OBM i praktiken del 1 Flashcards

1
Q

Vad bör man tänka på i början av ett konsultuppdrag?

A

I det inledande arbetet med ett uppdrag behöver alltid konsulten övertyga organisationen om värdet av att ha någon utomstående som leder eller underlättar förändringsarbetet. I de inledande mötena är det viktigt att förhålla sig aktivt lyssnande men även kunna demonstrera sin kompetens.

Det är viktigt att klargöra uppdragsgivare, syfte och konsultens roll, samt hur rapportering ska ske.

Innan arbetet startar ska man göra ett uppdragskontrakt där alla ramar är nedteckande. Det förebygger problem och underlättar samarbetet.

Man bör ta ställning till om rätt förutsättningar finns för att man ska kunna ta på sig uppdraget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad bör man tänka på vad gäller att klargöra uppdragsgivare?

A

Uppdragsgivaren ska identifieras i ett tidigt skede.

Uppdragsgivarens funktion är att fatta viktiga beslut vad gäller ramar, och det är till denna man i första hand rapporterar resultat. Det bör vara en person högt upp i hierarkin, minst en nivå högre än där förändringsarbetet bedrivs.

Uppdragsgivaren ska ha ett ansvar för verksamheten och ha befogenheter att fatta alla relevanta beslut gällande verksamhetsutvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad bör man tänka på vid ett första möte kring ett uppdrag?

A
  • Vilka ska delta? Personer med ansvar och beslutanderätt över verksamheten och dess resurser behöver vara med, liksom personer som operativt leder verksamheten. Andra nyckelpersoner kan behöva vara med, som HR, fackföreningar, utbildningsansvarig, chef med övergripande ansvar. Man ska bedöma detta utifrån hur långt man kommit i processen och de olika funktionernas inställning till förändring.
  • Tydlig dagordning. Ska beslut fattas? Behövs fakta och underlag? Vem ska vara mötesledare? Detaljplanera vilka frågor som ska diskuteras och i vilken ordning.

Ex. på frågor:

  • Hur ser dera situation ut?
  • Vilka problem ser de?
  • Vad har det för inverkan på deras verksamhet?
  • Vilken nytta skulle de få av at lösa dessa problem?
  • Vilka förslag på lösningar har de redan provat eller kan tänka sig att prova?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär ett konsultativt förhållningssätt?

A
  • Viktigt att klargöra ansvarsfördelningen mellan organisationen och konsulten. Man kan aldrig ta över organisationens övergripande ansvar för uppdraget.
  • Organisationens behov styr.
  • Man behöver göra etiska ställningstaganden, t ex kan förändringar påverka personalens arbetsmiljö negativt?
  • Man ska bedöma sin egen kompetens, klarar jag av uppdraget? Har jag rätt erfarenhet?
  • Aktivt lyssnande väldigt viktigt.
  • Man behöver en plan för att regelbundet utvärdera sin insats och åtgärderna.
  • Man ska kunna ge ärlig och konstruktiv feedback. Ge positiv feedback när någon i org visar konstruktiva beteenden - det påverkar nyckelbeteenden i rätt riktning och utvecklar org:s ledare, då man blir en bra modell för chefer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Klargöra uppdragets syfte

A

Vilket är konsultuppdragets övergripande syfte?

Ibland endast kartläggning och återkoppling av resultatet (konsulten avslutar då sitt uppdrag innan förändringen genomförs och lämnar ansvaret till org). Man bör ta ställning till om man bör göra detta då det kan höja förväntningar utan att någon förändring sker. Förslagen bör anpassas till den kompetens som finns i org.

I OBM rekommenderas att konsulten är med från analys till genomförande och uppföljning av förändring. Man tar då ansvar fullt ut för resultat och förslag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Klargöra konsultens roll

A

Viktigt att klargöra ansvarsfördelningen mellan organisationen och konsulten.

I vissa fall har konsulten en rådgivande eller stödjande roll, och det är någon intern som leder förändringsarbetet. Det är då viktigt att klargöra hur uppdraget ska genomföras och vilken omfattning det kommer att ha.

