Diverse Flashcards

1
Q

Lagringskraven för champagne respektive årgångschampagne?

A
  • NV (Non Vintage) måste ligga minst 15 månader på sin jästfällning innan den släpps. De flesta lagras dock cirka 3-4 år och de bästa längre än så innan de släpps.
  • Årgångschampagne måste lagras på jästfällning minst 36 månader.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillnaden på NM, RM, och CM?

A

NM: Négociant Manipulant är ett vinhus som köper druvor eller basvin av odlare och mindre hus. En del hus äger egna vingårdar, andra äger inga. De flesta större märken faller i denna kategori.

RM: Récolant Manipulant är en odlare som gör eget vin av sina druvor. Minst 95 procent av druvorna måste vara från de egna vingårdarna.

CM: Coopérative Manipulant är ett odlarkooperativ som ägs av odlarna och producerar vinerna. Några stora märken faller i denna kategori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka är de viktigaste stegen i tillverkningen av Champagne?

A

Champagne får endast göras i Champagne. Methode Champenoise är precis som namnet är skyddat och i resten av världen kallas det för den traditionella metoden.

Man börjar redan i presshusen, som traditionellt ligger i vingårdarna. Reglerna säger att man endast får pressa ut 102 L från 160 kg druvor eller 2550 L från 4000 kg.

De första 2050 L kallas för “Vin de Cuvée” och de resterande 500 L för “vin de taille”. Efter detta får musten stå nedkyld och sen är det vanligt att chapitalisera innan vinet jäses till 11 vol%, ett vin de clair. Jäsningen sker oftast på ståltank men ek, gammal eller ny får användas. De flesta låter vinet genomgå malolaktisk jäsning.

Efter detta filtreras vinet och får vila på tank, fat eller flaska till februari eller mars nästa år. Då genomförs assemblage då vin från denna årgång blandas med reserve-viner från andra årgångar till husets stil. Det färdigblandade vinet kallas för cuvée. Rosé-Champagne är det enda rosé som får framställas genom att blanda rött och vitt vin, vissa macererar även med blåa druvors skal.
Efter assemblage och kylstabilisering buteljeras vinet och liqueur de tirage tillsätts (jäst, vin och socker). Flaskan försluts med kronkapsyl eller kork och grimma. Den andra jäsningen varar upp till åtta veckor och det tilssatta sockret varar upp till åtta veckor och det tillsatta sockret kommer omvandlas till 1,2-1,3 vol procent och koldioxid till ett tryck på 5-6 atmosfär.

Flaskorna måste ligga på sin jästfällning i minst 12 månader (NV och Vintage) och totalt 15 månader för NV och 36 för vintage. Sen tar man bort jästfällningen genom dégorgement, men först genom remuage på en pupitre. Detta tar ungefär 8 veckor, sedan fryser man flaskhalsarna och skjuter ut fällningen och tillsätter dosage (vin+socker) som bestämmer hur sött vinet blir och sen försluts flaskan.

  • *ALLTSÅ:**
  • De första 2050 L kallas för “Vin de Cuvée” och de resterande 500 L för “vin de taille”.
  • Sen är det vanligt att chapitalisera innan vinet jäses till 11 vol%, ett **vin de clair.
  • Sen genomförsassemblage** då vin från denna årgång blandas med reserve-viner från andra årgångar till husets stil.
  • Det färdigblandade vinet kallas för cuvée.
  • Efter assemblage och kylstabilisering buteljeras vinet och liqueur de tirage tillsätts (jäst, vin och socker).
  • Processen att flytta sedimenten ner i flaskhalsen kallas remuage.
  • Remuage görs ofta på en pupitre. Det moderna sättet är att använda en maskinell gyropalette.
  • Sen tar man bort jästfällningen genom dégorgement. Detta tar ungefär 8 veckor.
  • Sedan fryser man flaskhalsarna och skjuter ut fällningen och tillsätter dosage (vin+socker) som bestämmer hur sött vinet blir och sen försluts flaskan.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär 100 procent Cru i Champagne?

