Persepsjon Flashcards

1
Q

Bottom-up prosessering

A

Kort sagt: informasjon som kommer fra omgivelsene

Bottom-up prosessering er en grunnleggende del av hvordan vi oppfatter og tolker verden rundt oss. Bottom-up prosessering starter med at informasjon fra miljøet stimulerer reseptorene. For eksempel at lysbølger treffer netthinnen eller at lydbølger når inn til trommehinnen. Deretter så «oversetter» reseptorene energien til nerveimpulser som overføres via thalamus til kortikale områder i hjerner som skal behandle og lagre informasjonen videre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Persepsjon

A

Persepsjon refererer til prosessen med å velge, organisere og tolke sensorisk informasjon for å gi mening om miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Top-down prosessering

A

Kort sagt: hva individet har med seg i situasjonen

Persepsjon involverer også andre faktorer, slik som en persons kunnskap om omgivelsene, en persons forventninger i den perseptuelle situasjonen og deres oppmerksomhet til spesifikke stimuli. Denne tilleggsinformasjonen er grunnlaget for top-down-prosessering, altså prosessering som har sin opprinnelse i hjernen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tre eksempler der persepsjon blir påvirket av andre faktorer i tillegg til bottom-up informasjon:

A

Rollen av kontekst (multiple personalities of a blob)

Rollen av kunnskap (talesegmentering)

Rollen av forventning (oppfatning av smerte - placebo)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevral representasjon

A

Alt er person opplever er ikke basert på direkte kontakt med stimuli, men det er basert på representasjoner i personens nervesystem. Vi kan kalle dette prinsippet om nevral representasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Feature detectors

A

Feature detectors er nevroner som responderer til spesifikke stimulustrekk slik som orientering, bevegelse, farge og lengde. Disse befinner seg i primær visuell cortex i occipitallappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hierarkisk prosessering

A

Forskning i områder utenfor visuell cortex oppdaget nevroner som responderer til mer komplekse stimulustrekk, for eksempel geometriske figurer, hender, bygninger og ansikt eller til en kombinasjon av enkle stimulustrekk, slik som en skrå linje som beveger seg mot høyre. Disse nevronene befinner seg i temporallappen.

Det dette antyder er at nevroner i den visuelle cortex som reagerer på relativt enkle stimuli sender aksonene sine til høyere nivåer av det visuelle systemet, der signaler fra mange nevroner kombineres og samhandler. Nevroner på dette høyere nivået, som reagerer på mer komplekse stimuli slik som geometriske objekter, sender deretter signaler til høyere områder, som kombinerer og samhandler videre og skaper nevroner som reagerer på enda mer komplekse stimuli slik som ansikter. Denne progresjonen fra lavere til høyere områder av hjernen kalles hierarkisk prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kort om synssansen. Bak netthinnen (…)

A

Bak netthinnen sitter det ulike reseptorer, staver og tapper, som er sensitive for ulike ting. Staver kan ikke se farger, og fungerer best i dårlig belysning. De er veldig sensitive så det skal lite lys til for å påvirke dem. Tapper danner grunnlaget for fargesyn, og de krever mer lys for å bli påvirket, altså å oversette lys til nervesignaler. Reseptorene er forbundet med ganglieceller som igjen er koblet sammen med en rekke underliggende celler. Ganglieceller i netthinnen formidler informasjon videre inn til thalamus og derfra videre til synscortex. Herfra blir synsinformasjonen formidlet videre i to relativt separate baner, og de to banene kalles den dorsale og den ventrale banen. Synsinformasjonen fra disse banene blir integrert iblant annet prefrontal cortex. De to banene er involvert i behandling av forskjellige visuelle aspekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Den dorsale banen

A

Den dorsale banen tar for seg romlige forhold, som for eksempel hvor objekter er plassert eller hvordan de er plassert i forhold til hverandre. Den har også en del motoriske aspekter, blant annet øye-hånd-koordinasjon. Denne kalles også for hvor -banen og handlingsbanen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Den ventrale banen

A

Den ventrale banen er involvert i identifisering av objekt og er med på å skape en representasjon som igjen er med på å skape en forståelse av hva det er vi ser. Denne kalles også for hva-banen eller perspesjonsbanen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Sammenheng mellom persepsjon og handling

A

Det er en sammenheng mellom persepsjon og handling. Bevegelse/handling tillegger kompleksitet til persepsjon som ikke er der når vi sitter stille, men bevegelse hjelper oss å oppfatte objekter i omgivelsene mer nøyaktig. En årsak til dette er at bevegelse avslører aspekter ved objekter som ikke ses fra en enkel synsvinkel. Bevegelse er også viktig på grunn av koordineringen som kontinuerlig skjer mellom å oppfatte stimuli og å handle mot disse stimuliene. Vi bruker informasjon fra sansene våre som lar oss persipere, når vi skal utføre en handling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Objekt gjenkjenning

