Rhone Flashcards

1
Q

Vilka druvor odlas i Norra Rhone?

A

Merparten av produktionen utgörs av röda viner. Druvsorterna är lätträknade. Den enda tillåtna blå druvan är syrah, som ger mörka, smakrika rödviner med toner av viol, mörka bär och kryddiga, nästan rökiga nyanser.

Ett fåtal gröna druvor är tillåtna för den lilla mängd vitt vin som produceras. Viognier ger smakrika, tydligt aromatiska viner med avrundad fruktsyra. Druvan är ganska svårodlad, bären är små och ger oftast tämligen små skördar. Roussanne ger liknande viner men drabbas lätt av mjöldagg och måste därför besprutas ofta. Den tåligare marsanne ger större skördar och har därför börjat ersätta roussanne på sina håll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken druva/druvor odlas i Cornas i Nrra Rhone?

A

Cornas vinodlingar återfinns på branta, terrasserade granitsluttningar. Appellationen omfattar 150 hektar och erbjuder några av norra Rhônedalens bästa vinodlingslägen och en jämn, pålitlig kvalitet. Branta öst- sydöstliga sluttningar formar en naturlig, skyddande amfiteater på 125 - 400 meter över havet.

Här odlas enbart syrah. Den av medelhavsklimat starkt präglade appellationen omfattar 150 hektar. Produktionen i Cornas ligger på omkring 5 000 hektoliter och vinerna har potential att vara en allvarlig, om än något mer snabbmognande, utmanare till Hermitage.

Här har man traditionellt gjort kompakta syrahviner i kraftfull, lagringstålig stil. Efter en period av nedgång i början av förra seklet har området sedan 1980-talet upplevt något av en renässans. Efter att det gammaldags vinmakarreceptet lättats upp kommer nu några av Rhônedalens främsta viner härifrån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken druva odlas i Côte-Rôtie i norra Rhone?

A

Côte-Rôtie
Här produceras endast rött vin av syrah. Det är dock tillåtet att blanda i upp till 20 procent viognier, vilket mjukar upp vinet och ger det en elegant violblommig doft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilken druva odlas i Hermitage i norra Rhone?

A

Hermitage är den andra appellationen i norra Rhône som gör viner av absolut högsta kvalitet tillsammans med Côte-Rôtie. Hermitage är en kulle som omfattar 130 hektar vinodlingar. Vinodlingarna ligger på sydsluttningen av kullen vilket gör att syrahdruvan får perfekt solexponering. Vinerna från Hermitage är kraftigare och fylligare jämfört med de lite mera eleganta vinerna från Côte-Rôtie.

Vinerna från Crozes-Hermitage är till 90 procent röda och nästan uteslutande gjorda på syrah, även om lagen tillåter inblandning av de gröna druvorna marsanne och roussanne. Rödvinerna liknar de i St-Joseph men druvor från gynnsamma odlingslägen kan, med omsorgsfull behandling, ge viner med både tyngd och karaktär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Odlas Viogner i norra eller södra delen av Norra Rhone?

A

Viognier har sin hemvist längst upp i norra delen av Rhône-distriktet, i de små appellationerna Condrieu och Château Grillet. Fram till mot slutet av 1900-talet hittade man den nästan inte någon annanstans i Frankrike och inte heller i några andra vinländer. Nu är det inte längre så. Den har blivit populär i endruvsviner och som blanddruva i viner från Languedoc. Den har också spridit sig långt utanför Frankrikes gränser, till bland annat Italien, USA, Chile, Australien och Sydafrika.

Viognier är en högklassig druva men en besvärlig sådan som kräver noggrann odling och vinifiering. Lyckas man med viognier så får man ett vin med en nästan överväldigande blommighet i doften men också torkade aprikoser. Smaken blir fyllig, nästan fet. Ett vin med stark personlighet som passar både som aperitif och till en kraftig fiskrätt men även till gåslever och vit sparris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur skulle du beskriva en Viogner (vinstilen)?

A

Viognier är en grön vindruva av arten Vitis Vinifera som ger torra, lätta och kryddiga viner. Druvan kan också ge viner med en aromatiskt, blommig karaktär som påminner om vingummi, då i något mer alkoholstarka viner. Blommighet, viol, jasmin, aprikos och tropisk frukt, päron och mysk. Viognier är en druvsort med låg syra.

