Postmortale veranderingen + ontbinding Flashcards

1
Q

Beschrijf uitdroging als postmortale verandering

A

Levend verliezen we door verdamping en ademhaling meer dan een liter water per dag. Onze huid houdt deze verdamping voor een stuk tegen, maar als we sterven niet meer.

1ste vaststellingen van uitdroging de zijn de lippen en de tong. De lippen worden donkerrood en hard, de tong gaat een typische zwarte verkleuring hebben.

Ter hoogte van de ogen ontstaat er een zwarte band: de druk van het oog vermindert omdat het vocht uit het oog gaat: het oog gaat platvallen (tonelli).

Onze huid droogt uit waardoor de haren die erop staan meer prominent naar boven komen. Op plaatsen waar de huis dun is, zien we een bruine perkamenten verkleuring.

Pseudogroei van haar en nagels.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beschrijf bloedveranderingen als postmortale verandering

A

Lijkvlekken

Toegenomen doorlaatbaarheid van de weefsels: bloederig en geel vocht loopt in de borstholten, hartzakje of/en buikholte.

Concentraties post mortem kunnen soms verschillen van premortale concentraties in het bloed. Dit is moeilijk als je moet vaststellen of er sprake is van intoxicatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beschrijf biochemische veranderingen als postmortale verandering

A

Sommige stoffen gaan postmortaal op een vrij constante wijze afnemen of toenemen. Bv. Kaliumgehalte in het glasvocht neemt geleidelijk aan toe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly