Az eukarióta transzkripció és szabályozása I. Flashcards

1
Q

Mikben tér el az eukarióta a prokariótától?

A

Sokkal több gén található meg benne, térben a transzkripció transzláció elkülönül, a génexpresszió magába foglalja még a poszttranszlációs folyamatokat, degradációt is. Amely röviden úgy néz ki hogy a DNS-ről átíródik a prekurzor RNS onnan pedig mRNS képződik, amely nyerhet funkciót vagy degradálódhat vagy akár mehet tovább amelyet transzláció követ és protein képződik, és onnan megtörténhet a fehérje képződése vagy annak a degradációja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mit tudsz elmondani az eukarióták sejtmagban és mitokondriumban lévő RNS-polimerázairól?

A

Sokkal összetettebbek a prokariótákhoz képest, a sejtmagban az RNS-polimeráz II írja át az információt mRNS-sé, a mitokondriumnak saját RNS-polimerázai vannak, összetétel szempontjából az RNS-polimeráz I II és III sokkal összetettebb szerkezetet mutat, több alegységei vannak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hogy zajlik a transzkripció iniciációja az eukariótákban?

A

Az eukariótákban sok olyan szekvencia van, amelyről nem történik génátíródás, így nem érdemes az RNS-polimeráznak folyamatosan pásztáznia a DNS-t, itt különböző szekvenciák vannak, de ami a legfontosabb, hogy egy TATA box (TATAAA) és egy Inr (6-8 bp) régió jelzi az iniciációt. A promoter legtöbbször egy 80 bázispáros szekvenciát takar. A promoterek 69%-ában fordul elő az, hogy mindkettő régió megtalálható a promoterben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mi köt először a DNS-hez az iniciáció során? Hogy néz ki ez a folyamat?

A

Itt nem az RNS-polimeráz II fog először idekötődni, hanem a TFIID, amely az iniciátor részhez bekötődik, 15 proteinből áll ez a protein komplex, majd a TATA-dobozhoz pozicíonáljuk a TBP proteint, amely béta-szalagokból áll és a kis árok felől közelíti meg a DNS-t és úgy hajlítja meg azt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hogy néz ki az iniciáció 2?

A

A TFIID bekötődése után bekötődik a TFIIA, TFIIB és ezután fog bekötődni a transzkripciós fakktorokat tartalmazó TFIIIF, amelyhez majd a TFIIE és a TFIIH is bekötődik, ez a szerkezet lesz a prekurzor iniciácó, amely protein komplexe dinamikus változásokon mehet keresztül.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mit tudsz elmondani a TFII protetin komplexről?

A

Nem képesek szekvencia specifikusan kötődni a DNS-hez, de szükség van a génátírásához ezekre a proteinekre, alap transzkripciós faktorokat tartalmaznak. Ezeknek az aktivitása és mennyisége nem szabályozott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Miért van szükség pre-iniciációs komplexre? Mit tudsz erről elmondani?

A

Ez szükséges a transzkripció elindítására, ám ez nem tud szövetspecifikusan hatni, amely pedig kellene például a sejt differenciálódáshoz vagy akár az embrionális fejlődéshez is, ezért mediátorok szokták ezeket a régiókat a pre-iniciációs komplexhez hajlítani, ezek tartalmaznak szövetspecifikus transzkripciós faktorokat, és ezek az enhancer vagy promoter régióhoz képesek specifikusan kötődni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi kell a transzkripció megkezdéséhez?

A

Stabil pre-iniciációs komplex szükséges ahhoz, hogy megtörténjen a transzkripció, amely transzkripciós faktorokból, pre-iniciációs komplexből és nagyméretű mediátor komplexből áll. A mediátor komplex rendkívűlien összetett és eltérhet különböző eukariótákban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hogyan történik az RNS szintézis megkezdése?

A

Szükség van a DNS szál széttekerésére, amelyhez a TFIIH komplexnek nagy szerepe van, így létrejön egy nyitott rész ahova a templát szál be tud illeszkedni, és elindulhat az RNS szintézis, itt is láthatjuk az RNS-DNS hibrid buborék vándorlását, a TFII komplex aktív működésére szükség van ahhoz, hogy elinduljun a transzkripció, és az RNS-polimeráz leszakadásához is a promoterről. A TFIIH komplex szétfeszíti a DNS szálat a 3’ irányban és ATP-t is felhasznál a működéséhez.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mi az RNS-polimeráz legnagyobb doménje? Mit tudsz erről elmondani?