Ibland har konsulten en projektledande funktion, då man har hela ansvaret för utvecklingsprojektet. Ansvaret för hela projektet ökar om man deltar tills förändringsarbetet är slutfört. Konsultens roll beror på uppdragets syfte.

Man kan dock aldrig ta över organisationens övergripande ansvar för uppdraget. Beslut måste fattas av personer som har mandat att göra det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad ska man tänka på när man ska ta ställning till om man ska ta ett uppdrag eller inte?

A

Är det möjligt att genomföra uppdraget? Finns förutsättningar i org som resurser eller ambitionsnivå? Har du rätt kompetens för att möta uppdragsgivarens förväntningar? Har du erfarenheter av den gär typen av problem/mål, eller av den här branschen?

Behöver man göra etiska överväganden? T ex kan förändringarna påverka arbetsmiljön negativt.

Utgångspunkten vid val av utvecklingsmöjlighet eller metod ska vara verksamhetens behov av förändring (inte att man vill sälja sin metod/produkt/modell). Har man fel kompetens ska man rekommendera någon annan.

Man ska ha ekonomiska förutsättningar att tacka nej till uppdrag, man ska inte ta ett uppdrag för att man behöver intäkter om något av ovanstående inte stämmer. Man måste kunna säga nej även om det är smickrande att bli erbjuden ett uppdrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär aktivt lyssnande?

A

Att lyssna och försöka förstå, och inte bara argumentera för sin ståndpunkt. Man ska underlätta för kunden att få fram sin version. Använda öppna (utvecklande) och slutna (klargörande) frågor på ett adekvat sätt, mest öppna. Spegla och sammanfatta, för att se till att man förstått rätt och visa förståelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför är det viktigt att kunna läsa av sina egna känslor och lära känna sina beteendemönster?

A

Man kan mer medvetet påverka sitt beteende. Man kan identifiera destruktiva beteenden och fokusera på alternativa, konstruktiva beteenden och nya sätt att hantera situationer.

Man kan använda känslor som varningssignaler, t ex rädsla kan varna för att man använder flykt- och undvikandebeteenden. Då kan man behöva gå emot sin tendens att undvika något jobbigt och göra det iallafall. Man kanske har ett beteendemönster att lyfta fram sig själv i rampljuset, men det är viktigt att kunden får ta åt sig äran. Lyft fram chefer och andra nyckelpersoner istället som orsaker till lyckade resultat, vilket stärker dem och ökar möjligheten att resultatet vidmakthålls.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beteende

A

Det som människor gör och säger. Aktiva handlingar. Vi skiljer det från tankar och känslor som ses som en följd av vilka kontingenser som påverkar beteendet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv vad begreppen strategi och process innebär samt förhållandet mellan strategi, process och beteende.

A

En strategi handlar om vad ett företag ska göra bättre än konkurrenterna för att bli lönsamt, för att bli framgångsrikt. I offentliga org är strategin hur man bäst ska klara det uppdrag man fått från medborgarna.

Startegier måste omsättas i praktiken, i aktiviteter och beteenden, för att ha någon betydelse. Processer och tydliga flöden är beskrivningar av hur arbetsuppgifter ska utföras för att vara så effektiva som möjligt. Processer och flöden måste förverkligas i konkreta beteenden för att bli meningsfulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kontingenser

A

Sambandet mellan beteendet, vad som aktiverar beteendet och konsekvenser som påverkar framtida beteenden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad bör man tänka på för att beskriva beteenden på ett meningsfullt sätt?

