Makroekonomi Flashcards
Vad menas med finanspolitik?
Finanspolitik syftar till att kontrollera samhällsekonomin genom förändring i stadsbudgeten. Exempelvis höja/sänka skatten, öka/minska investeringar, offentlig konsumtion samt transfereringar till medborgarna. På så sätt kan regeringen och riksdagen kontrollera efterfrågan i ekonomin.
Vad menas med en konjuktur?
Med konjuktur syftar man på det rådande ekonomiska läget. Arbetslöshet, inflation och tillväxt är faktorer som spelar in. Konjunkturen, mäts genom förändring i BNP
Vem bestämmer över finanspolitiken?
Finanspolitiken styrs av regeringen tillsammans med riksdagen.
Hur mäter man ekonomisk tillväxt i ett land?
Genom att mäta förändringen i den reala BNP.
BNP har olika komponenter vilka är dessa?
BNP = Privat + Offentlig Konsumtion + Investeringar + Bytesbalansnettot (export-import)
Vad menas med försörjningsbalans?
Visar ett lands tillgångar och hur dessa används.
Hur är försörjningsbalansen uppställd?
BNP (Y) + Import (M) = Hushållens konsumtionsutgifter (C) + Offentliga konsumtionsutgifter (G) +
Bruttoinvesteringar (I) + Export (X)
Hur påverkar en överhettning i ekonomin med stigande inflation
- När en ekonomi är överhettad har efterfrågan vuxit snabbare än produktionskapaciteten under en längre period. Effekten kan bli att inflationen ökar.
- Både privatpersoner och företag köper och lånar allt mer i en högkonjunktur. Det tenderar att uppstå flaskhalsar i ekonomin, med ökade priser på insatsvaror och arbetskraft i vissa sektorer. Priserna höjs vilket är samma sak som att vi får inflation.
- Tillgångar som inte har inflationsskydd för att se sitt värde minska.
- Ett viktigt mål för den ekonomiska politiken är att ha hög tillväxt utan skadlig inflation. Genom penningpolitiken (höjd ränta) kan Riksbanken motverka hög inflation. Den höga räntan kommer att påverka både aktie och räntemarknaden, negativt och leder till en realekonomisk åtstramning.
Vad menas med penningpolitik?
Det är den politiken som bedrivs av Riksbanken för att hålla inflationen på en stabil nivå. Detta görs främst genom förändringar i styrräntan
Vad menas med inre balans i ett ekonomiskt – politiskt perspektiv?
Det innebär att finans och penningpolitiken ska bedrivas på ett sådant sätt för att hålla den inhemska ekonomin i balans.
Vem bestämmer över penningpolitiken i Sverige?
Riksbanken bestämmer över penningpolitiken med reporäntan som främsta medel.
Hur ser Riksbankens inflationsmål ut?
Inflationsmålet är 2%
Varför har inte Riksbanken satt inflationsmålet till noll?
Att Riksbanken valt att sätta inflationsmålet till just två procent beror på att man vill undvika negativ inflation, så kallad deflation, vilket precis som hög inflation är skadligt för ekonomin. Dessutom är två procent ett vanligt mål bland andra centralbanker internationellt vilket ökar trovärdigheten
Anledningen för att inte sätta 0% är för att centralbanken ska kunna justera löner samt att de ibland behöver en negativ realränta för att stimulera efterfrågan i en ekonomi.
Vad är det vanligaste sättet att bedriva expansiv penningpolitik?
Genom att sänka styrräntan för at stimulera efterfrågan. Genom att sänka styränkan blir det billigare för bolag och privatpersoner att låna pengar för investeringar och konsumtion. Kostnaderna för bolag minskar och får en ökad vinst/tillväxtprognos.
Vad menas med Valutapolitik?
Valutapolitik/växelkurspolitik, syftar på åtgärder som vidtas för att påverka en valutas växelkurs mot andra valutor. Men även för att håla den inhemska valutan stabil.
Valutakursen är väsentlig för den ekonomiska utvecklingen bl.a. därför att den inverkar på landets kostnadsläge i förhållande till omvärlden. Att den svenska valutakursen försvagas är liktydigt med att kronan blir mindre värd