A

Cru är en vinby i champagne, det finns ca 319 st. Av dessa är 17 klassificerade som Grand Cru och 42 byar som premier cru. Skillnaden är att där de flesta andra viner i Frankrike görs på 1 till 3 druvsorter från samma vingård, är det lite annorlunda i Champagne. En enda flaska champagne kan innehålla upp till 80 olika Grand Cru-viner. Därför har det i Champagne skapats Grand Cru-byar för att visa alla de vingårdar i dem som mött Grand Cru-standard.

Klassificeringen utgörs av en procentskala som ursprungligen har använts för att bestämma priset på druvorna på marknaden relativt det årets baspris, och där de olika byarna ligger på 80-100 %. De byar som har siffran 100 % är Grand Cru och de som har siffran 90-99 % är Premier Cru.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad vet du om 1855 års klassificering i Bordeaux?

A

1855 års klassificering i Bordeaux är i själva verket en klassificering av slotten, dvs byggnaderna eller det ”varumärke” som hör till byggnaden. Det är inte en klassificering av vingårdarna eller av terroir. Klassificeringen omfattar 60 slott i Médoc (utom ett som är i Graves) som producerar rött vin och 27 slott i Sauternes som gör sött vitt vin.
Här är en förenklad version av listan.
Slotten i Médoc och Graves, klassifikationen av röda viner:

Första-cru (Premiers Crus)
Château Lafite Rothschild (Pauillac)
Château Mouton Rothschild, (Pauillac)
Château Latour, (Pauillac)
Château Margaux, (Margaux)
Château Haut-Brion, Pessac, Graves

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad vet du om:

Maury
Banyuls
Muscat de Beaumes des Venise
Muscat de Rivesaltes?

A

Det är starkviner gjorda enligt Vin Doux Naturels, där jäsningen har avbrutits genom tillsatt sprit och alltså är söta. Generellt ca 15-17% alkohol och strax över 100 g/l socker.

Maury och Banyuls är röda med majoritet Grenache medan de andra, precis som det låter är vita på Muscat. Muscat de Beaumes des Venise är den vanligaste av dem, ser ut som ett vitt vin, sött med 15% alkohol och en aromatisk Muscat-karaktär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad vet du om Recioto di Soave?

A

Rött sött vin. DOCG från Veneto. Kan även vara mousserande gjort på torkade druvor. Viktigaste druvsort Garganega. Recioto är en sorts vin tillverkat i Veneto i norra Italien. Vinet har DOC-klassning och heter då Recioto della Valpolicella.

Namnet kommer av recie som betyder öron på Verona-dialekt. Det är också “öronen” på druvklasarna, det vill säga de druvor som sticker ut och har fått mest sol, som man traditionellt har plockat för att göra detta söta, röda vin. Druvorna får sedan torka på speciella mattor (se passito) för att bli extraktrikare och ge ett fylligt vin.

Jäsningen avslutas i förtid för att på så sätt behålla mer druvsocker i den färdiga produkten. Vinet får därmed väldigt hög restsötma och något lägre alkoholhalt och det är den främsta skillnaden mellan Recioton och dess närmaste släkting: Amarone della Valpolicella.

Bittra körsbär, plommon, rök och köttbuljong är vanliga beskrivningar av Reciotos smak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menas med prestigechampagne? Nämn tre sådana.

A

Ett champagnehus bästa produkt. Oftast av druvor från Grand Cru-lägen.

Negociants (vinhus): Prestigecuvée:

  • *Moët-Chandon -** Dom Perignon
  • *Pol Roger -** Cuvée Sir Winston Churchill
  • *Louis Roederer** - Cristal
  • *Veuve Cliquot** - La Grande Dame
  • *Ruinart** - Dom Ruinart
  • *Laurent-Perrier** - Grand Siécle
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Starkvinets karaktär påverkas av när i processen sprit tillsätts. Vad blir resultatet om vinet spritas tidigt respektive sent?