A
  1. Aktiva handlingar - något som görs/sägs som kan upptäckas vid observation. Ej frånvaro av beteende eller tillstånd.
  2. Precisa beskrivningar - Undvik generella beskrivningar. Undvik att beskriva egenskaper, riskerar att bli fokus på brister hos medarbetarna istället för förutsättningar i org. Att beskriva attityder och värderingar är inte tillräckligt tydligt. Avgränsa beteendet tydligt från andra, vissa beskrivningar kan innehålla en kedja av flera beteenden. Syftet med beskrivningen avgör avgränsningen, vad man är intresserad av.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Konsekvens

A

Det som händer som en följd av beteendet och som kommer att påverka sannolikheten för beteendet i framtiden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Följdverkan

A

Alla andra följder av beteendet (förutom konsekvenser) som inte påverkar beteendets sannolikhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Aktiverare

A

En signal som kommer nära i tiden före beteendet och ger information om vilka konsekvenser olika beteenden får. Aktiveraren hjälper utföraren att skilja ut vad som är önskade beteenden att utföra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur kan man kategorisera konsekvenser? Beskriv vad kategorierna innebär.

A
  1. Sociala konsekvenser - Människors reaktioner på andras beteenden, t ex uppskattning, känslomässiga reaktioner.
  2. Naturliga konsekvenser - Är en följd av naturlagar eller tekniska konstruktioner, konsekvenserna uppfattas som “automatiska”. T ex trycker man på en knapp så tänds lyset. Upplevs som trygga och förutsägbara.
  3. Resultatkonsekvenser - Om ett resultat är nära i tiden och tydligt kan det fungera som en konsekvens. Man lär sig vilka beteenden som åstadkommer resultaten och vilka som misslyckas.
  4. Arrangerade konsekvenser - Överenskommelser om att vissa beteenden ska få vissa konsekvenser, t ex löneavdrag. Dessa är ofta ineffektiva eftersom det är svårt att lägga dem nära i tiden och koppla dem till specifika beteenden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Förstärkning

A

En process där beteendet ökar i sannolikhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Försvagning

A

En process där beteendet minskar i sannolikhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Positiv förstärkare

A

En konsekvens där något tillförs som ökar sannolikheten för beteendet i framtiden. T ex man ber om hjälp och får hjälp av en kollega, beteendet att be om hjälp ökar i framtiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Negativ förstärkare

A

En konsekvens där något tas bort och sannolikheten för beteendet ökar i framtiden. T ex en chef hotar med indragna förmåner om man inte följer organisationens normer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Positiv försvagare

A

En konsekvens där något tillförs som minskar sannolikheten för beteendet i framtiden. T ex någon ger förslag om en fest på ett möte och får i uppdrag att ordna den, minskar sannolikheten för att föreslå något i framtiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Negativ försvagare

A

En konsekvens där något tas bort som minskar sannolikheten för beteendet i framtiden. T ex löneavdrag när man brutit mot en regel.

24
Q

Utsläckning

A

När förstärkning uteblir minskar beteendet över tid och upphör så småningom. Beteendet kan först öka för att man “prövar lite extra”.

25
Q

Vilka fem konsekvenser finns det?

A

Positiv förstärkare - Något läggs till efter beteendet, beteendet ökar
Positiv försvagare - Något läggs till efter beteendet, beteendet minskar
Negativ förstärkare - Något tas bort efter beteendet, beteendet ökar
Negativ försvagare - Något tas bort efter beteendet, beteendet minskar
Utsläckning - Etablerad förstärkare upphör, beteendet minskar

26
Q

Vad avgör konsekvensens styrka?

A
  1. Tiden mellan beteende och konsekvens. Ju närmare desto starkare.
  2. Betydelsen för mottagaren. Stor betydelse för mottagaren påverkar beteendet mer, t ex kan man ha preferens för sociala- eller resultatkonsekvenser. För en person som inte gillar teater är en teaterbiljett ingen bra förstärkare.
  3. Förutsägbarhet. Om konsekvensen inträffar med stor säkerhet är påverkan starkare. T ex chefens feedback påverkar mer om man vet att beteendet observeras och man kommer att få feedback.

Beteenden påverkas alltid av flera olika konskvenser samtidigt. Om dessa verkar i olika riktning kan man behöva jämföra deras styrka och få kontroll över konsekvenser som påverkar mot önskat resultat.

27
Q

Vilka olika förstärkningsscheman finns och vilka beteendemönster leder de till?

