Perception/sinnesperception: beröring, smärta och hörsel Flashcards
Vad har det sensoriska systemet (sinnen) för betydelse för oss?
Ger oss information om omvärlden, utan våra sinnen så skulle vi vara komplett isolerade från vår omvärld utan någon möjlighet att uppleva den. Genom att se, lukta, smaka, känna så kan vi ta in information från omgivningen och agera på den. Människor har en programvara som är otroligt mycket bättre på att generalisera på vad vi har lärt oss tidigare och därmed skapar vi en helhetsförståelse.
Hur många sinnen finns det?
Svaret är allt mellan 9 och 33.. Det finns människor som antyder att vissa sinnen har olika separata system för distinkta förmågor; exempelvis synen (en för ljus och mörker + en för färg). Men dagens tanke är att det finns 9 huvudsystem: hörsel, lukt, smak, syn, balans, värmesensation, smärta, mekanoreception och interception.
Beskriv kort alla 9 sinne-huvudsystem
Dessa 9 sinnessystem ger oss tillgång till olika dimensioner av information om vår omvärld och om oss själva.
Lukt: Luktsinnet hjälper oss att identifiera dofter och påverkar våra minnen och känslor
Smak: Smaksinne låter oss uppleva olika smaker, vilket är viktigt för vår njutning av mat och dryck
Syn: Synen ger oss möjlighet att se och tolka omgivning genom ljus och färger
Känsla: Känslan låter oss känna beröring, temperatur och tryck, vilket är avgörande för vår interaktion med världen
Balans: Balanssinnet, som kontrolleras av innerörat, hjälper oss att hålla vår kropp i stabilitet och rörelse.
Värmesensation: Avkänning av temperatur som kan utlösa reflexer som förhindrar smärta
Smärta: Ett nätverk av receptorer (nociceptorer) som reagerar vid potentiellt skadliga stimuli
Mekanoreception: Avkänning av interna/externa stimuli i form av beröring, tryck eller vibration
Interception: medveten/omedveten signalering och interna kroppstillstånd
Beskriv en sensoriskt transduktion
Exempel på sensorisk transduktion: Beröring av handen;
Stimuli: Någon rör vid din hand.
Receptor: Beröringen registreras av sensoriska receptorer i huden.
Aktionspotential: Om beröringen är tillräckligt kännbar utlöses en aktionspotential, som skickar signaler genom nervceller.
Dorsalhornet: Signalens väg går in i dorsalhornet av ryggmärgen, där den sensoriska informationen bearbetas. Det kan bestämma att här aktiverar vi en reflex
Dorsala kanalen: Signalens väg går genom den dorsala (bakre) kanalen av ryggmärgen.
Hjärnstammen: Signalen når hjärnstammen via medulla, där den behandlas.
Thalamus: Medulla vidarebefordrar signalen till thalamus, hjärnans kopplingslåda.
Somatosensorisk hjärnbark: Slutligen skickas signalen till rätt del av den somatosensoriska hjärnbarken; om det vänstra fingret rördes, aktiveras den högra sidan av hjärnbarken.
Vad är en mekanoreceptor?
Receptorerna för beröringssinnet. Huden är redo att registrera beröring med olika typer av mekanoreceptorer.
Det finns olika känselreceptorer för att uppfatta olika typer av mekaniska stimuli, beskriv 4 av dessa
Du ska kunna: meissner-kroppar, merkelceller, pacini-kroppar, ruffinikroppar och hårsäcksmekano-receptorer (hairfollice)
Meissner-kroppar registrerar lätt beröring och mekaniska förändringar och är känsliga för snabba förändringar i beröring.
Merkelceller är ansvariga för att känna av former, kanter och punkter som sticker ut från ytan, vilket bidrar till vår känsla för textur.
Pacinian-kroppar reagerar på högfrekventa vibrationer, vilket gör dem känsliga för texturer när vi drar fingret över olika ytor.
Ruffini-kroppar är mindre vanliga och reagerar på sträckningar, vilket gör dem viktiga för att registrera position och rörelse i större muskelgrupper, som vid böjning av biceps.
Hårsäcksmekano-receptorer (hair follice) reagerar på rörelser i hårstråna, vilket ger en känsla av beröring.
