OMVÅRDNADSÅTGÄRD Flashcards

1
Q

Patient sover dåligt och påverkad av sömnbrist (3 olika oberoende omvårdnadsåtgärder motivera

A

1.promenad utomhus dagligen
Motivera:dagsljus spelar en stor roll för utsöndring av melatonin och gör att han ökar chansen att sova bättre.vidare behöver han miljöombyte och lämna sängen för att associera sängen enbart med sömn.Lätt motion är även bra för sömnhygien.
2.åtgärd:15 min avslappnade musik eller läsning innan sömngånde.
Motivering:utifrån samtal med patient identifieras stress och tankar som håller patienten vaken.viktigt att försöka bryta tankarna och hitta ro och avkoppling innan sänggående.
3.åtgärd:varm dusch (om op .sår och hälsa tillåter) en timma innan sänggående
Motivering:för att sänka kroppens temperaturer vilket underlättar insomningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Obstruktiv sömnapné (OSA) är vanligt förekommande och kan många gånger behandlas med continuos positive airway pressade (CPAP) finns även levnadsvanor som påverkar negativt.

A

1.övervikt
2.alkohol

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Smärta orsakad av sjukdom/skada i somatosensoriska nervsystemet

A

Neuropatisk smärta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Smärta orsakad av aktuell eller hotande vävnadsskada

A

Nociceptiv smärta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Smärta som upplevs i ett annat område än det med vävnadsskada

A

Refererad smärta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Patienter har under kort tid varit med om flera stora förändringar och behöver nu anpassa sig till sin nya livssituation. När du har ett utskrivningssamtal med patienten berättar han att han är orolig för att komma hem till ensamheten. Han är även osäker på hur det kommer att fungera med stomin när han ska sköta den på egen hand. Beskriv hur du informerar patienten på ett professionellt sätt. Använd dina kunskaper i patientutbildning, samtalsteknik och eller kommunikation.

A

Först och främst skulle jag (LYSSNA) på patienten. Be honom berätta om sina tankar, funderingar och oro. Utifrån dessa kan jag lägga upp samtal. Jag skulle börja med att (VALIDERA) de stora förändringarna i hans liv. Det är naturligt att känna oro inför detta. Jag ser till att ha SKRIFTLIG INFORMATION om hans sjukdomstillstånd. Exempelvis utskrivningsanteckning och information om stomin. Jag skulle även betona att han inte kommer att vara ensam i vården. Att det kommer att finnas (STÖD) från hans vårdcentral eller annan klinik som kan ta hjälp av något som känns svårt eller oklart. Om jag inte redan har haft en (PRAKTISK GENOMGÅNG)med patienten och hur man sköter stomin så skulle jag ha den nu. Jag skulle låta honom göra det själv men jag skulle även finnas precis bredvid (om det känns ok för honom som stöd). Jag skulle även informera om att det finns (STÖD) om han känner oro inför den nya situationen att han inte ska dra sig för att be om hjälp med detta från vårdcentralen. Jag skulle avsluta med att fråga om han har några (FRÅGOR) eller om det är något som känns oklart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Krister är fastande efter operation. Du har fått ordination att administrera 1000 ml glukos, 5 mg per ml under 8 timmar. Du ska börja administrering i PVK symtom eller tecken på att krister har trombefylit. Vilka tecken och eller symtom kan förekomma vid trombefylit?

A

1.Krister har ont vid instickstället.
2.Huden vid instickstället kan vara rodnad eller åt det mörkare hållet.
3.Man kan känna förhårdnad vid instickstället

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv tre åtgärder som du vidtar när du har identifierat en trombefylit hos krister.