A

Kontinuerliga scheman - Konsekvensen kommer varje gång. Bra när man ska lära sig nya beteenden.

Intermittent förstärkning - Vanligaste formen av schema, det varierar hur ofta konsekvensen inträffar. När man väl lärt sig något kan prestationen öka genom intermittent förstärkning.

Fyra scheman och deras effekt på beteendet:

  1. Bestämd tidsperiod - Lågfrekvent i början och ökar snabbt alldeles innan förstärkningstillfället (deadline)
  2. Varierande tidsperiod - Lågfrekvent och stabilt (t ex bevakning)
  3. Bestämt antal beteenden - Högre frekvens än bestämd tidsperiod, nedgång efter varje förstärkning (efter varje slutfört projekt)
  4. Varierat antal beteenden - Hög och stabil frekvens. Bra motstånd mot utsläckning (säljaren fortsätter ringa trots många nej)
28
Q

Kontingensstyrd inlärning

A

När man lär sig av egna erfarenheter och har fått direktkontakt med konsekvenserna

29
Q

Regelstyrt beteende

A

Vi följer regler eftersom beteendet att följa regler har blivit förstärkt. Vi lär oss genom andras erfarenheter eller beskrivningar av konsekvenser. Går snabbt men man klarar inte av små justeringar.

30
Q

Motiverande omständigheter

A

Förändringar i sammanhanget runt den situation beteendet inträffar i, t ex ändrade prioriteringar, utbildning, eller förändrade förutsättningar i omvärlden. Denna förändring gör att aktiveraren signalerar ändrade kontingenser och får därför en annan påverkan på beteendet.

31
Q

Vilka är de fyra stegen i OBM?

A
  1. En tydlig riktning.
  2. Rätt förutsättningar.
  3. Genomför förändring.
  4. Hållbarhet över tid.
32
Q

Beskriv steg 1 i OBM.

A
  1. En tydlig riktning.
  • Genomför organisationsanalys. Vilket är verksamhetens grundläggande syfte? Hur ser organisation av ansvar och befogenheter ut? Vilka möjligheter och begränsningar har cheferna? Vilka beteendemönster och normer finns (kultur)? Vilka informella grupper och ledare finns? Vilka styr- och stödsystem finns?
    Med en organisationsanalys kan man göra rätt bedömningar av vilka förutsättningar som finns för att genomföra ett förändringsarbete.
  • Prioritera en utvecklingsmöjlighet. Dvs, man beskriver vad som ska förändras för att få störst möjlighet att påverka de viktigaste effektmålen i org.
  • Prioritera och specificera resultat, genom att beskriva nuläge och vad som ska uppnås. Man beskriver både förändringsresultat (vad som ska förändras) och effektresultat (den förändring som ska ske i effektmålen).
  • Ta fram mätmetoder för att utvärdera resultat. Viktigt att man inte väljer vilket resultat man ska fokusera på efter vad som är lätt att mäta. Ibland är själva resultaten svåra och mäta och man kan då använda vägledande mått, som indikerar om man är på väg åt rätt håll. Viktigt att dessa är helt i linje med resultatet man vill uppnå.
  • Ledningen måste samordnas för att gemensamt ta ansvar och fatta beslut om prioritering av utvecklingsmöjlighet och resultat. Förankra förändringsarbetet hos ledare och medarbetare.
33
Q

Beskriv steg 2 i OBM.

A
  1. Rätt förutsättningar.
    - Identifiera vilka personer/roller/funktioner som kan påverka resultatet.
    - Pinpointa beteenden som påverkar resultatet. Prioritera och precisera de beteenden som om de förändras påverkar resultatet mest.
    - Genomför beteendeanalys, för att kunna dra slutsatser om hur kontingenser i org ska förändras för att öka önskvärda beteenden. Analysera konsekvenser, MO, situationer och aktiverare.
    - Utveckla mätmetoder för beteendeförändring. Mätningar görs vanligen genom mätningar av frekvensen av beteendet eller bedömningar av beteendet (rangordning eller skattning, skattningar med förutbestämda kriterier är att föredra).
34
Q

Beskriv steg 3 i OBM.