Sammanfattningsvis: Meissner och Merkel finns nära hudens yta, medan Pacinian och Ruffini är djupare belägna, tillsammans med hårsäckarna som också är känsliga för beröring.
Utlöses en aktionspotential alltid vid beröring?
All beröring berör inte, det behöver vibrera tillräckligt mycket och inte vara alldeles för fjäderlätt. Är beröring tillräcklig kommer det att utlösas en aktionspotential, den fysiska beröringen blir en kemisk signal som i sin tur blir en elektrisk signal.
Vad sker när beröringsignalen når hjärnstammen?
Första anstalt är medulla (den förlängda märgen): den första kontaktpunkten mellan hjärnan och ryggmärgen. Precis som thalamus är medulla en omkopplingsstation men för signaler från kroppen och medulla avgör var signalen skickas vidare. Den är avgörande för reflexer, andning, utvidgning av blodkärl etc.
Vad sker när beröningssignalen når thalamus?
En omkopplingsstation: hjärnans centralstation. Härifrån omdirigeras signaler från nästan hela nervsystemet.
Den tar emot sensoriska signaler från kroppen och skickar vidare dessa till relevanta delar av hjärnbarken, särskilt den somatosensoriska kortex i parietalloben, där signalerna tolkas som beröring
Strategiskt placerad mitt i hjärnan (del av mellanhjärnan och ingår i det limbiska systemet).
Vad är den somatosensoriska hjärnbarken?
en slutgiltiga stationen för berörningsignalen, kommer från thalamus. Om vänster finger berörs är det högra sidan av somatosensoriska cortex som tar emot informationen. Korsprincipen ökar hjärnans möjlighet att ta emot så mycket information som vanligt. Beröringssignaler går till en SÄRSKILD del av somatosensoriska cortex som heter primära somatosensoriska cortex.
Vad är den primära somatosensoriska cortex?
Delen av somatosensoriska cortex som bearbetar kroppsliga sinnesintryck som beröring, smärta, kroppstemperatur och proprioception (Proprioception är kroppens förmåga att känna av sin egen position, rörelse och balans i rummet, utan att använda synen). Det primära området som signalen når ligger i parietalloben, löper längs centralfåran.
Vad är det sekundära somatosensoriska området?
Ett område vi vet mycket mindre om men det verkar vara ett stödområde för det primära, ex beröringsminnen verkas även som tunga och svalg omfattas av den.
Vad är en dermatom?
Ett dermatom är ett hudområde som är kopplat till en specifik spinalnerv. När huden berörs skickar den nerven signaler till ett motsvarande område i hjärnan. Vissa områden, som händer och ansikte, har fler nervändar och är därför känsligare än andra, som ryggen eller överkroppen.
Vad är associationscortex?
Ett samarbetsområde för våra sinnen. Det finns två sorter: De unimodala och det polymodala (heteromodala) områdena.
I det unimodala kommer all information om vad som händer i ett specifikt sinne att integreras
I det polymodala kommer intryck från flera sinne integreras och skapa en helhetsupplevelse. Detta intryck gör det möjligt för oss att skilja mellan en mindre vänlig beröring och en mer vänlig
Vad är smärta?
Smärta är en direkt signal på om vi gör något fel eller att vi behöver ta hand om oss bättre på något sätt. Smärta kan dock leda till överdriven försiktighet, men utan smärtupplevelser hade vi inte lärt oss att anpassa oss till omgivningens farligheter
Vad är CIP?
En medfödd neurologisk sjukdom som gör att du är inkapabel till att känna smärta. Du behöver förlita dig på att andra berättar för dig vad som är farligt. En förklaring kan vara att många har en förhöjd producering av endorfiner & och en är det verkar finns någon dysfunktion i en spänningskänslig natriumkanal som kanske kan leda till att signaleringen av smärta brister
Vad är ett smärtmätningsintrument? OCh berätta om The McGill Pain Index
Ett smärtmätningsinstrument ser om det finns förändring över tid, man behöver kunna jämföra smärta på olika sätt. Svårt för det kan vara individuellt och diffust ⇒ då behövs ett standardiserat mått på smärta.