Viognier var ett tag på väg att försvinna och fanns enbart odlad på en mycket begränsad areal i Rhône men har blivit mer populär under senare år. Den är framförallt vanlig i Rhôneviner, inte minst i vinerna från appellationerna Condrieu och Château Grillet i Norra Rhône, som är gjorda på 100 procent Viognier. Andra odlingsområden är Languedoc och Provence i Frankrike, Piemonte i Italien samt i Kalifornien.

På många ställen blandas Viognier med exempelvis Chardonnay. Den används även som inblandningsdruva i röda viner. Den utgör till exempel en liten men viktig del i vinerna från Côte-Rôtie i Norra Rhônedalen.

Viner på Viognier bör drickas inom några år. Ett fåtal tål lagring upp till tio år, framför allt de med restsötma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är de åtta appellationerna i Norra Rhone? (Eremiter och cottar och Grillby)

A

Av de åtta appellationer som finns i norra Rhône så gör fem av dem rött vin. Norra Rhône står för endast fem procent av hela Rhônedalens vinproduktion men det är här de flesta prestigeviner tillverkas. På de tvärbranta sluttningarna plockas ofta druvorna för hand och endruvsvin är vanligare än blandningar.

Åtta Cru-områden i Norra Rhône: (Syrah & Viognier dominerar) Samtliga är AOP

  • Cote-Rotie (s)
  • Condrieu (v)
  • Chateu-Grillet (v)
  • Saint-Joseph (s)
  • Hermitage (s) Ligger på östra sidan
  • Crozes-Hermitage (s) Ligger på östra sidan
  • Cornas (s)
  • St-Péray (Marsanne & Rousanne)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Côte-Rôtie?

A

Côte-Rôtie
Den nordligaste appellationen är Côte-Rôtie, ett litet område runt staden Ampuis på Rhôneflodens högra strand som domineras av mindre domäner.

Côte-Rôtie betyder den ”stekta sluttningen” och ger en antydan om hur varmt det kan bli, men inte hur våldsamt brant det är. Lutningen kan vara upp till 60 grader och odlingarna ligger 200-300 meter över havet.

Här produceras endast rött vin av syrah. Det är dock tillåtet att blanda i upp till 20 procent viognier, vilket mjukar upp vinet och ger det en elegant violblommig doft. Vinerna kan beskrivas som friska, parfymerade och medelfylliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Condrieu?

A

I Condrieu, strax söder om Côte-Rôtie är viognier den enda tillåtna druvsorten för appellationsbetecknade viner. Härifrån kommer vita viognier-viner med en unik ängsblommig doft och aprikosfruktig smak.

Vita viner från Condrieu stavas Viognier. Denna kombination, säregen druva möter unikt vindistrikt, ger också något av det mest intressanta vita vin som finns.

I mitten av 1980-talet fanns viognier endast här och som minst täckte arealen 23 hektar. När druvan väl ”upptäckts” vandrade den nerför Rhônedalen och senare vidare ut i hela vinvärlden.
Condrieu har sedan dess växt till att omfatta 200 hektar.

  • Condrieu ligger 40 kilometer söder om Lyon
  • 192 hektar odlingsareal
  • Området fick appellationsstatus 1940
  • Klimatet är typiskt inlandsorienterat
  • Den enda druvan som odlas är Viognier
  • Det produceras endast vitt, stilla vin i området
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Château Grillet

A

Château Grillet
Inom Condrieu har egendomen Château Grillet fått rätt till egen appellation, en av de minsta i Frankrike med sina endast 3 hektar.

Lite slarvigt uttryckt kan man säga att i norra Rhône gör man röda endruvsviner på syrah. Medan man i söder blandar flera olika druvor, där den röda druvan grenache är dominanten. När det gäller de vita vinerna i norr så gör man dem på druvsorterna marsanne, roussanne och viognier.
Viognier har sin hemvist längst upp i norra delen av Rhône-distriktet, i de små appellationerna Condrieu och Château Grillet.

Druvorna på egendomen skördas ofta tidigare än i övriga Condrieu vilket ger viner med högre fruktsyra. Vinet lagras dessutom en längre tid på gamla ekfat, ett bruk som nu anammats av flera andra producenter i Condrieu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Saint-Joseph?