A
  1. Genomför förändring.
    - Sammanfatta förändringarna i en genomförandeplan. Ansvarsfördelning mellan konsult och org ska klargöras, liksom hur beslut ska fattas. Uppföljning och feedback ska ske regelbundet.
  • Slutsatser fråm beteendeanalyserna ligger till grund för förändringar av kontingenser.
  • Förändring och förtydligande av aktiverare.
  • Nya eller förändrade konsekvenser, prioritera positiv förstärkning.
  • Sociala konsekvenser i början, efter hand ska resultatkonsekvenser ta över.
35
Q

Beskriv steg 4 i OBM.

A
  1. Hållbarhet över tid.
    - Efter hand ska beteenden vidmakthållas av tydliga aktiverare och resultatkonsekvenser. Sociala konsekvenser behövs i början men brukar avta.
    - Upprepas beteenden ofta blir de en vana.
    - Bygg in förändringsplanen i vardagsrutiner, processer och rutiner i org behöver anpassas. Olika system i org behöver ha samma inriktning och stödja förändringen.
    - Fortsatt mätning och feedback.
36
Q

Kultur

A

Beteenden som systematiskt har förstärkts eller försvagats av personer eller system i org över en längre tid.

37
Q

Utvecklingsmöjlighet

A

Den förändring som vi bedömer åstadkommer störst effekt på org:s effektmål.

38
Q

Vad behövs för att en aktiverare ska vara effektiv?

A
  • Tydlig information om vilka konsekvenser olika beteenden får.
  • Finnas tillgängliga nära i tiden före beteendet ska utföras.
  • Tas fram tillsammans med personerna vars beteende ska påverkas.
  • Varieras i form men med samma information om konsekvenserna.
39
Q

Målbeteenden

A

Beteenden som på ett direkt sätt påverkar resultatet och som ska förändras

40
Q

Nyckelbeteenden

A

Beteenden som får igång målbeteenden

41
Q

Beskriv pinpointingprocessen

A
  1. Vilka roller, funktioner eller personer påverkar resultaten mest?
  2. Prioritera. Lista alla viktiga beteenden som påverkar resultatet. Välj sedan ut de beteenden som har störst påverkan på resultatet.
  3. Precisera. Avgränsa och beskriv precist aktiva handlingar som möjliggör mätning.
42
Q

Ur vilka fyra olika perspektiv analyseras behovet av förändrat ledarskap?

A

RKMM

  1. Riktning - Det ska vara tydligt för alla medarbetare vilka resultat de förväntas prestera. Ledningens visioner, strategier och prioriteringar behöver förmedlas i org. I förändringsarbete är det vitkigt att kommunicera förändrad riktning.
  2. Kompetens - Varje medarbetare ska ges förutsättningar att utveckla de kompetens som krävs för att klara de önskade förändringarna. Viktigt att klargöra om kompetens finns för de nya beteenden som önskas.
  3. Möjlighet - Det behöver finnas möjlighet att prestera. Tillräcklig tid, resurser, rätt typ av hjälpmedel, instrument, verktyg och miljöer ska finnas.
  4. Motivation - Viktigt att de tre första perspektiven är på plats för att kunna arbeta för medarbetarnas motivation. Positiv förstärkning för medarbetarnas prestationer. Tydliga aktiverare. Viktigt att medarbetarna ser de positiva resultaten av sina insatser så att de kan börja fungera som resultatförstärkare.
43
Q

Vilka är huvudområdena vid utveckling av ledares kommunikation?