A

Spriten avstannar jäsningen, vilket gör att socker inte längre omvandlas till alkohol. Det betyder att vin som spritas upp tidigt blir sött, medan vin som spritas upp när jäsningen är färdig blir torrt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara vad Botrytis cinerea är och vad det leder till?

A

Riktigt hög sötma kan vinmakaren få till om druvorna skördas efter att de angripits av ädelröta. Botrytis cinerea är namnet på detta svampangrepp som, under dåliga förhållanden, kallas gråröta och förstör skördar av bär och frukt, inklusive vindruvor. Men när förhållandena är perfekta, med varma och fuktiga förmiddagar och upptorkande soliga eftermiddagar, bildas istället ädelröta.

Angreppet perforerar druvans skal så att vätskan i druvan dunstar medan sockerhalten koncentreras. Förutom att hjälpa till att skapa exklusiva söta viner ger ädelrötan också andra aromer till vinet. Till exempel kan man i sådana viner ofta känna toner av saffran, honung och gammaldags björnklister.

Området runt byn Tokaj i Ungern gör några av världens sötaste viner, aszú och essencia. Aszú betyder ungefär ”torka” och beteckningen innebär att vinet är gjort av druvor som angripits av ädelröta och därför skrumpnat och torkat ihop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka sätt/metoder kan vinmakare använda sig av för att producera söta viner?

A
  • Skörda sent, exempel: Spätlese, Vendange Tardive.
  • Botrytisangrepp, exempel: Sauternes, Beeren- och Trockenbeerenauslese, Tokaji.
  • Torka druvor, exempel: Strohwine, Vins de Paille, PX, Recioto della Valpolicella.
  • Frostangripna druvor, exempel: Eiswein/Icewine från Tyskland, Österrike och Kanada.
  • Tillsätta söt juice, exempel: viner med süssreserve, men även söt Sherry.
  • Avbryta jäsning, exempel: Asti Spumante eller många tyska Riesling viner.
  • Avbryta jäsning med sprittillsats, _Vin Doux Naturel_s = VDN, exempel: Port, Beaumes de Venice, Rasteau och Banyuls.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är süssreserve?

A

Tyskland har ett svalare klimat och då kan druvorna bli något sockerfattiga. Efter jäsningen av ett sådant vin blir torrt och syrligt, möjligen lägre i alkohol.

Süssreserve (sockerrik druvjuice) tillsätts då och vinet får sötma som väger upp syran. Till exempel halvtorr riesling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara begreppet ”Vin Doux Naturels” och ge minst ett exempel på en sådan dryck?

A

VDN är en metod att tillverka starkvin där vinsprit tillsätts tidigt i jäsningen för att avbryta jäsningen och därmed behålla en del av det socker som fanns i musten.

Metoden används bland annat i Muscat de Beaumes De Venice (Rhone) samt Beaumes de Venice, Banyuls, Rasteau. Vanligt i södra Frankrike, ofta gjord på vit eller röd Grenache eller Muscat. Bland annat i Languedoc-Roussillion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad vet du om ”estufagem”?

A

Estufagem är en behandlingsmetod vid framställning av Madeira. I fat hettas drycken upp till cirka 50 grader under 100 dagar och får därmed en knäckig ton. Görs kortare tid och med vatten.

Ett långsammare och bättre sätt kallas Canteiros där upphettningen är naturlig, via solen, vilket tar cirka två år istället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka två olika typer kan man dela in portvinet i?

A

Man kan generellt dela in portvinet i två olika typer. Viner som får sin slutlagring på butelj, Vintage Port och vinerna som får sin lagring på fat med lång oxidation, Tawny. Man kan kalla Tawny för träport då vinet lagras länge på ekfat. Träporten har då även sin kusin, flaskporten (Vintage Port), som får sin slutmognad i flaskan.

