Problem-Demokrati tar tid-frågor ska disktueras i många olika sammanhang innan beslut. När beslut fattas, kan de som väckte frågan redan tappat intresset och gått vidare. Samtidigt viktigt att få genomtänkta beslut.

Lösning: tänker långsiktigt och inte att det är något som man kommer att tappa intresse för.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är typiskt för diktaturer/auktoritära regimer? Ge konkreta ex på drag hos en auktoritär regim.

A

Fåtal personer styr utan att ta hänsyn till folkets önskemål. Regimen styr utifrån eget intresse. Hot samt våld är vanliga maktmedel. Mänskliga fri+rättigheter är förminskade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är civilolydnad

A

Civil olydnad är en form av politisk protest där individer medvetet bryter mot lagar som de själva anser orättvisa. Civil olydnad är just olydnad och genomförs utan våld eller skadegörelse. Det handlar om att väcka uppmärksamhet samt sätta press på myndigheter eller förändra samhällets syn när det kommer till en viss fråga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är lobbyism?

A

Ge exempel på hur lobbyism kan se ut i praktiken. Resonera även kring vad lobbyism får för konsekvenser för demokratin. Lobbyism är ett begrepp med flera olika betydelser. Det är en intressegrupp som försöker att påvärka politik+ myndigheter för att få igenom sina åsikter. Betecknar att försöka påvärka politiska beslut,kontaktar politiker, politiska rådgivare samt tjänstemän. Lobbyism kan leda till korruption samt att väljare tappar förtroende till politiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge fem olika konkreta exempel på olika slags diktaturer/auktoritära regimer!

A

Totalitär diktatur,innebär att regim har tagit ett steg till för att kontrollera medborgarna, angiverisystem

Militär diktatur-där militärstyrkor tar över regeringsmakt+ styr land m militära befäl.

Persondiktatur-en regim där makten är koncentrerad kring en person, ofta utan någon formell institutionell form

Absolut monarki- är en regim där en monark har absolut makt utan några typer av begränsningar från lagar eller instutitioner.

Enparti diktatur-regim därett enda parti har monopol på makten samt där andra partier är förbjudna eller starkt begränsade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Grundlagen, författningen, konstitutionen – kärt barn har många namn, men varför har vi en sådan? Vilken/vilka funktioner har den? Vilka för- och nackdelar finns med en skriven konstitution som är svår att ändra (ex USA) och en grundlag som inte är svår att ändra (ex Sverige)?

A

Grundlagen är de regelverk som talar om hur statskicket ser ut samt hur makten fördelas mellan olika statliga organ. Författningens ställning kan variera mellan länder. I USA har grundlagen en mycket stark ställning. Detta skulle tala för stark konstitution där där makt balanseras mellan olika organ+svår ändra på. Fördelar är att en svårändrad konstitution ger stabiltet+ förhindrar frekventa förändringar. Säkerhetställer att förändringarna är genomtänkta.Nackdel det kan långsamma det politiska beslutsfattandet samt gör det svårt att genomföra viktiga ändringar i ett land.Kan vara svårt att anpassa sig till nya sam förhållanden. En bra konsisution kräver både starkt skydd för demokratin samt möjlighet för regeringen att genomföra sin politik. En Lätt ändrad konstitution som Sverige-Fördelar,ger möjlighet att snabbt anpassa lagar+ förhållanden till krärvande behov. Möjliggör moderna updateringar/förändringar som speglar moderna förändringar+ framsteg. Nackdelar, om grundlag ändras för lätt kan det skapa osäkerhet+ minska medborgares tilltro till politiska process. Kan genomföras förändringar som inte är långsiktigt hållbara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sveriges statsskick kan beskrivas på tre sätt, vilka? (utifrån statschef, val av regeringschef och typ av demokrati).