A
  1. Kommunicera riktning - Tydlig med org:s målsättningar. Klargöra specifika verksamhetsmål. Kommunicera vilka resultat man förväntar sig av varje anställd, ibland även vilka beteenden som förväntas. Vid förändringsarbete vilken utvecklingsmöjlighet som är prioriterad. Fokusera på regelbundna förbättringar i små steg och delmål.
  2. Aktivt lyssnande - Uppmuntrande kroppsspråk. Inte avbryta och ta sig tid. Spegla. Ställa öpnna frågor. Lyssna på den andres budskap och sätta sig in i den andres perspektiv, kom ihåg att medarbetare utgår från ett annat perspektiv än arbetsgivaren.
  3. Ge feedback - Viktigt med betoning på förändring av beteenden som går i rätt riktning. Ge positiv feedback när någon gjort något som leder till de resultat som prioriteras, behöver inte vara något utöver det vanliga. Beskriv beteendet och beskriv varför det som gjorts är bra. Negativ feedback är information som skapar förutsättningar för en person att ändra sig. Beskriv beteendet, beskriv effekten och diskutera lösningar. Viktigt att feedback är ärlig.
44
Q

Hur kan ledarskap situationsanpassas?

A

Ledarskap kan delas in efter två dimensioner: uppgiftsorientering och motivationsorientering. Bedömningen görs efter kompetensen och motivationen för uppgiften.

  1. Styrande - Om medarbetare har låg kompetens. Ge tydliga instruktioner (aktiverare). Mål behöver vara avgränsade, tidsbegränsade och gärna formulerade i beteenden. Feedback ska vara specifik och beteendefokuserad.
  2. Coachande - När kompetensen hos medarbetare ökar. Fokus på delaktighet och förståelse av sammanhang och processer. Aktivt lyssnande och tydlig information. Analysera och anpassa förstärkare. Fokus på både uppgiften och motivationen.
  3. Stödjande - När personen kan utföra uppgiften på egen hand. Stöd, dialog, uppmuntran, positiv feedback.
  4. Delegerande - Om medarbetare har hög kompetens och motivation. Klargöra vilka resultat som förväntas. Uppföljning och positiv feedback på resultat. Stor frihet hos medarbetaren.
45
Q

Vad behöver ledare veta om beteendeanalys?

A

En av de viktigaste kunskaperna för ledare är att förstå skillnaden mellan att påverka beteenden med hjälp av positiv förstärkning jämfört med att använda negativ förstärkning.

Viktigt att förmedla fördelen av att precisera beteenden. Eftersom de flesta ledare är vana att prata i termer av personligheter, egenskaper och attityder behöver de tränas i att beskriva beteenden på en meningsfull nivå.

46
Q

Hur ska man göra för att en förändring av ledarskap ska hålla över tid?

A

Skapa en omgivning av medarbetare som ger feedback (viktigt att inte reagera negativt), kan ske vid utvecklingssamtal eller med enkäter t ex. Regelbunden coaching. Mäta ledarskapet ibland.

47
Q

Vad ska man tänka på vad gäller coachingsamtal med ledare?

A

Viktigt att båda parter klagör sina förväntningar. Vid första mötet ska syfte, arbetsformer och normer för kontakten klargöras.

Utgå från observationer i ledarens arbetssituation. Mellan samtalen tas fakta fram genom systematiska observationer. Viktigt med tydlig agenda. Riktning mot långsiktig utveckling av ledarskapet utifrån behov i org:s uyveckling.

48
Q

Hur ska ledarskapsutbildning ske?

A

Vid upprepade tillfällen med uppgift att träna nya beteenden aktivt mellan tillfällena. Utbildningen bör ha upprepade träffar under 1-2 dagar varje gång. Träning av beteenden kan ske med rollspel eller övningar i smågrupper, t ex på kommunikation med inriktning mot att leda möten och samtal.

49
Q

Vilka följder kan uppstå utifrån brister i de fyra perspektiven RKMM?

A

Brister i riktning - Prestationer utan önskat resultat
Brister i kompetens - Kvalitetsproblem, stress
Brister i möjlighet - Frustration, irritation, inga resultat
Brister i motivation - Underprestationer, få frivilliga prestationer, stress, likgiltighet

Inga brister - Goda hållbara prestationer

50
Q

Förändring av ledarskapsbeteenden

A

Ibland behövs specifika beteendeförändringar hos ledaren själv. T ex om ledaren detaljstyr där det inte behövs, eller inte ger feedback. De beteendemönster som behöver förändras påverkas ofta av resultatkonsekvenser. När man ska utveckla nya beteenden krävs ofta träning i början. Medarbetarna behöver ge positiv feedback för att tydliggöra de positiva effekterna.

