Legea 252 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune Flashcards
În cazul în care şeful serviciului sau al biroului de probaţiune constată că serviciul sau biroul pe care îl conduce nu este competent din punct de vedere material sau teritorial în exercitarea atribuţiilor specifice potrivit art. 32 alin. (2)-(5) din Legea nr. 252/2013
, cu modificările şi completările ulterioare, dispune:
trimiterea solicitării, actului sau lucrării, pe cale administrativă, biroului sau serviciului de probaţiune competent şi înştiinţează organul judiciar, persoana ori instituţia care l-a solicitat sau înaintat.
şi în cazul în care solicitarea, actul sau lucrarea a fost greşit îndreptată la serviciul de probaţiune.
Conflictul de competenţă dintre două birouri de probaţiune sau dintre două servicii de probaţiune se rezolvă de către
In ce termen?
şeful ierarhic superior comun, care se pronunţă în termen de 3 zile lucrătoare de la data sesizării, printr-o dispoziţie, care se comunică birourilor sau, după caz, serviciilor de probaţiune.
Evaluarea minorilor se realizează pentru următoarele categorii de persoane:
a) inculpaţii care au săvârşit fapta în timpul minorităţii, indiferent de vârsta pe care o au în momentul realizării evaluării;
b) persoanele care au săvârşit fapta în timpul minorităţii şi care se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate;
c) persoanele care au săvârşit fapta în timpul minorităţii şi care se află în executarea unei măsuri educative privative de libertate.
La solicitarea cui se realizeaza evalurea presententiala?
Care birou este competent?
Evaluarea inculpaţilor minori se realizează la solicitarea organului de urmărire penală sau la solicitarea instanţei de judecată de către biroul de evaluare presentenţială din cadrul serviciului de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa minorului.
Pentru realizarea activităţii de evaluare a minorului care se află într-o unitate de arest, centru educativ, centru de detenţie sau penitenciar, este competent biroul de evaluare presentenţială din cadrul serviciului de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află unitatea de arest, centrul educativ sau centrul de detenţie în care se află minorul la data primirii solicitării de către serviciul de probaţiune. În cazul în care inculpatul minor este deţinut într-o unitate de arest, întrevederea derulată în scopul evaluării acestuia se va realiza la sediul respectivei unităţi.
Atunci când unitatea de arest, centrul educativ sau centrul de detenţie se află la o distanţă de maximum 100 de km de sediul serviciului în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa minorului, competenţa de a realiza evaluarea
revine serviciului de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa minorului.
In cazul in care s-a trimis solicitare pe cale administrativa biroului sau serviciului de probatiune competent, termenul de realizare a referatului se calculeaza de la:
data primirii solicitarii de catre serviciul competent
Pentru realizarea anumitor evaluări sau verificări ori a altor lucrări necesare pentru finalizarea referatului de evaluare, biroul de probaţiune competent se poate adresa:
unui alt birou de probaţiune din cadrul aceluiaşi serviciu sau din cadrul unui alt serviciu de probaţiune, care are posibilitatea să le efectueze, atunci când sursa de informaţii se află în raza acestuia de competenţă.
Solicitarea realizată pentru efectuarea unor evaluări, verificări sau a altor lucrări necesare pentru finalizarea referatului de evaluare trebuie să conţină datele de identificare ale cazului, lămuriri referitoare la îndeplinirea actului sau lucrării respective, precum şi termenul până la care este necesar răspunsul.
se vor arăta unităţile tematice ale interviului, cuprinzând posibile întrebări ce trebuie adresate persoanei. Consilierul de probaţiune care efectuează evaluarea sau verificarea poate pune şi alte întrebări sau poate aborda şi alte aspecte, dacă necesitatea acestora rezultă din derularea întrevederii.
Instituţiile şi organizaţiile în evidenţa cărora s-a aflat sau se află minorul pentru îngrijire, tratament, protecţie socială sau educaţie pun la dispoziţia consilierului de probaţiune informaţiile relevante pentru procesul de evaluare, în termen de
7 zile de la data primirii solicitării.
În cazul în care referatul de evaluare este solicitat pentru un minor străin, consilierul de probaţiune contactează
structura teritorială pentru imigrări, în vederea obţinerii datelor referitoare la persoana acestuia şi la situaţia şederii pe teritoriul României. Datele obţinute se consemnează în cuprinsul referatului de evaluare.
În vederea convocării inculpatului minor, consilierul de probaţiune responsabil de caz procedează după cum urmează:
a) transmite minorului o convocare de a se prezenta la sediul biroului de probaţiune, precizând data şi ora stabilite pentru întrevedere, locul întrevederii, datele de contact ale biroului de probaţiune, precum şi numele consilierului de probaţiune responsabil de caz;
b) specifică în conţinutul convocării necesitatea însoţirii minorului de către unul dintre părinţii acestuia sau, după caz, de către tutorele ori persoana sau reprezentantul instituţiei căreia iau fost încredinţate îngrijirea şi supravegherea minorului;
c) atunci când stabileşte pentru desfăşurarea întrevederii un alt loc decât sediul serviciului de probaţiune, consilierul de probaţiune menţionează în conţinutul convocării adresa respectivului loc, precum şi alte informaţii necesare;
d) stabileşte datele prevăzute la lit. a) astfel încât să permită minorului şi însoţitorului său deplasarea în timp util la sediul serviciului de probaţiune sau la locul stabilit pentru desfăşurarea activităţii de evaluare.