  • Vintage port – slutlagring på butelj (flaskport).
  • Tawny lång oxidation (träport).

Portvin innehåller många olika druvor. Upp till 80 olika sorter odlas i Douro men de viktigaste är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.

Vinodlingarna ligger längs floden Douro och är indelade i tre underzoner: Cima Corgo, Cima Baxio och Douro Superior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är Vieilles vignes?

A

Vieilles vignes är franska för “gamla vinstockar” och är ingen legal term, alltså inget krav på flaskans etikett, men det kan stå med i namnet för att tala om att vinstockarna är äldre. De måste vara mer än 30 år gamla för att bära epitetet Vieilles vignes.

17
Q

Redogör för vad som händer vid följande processer vid whiskyframställning:

A

Mältning, mäskning, jäsning, destillation, lagring och blandning.

  • Mältning (blötläggning). Korn till grodd. Kornet blötläggs i vatten. Kornet sväller och en grodd med enzymet diastas bildas. Därpå torkas malten och mals varpå skalrester avlägsnas.
  • Mäskning, malning och vattenbad. Vört (sweet water), stärkelsen blir till socker. Den malda finfördelade ”gristen” blötläggs i vatten varpå stärkelsen omvandlas till socker.
  • Jäsning, omvandling av socker till alkohol. Jäst tillsätts och sockret omvandlas till alkohol. Kallas efter detta ofta för ”beer”.
  • Destillation, Potstill/enkelpanna eller kolonnpanna. 1:a washstill, 2:a Low wines still/spirit still. Destillering i ”Pot Stills” för maltwhisky och i kolonndestillationsapparater (”Coffey-Stills”) för grainwhisky.
  • Lagring, Den tiden whisky utvecklas på fat. Minimitid tre år. Fat så som begagnade sherryfat på Skottland. Olika finish.
  • Blandning, blended malts. Sker dels för vatted malt, men i synnerhet då man producerar en blended whisky. En blended kan bestå av upp till 20 – 30 olika maltwhiskies. Det viktiga är att hålla en jämn karaktär vid varje blandningstillfälle för att kunden ska känna igen ”sin” whisky.
18
Q

Vilka tre huvudklasser finns det för Cognac?

A
  • VS (Very Special) har lagrats minst två år.
  • VSOP (Very Superior Old Pale) har lagrats minst fyra år
  • XO (Extra Old) har lagrats minst tio år.

Förutom de tre huvudklasserna finns det ytterligare benämningar för att klassa Cognac:

  • Napoléon, tekniskt är den lagrad lika länge som en XO, men marknadsförs om en Cognac som lagrats någonstans mellan en VSOP och en XO.
  • Vieux, vilket betyder ”gammal” som på samma sätt marknadsför en Cognac som lagrats någonstans mellan VSOP och XO.
  • Hors d’age, vilket betyder ungefär ”väldigt gammal”, är minst lika gammal som en XO men kan vara 40 eller till och med 50 år gammal.
19
Q

Efter 2012 införde EU en ny skyddad ursprungsbeteckning - vad kallas den i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal?
(Tänk på ett dop)

A

Protected Designation of Origin (PDO)
Frankrike AOP
Italien DOP
Spanien DOP
Portugal DOP

Gamla beteckningar används fortfarande, dvs;
Frankrike - AOC
Italien - DOCg
Spanien - DOCa
Portugal - DOC

Vin med skyddad ursprungsbeteckning
• Protected Designation of Origin (PDO)
• Vin med skyddad geografisk beteckning Protected Geographical Indication (PGI)
• Vin utan skyddad geografisk beteckning

20
Q

Vad innebär:

  • DO
  • DOCa
  • DOC
  • DOCG
  • DOP
A

DO – Denominación de Origenspansk beteckning för skyddat ursprung, med regler för druvodling, vinframställning och slutprodukt. Alla Europas klassificeringar sorterar under PDO.

