Hormoner och endokrina system Flashcards
Vad är hormoner?
Hormoner är signalsubstanser som utsöndras i cirkulationssystemet och deltar i regleringen av den inre miljön och styrningen av långtidsprocesser. Hormoner når alla delar av kroppen, men endast
målceller är utrustade med rätt receptorer för att svara.
Vilka tre klasser av hormoner finns?
Peptidhormoner (tex insulin) är vattenlösliga, steroidhormoner (tex cortisol) är fettlösliga och aminer (tex epinephrine) kan vara antingen fett- eller vattenlösliga.
Beroende på löslighet aktiverar de olika signalvägar samt har olika receptorer, vattenlösliga hormoner binder till membranreceptorer medan fettlösliga binder till intracellulära receptorer.
Vilka typer av signalmolekyler finns det i kroppen?
- Hormoner: söndras ut i extracellulär vätska och transporteras via blodomloppet - endokrin signalering.
- Lokala regulatoriska molekyler: parakrin eller autokrin signalering via tex cytokiner eller GFs. Når målceller enbart genom diffusion.
- Neurotransmittorer: korta avstånd i nervsystemet.
- Neurohormoner: bildas i nervceller i hjärnan och går sedan ut i blodomloppet och kan påverka vävnader/organ i hela kroppen
- Feromoner: bildas i kroppen men släpps ut i yttre miljön för kommunicering mellan samma art, tex för vägledning, revir, parning etc.
Hur bildas peptidhormoner?
Peptidhormoner är 2-200 aminosyror långa och syntetiseras (oftast) som större preprohormoner i rER som innehåller sekvensen för det aktiva hormonet, andra peptider och en signalsekvens för TGN. Preprohormonerna klyvs till prohormoner och packas in i vesiklar som går till golgi. Prohormonerna kommer ut ur golgi i exkretoriska vesiklar och lagras i cytosolen, i dessa klyvs prohormonerna till det aktiva hormonet + andra peptidfragment och andra posttransionella förändringar görs (tex disulfidbryggor). När en signal kommer om att hormonet ska utsöndras exocyteras vesikeln och det aktiva hormonet (+ de andra peptidfragmenten) söndras ut.
Hur bildas aminhormoner?
Aminhormoner bildas från aminosyrorna tryptofan eller tyrosin.
Tyrosin bildar bl.a. katekolaminerna dopamin, noradrenalin, adrenalin (vattenlösliga) samt sköldkörtelhormonerna T4 och T3 (lipidlösliga).
Tryptofan bildar bl.a. Melatonin.
Hur och var bildas steroidhormoner?
Steroidhormoner bildas i binjurebarken eller könskörtlar(gonader) från kolesterol, som klyvs till en prekursormolekyl (pregnenolone) och olika enzymatiska processer katalyserar sedan formation av steroidhormonerna från prekursorn.
Steroidhormoner är fettlösliga, vilket gör att de inte kan lagras i vesiklar eller transporteras i blodet. Hur har dessa utmaningar lösts i kroppen?
Steroidhormoner lagras inte, utan nybildas genom syntes efter en stimuleringssignal. När de ska transporteras diffunderar de ut i blodet och där behöver de binda till transportmolekyler (plasmaproteiner) som gör dem mer vattenlösliga för att kunna transporteras.
Hur sker nedbrytning av steroidhormoner?
Nedbrytning sker med fördröjning, huvudsakligen via biotransformation i levern.
Svaret på lipidlösliga hormoner är vanligtvis en förändring i genuttryck. Hur går detta till kortfattat?
Eftersom lipidlösliga hormoner (som steroider, sköldkörtelhormoner, och den
hormonella formen av D-vitamin) kan diffundera fritt över membran går de in i målceller och binder till proteinreceptorer i
cytoplasman (eller kärnan). Om de binder till receptorer i cytosolen bildar de ett hormon-receptorkomplex som går in i kärnan och agerar transkriptionsfaktor, vilket förändrar genuttryck. Vissa har en receptor i kärnan och då går hormonet in direkt i kärnan för att binda och komplexet fungerar också som transkriptionsfaktor. Går ofta långsamt och ger en mer långvarig effekt, lipidlösliga hormoner utsöndras därför oftast i lägre koncentrationer.
Svaret på vattenlösliga hormoner är oftast en förändring i proteinfunktion. Hur går detta till kortfattat?
Vattenlösliga hormoner kan inte diffundera fritt över membran och binder därför till receptorer som sitter i membranet på målcellen. Detta sätter igång en intracellulär signalkaskad som förs vidare med sekundära messengers som förändrar proteinfunktion i cellen. Tex GPCR aktiverar G-protein som aktiverar adenylylcyklas och katalyserar formation av cAMP som i sin tur aktiverar PKA som aktiverar signalväg som stimulerar glykogennedbrytning. Mycket amplifiering och går relativt snabbt!
Samma hormon kan ha olika effekter på målceller, vilka faktorer avgör?
- Olika receptorer för hormonet
- Olika signaltransduktionsvägar
- Olika proteiner som utför svaret
Ett hormon kan också ha olika effekter hos olika arter
Ge ett exempel på när samma hormon har olika effekt på målcellerna.
Adrenalin kan binda både till alfa och beta receptorer på leverceller. När adrenalin binder till betareceptorer stimulerar det processer som lagrar glykogen och när det binder till alfa receptorer stimulerar det glukogennedbrytning.
Hormonella signalvägar har ofta negativa och positiva feedbackmekanismer, vad innebär negativ/positiv feedback i denna kontext?
Negativ feedback innebär att responsen reducerar stimulit som aktiverade responsen och positiv feedback innebär att responsen stimulerar stimulit så att responsen ökar succesivt.
Negativ feedback är vanligast, och är viktigt i alla processer som kräver homeostas. Posivit feedback är vanligast i processer “utöver det vanliga” som inom sexuell reproduktion.
Hormonvägar kan ha långa eller korta loopar i sina signalvägar. Vad menas med detta?
Korta loopar innebär att målvävnaden direkt får den utsöndrande körteln att sluta producera hormon. Tex hur pH ändras i tarmen: När mat med extremt lågt pH kommer in i tolvfingertarmen reagerar endokrina celler i tarmepitelet på detta stimuli och utsöndrar secretin som går till bukspottkörteln som reagerar med att utsöndra bikarbonat som neutraliserar pH och detta avslutar stimulit.
Ge exempel på en lång loop.
HPT pathway: tex kyla som känns av receptorer på huden och för vidare den sensoriska informationen till hjärnan och hypotalamus. Hypotalamus producerar då neurohormonet TRH som går till adenohypofysen vilket får den att producera och utsöndra TSH i blodomloppet och det når sköldkörteln som svarar genom att utsöndra sköldkörtelhormoner i blodomoppet som når målceller som ökar metabolism för att öka kroppstemperaturen. I denna loop finns negativ feedback från målceller till både adenohypofysen och hypotalamus för att avsluta hormonusöndringen.