A

Saint-Joseph överlappar till viss del Condrieu i norr och är den volymmässigt näst största appellationen i Norra Rhônedalen med sina 1 300 hektar. Majoriteten av odlingarna ligger på flack mark, vilket visar sig i en lägre prisbild.

Den största delen av produktionen utgörs av medelfylliga röda viner av syrah, som är pepprigt och svartvinbärsfruktigt tilltalande efter något år, men kan lagras uppåt tio.

Vita viner görs av marsanne och roussanne, som är angenäma i sin ungdom men även kan lagras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Hermitage?

A

Hermitage
I en bred flodkrök ligger den berömda granitkullen Hermitage på de branta sluttningarna ovanför staden Tain. Från bergets 136 hektar vingårdar kommer Rhônedalens och kanske Frankrikes mest kraftfulla och långlivade rödviner.

Appellationen består av 20 terrasserade odlingslägen, som till skillnad från Côte Rôtie löper vågrätt. De mest berömda ligger på bergets västra sida. De stora handelshusen dominerar ägandet tillsammans med kooperativ och små familjedomäner är inte så starka här.

I jämförelse med Côte Rôtie är rödvinet från Hermitage kraftigare, har djup färg och ofta en kraftigt parfymerad ton som kan påminna om en klassisk bordeaux. Huvuddruvan är syrah men det är tillåtet att blanda in de gröna druvorna marsanne och roussanne, som tillsammans står för 30 procent av arealen. De flesta håller strikt på syrah och använder i stället de två gröna druvsorterna till att göra långlivade vita viner.

Rödvinerna från Hermitage har varit berömda i flera sekler. Under 1800-talet var det till och med vanligt att vinerna från Bordeaux ”hermitagiserades”, det vill säga förstärktes med en dos hermitage. Det produceras även små kvantiteter fylligt och långlivat vin de paille av främst marsanne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Crozes-Hermitage?

A

Crozes-Hermitage ligger mitt emot St: Joseph på flodens östra sida och omger Hermitage på tre sidor. Detta är norra Rhônedalens kvantitativt viktigaste appellation.

På 1 800 ha produceras årligen 80 000 hl vin, vilket motsvarar omkring hälften av den totala produktionen i norra Rhône. Vinerna från Crozes-Hermitage är till 90 procent röda och nästan uteslutande gjorda på syrah, även om lagen tillåter inblandning av de gröna druvorna marsanne och roussanne.

Rödvinerna liknar de i St-Joseph men druvor från gynnsamma odlingslägen kan, med omsorgsfull behandling, ge viner med både tyngd och karaktär. Här kan vi hitta skolboksexemplet på syrahvin: bränt gummi, vitpeppar, mörka bär och animalisk karaktär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? Cornas?

A

Cornas
Tillbaka på flodens västra sida, precis söder om St: Joseph, ligger Cornas vinodlingar på branta, terrasserade granitsluttningar. Appellationen omfattar 150 hektar och erbjuder några av norra Rhônedalens bästa vinodlingslägen och en jämn, pålitlig kvalitet.

Branta öst- sydöstliga sluttningar formar en naturlig, skyddande amfiteater på 125 - 400 meter över havet. Här odlas enbart syrah. Den av medelhavsklimat starkt präglade appellationen omfattar 150 hektar. Produktionen i Cornas ligger på omkring 5 000 hektoliter och vinerna har potential att vara en allvarlig, om än något mer snabbmognande, utmanare till Hermitage.

Här har man traditionellt gjort kompakta syrahviner i kraftfull, lagringstålig stil. Efter en period av nedgång i början av förra seklet har området sedan 1980-talet upplevt något av en renässans. Efter att det gammaldags vinmakarreceptet lättats upp kommer nu några av Rhônedalens främsta viner härifrån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

De åtta appellationerna i Norra Rhone? St-Péray?

(Mousserande)

A

St-Péray är den sydligaste utposten i den norra delen av Rhônedalen. Marsanne dominerar odlingarna, följd av roussanne. Hälften av den gröna druvskörden går till mousserande vin framställt enligt den traditionella metoden, men det görs också utmärkta, väldoftande och mineraliga, stilla vita viner av marsanne.

Mesoklimatet här är något svalare än övriga Rhône, vilket lämpar sig väl för mousserande viner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Klimatet i Rhône?

