Punerea in executare a pedepselor principale Flashcards
Cum se porcedeaza pe baza mandatului de executare?
Pe baza mandatului de executare, organul de poliție procedează la arestarea condamnatului. Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului și este dus la locul de deținere cel mai apropiat, unde organul de poliție predă celălalt exemplar al mandatului de executare.
Odată cu înmânarea mandatului de executare, persoanei condamnate i se aduce la cunoștință
sub semnătură, în scris, dreptul prevăzut la art. 466 alin. (1) (persoana condamnata definitiv care a fost judecata in lipsa poate solicita redeschiderea procesului penal in termen de o luna din ziua in care a luat la cunostinta prin orice notificare oficiala ca s-a desfasurat un proces penal impotriva sa), iar în cazul în care persoana nu poate ori refuză să semneze, se va încheia un proces-verbal.
Dacă persoana împotriva căreia s-a emis mandatul nu este găsită
organul de poliție constată aceasta printr-un proces-verbal și ia măsuri pentru darea în urmărire, precum și pentru darea în consemn la punctele de trecere a frontierei. Un exemplar de pe procesul-verbal împreună cu un exemplar al mandatului de executare se trimit instanței care a emis mandatul.
Când condamnatul se află în stare de deținere, un exemplar al mandatului de executare i se înmânează condamnatului de catre:
de către comandantul locului de deținere.
Comandantul locului de deținere consemnează într-un proces-verbal data de la care condamnatul a început executarea pedepsei.
O copie de pe procesul-verbal se trimite de îndată instanței de executare.
Pe baza ordinului de interzicere a părăsirii țării, organele în drept refuza:
refuză celui condamnat eliberarea pașaportului sau, după caz, procedează la ridicarea acestuia și iau măsuri pentru darea condamnatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.
Pe durata termenului de supraveghere, persoana supravegheată poate solicita motivat instanței de executare să încuviințeze părăsirea teritoriului României.Instanța de executare soluționează cererea în:
camera de consiliu, după ascultarea persoanei supravegheate și a consilierului de probațiune, prin încheiere definitivă. În cazul în care admite cererea, instanța stabilește perioada pentru care persoana supravegheată poate părăsi teritoriul României.
Punerea în executare a amenzii penale
Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.
Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate:
dispune eșalonarea plății amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.
Instanța competentă să dispună înlocuirea obligației de plată a amenzii neexecutate cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității
este instanța de executare.
Sesizarea instanței pt inlocuirea obligației de plată a amenzii neexecutate cu obligația de a presta o muncă neremunerată se face de catre
din oficiu sau de către organul care, potrivit legii, execută amenda ori de către persoana condamnată.
Obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității se pune în executare prin
trimiterea unei copii de pe hotărâre serviciului de probațiune
Instanța competentă să dispuna înlocuirea muncii în folosul comunității daca persoana condamnata nu executa obligatia de munca in folosul comunitatii cu închisoarea este:
este instanța de executare
Instanța competentă să dispună înlocuirea muncii în folosul comunității cu închisoarea, daca persoana condamnata savarseste o noua infractiune descoperita inainte de executarea integrala a obligatiei de munca in folosul comunitatii este:
instanța care judecă în primă instanță infracțiunea săvârșită înainte de executarea integrală a muncii în folosul comunității.
Sesizarea instante pentru inlocuirea muncii neremunerate în folosul comunității cu închisoarea se face de :
din oficiu sau de către organul care, potrivit legii, execută amenda ori la sesizarea serviciului de probațiune.