Här använder sig de flesta av The McGill Pain Index; förklaring;
man markerar på två bilder av kroppen, en på framsidan, en på baksidan, vart på eller när man upplever smärta. Man beskriver på en skala 0-10 på olika skalor av smärta hur det känns; ex throbbing pain (ingen =0- extrem=10) och cramping pain (0-10). Det finns fem stycken ⇒ summan summeras. McGill Pain Index används sedan för att läsa av resultatet (0-50)
Vad kallas receptorer för smärta?
nociceptorer. Det finns flera varianter; termisk, mekanisk, kemisk, tyst/sovande och polymodal
Nämn och förklara de olika nociceptorerna
Termisk: reagerar på temperatur. Det finns egna termoreceptorer för värme respektive kyla. Nociceptorerna reagerar vid 45 grader, samt vid 15 grader kallt med en obehag signal
Mekaniskt: Reagerar på potentiellt skadliga mekaniska stimuli som tryck, sträckning eller trauma. De känner av smärta när något skadar eller hotar att skada vår vävnad
Kemisk: Reagerar på kemikalier, kroppsegna eller externa kemikalier
Tyst/sovande: Inaktiva tills det att en viss nivå nås, till exempel vid extrem hög smärta.
Polymodal: Smärtreceptorer som aktiveras av mer än en typ av modalitet; den kan vara mekanisk och en annan termisk. Ex vid både tryck och hög värme
Hur funkar nociceptorer?
De skickar ingen elektrisk signal så länge de inte stimuleras, annars skulle det göra ont. När ett obehagligt stimuli vidrör huden så omvandlas energin till elektrisk energi. Processen, när en energikälla omvandlas till en annan sort, kallas transduktion (gör det möjligt för nervsystemet att registrera och tolka signalen).
Är alla nociceptorerna nervtrådar myeliniserade?
Nej, vissa är och vissa är delvis. De som är helt myeliniserade kallas alpha delta fiber och de delvis myeliniserade kallas för c-fiber. Den snabba alpha delta fibrerna upplevs som stark smärta medan c-fiber signaler upplevs mer dovt, mindre intensivt (kan dock vara mer ihållande)
Hur bearbetas smärtsignaler?
Smärta upplevs > signalen skickas till dorsala hornet (ett område i ryggmärgen) som fungerar som en informatiör och kan ta vissa egna beslut som ex utföra en reflex.
Efter detta skickas smärtsignalen vidare till det anteroala systemet som
Nästa stopp på färden är hjärnstammen, emr specifikt bryggan (pons) som vidarebefodrar signalerna till områden i hjärnan som direkt sätter igång det man kallar smärtbeteende
Signalen tar sig till thalamus som skickar vidare den till somatosensoriska kortex
Somatosensoriska kortex gör att vi medvetet uppfattar smärtan. Här involveras även cingulära kortex som fungerar som hjärnans främsta nav för att bearbeta och svara på smärta, vilket bidrar till vår emotionella upplevelse av smärta
Men hur fungerar kroppens egna smärtlindring?
Kroppen har två system för smärtlindring: det endorfinmedierade systemet och opioidsystemet
Det endorfinmedierade systemet: långsammare, aktiveras av hypofysen vid stress/smärta. Bygger på att endorfiner frigörs ⇒ högre välbehållna
Opioidsystemet: snabbt, nätverksbaserat. Ett nätverk av olika opioider som kan producera och skicka ut opioider till det drabbade området. Kroppens egna, ex endorfiner
Vad kan sätta igång systemet för smärtlindring?
Psykogen: Något som springer ur en själv, vi kan omtolka smärta. Vi ifrågasätter den. Vi tror på vår behandling oavsett ⇒ placebo effekten. Det kan också leda till en tillfällig höjd stressnivå som höjer smärttröskeln när kroppen pumpar ut adrenalin. Ex vi religiös ritual där gudstron övertar
Farmakologisk: Med hjälp av läkemedel, mer eller mindre tro ha en påverkan.
Stimulering: Tillföra stimulering i form av elektricitet eller akupunktur, kan leda till att endorfina och opioidsystemet aktiveras. Kan förvirra smärtsignalerna så att de från ursprungsplatsen blir mindre.