A

Norra Rhône har ett inlandsklimat/kontinentalt, medan södra Rhône präglas av ett mer maritimt Medelhavsklimat. I norr odlas syrah i stor omfattning och vinerna från Côte Rôtie och Hermitage räknas till världens bästa.

Klimatet i norra Rhône är kontinentalt med stränga vintrar och varma somrar. Under skörden i september ligger medeltemeraturen på drygt 18 grader. Inflytandet från Medelhavet börjar göra sig gällande här och värmen ökar ju längre söderut i Norra Rhônedalen man kommer. En mil söder om staden Tain med Hermitageberget går den 45: e breddgraden och här står en skylt som förkunnar: ”Ici commence le Midi” – här börjar södern.

Det faller här drygt 900 mm regn om året, varav 120 mm under skördetiden. En annan riskfaktor är hagel.

Det mest påtagliga väderfenomenet är mistralvinden, som blåser ner torr, kall alpluft norrifrån, inte sällan med stormstyrka. Till mistralens fördelar kan räknas att den hjälper till att torka upp vinodlingarna efter kraftiga regn. Men vindarna kan även vara så starka att de skadar rankorna. Det är därför av stor vikt att hitta odlingslägen som erbjuder skydd från den värsta vinden.

17
Q

Vanligaste blå druvan i norra Rhône?

A

Syrah är den vanligaste blå druvan i norra Rhône och ger syrarika, kraftfulla viner med djup färg och klang. I smaken hittar man ofta björnbär, lakrits och kryddiga inslag. Syrah är känd för sin pepprighet och används till flera muskelviner med stor lagringspotential.

18
Q

Vilka druvor ingår i den klassiska Rhône-blandningen GSM?

A

Grenache, Syrah, Mourvedre.

19
Q

Hur många druvor är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape?

A

18 druvsorter är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape. De vanligaste är:

  • Grenache.
  • Syrah.
  • Mourvèdre.
  • Cinsaut.
20
Q

Vad vet du om Norra Rhônedalen?

A

Norra Rhônedalen
Norra Rhone är grönt och frodigt, med en hel del regn, mycket växtlighet och frukt, bland annat persikor. Man tror att här har odlats vin sedan romartiden eller ännu längre.

Här dominerar druvan Syrah, och området är nog mest känt för sina druvrena viner gjorda enbart på Syrah. Vinerna från norra Rhône karaktäriseras av sin kryddigt peppriga doft och fruktiga och sträva smak, med en söt ton. Hermitage, Condrieu och Côte-Rôtie brukar anses vara de bästa vinområdena i norra Rhône.

Norra Rhône producerar bara ca 5 procent av den totala vinproduktionen i Rhônedalen.

21
Q

Vad vet du om Södra Rhônedalen?

A

Södra Rhônedalen
När man kommer längre söderut blir det torrare och varmare, istället för frodiga ekar och fruktodlingar ser man lavendelfält och olivträd. I södra Rhonedalen produceras väldig mycket vin. Om norra Rhone är mest känt för sina druvrena viner, så är södra känt för sina fantastiska blandade viner.

I södra Rhône är den dominerande druvsorten grenache, som ofta blandas med mourvèdre, syrah och cinsault. De röda vinerna härifrån är inte lika kraftfulla och stäva som de från norra Rhônedalen men har en karaktäristisk kryddig stil som påminner om lagerblad, timjan och lavendel.

De vita vinerna är ofta blandningar av roussanne, marsanne, clairette, grenache blanc och viognier, samt de mer ovanliga bourboulenc och picardan. Däremot är det är ugni blanc som är den mest odlade.

Traditionellt har producenterna använt stora gamla ekfat för att lagra rött vin men på senare år har fler och fler börjat varva med mindre, nya fat som påverkar vinet mer.

Södra Rhônedalen är plattare än sin norra kusin och de flesta vinrankorna växer nära marken utan att bindas upp. Dessa bush vines är mindre känsliga för den envisa mistralvinden. Flera vingårdar är också mycket gamla – det är inte ovanligt med vinrankor som är mellan 60 och 70 år – ibland ännu äldre.

De vanligaste druvorna här är Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Carignan, och vinerna är örtkryddiga, mjuka och eldiga. Chateauneuf du Pape anses vara distriktet nummer 1 i södra Rhône, och är det inte bara när det gäller kvalitet, det är också det distrikt som framställer allra mest vin, mer än i hela norra Rhône tillsammans.

