Personlighet och Idrott Flashcards
Vad är personlighet?
Summan av de egenskaper hos en person som gör en person unik
Hur förklarar triangelmodellen personligheten hos en person?
I boken beskrivs personlighet med hjälp av en triangelmodell. Här delas personlighet in i tre olika nivåer.
Den första kallas för vår psykologiska kärna: attityder, värderingar, motiv och intressen. Man skulle kunna säga att psykologiska kärnan utgör ”ens riktiga jag”.
Nivån ovanför består av våra typiska responser det vill säga de beteenden vi oftast använder oss av. Dessa är vanligtvis en god indikator på en persons Psykologiska kärna. En person som ofta är väldigt pratsam, utåtriktat och social är troligen också extrovert snarare än introvert. Dock kan man inte dra dessa slutsatser endast utifrån ett enda tillfälle.
I toppen av triangeln har vi våra roll-relaterade beteenden som till stor del styrs av hur vi uppfattar år sociala omgivningen.
Beskriv det psykodynamiska perspektivet
Den söker efter orsaker till beteenden inom det inre i vår personlighet, det vill säga våra unika egenskaper, känslor och motiv, och betonar omedvetna processer.
Beskriv traitperspektivet
Menar man att de grundläggande delarna av personlighet är det man kalla egenskaper eller karaktärsdrag (traits) och dessa är stabila över tid och situationer.
Beskriv situationsperspektivet
Att beteende bestäms till stor del av situationen och omgivningen.
Beskriv interaktionsperspektivet
Betraktar inte vare sig enbart situationen eller enbart personens egenskaper utan menar snarare att situationen tillsammans med egenskaperna bestämmer hur en individ kommer att bete sig.
Beskriv fenomenologiska perspektivet
Här menar man precis som interaktionsperspektivet att personlighet och situation båda har en betydelse men snarare än att titta på egenskaper är man intresserad av personens tolkning av sig själv och sin omvärld.
Hur kan personlighet mätas?
Det har utvecklats en rad olika test för att mäta personlighet. Man skiljer här ofta mellan en individs typiska sätt att bete sig (traits) och mer situationsspecifika (states). Genom de mer allmänna trait testen så får man info rörande hur en individ tenderar att bete sig generellt sett. Genom de mer situationsspecifika testen så får man info rörande hur en individ beter sig i vissa specifika situationer eller under vissa specifika förutsättningar.
Det finns också test som är utvecklade för specifika sporter/idrotter
Vad är viktigt att tänka på när man använder mätinstrument för att mäta personlighet?
För att använda olika test för att mäta personlighet så måste man ha kunskap om testen och de bakomliggande psykologiska teorierna, hur de skall administreras, hur man analyserar dem och vilka slutsatser som kan dras från dem. Men också inom vetenskapsmetod, hur man konstruerar frågeformulär, och hur man sedan kan analysera dem och vilka begränsningar som finns.
Vidare bör man alltid informera personerna om vad själva testet går ut på och hur du tänker använda resultatet samt också ge dem feedback rörande deras resultat. En av de absolut viktigaste aspekterna är konfidentialiteten, hur ska du använda resultaten och hur skyddar du identiteten på idrottaren så utomstående inte kan få tag på informationen? Det vill säga, olika test kan vara bra hjälp medel för personer med rätt kunskap och utbildning för att kunna använda dem. Det är minst lika viktigt om inte ens mer att titta på idrottares prestationer på planen (testen är aldrig helt 100 % tillförlitliga).
Vad finns det för forskning om personlighet inom idrotten?
Forskning kring personlighet och idrott har visat att det finns ett visst samband mellan personlighet och idrottslig framgång men det är långt ifrån perfekt. T.ex. har studier visat att jämfört med icke idrottare så är lagidrottare mer extrovert och mindre ego centrerade. Individuella idrottare å andra sidan var mer objektiva och mindre oroliga än icke idrottare. Vidare så verkar det inte (hittills i alla fall) som att det skulle finnas någon skillnad i personlighet mellan personer som idrottar och sådana som inte idrottar, resultaten som finns är alldeles för osäkra. Forskning har även hittat skillnader mellan lag och individuella idrottare men huruvida det är idrotten som skapat skillnaderna mellan de två grupperna eller om det är så att olika typer av individer söker sig till olika idrotter finns ännu inget tydligt svar på.
Däremot så har en studie (Williams, 1980) indikerat att det skulle kunna finna en skillnad i personlighet mellan kvinnor som idrottar och kvinnor som inte gör det. Idrottande kvinnor skulle enligt denna studie vara mer aggressiva, mer prestationsinriktade, mer oberoende, mer emotionellt stabila samt mer självhävdande (alltså ser till att ta mer plats). Här skulle man ju kunna tänka sig att det skulle gälla för framgångsrika idrottare oavsett kön för detta kan väl anses vara egenskaper som är ”bra” att ha om man vill bli framgångsrik inom idrott.