A

Sverige är en konstitutionell monarki, vilket innebär att vi har en kung eller drottning som statchef, fast det är mer som en titel och att den verkliga makten ligger hos regeringschef som är statsministern. Statsministern utses av riksdagen och efter ett riksdagsval föreslåt talmannen en kanditat för posten. Kandidaten måste få riksdagens godkännande för att tillträda, vilket gör statsministern folkvald eftersom vi har riksdagsval som sedan väljer statsministern. Sverige är en parlamentarisk demokrati vilket innebär att regeringen är beroende av riksdagens förtroende. Det innebär att regeringen kan avsättas av riksdagen om det sker ett missförtroende. Det innebär också att lagstiftning+beslut fattas genom representativt valda ledarmöter i riksdagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Statsorganen har olika roller/uppgifter. Redogör för de viktigaste statsorganen och deras uppgifter.

A

Det finns 4 statsorgan som är statschef(monark eller president), folkrepresentation(riksdag, parlament), regeringen(leds av stat, premiärminister eller president), domstolar.

Statschef-ej så politisk makt, fungerar som symbol-konstitutionell monarki. Andra länder, statshcef oinskärnkt makt över politiska beslut. Statschef, ocskå väljas av folk-indirekt eller direkt-President. Kan både vara regerings+statschef

Parlament-fokvalda politiker samlas+ fattar beslut som rör hela landet. * Stiftar lagar,* Fattar beslut om statsbudget* Kontrollerar regeringens arbete. Finns en kammar+ 2 kammars.

Regering, verkställer beslut som fattas av parlamentet och i praktiken styr landet genom statsförvaltningen. Parlamentism, regeringen måste ha stöd av ledarmöterna i parlament. Regeringschef=statsminister+utser övriga ministrar i regeringen.Kan också vara president-ej sparka president

Domstol-dömande makt, döma enligt de lagar som parlamentet har stiftat, måste tolka meningen med lagen. I stater m stark domstoll finns ofta författningsdomstol-kontrollera att nya lagar stämmer överens m konsitution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Maktdelning mellan statsorganen är vanlig i demokratier. Varför? Vilken funktion fyller maktdelningen?

A

Tanken är att makterna ska balansera varandra och att landet ska styras mer effektivt. Det är också till för att undvika maktmissbruk och säkrhetställa att ingen har för mycket makt. Genom att dela upp makten föhindras det att makten inte koncentreras vid en person, vilket leder till minskad risk av diktatur. Varje maktgren kan kontrollera samt begränsa varandra, det säkerhetställer att ingen makt kan agera oinskränkt. Det förrhindrar också missbruk av makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är skillnaden mellan en absolut monarki och en konstitutionell monarki?

A

Absolut monarki är en diktatur och en konstitutionell monarki är en demokrati. Likheter är att monarkin kan vara statschef men skillnaderna ligger i hur mycket makt monarkin har, båda ärver posten. I en absolut monarki är makten centrerad kring monarkin. Medans i en konstitutionell monarki är monarkin statschef, men inte har så mycket makt utan är mer av en symbol för landet. I en konstitutionell monarki begränsas deras makt av konsitutionen+ den verkliga makten ligger hos regeringschefen som kan vara premiärminister, statsminister eller president.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Statschefens roll: Vad är det för skillnad mellan demokratiska republiker och konstitutionella monarkier (som finns i t ex Sverige, Norge och Danmark)?

A

I en monarki ärver där statschefen sitt ämbete fast i en konsitutionell monarki har monarkerna inte politisk makt utan fungerar mer som en symbol. I en republik så väljs statschefen av folket antingen direkt i val eller indirekt i val av ett parlament. Statschef i en repubik kallas för president och en president kan både vara statschef och regeringschef och på så sätt få mer makt än en statschef i en konsitutionell monarki.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Val av regeringschef: Vad är parlamentarism och hur skiljer det sig från presidentstyre? Vilka konsekvenser kan det bli med respektive statsskick?

A

Parlamentism innebär att att regeringen utses av + måste ha stöd av en majoritet av ledarmöterna i parlamentet. Om den inte har det kan regeringen avsättas av parlamentet. Regeringschefen kallas premiärminister, statsminister eller och utser ministrar i regeringen.Presidentstyre betyder att presidenten som väljs av folket i allmänna val både är statschef samt regeringschef. Presidenten, som statsministern utser därefter ministrar till regeringen. Presidenten kan inte avsättas av parlamentet. Konsekvenser av parlamentism-Regeringar kan bytas ut utan nyval om de förlorar parlamentets förtroende vilket kan leda till snabba förändringar samt fexibilitet.

Regeringar måste ofta sammarbeta med parlamentet för att få igenom sin politik, vilket kan leda till konsensusbaserad politik.

Om det är svårt att skapa stabila majoriteter i parlamentet kan det leda till frekventa politisk instabilitet samt regeringsskiften.

Konsekvenser av presidentstyre-Presidenten har stora befogenheter vilket kan leda till snabba+ beslutsamma handlingar i frågor.

Maktbalansen mellan presidenten(verkställande), samt lagstiftande-konkressen kan leda till dödlägen om de båda ej sammarbetar.

Presidentens mandatperiod är under 4 år, vilket kan ge en viss stabilitet till skillnad från parlamentism där regeringen kan bytas ut oftare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Statstyp: Man brukar skilja mellan enhetsstater och federationer (federala stater/förbundsstater). Vad utmärker de båda och vilka konsekvenser kan det leda till?

A

Ett sätt att dela in stater är att göra det efter där lagar stiftas. I enhetstater som ex Sverige stiftar sveriges nationella parlament(riksdagen) alla lagar samt att det inte finns några delstater.Lokala samt regionala har bergränsade befogenheter.Den centrala regeringen har övergripande kontroll över lagstiftning, ekonomi, politik. Det finns också ett enhetligt rättsystem som tillämpas över hela landet. Lokala samt regionala myndigheter har ett visst självstyre, men deras makt är begränsad samt kontrolleras av den centrala regeringen.Konsekvenser, samt kan leda till,lagar och regler är enhetliga över hela landet, vilket kan förenkla styrningen samt skapa rättvisa för alla medborgare. Centraliserad makt kan leda till snabbare beslut samt en mer samlad politik. Lokalbefolkningen kan känna att deras behov samt önskemål inte tillgodoses lika mycket som ett federalt system kan göra.

Medans i federationer som ex USA, är landet uppbyggt av flera delstater som har kommit överens att sammarbeta kring vissa frågor. Federala stater har också 2 lagstiftande nivåer till skillnad från enhetstater. På nationell nivå och delstatsnivå. Det federala sammarbetet utgör utrikespolitik, ekonomisk politik, försvar och viss lagstiftning. I USA, 50 delstater har varje delstat sin egen polis, parlament, lagstiftning. Lagar kan därför skifta mellan delstater som t.e.x abort, dödstraff. Det finns också federalt(nationellt) polis(FBI), parlament, lagstiftning som omfattar hela landet.

Konsekvenser, samt vad de kan leda till, Regioner kan anpassa sina lagar+poltik efter lokala behov+ förhållanden. Medborgarna kan känna att de har större inflytande och bättre representation på lokal nivå. Systemet kan och andra sidan vara med komplext och det kan leda till konflikter central och regional myndighet om maktbefogenheter.Skillnader i lagar samt politik mellan regionerna kan leda till ojämnlikheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär subsidiaritetsprincipen?

A

En tanke inom EU är att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det kallas subsditaritetsprincipen, innebär att svenska medborgare bestämmer om det som inte påvärkar resten av EU samt dess invånare. Sådanna områden= skola, sjukvård, omsorg, socialtjänst, pensioner, barnbidrag, allemansrätt, kultur, energikällor samt bostäder. Rätt att fatta beslut om inte en EU-lagstiftning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Redogör för skillnaden mellan majoritetsval i enmansvalkretsar och proportionella val i flermansvalkretsar. Vilka konsekvenser kan det bli av dessa olika valsystem?

