Osmoregulation, exkretion och reproduktion Flashcards

1
Q

Vilka strategier finns för att möta joniska utmaningar?

A

Jonconformer: Ingen kontroll över elektrolytsammansättningen. Uteslutande i marina djur, t.ex i många ryggradslösa djur

Jonregulator
Kontroll över elektrolytsammansättningen, t.ex de flesta ryggradsdjur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Vilka strategier finns för att möta osmotiska utmaningar?

A

osmoconformer: djuret är isoosmotiskt till omgivningen, alltså ingen kontoll över den interna osmolariteten. Alla kända osmokonformerer är marina djur.

Osmoregulator
kontollerar inre osmosbalans oberoende av den yttre miljön. I en hypoosmotisk miljö måste en osmoregulator släppa ut överflödigt vatten. I en hyperosmotisk miljö måste den istället ta in vatten för att kompensera för osmotisk förlust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken osmolaritet har marina/sötvattenlevande fiskar i relation till som omgivning och varför?

A

Marina fiskar är hypoosmotiska i relation till omgivningen, alltså har en lägre jonkonc än omgivande vatten och förlorar därför vatten till omgivningen. De får salt genom
diffusion och från föda och balanserar vattenförlust genom att dricka
havsvatten och utsöndra salter.

Sötvattenfiskar är hyperosmotiska i relation till omgivningen, vilket innebär att vätska vill diffundera in från omgivningen och salter ut. De förlorar salter genom diffusion och upprätthåller vattenbalansen genom att utsöndra stora mängder utspädd urin.
Salter förlorats genom diffusion och ersätts via födointag av föda och genom upptag över gälarna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Landlevande djur har inte ständigt tillgång till vatten, anpassningar för att minska vattenförlusten är därför nyckeln till överlevnad på land. Vilka anpassningar har utvecklats för att undvika uttorkning?

A
  • Skyddande lager på utsidan av kroppen: som hud av döda keratinceller, päls, fjärdrar, vaxlager utanpå exoskelett osv.
  • dricka vatten och äta fuktig mat
  • producera vatten metaboliskt
    genom cellulär andning
  • leva en nattlig livsstil för att minska vattenförlust via förångning, nattluft också fuktigare.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Saltkörtlar finns hos bl.a. fåglar, sköldpaddor och marina leguaner. Hur fungerar saltkörtlar?

A

Saltkörtlarna består av ett nätverk av tubformade transport-epitel som är omgivet av kapillärer. Transportepitelet tar in joner från blodet som flödar i kapillärerna med aktiv transport och högkoncentrerad saltlösning (hyperosmotisk) töms ut ur öppningar nära näsborrarna. Detta ger exkretion av salt utan stora vattenförluster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför är inga sötvattenlevande djur osmokonformerer?

A

Sötvatten har en extremt låg osmotisk koncentration (0.5–15 mOsm/L) och celler skulle inte klara sig med en så låg osmotisk koncentration.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ammonium (NH3) som produceras vid nedbrytning av aminosyror är giftig och måste utsöndras. Kväveutsöndring sker i huvudsak i tre former, vilka?

A
  • Ammoniak (giftig)
  • Urinsyra (energikrävande att producera)
  • urea (inte giftig)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ge exempel på en djurgrupp som utsöndrar kväve i form av: ammoniak, urinsyra och urea.

A

Benfiskar utsöndrar kväve i ammoniak, eftersom de lever i vatten är tillgång på vatten inget problem så de kan utsöndra mycket vatten ofta. Ammoniak är giftigt men eftersom de kan utsöndra det närsomhelst gör det ingen skada. Tolereras bara i låga koncentrationer.

Fåglar och insekter utsöndrar kväve i form av urinsyra. Urinsyra är inte speciellt giftigt och löser sig inte så mycket i vatten. Trots att det är energikrävande att producera (kräver ATP) ger det en mindre vattenförlust , samt mindre tyngd i kroppen när det lagras.

Människor (alla däggdjur) och hajar utsöndrar kväve i form av urea. Fördelen är att det inte är giftigt så det kan lagras i kroppen under längre perioder. Urea löser sig mycket i vatten vilket ger en viss tyngd men inte ett problem i stora djur som inte ska flyga. Ger en måttlig vattenförlust. Det är mer energikrävande att producera än ammoniak men mindre energikrävande än urinsyra.

