Mutáció és DNS hibajavítás Flashcards

1
Q

Mi a mutáció, és a rekombináció?

A

Mindkettő a genom átrendeződését okozza, a mutáció a genom kismértékű átrendeződését egy-egy bázispár kicserélődését okozza, míg a rekombináció (genomot restruktúrálja) az egész genom megváltozását jelenti transzpozonok általi kromoszóma átrendeződések révén például.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Milyen mutáció fajták lehetnek?

A

Lehet pontmutáció amelynek két fajtája van tranzíció amikor purin-purinra vagy pirimidin-pirimidinre cserélődik, vagy transzpozíció, amikor eltérő bázisokra történik a csere.
INDEL esetén beszélhetünk inszercióról, és delécióról.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mik lehetnek a mutációk kiváltó okai?

A

Lehet replikációs hiba, mint például mismatch, INDEL replikációs slippage.
Lehet környezeti hatás: UV, hő, ionizáló sugárzások
Okozhatják kémiai ágensek: bázisanalógok, deaminálók, alkiláló vegyszerek vagy interkalálódó vegyszerek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mik a spontán mutációk? Minek a hatására jöhetnek létre?

A

A spontán mutáció, olyan replikációs hibát jelent, amelyet a proofreading nem javít ki (polimerázok felelősek ezért a funkcióért), ezt nevezzük mismatchnek, de létrejöhet egy mutagén hatására is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hogyan zajlik az inkorrekt nukleotid kizárása?

A

Történhet akkor amikor az kapcsolódik az RNS-polimerázhoz, vagy amikor annak az aktív helyéhez kapcsolódik, vagy amikor a nukleotid a polinukleotid 3’-as végéhez kapcsolódik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mit tudsz elmondani a proofreadingről? Minden mismatch a polimeráz bűne?

A

Amikor a terminális nukleotid nem tud bázispárt létrehozni, az lelassítja a polimeráz aktivitását, így elősegíti az 5’-3’ endonukleáz aktivitását, és létrehozza a DNS javítását.
A mismatch történhet keto-enol átrendeződések miatt is, ugyanis az enol timin a guaninnal párosul, az imino adenin a citozinnal, míg az enol guanin a timinnel fog párosulni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mit okozhatnak a mismatchen kívűl a replikáció hibái? Mi ennek a gyakori oka? Mikor gyakori ez?

A

Kereteltolódást, vagyis frameshift mutációt, amikor a transzláció eltolódik, gyakori oka slipppage, vagyis a templát szálról kétszer vagy egyszer sem íródik át az adott szekvencia, ez különösen gyakori a rövid ismétlődő szekvenciákkal rendelkező templát szálak esetén (mikroszatelliták).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi a Huntigton-kór?

A

Olyan betegség, amely a neuronok degradációját eredményezi a huntingtin fehérje által, egyes agyterületeken a neuronok elkezdenek degradálódni és szellemi képesség csökkenését eredményezi, kontrollálatlan mozgásokat eredményez. A betegség családi felhalmozódást mutat, és habár a hibás génnel ezek az egyének rendelkeznek csak középkorban jelenik meg. A mutáció a poli-gln szakaszának meghosszabodását eredményezi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mondj egy példát bázis analógra, és annak a mechanizmusára!

A

A bróm-uracil inkább enol formát kedveli, így az az adenin helyett inkább a guaninnal fog párosodni, ezért hozza létre a mutációt. Ez a bázis analóg képes a keto-enol átrendeződésre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Milyen dezamináló és alkiláló ágenseket ismersz?

A

A dezaminált guanin a xantin, amely nem mutagén ugyanis meggátolja a replikációt, míg a dezaminált adenin a hipoxantint inozinnak nevezzük, és ez képes a timinnel párosodni.
A alkiláló ágensek olyan kémiai mutagének, amelyeknek hatása függ a helytől ahol hatnak, ugyanis létrehozhatnak pontmutációt, keresztkötéssel gátolhatják a replikációt vagy a méretükkel is gátolhatják a mutációt. Ide tartozik a nitrózamin, és az etil-metil-szulfát is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Milyen hatásokat okoznak a fizikai mutagének?

A

Az UV a pirimidin bázisok dimerizációját okozza, amely agy delécióhoz vezet.
A hő hatására bázismentes hely jön létre apirinic/apirimidinic, és ez többnyire nem okoz semmilye problémát, ugyanis hatékonyan tudja ezt a sejt kijavítani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Milyen mutáció típusokat ismersz (nem a pontmutációra gondolok…)

A

Lehet csendes, amikor olyan régiót érint, ahol nem történik génátíródás.
Ha génátíródó helyen történik akkor lehet missensz (eltérő fehérjét kódol), szinonimus amikor azonos fehérjét kódol, lehet nonszensz amikor hamarabb befejeződik a génátíródás, mert stop kodont kódol, vagy átolvasható readthrough, amikor stop kodon helyett folytatódik a génátíródás.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mik lehetnek az INDEL mutációk hatásai?