51
Q

Hur ska ett bra problemlösningssamtal struktureras?

A
  1. Klargörande av problemsituation.
  2. Åtgärdsdiskussion.
  3. Uppföljningsplanering.
52
Q

Hur ska en ledare göra för att ett möte ska bli effektivt?

A

Förbereda genom att klargöra syftet, och utifrån det besluta t ex vilka som ska vara med.

Ledaren ska tillsammans med gruppen bestämma ramar för mötet. Ledaren ska ta ansvar för att leda mötet.

Observera gruppen för att anpassa sitt beteende, efter t ex stämningen, vilka som behöver stöd eller vilka som behöver styras.

Stimulera deltagande, genom att förklara syftet och ställa öppna frågor, försöka få fram nya idéer.

Styra mötet. Klargöra och återföra till ramarna. Ställa slutna frågor, sammanfatta. Någon annan än ledaren bör dokumentera.

53
Q

Vilka områden är aktuella när man analyserar en ledningsgrupp?

A
  • -Struktur för arbetet, processer.
  • Beteendemönster.
  • Behöver rollerna i ledningsgruppen klargöras?
  • Kommunikation på möten och mellan möten.
54
Q

Hur ska konflikter i en ledningsgrupp hanteras?

A

Det är viktigt att konflikter hanteras på en gång och på ett konstruktivt sätt

Förhandlingsmetoden är bra att tillämpa vid sakkonflikter. Problemlösning. Få fram motiv, intresse samt mål bakom olika ståndpunkter och sedan söka lösningar som optimerar allas motiv och mål.

Vid personkonflikter är det bra med enskilda möten med de inblandade. Medlarmetoden är bra här, fokus på beteendeförändring för att nå en överenskommelse kring hur man i fortsättningen ska agera i samarbetet med varandra.

Konflikter hanteras bäst av en oberoende konsult som är van vid att hantera konfliktsituationer.

55
Q

Hur ska man göra för att utveckling i en ledningsgrupp ska bli hållbar över tid?

A

Beteendemönster av att ge varandra feedback behöver utvecklas. Dokumentera arbetssätt och systematiskt utvärdera om det upprätthålls. Klargöra hur nya medlemmar ska introduceras, muntligen informera och diskutera arbetsformer, kommunikation och normer.p

56
Q

Vilka vanliga områden för förändringsarbete i ledningsgrupper finns?

A

Utveckla möten - ofta förberedelserna, t ex alla behöver boka in tid för förberedelser i almanackan.

Öka resultatuppfyllelse - resultaten beror av en process från förberedelserna inför mötet, under mötet till uppföljning av beslut som fattas under mötet. Denna process observeras, beteenden kan behöva förändras. Ex sättet att sammanfatta och dokumentera beslut, eller uppföljning.

Utveckla normer - ibland behöver nya normer utvecklas. Pinpointa och gör beteendeanalys på beteenden man vill öka eller minska. Viktigt att tydliggöra varför normerna behöver förändras.

Utveckla kommunikation - ex skapa öppet klimat. Viktigt att förstärka varandra när man uttrycker åsikter. Information man delar måste användas på rätt sätt, inte sprida vidare sådant som inte ska spridas vidare. Förmågan att ge varandra feedback viktig.

Utveckla ledarskapet - chefen behöver ges särskilt fokus. Coaching och regelbunden feedback.

Påverka beteendemönster - viktigt att kunna ge negativ, konstruktiv feedback om någon i gruppen har destruktiva beteendemönster. Gruppen måste ansvara för att skapa kontingenser som stödjer bra beteendemönster.

Hantera konflikter - kunsulten kan behöva bedriva konflikthantering. Konflikter ska hanteras i ett tidigt skede. Vid sakkonflikter tillämpa förhandlingsmetoden, vid personkonflikter medlarmetoden.