Pedersen, Problemstilling og problemformulering (kap 2), 2015 Flashcards
En god problemformulering
Nævner 10 tjekpunkter.
• Udstråler ikke manglende viden.
• Præcis/entydig.
• Ét spørgsmål, ikke to eller flere.
• Studiemæssig relevant.
Altså skal man have meget viden om emnet først for at kunne formulere et relevant spørgsmål. Man ved også hvor problemet ikke ligger.
Dog vil man ofte justere den undervejs I projektprocessen, fordi man bliver klogere.
Figur 1: Emne, problemfelt, problemstilling, problemformulering
- Problemstilling: Når der henvises til det vidensproblem, der arbejdes med i projektet. I andre bøger bruges undertiden udtrykket problematik synonymt med problemstilling.
- Problemformulering: Når der henvises til selve formuleringen af problemstillingen. Altså de 1-5 linjer, hvor man med ord forsøger at formulere det vidensproblem, som problemstillingen udgør.
- Problemfelt: når der henvises til den teoretiske og empiriske kontekst, der gør problemstillingen til en problemstilling. Det vil sige den viden viden jeg har om verden, eller et udsnit af denne, som er nødvendigt for at begrunde og præcisere problemstillingen.
- Emnet: Hermed menes et bredere og ikke særlig præcist defineret vidensfelt. Emnet eller temaet er ikke formuleret som problemer, men snarere som interesse- eller genstandsområder.
Figur 2: Problemstillingen I projektarbejdet
- Noget bryder med min forståelse og problematiserer mine fordomme.
- Oplevelsen af jeg ikke kan forstå noget.
- Projektarbejdet: læser, skriver, gætter, tester.
- Konklusionen: ny forståelse, nye fordomme.
Typer af problemstillinger
Anomalier
§ En afvigelse fra normen. Noget nyt.
§ Fordi de repræsenterer en afvigelse fra det, vi hidtil har regnet med eller set; en afvigelse fra normen eller det normale. Svarer altså til en situation, hvor et fænomen viser sig, som ikke tidligere er observeret, eller som er svært at placere inden de vante skemaer. I den forstand behøver anomalien altså ikke at indebære et paradoks.
Paradokser § En anomali, der samtidig problematiserer eksisterende opfattelser/logik. § Fordi deres tilværelse desuden bryder med den logik, vi tidligere har iagttaget verden med. Paradokset er en anomali, men dertil også noget, der ikke burde kunne finde sted inden for den vante tankegang, inden for vores horisont. Planlægningsproblemer § Manglende viden om, hvad der bør og kan gøres I en kompleks situation. § De rejser sig i behovet for handling eller beslutning, hvor der ikke eksisterer sikker viden om, hvad man skal gøre. § Planlægningsproblemer er også videns problemstillinger. Normalier § Kritisk problematisering af det, der tages for givet. § I modsætning til anomalierne tages her udgangspunkt i noget, der er normalt, netop fordi det er normalt. Normalierne er problemstillinger, der er kritiske over for det, der tages for givet, og som synes at være universelle sandheder
Fra ide til problemformulering: 4 steps.
- Idefase: Generere ideer, brainstorms, læse relevante studier osv.
- Eksplorativ/dokumenterende fase: Får greb om problemfeltet, målrettet læsning og interviews.
- Analysefase: Justér problemformulering.
- Konklusionsfase: Rød tråd I rapporten, fremstillet analyse og argument.
Problem-oriented research projects
Vi er problemorienteret.
We examine something, we do not know.