A

Objekt gjenkjenning er en kompleks kognitiv prosess som lar oss identifisere og kategorisere objekter i miljøet vårt. Det er en kompleks prosess der hjernen må transformere input fra det ytre miljøet til meningsfulle representasjoner. Objekt gjenkjenning er et vanskelig beregningsproblem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beregningsproblem

A

Et beregningsproblem betyr i denne sammenhengen utfordringene og kompleksiteten ved å gjenkjenne objekter ved hjelp av beregninger eller algoritmer. Det har vist seg å være utfordrende å programmere datamaskiner til å kunne gjenkjenne objekter på samme nivå som mennesker klarer å gjenkjenne objekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Inverse projeksjonsproblemet

A

Oppgaven med å bestemme objektet som forårsaker et bestemt bilde på netthinnen, kalles det inverse projeksjonsproblemet. Når mennesker skal bestemme hva slags objekt som er årsaken til et spesifikt bilde på netthinnen så gjør vi dette relativt enkelt, selv om det egentlig er flere objekter i miljøet rundt oss som kan skape det samme bilde i 2D på netthinnen. Derfor kan vi si at bildet på netthinnen er tvetydig og vi må på en eller annen måte finne ut nøyaktig hva som blir presentert for oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

4 tilnærminger til objektpersepsjon

A

Pensumboken beskriver fire ulike tilnærminger til objektpersepsjon, og det er Helmholtz sin teori om ubevisst slutning, gestalttilnærmingen, regelmessigheter i miljøet og Bayeiansk slutning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Helmholtz sin teori om ubevisst slutning

A

Et av Helmholtz bidrag til å forstå persepsjon var basert på hans forståelse av at bildet på netthinnen er tvetydig. Tvetydighet betyr at et bestemt stimuleringsmønster på netthinnen kan være forårsaket av et stort antall objekter i miljøet. Helmholtz sitt svar på hvordan mennesker bestemmer hva som skaper mønsteret var sanssynlighetsprinsippet. Sannsynlighetsprinsippet sier at vi oppfatter objektet som det som mest sannsynlig har forårsaket mønsteret av stimuli vi har mottatt. Denne vurderingen av hva som er mest sannsynlig skjer ved en prosess som kalles ubevisst slutning, der våre oppfatninger er et resultat av ubevisste antakelser, eller slutninger, som vi gjør om miljøet basert på erfaring.

17
Q

Gestalttilnærmingen

A

Gestalttilnærmingen til persepsjon går ut på at helheten er mer enn summen av delene. Denne ideen førte gestaltpsykologene til å foreslå en rekke prinsipper for perseptuell organisering for å forklare måten elementer er gruppert sammen for å skape større objekter.
Hovedbudskapet er at gestaltpsykologene innså at visuell persepsjon er basert på mer enn bare mønsteret av lys og mørke på netthinnen. I deres oppfatning er persepsjon bestemt av spesifikke organiserende prinsipper. Noen av disse prinsippene er figur-grunn prinsippet, prinsippet om god kontinuitet, prinsippet om god figur og likhetsprinsipper.

18
Q

Regelmessigheteter i miljøet

A

Regelmessigheter i miljøet er kjennetegn ved miljøet som forekommer ofte og derfor påvirker det sterkt det vi forventer å se. For eksempel er blått assosiert med åpen himmel, landskap er ofte grønne og glatte, og vertikaler og horisontaler er ofte forbundet med bygninger. Fysiske regelmessigheter er regelmessig forekommende fysiske egenskaper ved miljøet. Vi bruker vår kunnskap om regelmessigheter i miljøet for å hjelpe oss å oppfatte, selv om vi ofte er ubevisst på den spesifikke informasjonen vi bruker.

19
Q

Bayeiansk slutning

A

Bayeiansk slutning er en matematisk prosedyre for å bestemme hva som sannsynligvis er “der ute”, og den tar hensyn til en persons tidligere tro på et perseptuelt utfall og sannsynligheten for det utfallet basert på ytterligere bevis.
Det inverse projeksjonsproblemet omhandler at det er mange objekter som kan skape et bilde på netthinnen. For å løse dette problemet ved bruk av Bayeiansk slutning så kombinerer vi informasjon fra bilde på netthinnen sammen med tidligere sannsynlighet basert på våre tidligere erfaringer.

20
Q

Hjernen formes av erfaring

A

Hjernen blir endret, eller “formet” av dens eksponering for miljøet, slik at den kan oppfatte miljøet mer effektivt. Mekanismen som gjør at strukturen til hjernen endres gjennom erfaring, kalles erfarings-avhengig plastisitet, og dette har blitt demonstrert i mange eksperimenter på dyr, blant annet eksperimentet der kattunger ble oppdrettet i kun vertikale eller horisontale miljøer.

Dette er et godt eksempel på at persepsjon ikke kun er noe som skjer automatisk i respons til aktivering av reseptorene, men at det er en interaksjon mellom bottom-up informasjon og top-down informasjon, som innebærer erfaring med miljøet.