Provtagning Flashcards
Vart bör du placera stas vid provtagning?
7-10 cm ovan punktionsstället
Vart bör du placera stas vid provtagning?
7-10 cm ovan punktionsstället
Till vilket tryck pumpar du upp vid användning av BTmanchett som stas?
40 mmHg
När bör provtagningsröret märkas
Före eller i direkt anslutning till provtagningstillfället.
Om du är osäker på i vilken ordning provrören ska tas, hur kan du ta reda på det?
Är angivet på etiketten.
Efter att du tagit det venösa blodproven, hur hanterar du kanyken med integrerad skyddsanordning?
Aktivera skyddsanordningen och kasta i behållaren för stickande och skärande avfall, där behållaren är till hälften fylld.
Vilka 2 blodprover ska tas innan blodtransfusion
-Blodgruppering, för att få fram vilken blodgrupp pat. Har för att kunna få korrekt blod
-Bastest, förekomst av antikroppar och antigen som påverkar ordination av blod samt bestämning av RhD
Förklara hur det går till att sätta KAD
Under operation så kommer patient att vara sövd. Det görs för att hjälpa dig att tömma urblåsan, i annars skulle urin samlas i blåsan. Det kan leda till skadad urinblåsa, vilket inte vill ska hända. Därför har jag för avsikt att tvätta en kateter. Det kan senast ta bort när du vaknat, återhämta dig och åter kan tömma urblåsan på eget initiativ.
Jag kommer att tvätta dig med natriumklorid för att minska risken för bakterier i urinröret. Sen kommer jag att bedöva med xylocain. Bedövningen ska verka i 3-5 minuter för att uppnå full effekt. Sen kommer jag försiktigt att föra en kateterslangen längs urinröret mot urinblåsan. Den lilla ballongen kommer att blåsas upp med hjälp av 10 ml sterilt vatten. Det gör att kateten sitter på plats. Kateten sitter på rätt sätt bekräftas genom att urin rinner ut ur slangen ner i uppsamlingspåsen.
I slutändan ger patienten tid att ställa frågor och svara på eventuella frågor. Utifrån att Kerstin uppger att hon inte undrar något uppmanar henne att ställa frågor då det uppkommer. Jag uppmanar att förmedla åsikter och önskamål hur proceduren kan bli så lätthanterlig för henne som möjligt.
Kerstin blir mer förvirrad efter operationen och svårt att få kontakt med efter första påsen har administrerats med blod. Drar nu ut sin pvk. När du ska lägga in ny vill hon inte alls medverka och blir arg och vill inte prata med dig. Så du inte kan förklara för henne. Du lyckas inte lugna ner situationen och lämnar rummet efter en stund för att hämta hjälp. Resonera kring vilka etiska frågeställningar denna specifika situation kan leda till. Beakta Kerstins rättigheter och dina skyldigheter i denna specifika situation.
Det är viktigt att små sjuksköterskor respekterar kärstens autonomi. Åtgärder ska inte göras mot patientens vilja. Det skulle resultera i patientövergrepp. Denna enda undantag, då det är akursfara för patientens liv eller vid tvångsvård enligt exempelvis LPT, då är det möjligt att fatta beslut över patientens huvud med syftet att rädda patientens liv. Dock är det önskvärt att alltid ha patienten med på tåget och verka för att hela tiden respektera patientens autonomi och önskemål. I detta fall utgör situationer ingen risk för patientens liv. Därför bör tid tas till att tillåta kärsten att komma ner i varv och lugnas. Det kan hända att hon kan tänka sig ett samtal om saken lite senare. Alternativt samtala med en annan sjuksköterska om saken. Utifrån kärstningen i nuläget är inte bedömsvarig behov av en pvk i nuläget. Av ansvarig läkare kan det vara möjligt att avvakta med övertalandet och sättandet av en pvk. Dels på grund av att kärstningens ovilja till att nerverka. Samt på grund av att infarter per automatik utgör en infektionsrisk.