Respiratia Flashcards
Cavitatea nazala; Faringe
Cavitatea nazala este formata din doua spatii simetrice numite fose nazale, situate sub baza craniului si deasupra cavitatii bucale.
Din cavitatile nazale, aerul trece prin faringe, care reprezinta o raspantie intre calea respiratorie si cea digestiva.
Sistemul respirator
Cuprinde plamanii si caile respiratorii: cavitatea nazala, faringe, laringe, trahee si bronhii
Laringele
Este un organ cu dubla functie: respiratorie si fonatorie, prin corzile vocale.
Traheea
Este un organ sub forma de tub care continua laringele si are o lungime de 10-12cm.
La nivelul vertebrei T4, traheea se imparte in doua bronhii, care patrund in plaman prin hil, unde se ramifica intrapulmonal, formand arborele bronsic.
Plamanii
Sunt principalele organe ale respiratiei. Sunt situati in cavitatea totacica, avand o capacitate de 5 000ml, cu variatii individuale.
Plamanii sunt inveliti de pleura (m. seroasa) care prezinta o foita parietala si una viscerala. Intre foite gasim cavitatea pleurala cu o foita subtire de lichid pleural.
Arborele bronsic
Bronhia principala se imparte in bronhii, iar acestea, in bronhiole. Ultimele ramificatio ale arborelui sunt bronhiolele respiratorii, de la care pleaca ductele alveolare, terminate prin saculetii alveolari. Peretii saculetilor alveolari sunt compartimentati in alveole pulmonare.
Acinul pulmonar
Acinul este unitatea morfo-functionala a plamanului.
Este format din:bronhiolele respiratorii, ductele alveolare, saculetii alveolari si alveolele pulmonare.
Membrana respiratorie
In jurul alveolelor se gaseste o bogata retea de capilare, care, impreuna cu peretii alveolelor, formeaza membrana alveolo-capilara (respiratorie), la nivelul careia au loc schimburile de gaze dintre alveole si sange.
Respiratia
Reprezinta schimbul de O2 si CO2 dintre organism si mediu.
Functional, respiratia prezinta:
1. Ventilatia pulmonara-deplasarea aerului in ambele sensuri intre alveolele pulmonare si atmosfera-inspiratie si expiratie.
2. Difuziunea O2 si CO2 intre alveolele pulmonare si sange.
3. Transportul O2 si CO2 prin sange si lichidele organismunui catre si de la celule.
4. Reglarea ventilatiei.
Mecanica ventilatiei pulmonare
Dimensiunile plamanilor pot varia prin distensie si retractie in doua moduri:
- Prin miscarile de ridicare si coborare ale diafragmului, care alungesc si scruteaza cavitatea toracica. In timpul inspiratiei, contractia diafragmei trage in jos fata bazala a plamanilor. In timpul expiratiei, diafragma se relaxeaza iar retractia elastica a plamanilor, peretelui toracic si structurilor abdominale comprima plamanii. Aceste miscari realizeaza respiratia de repaus aproape in intregime.
- Prin ridicarea si coborarea grilajului costal. In timpul inspiratiei, grilajul costal se ridica, proiectand sternul in fata si cauzand o marire antero-posterioara a cutiei toracice cu 20%. In expiratie sternul se apropie de coloana vertebrala. Muschii care ridica coastele se numesc muschi inspiratori si sunt in special muschii gatului. Cei care coboara coastele sunt muschi expiratori (ex. dreptii abdominali).
Presiunea pleurala
Este presiunea din cavitatea pleurala. In mod normal exista o suctiune permanenta care cauzeaza o presiune negativa. Presiunea pleurala variaza cu fazele respiratiei.
Presiunea alveolara
In repaus, presiunea din arborele respirator este egala cu cea atmosferica=0cmH2O
In timpul inspiratiei normale, ea devine -1cmH2O=0,7mmHg. Aceasta presiune negativa este suficienta pentru introducerea a 500ml de aer in plaman, in cele 2 secunde necesare inspiratiei.
In timpul expiratiei, presiunea devine +1cmH2O, ceea ce forteaza 500ml de aer sa iasa din plamani, pe durata a 2-3 secunde.
Fortele elastice pulmonare (de recul)
Fortele elastice care stau la baza realizarii expiratie sunt:
- Fortele elastice ale tesutului pulmonar.
- Forta de tensiune superficiala-forta elastica produsa de tensiunea superficiala a lichidului tensioactiv care captuseste la interior peretii alveolari (surfactant) si alte spatii aeriene pulmonare.
Volume pulmonare
- Volumul curent: este volumul de aer insiprat si expirat in timpul respiratiei normale-500ml
- Volumul inspirator de rezerva: volumul de aer inspirat suplimentar peste volumul curent-1500ml
- Volumul expirator de rezerva: volumul suplimentar de aer expirat in timpul unei expiratii fortate, dupa expirarea volumului curent-1500ml
- Volumul rezidual: volumul de aer care ramane in plamani si dupa o expiratie fortata-1500ml
Toate volumele respiratorii in afara de volumul rezidual se pot masura spirometric. Volumul rezidual si capacitatile pulmonare care il includ se masoara prin metode speciale.
Capacitati pulmonare
- Capacitatea inspiratorie: reprezinta cantitatea de aer pe care o persoana o poate respira, pornind de la nivelul expirator normal pana la distensia maxima a plamanilor-200ml (VC+VIR)
- Capacitatea reziduala functionala: reprezinta cantitatea de aer care ramane in plamani la sfarsitul unei expiratii normale-3000ml (VR+VER)
- Capacitatea vitala: reprezinta volumul maxim pe care o persoana il poate scoate din plamani dupa o inspiratie maxima-3500ml (VC+VIR+VER=CV)
- Capacitatea pulmonara totala: reprezinta volumul maxim pana la care pot fi expansionati plamanii prin efort inspirator maxim-5000ml (CV+VR)