Kväveutsöndringen kan också förändras i olika steg i livscykeln efter behov. Tex grodyngel är vattenlevande och kan därför exkretera ammoniak. Vuxna grodor är landlevande och producerar istället urea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kväveutsöndringsformen är också relaterad till typen av ägg djuret producerar. Hur?

A

Vattenlevane djur och amfibier lägger ägg i vatten utan skal, kväve kan därför söndras ut genom diffusion ur ägget, så ammoniak fungerar som utsöndringsform. Däggdjur har inte heller ägg med hårda skal, kväve som utsöndras från embryot kan transporteras med diffusion till mammans blod och exkreteras, urea fungerar som utsöndringsform.

Fåglar och reptilers ägg är hårda och impermeabla vilket innebär att de inte kan utsöndra kväve i giftig eller vattenlöslig form. Urinsyra är därför perfekt då det inte är giftigt samt vattenolösligt så att det inte diffunderar in i embryot igen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ange de fyra olika stegen i ett generellt exkretionsorgan.

A
  1. Filtration: Blodet filtreras genom ett semipermeabelt membran på ett transportepitel, stora molekyler och celler kommer ej igenom och den resulterande värskan kallas primärfiltrat.
  2. Reabsorbtion: Primärfiltratet går genom tubsystem med transportepitel med olika permeabilitet, ett återupptag sker av ämnen som ska stanna i kroppen, tex vatten, vissa joner, näringsämnen.
  3. sekretion: Samtidigt som reabsorbtion sker så sekreteras ämnen in i filtratet genom transportepitel som inte behövs i kroppen, tex gifter, metaboliska restprodukter eller överflödiga joner.
  4. Exkretion: Den kvarvarande lösningen (urin) utsöndras genom öppning i kroppen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka olika typer av exkretionssystem ser vi i djurvärden? Ge tre exempel.

A

Protonefridia (tex plattmaskar, Metanefridia (tex daggmaskar) och malphigiska kärl (insekter).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur fungerar protonefridia?

A

Protonefridia används av tex plattmaskar och vissa andra ryggradslösa djur. Ett system av förgenade kanaler med flamceller (flame bulbs) som sticker ut. I flamcellerna sitter kluster av cilier som tar upp ämnen från kroppsvätskan som ska stanna i kroppen, den filtrerade vätskan går sedan genom kanalerna och ut genom kroppsöppningar. Kanalerna utsöndrar en utspädd vätska och har en viktig funktion i osmoregulation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Malpighiska kärl är insekters motsvarighet till högre djurs njurar. Hur fungerar malphagiska kärl?

A

Malphigiska kärl utgör ett tubsystem runt mag/tarmsystemet och mynnar ut i tarmkanalen där det blandas med maginnehållet. De malphigiska kärlen utför ingen filtrering, utan transportepitelet sekreterar ut komponenter från hemolymfen som joner och kväveavfall och transporterar ut det i tarmen för exkretion. I kärlen påväg till tarmen sker reabsorbtion av vatten och annat. Har en viktig roll i osmotisk balans. Eftersom insekter producerar kväveavfall i form av urinsyra bildar filtratet en tjockare massa - nästan ingen vätskeförlust vilket är viktigt för terrestra miljöer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Njurarna är människans (och övriga däggdjurs) primära exkretionsorgan. Vad heter de individuella delarna av njuren som utför exkretion och hur är de uppbyggda?

A

Filtrationsenheterna i njuren kallas nephroner och finns i två former: Juxtamedullära (spinner över både cortex och medulla av njuren) och cortikala nephroner (går bara i cortex av njuren).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv hur en nephron ser ut, ange alla viktiga komponenter.

A

Blodkärl från kroppen går in i genom den afferenta arteriolen till Bowmans capsule där blodkärlen förgrenas kraftigt i en struktur som kallas glomerulus. I Bowmans kapsel är glomeruluskärlen täckta av podocyter som utgör en semipermeablel barriär som släpper igenom små ämnen som vatten, joner, näringsämnen men inte celler eller stora proteiner mm. Blodet som är kvar går ut genom den efferenta arteriolen tillbaka till blodsystemet. Primärfiltratet går ut i den proximala tuben där viss reabsorbtion sker, både aktiv och passiv, och sedan ner i henles slynga där osmolariteten av filtratet ökar ju längre ner i slyngan den kommer pga reabsorbtion av vatten mm. Efter slyngan går filtratet genom den distala tuben och därifrån till ett samlingsrör. Runt hela tubsystemet finns kapillärer. Samlingsrör från massor av nephroner går sedan samman och filtratet som nu är urin leds ner i urinblåsan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilken har störst radie, den afferenta eller efferenta arteriolen? Varför?

