Obligationer och ränteplaceringar Flashcards
Förklara skillnaden mellan en aktie och obligation?
En aktie är en äganderätt i ett företag medans en obligation är ett skuldebrev (lån) mellan innehavaren och emittenten. Obligationen har en fast ränta och obligationens nominella belopp är det som betalas tillbaka till innehavaren på inlösendagen.
Varför är det bra att ha en del av portföljen i räntebärande sparande?
Därför räntor generellt har lägre risk än aktier och därmed drar ner den totala riskexponeringen och samtidigt bibehålla en viss nivå på avkastningen.
Varför är räntemarknaden (obligationsmarknaden) så viktig jämfört med de övriga finansiella marknaderna?
På räntemarknaden speglas aktörernas tro om ekonomins framtida utveckling. Eftersom avkastning på olika finansiella tillgångarna hänger på de finansiella marknaderna, kommer ändrade villkor snabbt påverka t.ex. aktiemarknaden. Ex. när riksbanken höjer ränta kan det leda till börsfall pga förväntan om högre räntor i framtiden vilket innebär högre kostnader och sämre vinstutveckling.
Varför kan det vara mer förmånligt för ett företag att emittera obligationer istället för att emittera aktier?
Räntan man betalar ut för obligationerna är avdragsgill (får en tax shield, genom att man betalar lägre effektiv skatt) medans utdelning betalas för beskattade vinstmedel, vilket blir dyrare för företaget. Obligationer har inte heller en utspädningseffekt som aktier. Cost of Debt är även lägre än cost of equity vilket innebär att du får en lägre WACC. Behöver inte heller ge upp några ägarandelar.
Vad menas med löptid?
Tiden från ett räntepapper ges ut (emitteras) tills dagen den förfaller (inlösendagen), dvs dagen då lånet betalas tillbaka.
Vad menas med nominellt belopp?
Obligationens nominella belopp är det belopp som betalas ut till innehavaren på inlösendagen.
Vad menas med en kupongränta?
Det är den löpande räntan innehavaren av en obligation får för att låna ut pengarna. Kupongräntan är fast under löptiden och genererar en direktavkastning.
Vad är en nollkupongare?
En nollkupongare (diskonteringspapper) är egentligen ett skuldebrev som löper utan ränta. Istället ges det ut till ett pris som understiger det nominella beloppet. Där det nominella beloppet är det som betalas ut till innehavaren på inlösendagen.
Vad är det för skillnad på penningmarknad och obligationsmarknaden?
För penningmarknad gäller det ränteinstrument som har löptid(upplåning) upp till ett år, för obligationsmarknaden gäller det ränteinstrument som har löptid(upplåning) längre än ett år.
Vad är en statsskuldsväxel?
En statsskuldväxel är ett löpande skuldebrev som svenska staten ger ut genom Riksgäldskontoret för att finansiera sin korta upplåning. Löptider från 3 månader till 1 år.
Vad är ett företags/bankscertificat?
Det är ett skuldebrev i form av diskonteringspapper emitterat av ett företag/bank. Löptiden brukar stäcka sig från 1-6 månader.
Diskonteringsinstrument/diskonteringspapper är värdepapper som ger innehavaren en rätt att erhålla ett nominellt belopp vid löptidens slut. Ingen ränta betalas ut under löptiden
Vad är ett Riksbankscertifikat?
Det är ett diskonteringspapper emitterat av Riksbanken.
Riksbankscertifikat är värdepapper med kort löptid (löptid 1 vecka) som ges ut av Riksbanken i syfte att vid behov dra in överskott av likvida medel från banksystemet. Riksbankens penningpolitiska motparter får därmed möjlighet att placera sitt överskott i ett värdepapper som ges ut av Riksbanken
Detta görs vid omvända repor
Det är en realränteobligation?
Realobligationer är räntebärande värdepapper med inflationsskyddad. Hos dessa är både Nominellt belopp och kupongränta är indexreglerade, detta för att kompensera för inflation.
Med en realränteobligation spelar det således
ingen roll hur inflationen utvecklas. Ju högre inflationen är, desto större blir det belopp som ska återbetalas.
Notera: Avkastning för realränteobligationer är lägre än för vanliga obligationer. Detta eftersom inflationsskyddet betingar ett visst pris vilket tas ut i lägre ränta.
Vem emitterar realränteobligationer i Sverige?
Riksgälden åt svenska statens vägnar.
Vad kännetecknar premieobligation som sparform?
De emitteras av Riksgälden och har därmed ingen kreditrisk. Räntan samlas i en pott och lottas ut i form av vinster. När löptiden är slut och premieobligationen förfaller får man tillbaka det nominella beloppet. Det nominella beloppet är hela sparbeloppet, man förlorar alltså inga pengar.
Hur handlas premieobligationer på sekundärmarknaden?
De handlas via en börs precis som vilket annat värdepapper, alltså via något institut.
Vad är ränterisk?
Risken att räntan stiger när man redan har investerat i ett räntepapper. Förändrad marknadsränta innebär förändrad obligationspris. Om räntan höjs går obligationen ner i värde.
Notera dock att en höjd ränta genererar ökad avkastning. Exempel: Kupong = 10 Initialt pris = 20 Pris efter räntehöjning: 15
Direktavkastningen blir således högre jämfört med tidigare
Hur mäts kreditrisk?
Kreditrisk är risken att den som lånar pengar inte kan betala tillbaka.
I första hand får man ett mått på kreditrisk med den ränteskillnad (spread) som finns mellan räntepapper som emitterats av företaget och räntepapper som har emitterats av staten. Skillnaden mellan dessa utgör riskpremien. Desto högre riskpremie desto högre kreditrisk.
En emittents eller enskilda värdepappers risk kan även mätas med rating, exempelvis moodys eller S&P.
För vissa värdepapper marknadsnoteras även konkursriskförsäkringar (CDS). Prissättningen på CDS återspeglar därmed marknadens värdering av kreditrisk.
Hur sätts rating för ett företag, eller ett land som emitterar obligationer?
Man tittar på deras totala skuldsättning, tillväxten i intäkter och vinster etc. Analysen syftar till att avgöra hur sannolikt det är att företaget kan återbetala det nominella beloppet på förfallodatumet.
Vad har ratingen för samband med räntan?
Sambandet ratingen(risknivån) och räntan är följande: - Lägre risk ger lägre ränta och högre risk ger högre ränta. Detta eftersom att bolag med högre kreditrisk har större risk att inte kunna betala det nominella beloppet. Kompenserar därigenom hög kreditrisk med högre avkastning
Vem bestämmer ratingen? Ratingen
Ratingen bestäms av ratinginstitut. S&P, Moodys, Fitch etc..
Vad är de vanligaste ratingklasserna?
Man graderar emittens investmentgrade (finansiella situation) i kombinationer av bokstäver och siffror.