(2) Desfăşurarea întrevederii cu minorul nu este împiedicată de inexistenţa sau neprezentarea persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b).
Convocarea persoanei la sediul serviciului de probatiune se face prin:
scrisoare recomandată cu confirmare de primire, agenţi procedurali, personal al serviciului de probaţiune, convorbire telefonică consemnată ulterior în scris, prin notă telefonică, poştă electronică sau prin orice alt mijloc ce asigură dovada primirii convocării.
Referatul de evaluarea presentential are rolul de a:
- sprijini organul judiciar in dispunerea si individualizarea masurilor educate
- CONTINE propuneri motivate referitoare la masura educativa considerata a fi potrivita pentru minor, la natura si durata programelor de reintegrare sociala, precum si la alte obligatii care pot fi impuse acestuia, in scopul reducerii riscului de savarsire a unor infractiuni.
Referatul de evaluarea poate face referire si la:
-starea de sanatate
-nicelul sau de dezvoltare morala si intelectuala
in masura in care acesteau au influentat comportamentul infractional.
Referatul de evaluare trebuie redactat intr-o maniera
obiectiva
clara
coerenta
In cate exemplare se intocmeste referatul de evalurea presententiala?
doua. Un exemplar se inmaneaza organului judiciar si un exemplar se pastreaza la serviciul de probatiune.
Referatul de evaluare pentru inculpatul minor cuprinde următoarele capitole:
a) introducere;
b) sursele de informaţii;
c) date privind persoana minorului;
d) riscul de săvârşire a unor infracţiuni;
e) concluzii şi propuneri.
Capitolul «Introducere» al referatului cuprinde următoarele informaţii
numele, prenumele, data şi locul naşterii minorului, adresa de domiciliu sau adresa unde locuieşte, infracţiunea săvârşită, organul judiciar care a solicitat referatul, numărul dosarului penal, termenul de judecată, numărul şi data înregistrării solicitării, termenul de predare către organul judiciar, precum şi numele şi prenumele consilierului de probaţiune care a întocmit referatul.
Capitolul «Sursele de informaţii» ale referatului de evalure cuprinde:
(1) Sursele de informaţii care au fost utilizate pentru întocmirea referatului de evaluare sunt prezentate sintetic, avându-se în vedere atât persoanele cu care au avut loc întrevederi, cât şi eventualele documente consultate.
(2) Pentru fiecare persoană contactată în vederea obţinerii de informaţii se vor face următoarele precizări: numele şi prenumele persoanei, precum şi legătura acesteia cu minorul inculpat, numărul de întrevederi sau convorbiri avute, data şi locul acestora, refuzul de cooperare sau eventualele îndoieli privind acurateţea informaţiilor.
(3) Capitolul «Surse de informaţii» va cuprinde şi menţiuni privind sursele de informaţii la care nu a fost posibil accesul şi demersurile realizate pentru contactarea sau accesarea acestora.
Capitolul «Date privind persoana minorului» al referatului se refera la:
a) mediul familial şi social;
b) starea de sănătate şi adicţii;
c) evoluţia şcolară şi nivelul pregătirii profesionale;
d) analiza comportamentului infracţional.
Datele privind mediul familial fac referire la aspecte precum:
condiţiile în care s-a dezvoltat minorul, persoanele în întreţinerea cărora se află sau pe care le are în întreţinere şi modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle referitoare la creşterea, educarea, supravegherea şi îndrumarea minorului, relaţiile existente în cadrul familiei, situaţia veniturilor şi modul în care acestea acoperă nevoile familiei, atitudinea membrilor familiei faţă de comportamentul minorului, valorile promovate, reţeaua socială şi legătura între sistemul relaţional al minorului şi infracţiune, dacă este cazul.
Datele referitoare la eventualele adicţii sau dependenţe fac referire la aspecte precum:
tipul acestora şi la istoricul medical al inculpatului minor şi al membrilor familiei, dacă aceste informaţii prezintă relevanţă în raport cu situaţia minorului.
Datele privind evoluţia şcolară şi nivelul pregătirii profesionale fac referire la aspecte precum:
situaţia şcolară sau profesională actuală, la istoricul pregătirii, oportunităţile sau restricţiile legate de procesul de educaţie şi pregătire.
Analiza comportamentului infracţional cuprinde referiri la aspecte precum:
trecutul infracţional, respectiv la tipul infracţiunii sau infracţiunilor săvârşite în trecut şi decizia organului judiciar referitoare la acestea, precum şi la modalitatea de săvârşire a infracţiunii sau infracţiunilor pentru care a fost solicitat referatul, la factorii care au influenţat comportamentul infracţional ce face obiectul cauzei penale în curs, respectiv la atitudinea faţă de victimă şi faţă de comportamentul infracţional.
În cazul în care unui minor i se întocmesc mai multe referate de evaluare pe parcursul derulării procesului penal, în capitolul referitor la datele despre persoana minorului se va face referire la
la schimbările intervenite în situaţia minorului şi evoluţia sociocomportamentală a acestuia între momentele evaluărilor.