A

Majoritetsval förekommer med att landet delats in i enmansvalkretsar. Den representant som får fler röster i en valkrets får valkretsens enda plats i parlamentet. En negativ konsekvens av det är att om 45% i en valkrets har röstat på någon annan än den valde, har dessa 45% inte någon som representerar deras åsikter i parlamentet. Det leder ofta till att de större partierna gynnas samt att de mindre partierna missgynas och inte är med. Det kan i sin tur leda till tvåpartisystem. En possitiv konsekvens av majoritetsval är att det leder till handlingskraftiga samt starka regeringar eftersom de inte behöver sammarbeta med andra partier för att få igenom sin politik.Finns i b.l.a USA, Kanada, Indien.

   Proportionella val sker i flermansvalkretsar, innebär att flera representanter från varje valkrets skickas till parlamentet. Finns i Sverige. Antal platser partierna får i riksdagen står i proportion till rösterna. 30% av rösterna, 30% av mandaten i riksdagen(parlamentet). Mindre partier har då lättare att få mandat vilket leder till flerapartisystem där måna partier blir representerade i parlamentet. Positiv konsekvens av detta är att alla som röstat på ett parti som kommit med i parlamentet har en representant att vända sig till på hemmaplan. Negativ konsekvens är att det kan leda till svaga regeringar som kan ha svårt att styra landet. Å andra sidan kan det vara bra för demokratin att regeringen behöver kompromissa m andra partier eftersom att man då tar hänsyn till väljarnas åsikter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vilka partier sitter i riksdagen i Sverige (och ungefär hur många procent fick de i senaste valet)?

A

Det sitter 8 partier i riksdagen, det senaste valet var 2022. Socialdemokraterna med 30,3%, Sverigedemokraterna med 20,5%, Moderaterna med 19,1%, Vänsterpartiet med 6,7%, Centerpartiet med 6,7%, Kristendemokraterna med 5,3%, Miljöpartiet med 5,1%, Liberalerna med 4,6%.

18
Q

Vilka partier sitter i regeringen i Sverige och vilken slags regering har vi idag?

A

I Sverige idag har vi en minoritetsregering och de partierna som sitter i regeringen är Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna.

19
Q

Vilka uppgifter har riksdagen? Vad innebär de?

A

Riksdagen är folkets främsta företrädare och ska också ha den högsta politiska makten i Sverige.

Riksdagens 3 huvudsakliga uppgifter är: Lagstiftningsmakt- De viktigaste politiska besluten fattas som lagar, sker en lång process där riksdagen leder arbetet för att ta fram en ny lag. Riksdagen kan då ibland ta hjälp av regeringen. Genom denna makt påverkar riksdagen samhällsutvecklingen, indirekt vi. * Finansmakt- Varje år lämnar regeringen in ett förslag på statsbudget till riksdagen. Det innefattar statens planerade inkomster, utgifter för de kommande året. Riksdagen är den makt som fattar det slutgiltiga beslutet om statsbudgeten. Kontrollmakt-Riksdagen kontrollerar hur regeringen samt dess förvaltning sköter sina uppdrag. Regeringen kan då styra landet så länge den har riksdagens förtroende. Kontroll av regeringen, i riksdagen konstitutionsutskott=KU, granskar regeringens beslut stämmer övrens med författningen, kan göra misstroendeförlaring. Under riksdagen olika myndigheter som ska verkställa de politiska besluten. Riksdagens myndighet Rivisionen kontrollerar statsförvaltningen, ser hur de statliga myndigheterana använder den skatt vi betalat.Riksdagen 4 Justiteombudsmän, överbakar statsförvaltningen följer de lagar+ förordningar.

20
Q

Vilka uppgifter har regeringen? Vad innebär de?

