Muisti Flashcards
sensorinen eli aistimuisti
Aistitiedon ensimmäinen säilytyspaikka. Kapasiteetti valtava, mutta kesto lyhyt (<2 s.) Jakautuu kaikumuistiin ja ikonimuistiin.
työmuisti (koko kesto, tehtävä)
Tietoinen ajattelu, havaintojen käsittely. Rajallinen koko, lyhytkestoinen (< 20 s.). Koko mitataan yksiköinä, normaalisti työmuisti on n.4 yksikköä.
säilömuisti (koko kesto, tehtävä)
Säilömuistissa on enemmän tietoa kuin ihminen pystyy palauttamaan mieleensä. Pitkäkestoinen muisti, säilyttää kaikkea tietoa jota emme juuri sillä hetkellä ajattele. Säilömuistin kapasiteettia pidetään lähes äärettömänä, mutta oikean tiedon löytäminen ja mieleen palauttaminen ei ole aina varmaa.
fonologinen silmukka
työmuistin kielellinen alue, aktivoi vasenta aivopuoliskoa
visuaalis-avaruudellinen lehtiö
Työmuistin osa, joka käsittelee näönvaraista ainesta. Sitä kutsutaan lehtiöksi, koska sinne ikään kuin piirtyy kuvallista informaatiota
työmuistin komentoyksikkö
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka vastaa tarkkaavuuden säätelystä ja työmusitin toimintojen ohjaamisesta.
episodinen puskuri
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka auttaa tallentamaan tapahtumia säilömuistiin. Fonologisen silmukan että visuospatiaalisen lehtiön tiedot säilytetään hetkellisesti tapahtumana jatkokäsittelyä varten.
mieltämisyksikkö
Mittaa työmuistin kapasiteettia. Mieltämisyksikkö on useasta informaation palasesta muodostettu yhtenäinen kokonaisuus. Työmuistin laajuus on n. 4 yksikköä.
implisiittinen muisti
Tiedostamaton, ei-sanalliseen muotoon puettava muisti, esim. taidot.
eksplisiittinen muist
Tietoinen, sanallinen muisti. Eksplisiittistiä muistoja ovat ne, jotka pystymme muistamaan ja palauttamaan mieleen.
muistin (re)konstruktiiviuus
Rekonstruktio=uudelleen rakentaminen. Ilmenee aina, kun ihminen painaa asian mieleensä ja myöhemmin palauttaa sen takaisin tietoisuuteen. Molemmissa vaiheissa “muistoa muokataan” eli muisti ei toimi kuten elektroniset tallennusvälineet, jotka toistavat todellisuutta tarkasti. Ihminen muistaa merkityksen ja selityksen, jonka on asialle antanut.
taito-/toimintatapamuisti = (non-deklaratiivinen)
Säilömuistin osa. Tietoa siitä, miten jotain tiettyjä toimintoja suoritetaan. Esim. pyörällä ajaminen
tietomuisti= eli semanttinen muisti
Tietoa säilyttävä säilömuistin osa. Se sisältää esim. käsitteet ja yleistiedon.
episodinen muisti (elämäkertamuisti)
Muistijärjestelmä, joka vastaa oman elämän tapahtumien muistamisesta. On osa säilömuistia. Erityisesti tunteita herättävät tapahtumat jäävät hyvin muistiin.
valemuisto
Vääristynyt tai valheellinen muisto, jonka todenperäisyydestä yksilö on vakuuttunut. (Elisabeth Loftus on tutkinut paljon)
muistivihje
Auttaa säilömuistista työmuistiin palauttamista. Muistivihjeenä voi toimia mm. konteksti, tunnetila, itse keksitty muistisääntö.
ylioppiminen
Jo opitun tiedon/taidon harjoitteleminen, jonka kautta tapahtuva harjaantuminen lisää muistamisen/suorituksen pysyvyyttä.
muistin hermostollinen perusta
Muisti ei keskity yhdelle tietylle aivoalueelle vaan on jakaantunut: hippokampus, otsalohkon etuosat, aivokuoren assosiaatio- ja aistialueet
hippokampus
Ohimolohkojen sisäpuolella sijaitseva aivojen osa, jolla on keskeinen rooli muistitoiminnoissa. Omaelämäkerrallliset muistot tallentuvat ensin hippokampukseen, mistä ne siirtyvät otsalohkoihin. Hippokampus tallentaa ja prosessoi myös tilallista informaatiota (esim. Maguire ja lontoolaistaksinkuljettajat)
asetyylikoliini
Tärkein välittäjäaine muistin ja lihasliikkeiden kannalta. Liian vähän aiheuttaa Alzheimerin tautia
H.M.
Kuuluisa tapaustutkimus. Henkilölle tehtiin aivoleikkaus epilepsian hillitsemiseksi. Koska leikkauksessa poistettiin isot osat hippokampusta, potilas ei kyennyt enää uusien muistojen tallentamiseen. Työmuisti ja taitomuisti kuitenkin toimivat edelleen. Tapaus osoittaa muistitoimintojen erillisyyden toisistaan, “Ihmisellä on monta muistia”
retrogradinen amnesia
retrogradista amnesiaa sairastava henkilö ei pysty palauttamaan muistiin asioita, jotka ovat tapahtuneet ennen aivovaurion saamista
anterogradinen amnesia
anterogradista amnesiaa sairastava henkilö ei pysty palauttamaan muistiin asioita, jotka ovat tapahtuneet aivovaurion saamisen jälkeen, esim. H.M. tai Clive Wearing
Alzheimerin tauti
Iän myötä yleistyvä aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Lähimuisti ja uuden oppiminen vaikeutuvat. Vanhat taidot säilyvät selvästi pitempään. Sairauden edetessä heikentyvät myös kielelliset toiminnat (ilmaantuu sanojen hakemista ja puheen ymmärtämisen vaikeutta) sekä näönvarainen hahmottaminen (ihmisten tai esineiden tunnistaminen tai ympäristössä liikkuminen vaikeutuvat). Oirekuvaan kuuluu myös toiminnan ohjauksen heikentyminen, mikä ilmenee organisointikyvyn heikentymisenä sekä toiminnan suunnittelun, aloittamisen ja toteuttamisen vaikeutena. Yleisin dementiaa (laaja-alaista henkisten kykyjen heikkenemistä) aiheuttava sairaus.