Namen Flashcards
Thales van Milete
Griekse filosoof, natuurfilosoof, natuurlijke verklaringen voor natuurverschijnselen ipv bovennatuurlijke (goden) verklaringen. Thales van Milete was de eerste die hiermee kwam. Ook de eerste die kwam met algemene principes en het opstellen van hypothesen.
Socrates
Rationalist (de reden/het verstand is de enige of voornaamste kennisbron), stelde de mens centraal.
Ware kennis = intensief zelfonderzoek. zelf nadenken
Plato
beschreef de ideeën van Socrates. Wat wij zien zijn imperfecte kopieën. De ideeënwereld (zit in ons en is aangeboren) bevat de perfecte objecten. We leren nooit iets nieuws, we herinneren ons alleen maar de perfecte ideeënwereld die in ons zit (algemene kennis).
Aristoteles
Leerling Plato. de meest specifieke concrete feiten bieden de meeste zekerheid, algemene kennis.
De waarneming staat centraal. = empirisme
Ibn al-haytham
Onderzoek naar waarheid en kennis is een manier om hem dichter bij God te brengen. Grondlegger optometrie
Grondlegger wetenschappelijke methode, hij testten theorieën met experimenten en was niet bang om de aanvaarde wijsheid in twijfel te trekken.
Nicolaus Copernicus
Een model van het heelal waar niet de aarde, maar de zon centraal stond en waarin de aarde niet stilstond maar om haar eigen as draaide.
heliocentrisch wereldbeeld
Galileo Galilei
natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof Publiceerde waarnemingen mbv telescoop in zijn ‘Sterrebode’.
Vader van moderne wetenschap en vader van astronomie.
Kwam in conflict met de katholieke kerk, ondanks hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield.
Francis Bacon
vader van het empirisme.
Kennisvergaring loopt via inductie, steeds meer kennis vergaren en daardoor kunnen we steeds algemenere uitspraken doen.
Bewijzen verzamelen in de natuur en mbv inductie samenvoegen tot een samenhangende theorie, en deze theorieën experimenteel toetsen via deductie.
René Descartes
voerde twijfel aan de empirie tot in het extreme door. De twijfel aan alles is een methode om aan kennis te komen.
‘Cogito ergo sum’ > ik denk, dus ik ben. Verder weet hij niets.
John Locke
de rede alleen is te beperkt om als fundament voor kennis te dienen. De mens wordt geboren zonder aangeboren voorkennis (empirisme van Aristoteles).
George Berkeley
Geen object (waargenomen iets) zonder subject (waarnemer). Esse est percipi > zijn is waargenomen worden Boom valt en niemand hoort het, maakt het geluid?
David Hume
Het grootste deel van onze kennis is onzeker en zegt meer iets over onszelf dan over de werkelijkheid. De rede is beperkt, de rede is een slaaf van onze hartstochten. Waar ons verstand faalt nemen onze passies en gewoonten het over.
Immanuel Kant
Kant probeerde een tussenweg te vinden tussen het empirisme en het rationalisme. Er is de werkelijkheid en er is onze eigen ervaring van de werkelijkheid.
We kunnen objecten nooit kennen zoals ze werkelijk zijn: ‘die Dinge an sich’.
De waarheid bestaat wel, maar we kunnen hem niet kennen.
Wetenschap reduceert chaos, maar lost hem niet op.
‘Wiener Kreis’
publiceerde in 1929 het manifest ‘Wetenschappelijk wereldbeeld’ en hiermee was de wetenschapsfilosofie het ‘logisch positivisme’ geboren.
Karl Popper
door hem ontwikkelde wetenschapsfilosofie: het kritisch rationalisme en het falsificationisme. Falsificatie staat centraal.