A

Regeringens huvudsakliga uppgiftt är att styra landet genom att: Planera samhällsutvecklingen- Regeringen gör bedömningar+prognoser av framtiden, tillsätter utredningar för detta arbete. I detta uppdrag innefattar det att det att ge riksdagen förslag till nya/ändrade lagar= propositioner. Fatta beslut i olika ärenden-regeringens beslut fattas vid regerinsgsammanträdanden, bestämmer då b.l.a mer detaljerat om tillämpningen av de lagar som riksdagen fattat beslut om, ske i form av förordningar. Varje statsråd anmäler i förväg vilka ärenden som ska tas upp som beslut. Ärenden=i praktik avgjorda av departiment-speciellt viktiga frågor som kommer till diskussion.Verkställa politiska beslut- Sker genom leda arbetet i statförvaltningen, där olika mynidgheter + bolag ingår som sköter verksamheten i den offentliga sektorn innnanför de ramar som sätts av riksdag+regering.Delta i EU:s ministerrråd- Här driver ministrarna fram frågor som viktiga för Sverige

21
Q

Vilka uppgifter har statsförvaltningen? Vad innebär de?

A

Alla politiska beslut som fattas skall genomföras, därför finns statsförvaltningen. Består av myndigheter som sorterar under olika departiment. Myndigheternas verksamhet formas av lagar, förordningar, ekonomiska ramar som riksdag+ regering bestämmer. Regeringen styr myndigheterna genom att utnämna de högsta cheferna+ följa upp verksamheten. Får ej vara ministerstyre-ej lägga sig i dagliga arbete+synpunkter ärenden.

22
Q

Vilka uppgifter har kommuner? Vad innebär de?

A

Genom kommunala självstyret, varje kommun stor frihet när det kommer till utformning av verksamheten så att den anpassar sig till invånarnas önskemål. Politiker som är framröstatde sköter kommunens uppgifter. Medborgares inflytande ökar med att besluten kommer närmare. Kommuner ansvarar för förskolor, grundskolor, gymnasieskolor. De ser till att undervisningen har en hög kvalitet+ tillgodoser resurser, de tillhandhåller sociala tjänster, ex barnomsorg, familjehemsplaceringar, ansvarar viss hälso-sjukvård, fysisk planering+ bygglov, miljöskydd, kultur+fritidsaktiviteter, planering+finansiering av kollektivtrafik, räddningstjänst.

23
Q

Vilka uppgifter har regioner?

A

Sköter de uppgifterna som kommunerna inte klarar på egenhand, gäller b.l.a sjukvården-som ofta kan vara mycket kostsam-svåra sjukdommar, dyr utrustning därför regioner. I SV 21 regioner sköter också kollektivtrafiken, ansvarar för kultur+regional utveckling. Pengar genom statsbidrag, regionskatt, betalar olika avgifter dagligen. Regioner styrs av politiker som är valde av dess invånare.

24
Q

Vad är den tredje statmakten?

A

Medier, skapa opinion

25
Q

Konflikt individers frihet och kollektivets säkerhet

A

WTC-2001, Flera länder införde begränsningar i demokratiska rättigheterna p.g.a säkerhetsskäl. Attentat Paris 2015, regim införde undantagstillstånd som är mycket ovanligt. Om prioriteten är säkerheten före frihet och öppenhet begränsar man individers mänskliga rättigheter för att skydda samhället, detta är en svår balansgång.

26
Q

Oskriven/ skriven konstitution

A
27
Q

Liberal demokrati

A

Liberal demokrati, fokus-politisk jämställdighet, individens frihet, skydd mot majoritetens förtryck av enskilda människor.Garanti för det krävs det att de individuella fri och rättigheterna får starkt skydd i grundlagar+ begränsar centralmaktens inflytande genom ex maktdelning. Menar här människa=egoistisk, menar ska då anpassa sam efter det. Man ska konkurera om resurser+ ha resurser efter prestation.

28
Q

Egalitär demokrati

A

Egalitär demokrati-rötter i socialistiskt och socialliberalt tänkande+strävar efter ha samma möjligheter+ delta i det politiska livet- i praktik + livet. Politiska jämnlikhet, uppnås genom mer jämlik ekonomisk fördelning+ jämlika möjligheter inom utbildning+ sjukvård. Menar här människa= ej egoistisk och sam uppmuntra samarbete, gemenskap+ få resurser utifrån behov.

