Muisti Flashcards
sensorinen eli aistimuisti
Aistitiedon ensimmäinen säilytyspaikka. Kapasiteetti valtava, mutta kesto lyhyt (<2 s.) Jakautuu kaikumuistiin ja ikonimuistiin.
työmuisti (koko kesto, tehtävä)
Tietoinen ajattelu, havaintojen käsittely. Rajallinen koko, lyhytkestoinen (< 20 s.). Koko mitataan yksiköinä, normaalisti työmuisti on n.4 yksikköä.
säilömuisti (koko kesto, tehtävä)
Säilömuistissa on enemmän tietoa kuin ihminen pystyy palauttamaan mieleensä. Pitkäkestoinen muisti, säilyttää kaikkea tietoa jota emme juuri sillä hetkellä ajattele. Säilömuistin kapasiteettia pidetään lähes äärettömänä, mutta oikean tiedon löytäminen ja mieleen palauttaminen ei ole aina varmaa.
fonologinen silmukka
työmuistin kielellinen alue, aktivoi vasenta aivopuoliskoa
visuaalis-avaruudellinen lehtiö
Työmuistin osa, joka käsittelee näönvaraista ainesta. Sitä kutsutaan lehtiöksi, koska sinne ikään kuin piirtyy kuvallista informaatiota
työmuistin komentoyksikkö
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka vastaa tarkkaavuuden säätelystä ja työmusitin toimintojen ohjaamisesta.
episodinen puskuri
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka auttaa tallentamaan tapahtumia säilömuistiin. Fonologisen silmukan että visuospatiaalisen lehtiön tiedot säilytetään hetkellisesti tapahtumana jatkokäsittelyä varten.
mieltämisyksikkö
Mittaa työmuistin kapasiteettia. Mieltämisyksikkö on useasta informaation palasesta muodostettu yhtenäinen kokonaisuus. Työmuistin laajuus on n. 4 yksikköä.
implisiittinen muisti
Tiedostamaton, ei-sanalliseen muotoon puettava muisti, esim. taidot.
eksplisiittinen muist
Tietoinen, sanallinen muisti. Eksplisiittistiä muistoja ovat ne, jotka pystymme muistamaan ja palauttamaan mieleen.
muistin (re)konstruktiiviuus
Rekonstruktio=uudelleen rakentaminen. Ilmenee aina, kun ihminen painaa asian mieleensä ja myöhemmin palauttaa sen takaisin tietoisuuteen. Molemmissa vaiheissa “muistoa muokataan” eli muisti ei toimi kuten elektroniset tallennusvälineet, jotka toistavat todellisuutta tarkasti. Ihminen muistaa merkityksen ja selityksen, jonka on asialle antanut.
taito-/toimintatapamuisti = (non-deklaratiivinen)
Säilömuistin osa. Tietoa siitä, miten jotain tiettyjä toimintoja suoritetaan. Esim. pyörällä ajaminen
tietomuisti= eli semanttinen muisti
Tietoa säilyttävä säilömuistin osa. Se sisältää esim. käsitteet ja yleistiedon.
episodinen muisti (elämäkertamuisti)
Muistijärjestelmä, joka vastaa oman elämän tapahtumien muistamisesta. On osa säilömuistia. Erityisesti tunteita herättävät tapahtumat jäävät hyvin muistiin.
valemuisto
Vääristynyt tai valheellinen muisto, jonka todenperäisyydestä yksilö on vakuuttunut. (Elisabeth Loftus on tutkinut paljon)