A

Den afferenta arteriolen har en större radie än den efferenta. Detta för att blodet ska få så högt tryck som möjligt i glomerulus vilket pressar blodet med högt tryck så att maximalt med filtrat bildas. Radien på båda kan regleras som svar på olika stimuli. Tex om blodtrycket i kroppen går ner ökar radien på den afferenta och den efferenta radien minskar för att höja trycket i glomerulus.

16
Q

Vilka ämnen reabsorberas/sekreteras i den proximala tuben vs den distala tuben?

A

I den proximala tuben (början på primärfiltratets väg) reabsorberas näringsämnen som glukos och NaCl aktivt samt vatten, K+ och i viss mån HCO3 passivt. I den distala tuben (slutet av primärfiltratets väg) reabsorberas NaCl, HCO3 aktivt, vatten passivt - här och i samlingsrörer sekreteras toxiner, överflödiga joner osv.

17
Q

Hur förändras osmolariteten i henles slynga? Varför?

A

Osmolariteten av vätskan går upp på nervägen och går ner igen på uppvägen. På nedvägen i slyngan reabsorberas vatten i stora mängder för att osmolariteten i omgivningen är högre (pga urea), och detta leder till att osmolariteten höjs. På uppåtvägen sänks osmolariteten igen pga uppdag av NaCl. längst ner på uppåtvägen sker passiv reabsorbtion av NaCl och lite under mitten förändras permeabiliteten av tuben så att det blir ogenomsläppligt för vatten (För att hindra att vatten strömmar in). Där tas NaCl upp aktivt. När filtraret når den distala tuben har det en låg osmolaritet. När den går ner i samlingsröret sker ännu mer reabsorbtion av vatten pga att osmolaritet i omgivning går upp och osmolariteten på vätskan som går ut ur nephronen blir hög.

18
Q

Vilken funktion har ADH (antidiuretiskt hormon)?

A

ADH utsöndras i neurohypofysen som svar på att kemoreceptorer i kroppen har signalerat till hypotalamus att saltbalansen är off. ADH ökar permeabiliteten av vatten i samlingsrör i njurarna genom att ADH binder till receptor i de distala kärlen vilket leder till produktion av cAMP som får vesiklar fyllda med aquaporiner att fusera med membranet i de distala kärlen och mer vatten kan reabsorberas.

19
Q

Hur påverkar alkohol vattenbalansen i kroppen?

A

Alkohol kan påverka ADH, vilket gör att vattenbalansen inte kan regleras på rätt sätt.
Alkohol påverkar receptorn för ADH så att det inte kan binda, vilket gör att inga aquaporin-vesiklar fuserar med membranet och det gör att vatten inte kan absorberas lika effektivt i samlingsrören.

20
Q

Vilka olika mekanismer för asexuell reproduktion finns i djurvärlden?

A
  • Knoppning: nya individer uppstår från utväxter av befintliga individer
  • Fragmentering: bitar av kroppen utvecklas
    till vuxna. Fragmentering måste åtföljas av
    förnyelse, regenerering av förlorade
    kroppsdelar
  • Partenogenes: jungfrufödsel utvecklingen av en ny individ från ett obefruktat ägg, ingen manlig gamet krävs
21
Q

Vilken form av reproduktion producerar flest avkommor generellt? Varför används det inte av alla djur?

A

Asexuell reproduktion leder generellt till fler avkommor, men kloner. Anledningen till att detta inte förekommer för alla djur är att fördelarna med sexuell reproduktion är så många. Sexuell reproduktion ger stor genetisk variation, vilket i sin tur leder till mycket bättre anpassningsförmåga i skiftande miljöer. Även bra för att skadliga gener elimineras, fördelaktiga gener förs vidare i större omfattning.

22
Q

Vad innebär ägglossning? Hur regleras det i djur?