29
Q

Parlament

A

Parlament, högsta beslutande organet. I SV=riksdagen. Där folkvalda politiker samlas+fattar beslut i frågor som rör hela landet. *Stiftar lagar+ *beslutar som statsbudget, *kontrollerar regeringens arbete. Parlament, vara organiserat 2 olika sätt, i enkammarsystem eller tvåkammarsystem.

30
Q

Enkammar vs tvåkammar system

A

Enkammarsystem- innebär alla politiker samlade i beslutande församling. Utses av folket via allmänna val. Finns i ¼ av demokratier småländer om SV, DN, F. Anldening 1 kammre- effekrivare+snabbare beslutsfattande. De flesta demokratier har av olika skäl delat upp i 2 kammare, ex för de ska kompletera +granska varandra(Varför annat). Ofta olika långa mandatperioder+ då ge ökad kontinuitet. I t.e.x USA används ena kammaren-represnetera gemensama statsmakten& andra för representera delstaterna.

31
Q

Federala stater har 2 lagstiftande nivåer-nationell+delstatsnivå.

A

Ofta berör federla sammarbetet utrikespolitik, ekonomisk politik, försvar och viss lagstiftning.

32
Q

Domstolar (kort)

A

Domstolar-dömande makt, ska dömma i enlighet m de lagar som parlamentet stiftat. Måste tolka meningen m lagen. I stater m stark konstitution finns ofta en författningsdomstol, kontrollera nya lagar stämmer övrens m konsitutionen.

33
Q

Majoritetsval i enmanskretsar

A
34
Q

Demokratiskt beslutsfattande, vilka är de olika sorternas majoritetsbeslut?

A

Konsensus-alla överens för beslut ska kunna tas. Relativ majoritet, alternativ som får flest röster vinner, om denna tillämpas många fall minoritet bestämma. Absolut majroitet- mer 50% av rösterna, då partier gå ihop för att nå över 50%-absolut majoritet. Blockpolitik i SV riksdag. Kvalificerad majoritet, här krävas mer än 2/3 eller ¾ av rösterna för ett beslut. Vanligt när komma till beslut mellan länder- eu frågor- Konsekvenser=svårare göra förändringar, minoritet förhindra beslut.

Konsensus-alla vara överens+ var och en förhindra, dvs veto rätt.1 röst fälla 1 förslag. Visat sig=förlamande beslutsform. I FNs säkertehsråd tillämpas ibland denna genom att de permanenta medlemsländerna har vetorätt i vissa frågor. Lett till att säkerhetsrådet, svårt fatta beslut.

35
Q

Varför ideologi?

A

Ideologi=samling svar+frågor sam vara organiseratm funka, som politiker+filosofer försökt bevara genom tider. Viktig funktion hos politiska ideolgierna=ge oss kompass, karta hur vi ska se på världen. Ger oss vägledning i konkreta vardagliga frågor+ hjälper politiker fatta beslut ligger i linje m inre övertygelse.

36
Q

Liberalism framkomst?

A

Liberalismen, reaktion mot kungamakten+ adeln+prästers inflytande. Sträva mot frihandel+ motståndare till höga tullar. Liberalism såg först sim vänsterrörelse, p.g.a drastiska förändringar+protesterade mot de gamla. Enligt liberaler, stat hotar individens frihet därför grundläggande fri+rättigheter garanteras. Demokrati, religionsfrihet, ytttrandefrihet, fri konkurens. Mänskliga rättigheterna ursprung i liberalismens grundtankar.