I söder dominerar druvan Grenache som ger örtkryddiga, mjuka och eldiga viner. Andra vanliga druvor i rödviner från Södra Rhône är den mjuka fruktiga Cinsault och den djupröda Carignan.
Gröna druvor i området är Grenache Blanc, Picpoul, Clairette och Bourboulenc.
Appellationen Côtes du Rhône-villages har högre krav än den övergripande AC Côtes du Rhône och har därför oftast högre kvalitet. Kvalitetsdistriktet framför andra i södra Rhône är Châteauneuf-du-Pape.

Till skillnad från till exempel bordeauxviner, där de olika druvsorterna blandas efter jäsningen, jäser de olika druvorna tillsammans i Södra Rhône.

22
Q

Fyra cru-områden i Södra Rhone?

A

Det finns åtta cru-områden i Södra Rhone, bland annat:

  • Chateauneuf-du-Pape (rött)
  • Gigondas (rött)
  • Tavel (rosé)
  • Beaumes-de-Venise (sött)

DESSUTOM: Chotes-du-Rhone Villages, Lirac, Tavel, Rasteau, Vacqueyras och Beaumes-de-Venise.

23
Q

Appelationer/cru i Södra Rhone? Châteauneuf-du-Pape

A

Châteauneuf-du-Pape är den största appellationen på kommunnivå. Här produceras både röda och vita viner. Området har väldigt varierade jordar men är mest känt för de vingårdar som är täckta av stora runda stenar, galets. Stenarnas viktigaste funktion är skydda den undre marken så att inte vätskan dunstar i den enorma värmen. Det är leran som är fuktbevarande, men tack vare att galeterna ligger ovanpå så utgör de ett “skyddslock.”

Grenache är den vanligaste blå druvan. Tillsammans med mourvèdre, syrah och cinsault utgör den stommen i de flesta rödviner.
I området är 18 olika druvsorter tillåtna och en Châteauneuf-du-Pape kan innehålla samtliga – eller bara en.

De vita vinerna, som är tämligen ovanliga, görs i huvudsak av grenache blanc, bourboulenc, clairette och roussanne.

Detta område utgjorde prototypen då den franska vinlagstiftningen utarbetades under 1920-talet och var det första som erhöll AC år 1936.

24
Q

Appelationer i Södra Rhone? Gigondas och Vacqueyras

A

Gigondas och Vacqueyras

500 meter över havet nordöst om Châteauneuf-du-Pape ligger två satellitkommuner som befordrats från Côtes du Rhône-Villages till egen AC: Gigondas och Vacqueyras. I denna varma del av dalen skiner solen upp till 2 800 timmar per år, så alla höjdskillnader är välkomna.

Skillnaden mellan dag- och nattemperatur är avgörande för att druvorna skall få en mer utdragen mognad och välbehövlig vila under de svalare nätterna.

Gigondas gör 99 procent rött i Châteauneuf-du-Papeliknande stil samt en procent rosé.
I Vacqueyras, där grenache dominerar, tillverkas lika mycket rosévin men även fyra procent vitt vin förutom allt rödvin. Sett till volym är Vacqueyras lite större med omkring 45 000 hektoliter mot 37 000 hektoliter för Gigondas.

I södra Rhône är förekomsten av kooperativ betydligt större än i norr. I Gigondas och Vacqueyras finns exempelvis medelstora kooperativ som fokuserar på exportmarknaden, och andra som nischar sig på en stor andel ekologiskt vin.

25
Q

Två appelationer i Södra Rhone? Côtes du Rhône och Côtes du Rhône-Villages

A

Côtes du Rhône
Den största delen av allt rhônevin säljs under namnet Côtes du Rhône. Denna övergripande appellation på över 30 000 hektar täcker hela dalen men det är i söder de stora mängderna produceras, med röda viner i klar majoritet.
Årligen produceras nästan 1,5 miljoner hektoliter Côtes du Rhône, alltså nästan hälften av allt vin i Rhônedalen. Grenache måste ingå med minst 40 procent i vinet, som tillsammans med mourvèdre och syrah utgör majoriteten av druvsammansättningen.