A

Egy aminosav nem íródik át, vagy frameshift is bekovetkezhet, amikor a mutáció hatására az összes utána lévő kodon jelentése megváltozik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mik történhetnek akkor ha nem kódoló régiókban következik be mutáció?

A

Ha transzkripciót szabályozó régiókban történik akkor az megszűnhet vagy kontrollálhatatlanná válhat.
Ha intronokat vagy intron-exon határokat érinti megváltozhat splicing vagy rejtett splice használata következik be, így a fehérje egy része deléciót szenvedhet, új peptidszakasz íródhat be, vagy akár kereteltolódás.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mik lehetnek a mutációk hatásai különböző sejtekben, mikre lehetnek hatással?

A

Csíravonal sejtek esetén az tovább fog öröklődni, szomatikus sejtek esetén nem súlyos letális esetben sem, csak ha tumorképződésért felelős mutációk esetén
Lehet csendes mutáció vagy fenotípust érintő mutáció, utóbbi esetben okozhat funkcióvesztést vagy funkciónyerést is. Az előbbi nem kódoló régiókra jellemző míg az utóbbi szabályozó szekvenciákat érint.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mi az a haploinszufficiencia?

A

Amikor ép génről nem elegendő az információ átíródása ugyanis a fehérjének nem lesz semmilyen funkciója.

17
Q

Mik lehetnek a mutációk hatásai a mikroorganizmusokban, és milyen jótékony hatásai lehetnek?

A

Lehetnek auxotrófok, kondicionálisan letálisak, inhibitor rezisztensek vagy regulátorosak.
Jótékony hatásai lehetnek például akkor amikor az immunoglobulinok hipermutációja megtörténik, ekkor Ig receptorok jönnek létre. A mutáció az az evolúció egyik fő hajtómotorja.

18
Q

Mik javíthatók közvetlenül?

A

Az egyszálú DNS törések, egyes alkiláló ágensek vagy ciklobutil dimerek, speciális enzimekkel.

19
Q

Mi a BER?

A

Bázis kihasításos hibajavítás, ugyanis alkilálódhatnak dezaminnálódhatnak vagy oxidatív hatásokra egyes bázisok megváltozhatnak. Az e.coliban glikozilázok felismerik ezen szekvenciákat az exonukleáz az 5’ös végről indulva kivágja az adott részt és még néhány nukleotidot, majd az DNS-polimeráz 1 és a ligáz kijavítja az adott hibát.

20
Q

Mi a NER?

A

Ez a nukleotid excíziós hibajavítás, ekkor nem történik specifikus hibajavítás, hanem a DNS torzulását ismerik fel a fehérjék ide tartoznak az UvrA, UvrB és az UvrC az e.coliban, míg az élesztőben a Radxx fehérjék végzik a NER-t, itt is a DNS-polimeráz és a ligáz végzi a hiányzó nukleotidok visszaápítését.

21
Q

Hogyan zajlik a mismatch repair? (MMR)

A

Ekkor a kópiaszál és a templátszál megkülönböztetése szükséges, az e.coliban ezt egy specializált metiláz a DAM metiláz végzi, ugyanis a replikációt követően a kópiaszál még nem metilált a templát szállal ellentétben.

22
Q

Hogyan zajlanak az egyszálú DNS törések kijavítása? (SSB)

A

Ezt az oxidatív stressz okozhatja, nem jelent nagy problémát ugyanis csak az egyik szál sérül, és a BER enzimeii hatékonyan képesek javítani az adott szakaszt. A PARP1 fehérjék jelölik meg ezt a szakaszt.

23
Q

Hogyan zajlik a kétszálú DNS törések javítása?

A

Ionizáló sugárzások, vagy replikációk során jöhet létre a javítása homológ vagy nem-homológ rekombinációval történhet meg.

24
Q

Mikor jön létre az e.coli s.o.s válasza?

A

Amikor azt a döntést hozza meg, hogy meghaljon-e a sejt, vagy sem.

25
Q

Mi Xeroderma pigmentosum?

A

Olyan betegség, amely autoszomális recesszív módon öröklődik, és a DNS-hibajavításért felelős enzimek mutálódása miatt jön létre, ugyanis az UV által okozott károsodást nem javítja ki és bizonyos daganatok, és bőrön megjelenő elváltozások fiatalkori megjelenése jön létre.

26
Q

Mi néz ki ígéretes daganatellenes terápiának?

A

A kemoterapeutikumok vagyis a daganat ellenes szerek mutagén hatásúak, tehát ha a tumorsejtekben gátoljuk ezen hibák javítását, amelyet ezek a szerek váltanak ki, a sejtek sokkal érzékenyebbek lesznek a daganatellenes szerekkel szemben.