37
Q

Konservatism framväxt+ idag

A

-vid franska revolutionen, motreaktion på de liberala idéerna. Bevara, ej göra samhällsförändringar. Konservativa ansåg demokrati lätt urarta till majoritetens förtryck av minoriteten. Skulle vara de kloka som styrde(meritokrati). Samma som kung, adel, kyrka behålla makt. Värden+instutitioner som försvarades= familj, monarki, nationen, mäniskors olika förutsättningar+behov.KONSEKVENS Hänger kvar dagens konservativa partier. Förändring-Del inslag från socialliberalismen, sam ställa upp viss grundtrygghet. Från liberalism moderna konservativa partier tagit tankar om fri konkurens, frihandel, lite statligt inflytande, individ frihet+ansvar.

38
Q

Socialism framväxt, hur ser ut idag

A

Socialism-industrialismens genombrott- 1800, arbetarklassen=nytt. I ekonomiska liberalismen spår följde dåliga arbetsförhållanden svältlöner, barnarbete, långa arbetstider. Ingen/lite lagstiftning inom området. Arbetet utfördes arbetsgivares vilkor(kapitalisternas). Motreaktion- föddes socialismen+ arbetarrörelsen. Socialism argumenterade, sam störtande revoluton-krossa kapitalistiska sam. Arbetare-makt. Ägande=vara kollektivt+sam styras av arbetarna. Efter inledande revolution, arbetare ta makt kallas-proletariets diktatur. Stat ta över ägande produktionsmedlen. M detta klassmotsättningarna försvinna+ då kunde prolitariets diktatur+ stat avskaffas nästa steg. Sam vara jämnlikt. Mål=kommunistiska+klasslösa sam. Sen socialism, 2 vägar. Kommunism sa som tidigare socialism, demokratiska socialism valde nu reformer ist. LEDDE TILL, Arbetarna fick d bättre, rösträtt, ifrågasätta revolution väg goda sam. Verka inom demokratiska system, arbetare makt+förverkliga klasslösa sam+stegvisa reformer.

39
Q

Interpellationer

A

Riksdagsledarmöterna, kan ställa direkta frågor till regeringen om dess politik. Antingen sker det vid frågestund i riksdagen eller får regering skriftligen besvara längre frågor-kallade interpellationer. Om riksdag ej gillar regerings politik uttala en misstroendeförklaring. Om riktas mot medlem regering=måste avgå.

40
Q

Kontroll statsförvaltning hur görs den?

A

Kontroll av statsförvaltningar-Under regering finns olika myndigheter som ska verkställa politiska beslut. För sin kontroll av statsförvaltningen har riksdag en särkild myndighet-riksrevisionen-granskar hur statliga myndigheter använder de skatter vi betalat. Riksdag har också 4 Justiteimbudsmän-övervakar att statsförvaltningen följer lagar+ förordningar. Jo vända sig till om felaktligt behandlad av statlig mydnighet.

41
Q

Vad är regeringens uppgifter?

A

Regeringen, 30 000 politiska beslut fattar rikstad +regering. För klara detta delat upp arbete mellan sig. Riksdag fattar övergripande beslut, medans regeringen bestämmer mer i detalj hur beslut genomföras. Regeringens huvudsakliga uppgift=styra landet genom:

Planera samhällsutvecklingen, görs olika prognoser+ bedömningar av framtiden. Ibland tillsätter dne utredningar & kommitéer för arbetet. Ger förslag på lagar eller ändringar i lagar till riksagen. = Propositioner.

Fatta beslut i olika ärenden-Regeringens beslut fattas vid regeringssammanträden, hålls varje torsdag. Regering bestämmer mer i detalj om utförande av de lagar som riksdagen fattat beslut om. Sker i form av förordningar. Varje statsråd anmäler i fröväg vilka ärenden som skas tas upp för beslut. De flesta ärenden är i praktik avgjorda på departiment. Endast svåraste/ viktigaste fårgor-tas upp diskussion.

Verkställa de politiska belsuten-sker leda arbetet i statsförvaltningen. I statsförvaltningen ingår mydnigheter+ bolag som sköter verksamheten i den offentliga sektorn innanför de ramar som sätts av riksdag+ regering.

42
Q
A