Côtes du Rhône-Villages
Ett knappt hundratal kommuner i departementen Ardèche, Drôme, Gard och Vaucluse i den södra delen har rätt till appellationen Côtes du Rhône-Villages, och då ställs högre krav på vinerna. 21 kommuner får dessutom lägga sitt namn till appellationen, bland andra Cairanne, Visan och Valréas.

26
Q

Tre appelationer i Södra Rhone? Lirac, Muscat de Beaumes-de-Venise och Beaumes-de-Venise

A

Lirac
Den stora appellationen Lirac producerar viner som speglar läget mellan Tavel och Châteauneuf-du-Pape: kraftiga roséviner och rödviner som visserligen inte har Châteauneuf-du-Papes komplexitet men som på sin stomme av grenache tål att lagras.

Muscat de Beaumes-de-Venise och Beaumes-de-Venise
Muscat de Beaumes-de-Venise är ett vitt sött, blommigt starkvin av muscat blanc à petits grains. I delar av appellationen produceras även rött vin under beteckningen Beaumes-de-Venise.

27
Q

Två appelationer i Södra Rhone? Rasteau och Tavel

A

Rasteau
Rasteau är framför allt känt för sina kraftiga och söta starkviner, till övervägande del av grenache, röda som vita samt en del i rancio-version, vilket innebär att vinet får en oxiderad ton efter några år på fat. Men Rasteau producerar också utmärkt rött vin, vilket tidigare såldes under appellationen AC Côtes du Rhône-Villages, men som 2010 promoverades till AC Rasteau.

Tavel
Söder om Lirac ligger Tavel, vida berömt för sina torra och kraftiga roséviner. Det är framför allt druvsorterna grenache och cinsault och clairette som används och AC-statusen gäller enbart för roséviner.

Jordarna här är mestadels steniga och sandiga med god dränering, som tvingar vinstockarna att skapa djupa rotsystem på jakt efter vatten och näring. Områden med kalksten ger lite lättare roséer medan stockar som växer på järnrika jordar resulterar i kraftigare viner med jordigare toner.

I det varma och torra medelhavsklimatet uppnår druvorna full fenolisk mognad. Detta, i kombination med utökad skalkontakt under jäsningen, ger den djupt rosa färgen och den högre tanninnivån som är karaktäristisk för rosévinerna från Tavel.

28
Q

Nu ska du rabbla appelationer i Södra Rhone…

A
  • Châteauneuf-du-Pape
  • Côtes du Rhône
  • Côtes du Rhône-Villages
  • Gigondas
  • Vacqueyras
  • Tavel
  • Lirac
  • Rasteau
  • Beaumes-de-Venise
  • Costières de Nîmes
29
Q

I vilka appellationer i norra Rhône görs det rött vin på Syrah? Hur skiljer sig dessa åt i pris och kvalitet?

A

Följande appellationer i norra Rhône gör rött vin på Syrah: Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage och Cornas.

Grovt indelat är Hermitage och Côte-Rôtie av högsta kvalitet och dyrast.

Saint-Jospeh och Cornas hamnar i mitten, men Saint-Joseph har ganska stor variation från enklare till bättre, och brukar också ge elegantare viner än de fylligare och mer rustika vinerna från Cornas.

Crozes-Hemitage gör de enklaste och billigaste vinerna (men det kan variera stort beroende på producent)

30
Q

Vad finns det för likheter och skillnader mellan appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Gigondas, Vacqueyras och Tavel i södra Rhone?

A

Tavel sticker ut här efter som de endast gör rosévin, på främst Grenache. Mörkare rosé som funkar till bland annat ljust kött.

De andra appellationerna gör framförallt röda blends dominerade av Grenache (GSM/GrenacheSyrahMourvedre). Châteauneuf-du-Pape har högst anseende, gör den fylligaste och dyraste stilen, medan Côte de Rhône gör den billigaste, enklaste ”husetsröda” stilen. Gigondas och Vacqueyras gör båda prisvärda GSM-viner.

Det finns fyra Cru-områden i Södra Rhone: Châteauneuf-du-Pape och Gigondas kör på röda viner medan man i Tavel gör mest rosé och i Beaumes-de-Venise gör söta viner.

Cru uttalas cry kan syfta både på vingård, by eller vin beroende på var man är. När man talar om olika crus menar man däremot olika gårdar eller byar i Frankrike. De olika cruerna har olika klassificeringar där Premier Cru är näst bäst och Grand Cru är det bäst.