A

1.Jag avlägsnar pvk där trombefyliten finns.
2.Jag markerar området för att kunna utvärdera ifall det ökar i storlek.
3.Jag journalför detta som har hänt så att det gör upp en plan för fortsatt övervakning. Trombefyliter kan förebyggas. Beskriv två olika åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att trombefylit ska utvecklas. Inte låta pvk flytta för länge utan istället sätta en ny pvk på en annan plats ifall behovet av pvk fortfarande finns. Välj en så liten storlek på pvk som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Diabetes 1 och 2

A

Diabetes typ 1:

Är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Diabetes typ 2:

Orsakas främst av insulinresistens, där kroppens celler inte svarar ordentligt på insulin, ofta i kombination med nedsatt insulinproduktion över tid.

Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och kost har en stor betydelse, tillsammans med genetisk predisposition.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hypoglykemi symtom

A

-darrning
-svettning
-hunger
-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hyperglykemi vanliga symtom

A

Ök urinmängd törst
Trötthet
(För lågt blodsocker)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Omvårdnadsåtgärd för ont i huvudet

A
  1. Släka lampan i rummet eller dra ner persienner kan hjälpa,skönt om det inte är så starkt ljus.
    2.erbjuda dricka då dehydrering kan leda till huvudvärk
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Omvårdnadsåtgärd för Illamåeende

A

1.öppna fönster frisk luft kan minska känslan av illamående
2.om det var länge sedan man åt kan hunger/Diabetes ge upphov till Illamåeende erbjud dricka något att äta för att höja blodsocker motverka Illamåeende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Omvårdnadsåtgärd för ORO

A
  1. Sitt och samtala med honom vilket kan lätt hans oro låt honom berätta om hans funderingar och vad som känns jobbigt. Och om han har några frågor som du kanske kan svara på
    2.småprata om annat som fritidsintresse vilket kan avleda öron
  2. Andnigsövningar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Evidemsbaserad vård Styrkor och svagheter

A

-duktig på att sprida ny kunskap till mina kollegor gällande evidensbaserad vård,nya riktlinjer. Jag är bra på att kritiskt söka och värdera information. Jag skulle kunna bli bättre på att ifrågasätta när mina kollegor agerar på ett sätt som jag ej förstår, som för dem att reflektera över eget agerande samt ök. Min egen kunskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Styrkor/svagheter i team

A

Jag är bra på att Samarbeta med kollegor från andra professioner eftersom jag tycker det är roligt att utvecklas och lära mig nytt, det är viktigt att göra patienten delaktig i vården vilket jag tycker jag är bra på. Jag skulle bli bättre i chefsrollen som sjuksköterska.

17
Q

Omvårdnadsproblem/behov

A

I fallbeskrivning framkommer det att patienten har ont samt att hon ej har någon aptit

18
Q

Omvårdnads diagnos

A

Risk för undernäring r.t. nedsatt aptit

19
Q

Omvårdnadsmål SMART kriterier

A

Ingen viktminskning under vårdtiden

20
Q

Omvårdnadsåtgärd r.t. omvåfdnadsdiagmosen

A

Mat och vätskrregistrering mellanmål enligt e-kost minst portioner med energi rik mat erbjuda näringsdruck 3 gånger per dag

21
Q

Personcentrerad vård kompetensområde känner mig trygg med

A

Om man träffar väldigt många olika patienter och anhöriga och arbetar i team som är uppbyggda på olika sätt med personer med olika egenskaper. Jag känner mig trygg med samtal med patienter och andra professioner andra och samarbetar lugnt i stressiga situationer. Jag känner att jag har haft olika typer av erfarenheter och där jag har fått med mig både bra och dåliga erfarenheter. Som jag känner att jag under tiden har använt mig av och lärt mig mer och mer under tiden. Olika strategier för gott samarbete med patienter, anhöriga och andra personer i vårdteamet. Personcentrerad omvårdning är en central del av själva utbildningen till sjuksköterska. Det är något som jag läst mycket om och hur vården ska bedrivas på bästa möjliga sätt. Det görs med personcentrerad fokus då patienten är en central del av teamet. Det gör att patienten ska vara delaktig i vården och inkluderas som en del i teamet när det kommer till planering och utförandet av åtgärder.