Pedagogikk Vår Flashcards
Retorikk
Å leve og handle gjennom språk og kommunikasjon. Hvordan få dine medmennesker til å føle, tenke og handle på bestemte måter. Menneskelig påvirkningskunst. Språket skal være korrekt, klart og tydelig, passende i forhold til sosial kontekst, samt pyntet, forseggjort og fargerikt.
Intensjonalitet (retorikk)
Vi ønsker å oppnå noe gjennom å meddele, påvirke eller opplyse.
Disfluens (retorikk)
Brudd i taleflyten (pauselyder og småord). Uvane som skjemmer og ødelegger talen din, og derfor også troverdigheten.
Semiotikk (retorikk)
Vi oppfatter ikke verden direkte. Vi er avhengige av begreper for å vurdere oss selv, våre handlinger, og våre relasjoner til andre og verden.
Logos (retorikk)
Kunnskap, saklighet, rasjonalitet, fakta, struktur og fornuft. Gi informasjon og innsikt gjennom ordnet saksfremstilling, struktur, forståelse og kunnskap.
Patos (retorikk)
Følelser, engasjement, lidenskap, empati og velvilje mot andre. Gripe og bevege tilhørerne, skape ønske om handling, samt ha et vinnende vesen.
Etos (retorikk)
Tillit, troverdighet og etisk standard. Skapes mens du snakker, men er også summen av det du allerede har gjort. Skape glede, variasjon, samt motvirke kjedsomhet.
Kairos (retorikk)
Det rette øyeblikket for å komme med det rette argumentet. Timing som bestemmende prinsipp for valg av argumenter, virkemidler og talestil.
Aptum (retorikk)
Det som passer seg. Tilpasse innhold og språk etter hvem du snakker til og hvor du er.
Dannelse (retorikk)
Forming av menneskets personlighet, evner og anlegg, oppførsel, samt moral og holdninger. Gjennom din dannelse presenterer du hele din oppvekst (sosiale og kulturelle bakgrunn), samt alt du har lært gjennom livet.
De 9 retoriske bud (retorikk)
1) Vær til å stole på 2) Tilpass deg alltid kontekst og situasjon 3) Snakk tydelig og lett forståelig 4) Bruk (og vær et) eksempel 5) Vær kortfattet 6) Ha et levende og variert språk 7) Snakk med flyt, rytme og følelse 8) Unngå disfluens 9) Vær naturlig
Etikk
Fra greske “etos”. Holdning eller karakter. Hvordan bør vi leve?
Moral (etikk)
Fra latinske “mos”. Skikk og bruk. Oppfatninger av rett og galt. Plikt, forbud, menneskelige og sosiale normer. Holdninger og handlinger.
Profesjonsetikk (etikk)
Kunnskap og forestillinger om de etiske forpliktelsene som er knyttet til lærerens yrkesutøvelse. Begrepet forpliktelse står sentralt. Lærerarbeid er relasjonelt og bør baseres på tillit, hensyn, respekt og aksept. Følge gjeldende retningslinjer og kunne begrunne valg og handlinger som profesjonell yrkesutøver.
Yrkesetiske utfordringer (profesjonsetikk, etikk)
1) Beskytte elevene mot fysisk og psykisk skade 2) Respektere elevenes og foreldrenes integritet 3) Respektere elevenes rett til selvbestemmelse 4) Være rettferdig 5) Være sannferdig overfor elever, foreldre og kolleger
Tillit (profesjonsetikk, etikk)
Basert på hva en person sier og gjør, og hva andre sier og mener. Inneholder en kultur- og verdikomponent, men også en etisk del i tillegg til kunnskaper, ferdigheter og holdninger.
Dydsetikk (etikk)
Stor vekt på verdier og hva som ligger til grunn for valg man foretar seg. Ikke stor vekt på rett og galt. Relasjonell ledelse. Handling bør springe ut fra et godt motiv eller sinnelag. Leve opp til dydene. Normativ etikk. Det å være på sitt beste som menneske. Tanker og atferd påvirker hverandre gjensidig.
Greske dyder (dydsetikk, etikk)
Mot, klokskap, kunnskap, rettferdighet, måtehold, selvbeherskelse, gavmildhet og storsinn. Praktisk visdom.
Diskursetikk (etikk)
Åpen kommunikasjon. Alle mennesker er likeverdige og meningsberettigede. Gjennom samtale kommer man frem til hvordan man kan opptre etisk forsvarlig.
Nærhetsetikk (etikk)
Makt i relasjoner. Hensyn til elevens integritet og sårbarhet. Tillit. Vi er avhengige av hverandre for å lykkes. Flokkmentalitet.
Etikkhjulet (etikk)
Egner seg for analyse av etiske problemstillinger.
God lærerskikk (etikkhjulet, etikk)
Å bruke sin profesjonelle kunnskap til å fremme læring hos eleven innenfor yrkets rammer. 1) Menneskeverd og -rettigheter, 2) Respekt, likeverd og individuell egenart, 3) Profesjonell integritet, og 4) Personvern.
Konsekvensetikk (etikkhjulet, etikk)
Summen av konsekvensene avgjør om en handling er rett.
Pliktetikk (etikkhjulet, etikk)
Vi har plikt til å handle på bestemte måter. Regler for hva som er rett og galt, og hvordan man skal handle. Felles ramme.
Offentlighetsprinsippet (etikkhjulet, etikk)
Du bør være villig til å forsvare en beslutning offentlig. Den bør tåle dagens lys.
Likhetsprinsippet (etikkhjulet, etikk)
Like tilfeller behandles likt. Forskjellsbehandling må ha en god saklig og moralsk begrunnelse.
Veiledning
Forholdet mellom en kompetent person med mye erfaring og en person med mindre erfaring. Veileder/veisøker (fokusperson). Formell, relasjonell og pedagogisk prosess med hensikt å styrke mestringskompetanse.
Terapitradisjon (veiledning)
Krevende og dyptgående. Emosjonelle tilstander.
Håndverkstradisjon (veiledning)
Svenn/læring.
Handling og refleksjon (veiledning)
Begrepsforståelse, meningsammenheng og årsaksforhold.
Perspektiver på veiledning (veiledning)
Mange forskjellige definisjoner og begreper. Grenene påvirker hverandre gjensidig.
Funksjon (perspektiver på veiledning, veiledning)
Karriereutvikler (i beskyttelse, coaching, utfordringer, interne nettverk), psykososial (rollemodell, vennskap, aksept, rådgiver, bekreftelse), organisatorisk (formidle policy og standard, verdi og arbeidsmetode), og dysfunksjon (ikke innfridde behov, destruktive relasjoner - ubalansert maktforhold eller ulikheter i verdier og holdninger).