DOCa – Denominación de Origen Calificada – den högsta klassificieringen i Spanien för skyddad ursprungsbeteckning, med regler för druvodling, vinframställning och slutprodukt. I dag ingår regionerna Rioja och Priorat (DOQ på katalanska).

DOC – Denominazione di Origine Controllataitaliensk beteckning för skyddat ursprung, med regler för druvodling, vinframställning och slutprodukt. DOC finns även i Portugal (Denominação de Origem Controlada) men fasas successivt ut till förmån för DOP.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita – den högsta klassificieringen i Italien för skyddad ursprungsbeteckning, med regler för druvodling, vinframställning och slutprodukt.

DOP – Samma som franska PDO. I Italien betyder DOP Denominazione d’Origine Protetta. I Portugal står DOP för Denominação de Origem Protegida och i Spanien Denominación de Origen Protegida.

21
Q

Lagringskrav i Spanien?

A
  • Jóven. En kort lagringstid på högst sex månader på fat räcker för att vinet ska uppfylla den här kategorin. Ett jóven säljs ofta redan året efter skörd och är avsett att drickas omgående – det har inte lagrats och behöver inte heller lagras.
  • Ordagrant översatt betyder Crianza ”åldrande” och i det gär fallet handlar det om lagringstid. Vinet måste lagras i minst 24 månader, varav sex månader på fat (eller tolv månader i regionerna Rioja och Priorat). Crianza måste alltså lagras i minst 2 år varav 1 år på fat. Den här typen av vin anser många är lätta att tycka om.
  • Reserva måste lagras i minst 3 år varav 1 år på fat. Dessa viner är mindre fruktiga än Crianza men mer utvecklade med fler nyanser i vinet. Endast DO- och DOCa-viner får kallas reserva. Dessa viner måste alltså lagras i 36 månader i källare för att utveckla reservakaraktären. Även reserva har en föreskriven lagringstid på fat. Ett helt år, det vill säga tolv månader, får dessa viner mogna i barriquefat.
  • Grand Reserva måste lagras i minst 5 år varav 2 år på fat. Grand Reserva-viner är mycket utvecklade och nyanserade samt är inte lika fruktiga som Crianza och reserva. Gran Reserva är den högsta spanska kvalitetsbeteckningen och ett sådant vin måste alltså lagras i minst 60 månader och kan i praktiken inte komma ut i handeln förrän fem år efter skörd. Den långa lagringen inkluderar minst 24 månader på ekfat och gran reserva-viner har därför en typisk mjuk vaniljton från faten.
22
Q

Berätta om jordmånen i:

  • Jerez (Andalusien)
  • Priorat
  • Coonawarra
  • Champagne
  • ## Chablis
A

JORDMÅNER

  • Albariza = Det är kombinationen av jordmån och klimat som gör området runt de tre städerna Puerto de Santa Maria, Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera i Andalusien i södra Spanien överlägset för tillverkning av sherry.
  • *Albariza,** den speciella jordmånen, har fått sitt namn efter den skarpt lysande vita skorpan och är en unik mix av kalk, alger, kisel, lera och sand. Den är högabsorberande som våt och stenhård som torr. Den vita torra skorpan gör att inget vatten avdunstar. Albariza fungerar ungefär som en kamelpuckel för områdets vinrankor.
  • Licorella = I Katalonien och i prestigedistriktet Priorat finns denna unika, skifferliknande jordmånen Licorella.
  • Terra Rossa är en typ av röd lerjord som skapats av underliggande kalksten och färgats av järnoxidering. Terra Rossa finns bland annat i Coonawarra som ligger nära kusten i den sydligaste spetsen av South Australia med ett klimat som ger goda förutsättningar för en jämn mognadsprocess.
  • Champagne – Belemnite och Micraster
  • Belemnite = Exceptionell kalkrik jordmån i Champagne.
  • Micraster = Kalk och krita (Champagne)
  • Kimmeridge = (Chablis) kalkstenen som är ett poröst jordlager som är uppblandat med lera (och även Belemnite i Chablis)
  • Bourgogne ligger på kalkstensgrund och de främsta vingårdarna i regionen för vitt vin har denna jordmån. I Chablis är jorden en blandning av kalksten och lera.
23
Q

Vilka sätt/metoder kan vinmakare använda sig av för att producera söta viner?

