Loire Flashcards

1
Q

Vad innebär Muscadet-sur-lie?

A

Vanligt i nedre Loire där man använder druvan Melon de Bourgogne och som där får ligga på sin jästfällning i max sex månader. Muscadet är ett torrt vitt vin med skyddad ursprungsbeteckning från västra delen av Loiredalen, Frankrike. Vinet görs av druvsorten Melon de Bourgogne, som lokalt kallas Muscadet. Vinerna får ofta vila en längre tid på jästfällningen före buteljeringen, och detta markeras ofta med beteckningen sur lie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Loire delas in i tre delar, vilka och vilka viner dominerar var?

A
  1. Övre Loire (Sancerre & Pouilly Fume). Här produceras viner på Sauvignon Blanc (Sancerre gör även Pinot Noir).
  2. Mellersta Loire (Bourgeuil, Chinon, Vouvray) - Chenin Blanc och Cabarnet Franc.
  3. Nedre Loire - Muscadet (Melon de Bourgogne).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Var görs bäst Cremant?

A

Bäst Cremant görs i Loire. Även i Bourgogne och i Alsace.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vindistriktet Loire delas in i fyra zoner, eller underregioner. Vilka är dessa?

A
  • Nantais (Muscadet, Melon de Bourgogne)
  • Anjou-Saumur (Ch.Blanc & Cab Franc)
  • Touraine (Vouvray & Sauv Blanc)
  • Övre Loire (Poulliy-Fume & Sancerre (Sauv Blanc)

De ligger alla utmed flodens nedre lopp – de sista 50 milen från Pouilly-Fumé till Muscadet runt Nantes nära Atlanten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka är de två viktigaste appellationerna i Nantais?.

A

Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine. Båda producerar torra, lätta och friska viner av druvan muscadet – väl passande till det lokala köket med mycket fisk, ostron och skaldjur. De främsta vinerna kommer från Muscadet-Sèvre-et-Maine som står för 80 procent av hela Nantais produktion.
Vinerna härifrån, liksom från de två mindre appellationerna Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grandlieu, görs sur lie. Detta innebär att de efter alkoholjäsningen ligger på sin jästfällning (lie) och på så sätt får en mer komplex smak med liten jästton och ett friskt stick av kolsyra. De buteljeras vanligtvis på våren, men vissa viner ligger längre på sin jästfällning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad vet du om Anjou-Saumur?

A

Bland ett femtontal appellationer finns här några av Frankrikes mest intressanta viner, alla av druvan chenin blanc. I Savennières på Loires norra strand, görs särpräglade torra viner, ofta biodynamiskt odlade. På södra sidan kommer söta och långlivade (en del av druvor som angripits av ädelröta) viner från bifloden Layons dalgång.
Anjou är annars mest känt för rosévin, medan Saumur stoltserar med bra mousserande viner av chenin blanc. Rött vin, särskilt av cabernet sauvignon och cabernet franc från Anjou-Villages är på stark frammarsch.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad vet du om I Touraine?

A

I Touraine görs bra sauvignon blanc, men de mest framgångsrika vinerna kommer från Vouvray, som bjuder på chenin blanc i en skala från torrt till sött och även mousserande, samt cabernet franc från Bourgueil, St Nicolas-de-Bourgeuil och Chinon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad vet du om Övre Loire?

A

Halvvägs uppför Övre Loire ligger Pouilly-Fumé och Sancerre på ömse sidor av floden, båda specialiserade på sauvignon blanc, som i sin torra och rena stil bildat mönster världen över. I Sancerre återfinns även en liten del rött vin av pinot noir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är Sancerre?

A

Sancerre är en appellation för Loireviner från övre delen av Loiredalen, och har sitt namn från staden med samma namn. Appellationen är känd för friska vita viner på druvsorten Sauvignon Blanc. Appellationerna Sancerre och Pouilly Fumé, som gör likartade viner, är belägna på ömse sidor om Loire-floden.
Alla vita viner från Sancerre är gjorda på sauvignon blanc, och kännetecknas av en rökig, krutig arom som kallas pierre à fusil (bokstavligt översatt sten till gevär, som syftar på en beståndsdel av flinta i antika flintlåsgevär).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Viktiga appellationer för rött vin i Loire är Saumur-Champigny, Chinon och Bourgeuil. Vad gör de för vinstil och vilka likheter och skillnader mellan dem? Finns viner från dessa områden i Sverige, och hur ligger de i pris?

A

Svar: Alla tre regionerna gör rött vin på Cabernet Franc. Chinon och Bourgeuil får blanda i 10 procent Cabernet Sauvignon och Saumur-Champigny får ha upp till 15 procent Cabernet Franc och/eller Pineau d’Aunis, men i samtliga fall är det ovanligt och inte så viktigt.

Generellt anses Saumur-Champigny vara den lättaste stilen och fruktigaste stilen medan Chinon och Bourgeuil gör mer koncentrerade och lagringsdugliga viner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Druvor i Loire?

A

Bland de gröna druvsorterna märks framför allt chenin blanc, lokalt kallad pineau de la loire, som bland annat odlas i Anjou-Saumur och i Toraine där även Cabernet Franc odlas.

