Mobbning Flashcards
Relationell mobbing
att upprepat och under en längre tid sprida rykten, uteslut eller stöta ut en person.
Fysisk mobbing
att upprepat, över tid, slå, sparka en person. Gäller även fasthållning av en person mot dennes vilja samt sno personens ägodelar.
Verbal mobbing
att upprepat, över tid, reta, hota eller förolämpa en person.
Kognitiv empati
förmåga att tankemässigt förstå en annan persons känslomässiga tillstånd.
Affektiv empati
att dela en annan persons känslomässiga tillstånd.
Andre-orienterad induktion
som induktion, fast den som fostrar fokuserar på hur personen som blir utsatt far illa av ex. mobbarens handlingar. Man förklarar vad konsekvenserna blir för personen som man har varit elakt mot.
Individualpsykologiska perspektiv
mobbning betraktas som något som sker mellan enskilda individer. Identifiera vilka individuella särdrag, kognitioner eller personlighetsdrag som är typiska med att vara en mobbare och med att vara mobbad.
Deindividualisering
innebär att individens sociala och moraliska självreglering luckras upp och istället ger plats åt impulsiva, aggressiva, själviska och antisociala beteenden och handlingar. Framkallas av faktorer som minskar individens privata uppmärksamhet på sig själv och som stör hens självregleringsprocess.
Dehumanisering
innebär antingen att inte se, eller erkänna personens mänskliga kvaliteter och lika värde utan att istället se offret som en lägre stående person. Kan även leda till “blaming the victim”, vilket innebär att man skyller på offret och tänker att hen själv har orsakat sitt eget lidande.
Den inre offerprocessen
kapas som en konsekvens av den yttre offerprocessen, och är uppdelad i sex delprocesser.
1. Känslan av att inte passa in, ex. känna sig onormal.
2. Misstro mot andra, vilket i sin tur leder till att “offren” generaliserar ex. hotfulla situationer och applicerar det i andra sociala situationer som inte är ex. hotfulla.
3. Självprotektion, olika strategier för att skydda sig själv, ex. självisolering, introvertering, utveckla social sköld, stänga av sina känslor och självinhibering
4. Självtvivel, dåligt självförtroende, låg självkänsla, negativ självbild och känslor av värdelöshet.
5. Självklander, lägga skulden på sig själv.
6. Uppgivenhet, vilket kan leda till acceptans.
Den yttre offerprocessen
utgör kränkande handlingar i den sociala miljön (ex. skolan), som bekräftar vissas roll som “offer” i ex. klassen eller kamratgruppen. Finns i två underkategorier:
1. Stigmatisering genom annorlundaskap
2. Social utfrysning
Moraliskt disengagemang
sociala och psykologiska processer genom vilka individer avlägsnar sig från humana handlingar och istället beter sig inhumant, kränkande eller fruktansvärt mot andra.
a. kognitiv restrukturering (producera föreställningar om själva handlingen så att den inte uppfattas vara omoralisk)
b. att minimera det egna aktörskapet
c. att förbise eller förvränga konsekvenser
d. att skylla på offret
Den dubbla offerprocessen
en nedåtgående spiral där yttre och inre offerprocesser ömsesidigt påverkar varandra.
Deltagarroller i mobbning
Offer är de som återkommande och systematiskt kränks.. Mobbarna är de som aktiva och initiativtagande förövare. Medhjälpare är de som ivrigt börjar mobba när någon har satt i gång mobbningen. Understödjare är de som ger mobbarna positiv feedback utan att de själva angriper offren. Försvararna är de som försöker hjälpa och stödja offret.
Relationell mobbning
att upprepat och över tid sprida rykten, utesluta eller stöta ut en person, relationell mobbning kan i sin tur vara direkt eller indirekt.