A

A C-terminális domén, amely 7 aminosavas szekvenciát tartalmaz, ezt foszforilálja a TFIIH komplex kináza és így leválik a promoterről és a Mediátor komplexről az RNS-polimeráz, és elindul a pre-elongáció, amely szükséges az produktív elongációhoz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mit tudsz elmondani a transzkripciós faktorok szerkezetéről? Mi a feladatuk? Hogyan jöhettek létre az evolúció során? Milyen szabályozások alatt állhat az aktivitásuk?

A

Ezek oligomerek, amelyek többnyire dimer vagy tetramer szerkezettel rendelkeznek, a prokariótákhoz képest a DNS-kötő doménjük nagyobb változatosságot mutat, de ugyanúgy a szekvenciaspecifikus kötést biztosítja, evolúció során többszöri génduplikációval jöhettek létre. Aktivitásukat szabályozhatják különböző poszttranszlációs módosítások, vagy ligandkötés is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hogyan csoportosítanád az eukarióta transzkripciós faktorokat a DNS-kötő doménjük szerkezete alapján? Mi ezeknek a feladatuk?

A

Hélix-kanyar-hélix, hélix-hurok-hélix, leucin-cipzár és cink-ujj motívum. A hélix-kanyar-hélix domén felelt a prokariótákban a DNS-kötéséért, megfigyelhető hogy az eukariótákéhoz képest a szerkezetük hasonló, de az aminosav szekvenciájuk jelentős különbségeket tartalmaz. A hélix-hurok-hélix felel a transzkripciós faktorokban lévő DNS-specifikus kötődésért, ahol az egyik a megköti a DNS-t, a másik a dimerizációért felel. A nagyobb szekvencia HLH felel a DNS kötéséért míg a leucin-cipzár sokszor a dimerizációért.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mit tudsz elmondani a cink ujj motívumról? Mik tartalmaznak ilyen motívumokat?

A

Két alfa-hélixből és két béta-redőből állnak, amelyet középen egy cink ion stabilizál, ehhez az alfa-hélix két cisztein és két hisztidin oldallánca kapcsolódik, míg a béta-redő 2 cisztein oldalláncon keresztül. két-dimenziósan valóban kesztyujj-szerű alakot vesz fel, de a térbeli szerkezete nem mutat ilyet. Ez egy nagyon specifikus motívum és az endokrin transzkripciós faktorok receptorait építi fel ez a motívum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mit tudsz elmondani a leucin-cipzárról?

A

Ez alfa-hélixből épül fel, van egy bázis specifikus vége az egyik végén a középső része a leucin-cipzárnak a dimerizációs domén, álatlában minden 7. aminosav apoláris, leucin, és 3,5 fordulattal rendelkezik az egyik végén található az apoláros vagyis a hidrofób régió, amely amfipatikus szerkezetet tud felvenni, ezáltal úgynevezett cipzárként tud majd viselkedni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mondd el a homo- és heterodimerizációt leucin cipzárok által! Bármilyen kombináció létrejöhet dimerizációjukkal?

A

Ez többféle transzkripciós családra igaz, de a monomerek eltérő aminosavsorrenddel rendelkeznek ezáltal a dimerizáció segítségével többféle DNS szakaszokat tudnak felismerni. Heterodimerizáció miatt ezeknek a száma sokkal nagyobb. Nem ez rendkívülien specifikus, és jól elkülöníthető.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mit tudsz elmondani a szabályozó régiókról az eukariótákban?

A

Régebben ezeket elkülönített régióknak gondolták, de mára már kiderült, hogy ezek átfednek egymással, és akár többféle funkciót is betölthetnek. A gén transzkripciós start helyét promoternek, de az attól távol lévő régiókat enhancereknek, silencereknek és locus controlled regióknak nevezzük.

17
Q

Mik jellemzik a promoter régióit?

A

Ez egy olyan régió amely -250/+40 bázispárral található a start helytől, tehát átfed a gén átírásához szükséges régióval, in vitro körülményekben megfigyelhetjük, hogy a core régió -40/+40 régióban található az ettől 5’ irányban lévő szekvenciák különböző transzkripciós faktorok kötőhelytét biztosítják. A promoter önmagában nem elég az in vivo génszabályozáshoz.

18
Q

Mik tartoznak a távoli szabályozó régiókhoz? Mi jellemzi őket?

A

Az enhancerek silencerek és a lókusz szabályozó régiók. Ezek olyan DNS-szakaszok amelyek 200-300 bázispárból állnak, különböző hatásuk van a génszabályozásban, az enhancerek segítik a transzkripciót míg a silencerek szupresszálják azt, az LCR-k enhancerként működnek de egyszerre több gént is erősíthetnek jelenlétükkel, és nem mindig az adott helyen fejtik ki a hatásukat.