I Övre Loire är sauvignon blanc vanligt. Sauvignon blanc ger friska och aromatiska viner och är en stor druva i Loiredalen där Sancerre och Pouilly Fumé anses göra den allra störst rättvisa. Smaken är ofta bärig och fruktig med nötaktiga inslag och höga syror.

Här måste vi också nämna melon de bourgogne, som ligger bakom vinerna från Muscadet. Melon de bourgogne odlas främst i Pays Nantais, vid kusten.

I Nantais odlas även den friskt syrliga gros plant (folle blanche).

Främst bland de blå druvorna står cabernet franc, som här kallas breton. Den är mindre etablerad än släktingen cab sauvignon. Den odlas i stor utsträckning i Bordeaux och Loire.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Klimat och jordmån i Loiredalen?

A

Kustområdet får ta emot det mesta av regnet från Atlanten och klimatet blir successivt mer kontinentalt, med varmare och torrare somrar, ju längre uppför floden man kommer. Jordmånen har också avgörande betydelse för valet av druvsort. Melon de bourgogne trivs på den bördiga jorden runt flodmynningen, medan chenin blanc når sina största höjder med torra och söta viner i Anjous skiffer och lera samt mousserande i Saumurs kalksten.
Touraine blandar kalksten och grus till underlag för cabernet franc, medan Övre Loire sätter sin strama touche på sauvignon blanc med inslag av flintsten i jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Är export eller lokal konsumtion störst i Loire?

A

​Merparten av Loires viner konsumeras lokalt, men Sancerre och Pouilly-fumé har blivit starka kort på exportmarknaden, som också har ett gott öga till rosé från Anjou, mousserande från Saumur och cabernet franc från Chinon och Bourgueil.
Eftertraktade är också de exklusiva söta chenin blancvinerna från Layon och de torra vita från Savennières. Allmänt sett minskar dock de vita vinerna till fördel för de röda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Berätta lite om Loires historia?

A

Flodmynningen blev inkörsporten för vinet och som vanligt var romarna först på plats.

Med kristendomen blev vinodlingen en begränsad affär för kloster och slott och först under medeltiden började vinets blomstringsperiod.

På 1500-talet införde holländarna druvan folle blanche, som tack vare sina goda skördar runt Loires flodmynning kallades gros plant.

Under första hälften av 1600-talet dök melon de Bourgogne upp och blev med tiden Nantais förstadruva. Under 1900-talet gjorde den sin lycka först i Paris och sedan i hela världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är Sauternes?

A

Sauternesviner är söta, vita viner från appellationen Sauternes i distriktet Graves i vinregionen Bordeaux i sydvästra Frankrike. Appellationen Sauternes omfattar kommunen Sauternes, samt kommunerna Barsac, Preignac, Bommes och Fargues. Barsac, som ligger på andra sidan av den lilla floden Ciron, är också en egen appellation för viner av samma typ, och kan således välja att skriva Barsac eller Sauternes på flaskorna.

Vindruvorna tillåts angripas av ädelröta som gör att druvorna torkar ut genom att det skyddande skalet blir perforerat. När de sedan jäser bildas alkoholstarka, söta viner som i Sverige oftast avnjuts till söta desserter. Sauternes är huvudsakligen gjort på druvsorten Sémillon, med en mindre andel av Sauvignon Blanc och ibland även Muscadelle. Vinerna är vanligen fatlagrade.

Tack vare sitt läge nära floden Garonne, där den mindre Ciron rinner ut, är distriktet väl lämpat för framställning av ädelsöta viner. På hösten stiger dimmor från floden och lägger ett fuktigt lock över vingårdarna vilket möjliggör utvecklingen av ädelröta. Sémillon är den viktigaste druvan med anledning av sin förmåga att utveckla den karaktäristiska ädelrötan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad vet du om Pays Nantais?

A

De två viktigaste appellationerna i Nantais är Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine. Båda producerar torra, lätta och friska viner av druvan muscadet – väl passande till det lokala köket med mycket fisk, ostron och skaldjur. De främsta vinerna kommer från Muscadet-Sèvre-et-Maine som står för 80 procent av hela Nantais produktion.

Vinerna härifrån, liksom från de två mindre appellationerna Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grandlieu, görs sur lie. Detta innebär att de efter alkoholjäsningen ligger på sin jästfällning (lie) och på så sätt får en mer komplex smak med liten jästton och ett friskt stick av kolsyra. De buteljeras vanligtvis på våren, men vissa viner ligger längre på sin jästfällning.

17
Q

Vad vet du om botrytiserade viner?

A

Det finns en mögelsvamp som heter Botrytis, också känd som ädelröta, som infekterar druvor. Botrytis kan vara en katastrof om den angriper omogna eller skadade druvor, men rötan behöver inte alltid vara av ondo.

I många regioner, som i delar av Loire, Bordeaux, Tokaji i Ungern, Burgenland i Österrike, så angriper botrytissvampen mogna, friska gröna druvor, vilket får dem att krympa. Men dessa druvor ger små mängder av mycket koncentrerad druvsaft för att framställa sublima, söta och komplexa vita viner med bra syra och balans.

18
Q

Vilka druvor odlas i Loire och var?

A

Vilka druvor odlas i Loire och var?

  • Pays Nantais (vid atlantkusten) = Melon de Bourgogne
  • Anjou-Saumur & Touraine = Chenin Blanc & Cabernet Franc
  • Övre Loire = Sauvignon Blanc (Sancerre)