A
  • Skörda sent, exempel: Spätlese, Vendange Tardive.
  • Botrytisangrepp, exempel: Sauternes, Beeren- och Trockenbeerenauslese, Tokaji.
  • Torka druvor, exempel: Strohwine, Vins de Paille, PX, Recioto della Valpolicella.
  • Frostangripna druvor, exempel: Eiswein/Icewine från Tyskland, Österrike och Kanada.
  • Tillsätta söt juice, exempel: viner med süssreserve, men även söt Sherry
  • Avbryta jäsning, exempel: Asti Spumante eller många tyska Riesling viner.
  • Avbryta jäsning med sprittillsats, Vin Doux Naturels = VDN, exempel: Port, Beaumes de Venice, Rasteau och Banyuls.
24
Q

Lagringstid för crémant?

A

Minst 12 månader på flaska, varav minst 9 månader på jästfällningen (Methode Traditionelle)

25
Q

Vad gäller för lagring av cava?

A

Minst 9 månader på jästfällningen. Metodo Tradicional. Gyropalette används, tar 3-4 dagar.

26
Q

Ange lagringsreglerna för röd Rioja i antal månader på fat resp flaska?

A

Lagringsreglerna för röd Rioja i antal månader på fat respektive flaska?

  • Crianza 12+12
  • Reserva 12+24
  • Gran Reserva 24+36
27
Q

Hur lång tid måste en Barolo minst lagras för att klassificeras som en Barolo?

A

38 månader (3 år och 2 mån) varav 18 månader på fat.

För Riserva är det 62 månader som gäller

28
Q

Vilka lagringsregler gäller för Barolo och Barolo riserva?

A
  • 38 månader, varav minst 18 på fat.
  • 62 månader, varav minst 18 på fat för riserva.
29
Q

Lagringsregler för Barbaresco och Barbaresco riserva?

A
  • 24 månader, varav minst 9 på fat (Barbaresco).
  • 48 månader, varav minst 9 på fat (Barbaresco riserva).
30
Q

Lagringskrav för Amarone?

Lagringskrav för Riserva?

A

Minst 2 års lagring för Amarone

För Riserva är det 4 år (minst 14 % alkohol

31
Q

Lagringstid för Franciacorta?

A

Minst 18 månader på jästfällningen. Metodo Classico.

32
Q

Nämn några söta viner som görs på torkade druvor?

A

Frankrike - Jura, “Vins de Paille”

Österrike - Strohwein

Spanien - Jerez, Px-viner

Italien - Veneto, Recioto

33
Q

Vilka kommunappellationer känner du till i Bordeaux?
(Det finns 50 stycken)

A
  • St-Estephe
  • Haut Medoc
  • Graves
  • Pomerol
  • Pauillac
  • Margaux
  • St-Julien
  • Moulis
  • Listrac
  • Pessac-Leognan
  • Sauternes
  • Barsac
34
Q

Placera följande appellationer i rätt kvalitetsgrupp
(i Bourgogne i östra Frankrike):

Musigny

Gevrey-Chambertin

Chablis Fourchaume

Bâtard-Montrachet

Puligny-Montrachet

Chablis

Gevrey-Chambertin Clos St-Jacques

Mâcon

Charmes-Chambertin

A

Musigny Grand Cru

Gevrey-Chambertin Kommun

Chablis Fourchaume Premier Cru

Bâtard-Montrachet Grand Cru

Puligny-Montrachet Kommun

Chablis Kommun

Gevrey-Chambertin Clos St-Jacques Premier Cru

Mâcon Regional

Charmes-Chambertin Grand Cru