A

Frisättningen av mogna ägg mitt i en honlig
reproduktionscykel. De flesta djur har reproduktionscykler som följer förändringar under årstiderna, hormoner och signaler från omgivningen styr.

Eftersom säsongstemperaturen ofta är en viktig signal i reproduktionen kan klimat-förändringar påverka reproduktiv framgång.

23
Q

Ange stegen från befruktning till könsmognad för djur generellt och översiktligt.

A
  • Befruktning: två gameter (n) fuserar och bildar en encellig zygot (2n).
  • Tillväxt och differentiering: Zygoten delas massor med gånger och bildar blastula, sedan gastrula och sedan differentierar sig cellerna till olika organ mm. Body plan börjar framgå.
  • Könsbestämning och könsdifferentiering: Embryot genomgår könsbestämning, gener/hormoner/temperatur bestämmer kön som djuret utvecklas till.
  • Gametogenes: Djuret börjar utveckla gameter, vanligt att honors gameter skapas innan födsel och mognar allt eftersom (oogenes), hanar har ofta en kontinuerlig gametproduktion (spermatogenes).
  • Sexual mognad (puberty): Djuret genomgår förändringar senare under tillväxten som gör djuret redo för reproduktion, styrt av hormoner.
  • Parning: Djuret kan reproducera sig.
24
Q

Vilka mekanismer finns för könsbestämning?

A
  • vanligaste är att ha skiljda uppsättningar könskromosomer, människor har XX och XY. För fåglar är hanar homogametiska (ZZ) och honor heterogametiska (ZW). Även reptiler och amfibier och vissa fiskar har liknande system.
  • Temperaturberoende könsbestämning (TSD): Temperaturen på ägginkubationen förändrar kön av avkommor, temp förändrar hormon-ratio som i sin tur leder till olika kön. Tex sköldpaddor som får fler hanbebisar tidigt på säsongen när temp är låg och mer honor när temp är högre.
  • Hemafroditism: Producerar både han och hon gameter (Samtidiga hermafroditer) eller kan byta kön som svar på vissa stimuli (sekventiell hemafroditism).
25
Q

Befruktning kan vara intern eller extern, vad är för ock nackdelar med dessa strategier?

A

Djur med extern befruktning producerar ofta fler ägg vilket ger fler avkommor (kroppens storlek begränsar ej antalet avkommor) men externa ägg är också relativt oskyddade så det leder till färre överlevande zygoter. Vid extern befruktning behöver inte könsorgan passa ihop och själva parningen är inte en utmaning.

Djur med intern befruktning producerar ofta färre ägg vilket ger färre avkommor, men äggen är mycket mer skyddade vilket leder till högre överlevnad. Intern befruktning kräver kompatibla kopulatoriska könsorgan som passar samt kräver beteendeinteraktioner som kan vara en utmaning.

All befruktning kräver kritisk timing, ofta
medierad av miljösignaler, feromoner och /eller uppvaktningsbeteende

26
Q

Vilka reproduktiva hormoner ser vi i däggdjur och vad har de för funktion?

A

De centrala är:

  • Gonadotropin releasing Hormone (GnRH) som utsöndras från hypotalamus till adenohypofysen. Detta stimulerar adenohypofysen att utsöndra gonadotropiner.
  • Gonadotropiner: FSH och LH utsöndras av adenohypofysen ut i blodet som går till gonader. Follikelstimulerande hormon (FSH) får follikeln att växa i honor och stimulerar sertoliceller i hanar. Luteiniserande hormon (LH) får också follikeln att växa samt stimulerar ägglossning i honor och stimulerar Leydig celler att producera testosteron i hanar.
  • Sex steroider: Androgener som testosteron, östrogener och progesteron. Utsöndras av follikeln/gulkropp i honor och testosteron av leydigceller i hanar. Agerar ofta som negativ feedback för hypofys/hypotalamus (i vissa fall positiv: tex graviditet).
27
Q

Redogör för centrala skillnader på spermatogenes och oogenes.

A

Spermatogenes leder till att flera identiska haploida celler bildas, 4 st från en stamcellsdelning. Oogenes leder till att en stor cell bildas, då alla resurser går till en av de haploida cellerna. Ägget är ofta större för att det innehåller all näring till embryot + extra genetiskt material som mitokondrier etc. Den andra haploida cellen som bildas vid oogenes kallas polar body/polärkropp och den reabsorberas. Spermatogenes sker kontinuerligt från start till slut under hela livet, medan oogenes startar i embryostadiet då samtliga primära oocyter bildas och lagras i follicklar. Dessa mognar sedan en och en under honans fertila år.

28
Q

Vilka celler hittar man i testiklarna och vad har de för funktion?

A
  • Leydig celler: Interstitiella celler som producerar testosteron.
  • Spermatogena celler: Spermatozoa i olika utvecklingsstadier
  • Sertoli cells: Fyll luckor mellan spermatogena celler och har många syften i spermatogenes
29
Q

Olika kemiska signaler påverkar spermiernas aktivitet, vilka och hur?

A

Kemokinetiska molekyler: Stimulera spermier att simma snabbare

Kemotaxiska molekyler: Förmår spermier att simma mot höga koncentrationer av en substans

Båda dessa kan släppas ut av ägget/det kvinnliga könsorganet för att attrahera spermier.

30
Q

Vad händer med follickeln när ägget har släppts ut?

A

Efter att ägget släppts ut ombildas follickeln till en gulkropp. Om ägget inte blir befruktat degraderas gulkroppen. Om ägget blir befruktat mognar gulkroppen och producerar hormoner som upprätthåller graviditeten.

31
Q

Är det bara en follickel som mognar i taget?

A

Nej! Flera folllicklar med ägg mognar samtidigt, och den med bäst förutsättningar överlever och de andra degraderas. Mest tillväxt osv.

32
Q

Vad händer hormonellt under menstruationscykeln?

A

Menstruationscykeln delas upp i follickel fas (dag 1-14) och luteal fas (15-28). Under follickelfasen så börjar en folickel med ett ägg att mogna, stimulerat av FSH och LH. Sent i folickelfasen går LH nivåerna upp och när det peakar så stimulerar det ägget att lossna från follickeln, ägglossning sker. Under denna fas ökar nivåerna av östrogen i blodet, pga att det utsöndras från den växande folickeln. Under den luteala fasen ombildas den kvarvarande folikeln till en gulkropp (corpus luteum) som växer och börjar utsöndra progesteron och östrogen vilket höjer nivåerna av dem i blodet. De höga nivåerna av östrogen och progesteron stimulerar endomitrium (insidan av livmodern) att bli tjockare för att kunna livnära det befruktade ägget.

33
Q

Vad händer om ägget blir befruktat? Hormonmässigt.

A

Om ägget blir befruktat och fäster i endomitrium så börjar ett lager som kallas trofoblast formas utanpå embryot (av embryonalceller) som producerar hCG, som får gulkroppen att mogna och inte degraderas. Gulkroppen fortsätter då att utsöndra Progesteron och östrogen och nivåerna av dessa ökar succesivt under graviditeten och peakar när förlossning inleds.

34
Q

Hur ser feedbackmekanismerna ut för hormoner i menstruationscykeln?

A

Under folickelfasen och efter ägglossning utövar de höga halterna av östrogen och progesteron negativ feedback på hypotalamus och adenohypofysen för att reglera så att inte fler ägg mognar. Innan ovulation stimulerar östogen hypofysen och adenohypofysen att signalera för mer produktion av LH och FSH.

35
Q

Hur fungerar feedbackmekanismerna under förlossning och mjölkbildning?

A

Höga östrogennivåer (i slutet av graviditet) aktiverar oxytocinreceptorer i livmodern, och det finns även strechaktiverade oxytocinreceptorer där som blir aktiva när barnet blir tillräckligt stort. Oxytocin utsöndras både från mammans och barnets neurohypofys och det binder till receptorer i livmodern och får den att kontrahera samt stimulerar moderkakan att utsöndra prostaglandiner som stimulerar mer kontraktioner. Alla dessa steg har en positiv feedback på neurohypofysen att producera mer och mer oxytocin, vilket får kontraktionerna att komma oftare och oftare tills barnet fötts.

Mammans adenohypofys utsöndrar prolaktin som svar på nervstimuli i bröst om att barnet suger, och prolaktin får mjölkkörtlar att kontrahera. Oxytocin stimulerar mjölkbildning.