mitocondria Flashcards

1
Q

Indica quines de les següents afirmacions, relatives als mitocondris, són correctes:

a) El cicle d’oxidació dels àcids grassos té lloc a la matriu mitocondrial.
b) La hsp70 mitocondrial és crucial en els processos d’importació de proteïnes.
c) La majoria de les proteïnes de la matriu mitocondrial s’incorporen mitjançant translocació post-traduccional.
d) Les proteïnes precursores mitocondrials tenen un pèptid senyal que s’uneix a la SRP (partícula de reconeixement de senyal).
e) Cap és correcta.

A

R: Els glúcids passen a ser piruvat fora de la mitocòndria, però els àcids grassos no. Entren com a tals fins que arriben a la matriu mitocondrial i allà són oxidats (β-oxidació). Les hsp70 són xaperones que actuen en les proteïnes sintetitzades al citosol, plegant-les. Per a que les proteïnes entrin a la mitocòndria, cal desplegar-les, així que sí actuen (pensava que eren exclusives de les proteïnes citosòliques, ja que a la comissió no les relaciona amb les mitocòndries. He buscat a altres fonts i les hsp70 també actuen a les mitocòndries). Efectivament, la mitocòndria pot sintetitzar un 1% del total de les seves proteïnes, així que necessita rebre moltes de l’exterior. Sí que és cert que les proteïnes destinades a la mitocòndria tenen una senyal de targeting, i aquestes són reconegudes per un complex anomenat TOM. No es tracta de la SRP pròpia del RER.

Així que marquem a, b, c.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Quines de les següents afirmacions referents a la importació de proteïnes cap al mitocondri són correctes?

a) Totes les proteïnes que s’importen cap al mitocondri presenten una seqüència de reconeixement específica.
b) Totes les proteïnes que s’importen cap al mitocondri han d’estar desplegades.
c) La incorporació de proteïnes procedents del citosol cap a la matriu mitocondrial requereix el contacte entre les proteïnes “canal” de les membranes mitocondrials externa i interna.
d) Totes les proteïnes del mitocondri són sintetitzades per gens mitocondrials.
e) Cap és correcta.

A

R: És cert que les proteïnes mitocondrials tenen una senyal que posteriorment, ja dins, es talla. També és cert que tal qual no poden estar, i que xaperones com la hsp70 les despleguen. Ja hem dit que només pot sintetitzar un 1% de les seves proteïnes (unes 13). Aquí la dificultat està a la resposta c: bé, a la comissió no posa res. Tenint en compte que hi ha proteïnes pròpies de l’espai intermembranós, jo no crec que sigui necessari el contacte entre membranes. Segons viquipèdia, quan una proteïna ha de passar a dins de la MATRIU, ho fa per llocs on les membranes són molt properes així mentre passa per el primer transportador ja entra cap al segon. No parla de contacte. Jo posaria que és falsa, però no estic 100% segura.

Així que marquem a, b. (dubto amb c)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Quines de les següents afirmacions relatives als mitocondris són més correctes?

a) La membrana mitocondrial externa pot estar relacionada amb les membranes del reticle endoplasmàtic (regions MAM).
b) Les similituds entre mitocondris i procariotes fan pensar en un origen comú.
c) Les xaperones citoplasmàtiques i mitocondrials intervenen decisivament en la translocació i plegament de proteïnes importades al mitocondri.
d) La membrana mitocondrial interna conté cardiolipina.
e) Cap és correcta.

A

R: Si observem amb microscopi electrònic veurem que les mitocòndries estan en contacte amb diversos orgànuls. Són destacables dos: els LD i el RE. En el segon dels casos, aquests contactes els anomenem MAM (mitochondria associated to ER membranes). Si tornem a l’inici de la cèl·lula, vam veure que la teoria endosimbiòtica diu que originalment, les cèl·lules van incorporar mecanismes de respiració aeròbica gràcies a la fagocitosi d’una cèl·lula procariota aeròbica. Ja hem parlat de les hsp70, indispensables. Finalment, la cardiolipina: és un marcador de mitocòndries que cal recordar. És un fosfolípid molt rígid que pràcticament és exclusiu de la MMI. Hem de pensar que l’espai intermembranós de la mitocòndria està ple de protons. És un espai molt àcid i amb molta activitat, així com molt dens. Si la MMI fos una membrana normal, hi hauria el perill de que els protons entressin a la matriu; cal que sigui una membrana forta.

Així que marquem a, b, c, d.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Els gens que codifiquen per a proteïnes que es troben als mitocondris poden estar localitzats:

a) Al DNA mitocondrial.
b) Al DNA nuclear.
c) Als ribosomes citoplasmàtics.
d) Als ribosomes mitocondrials.
e) Cap és correcta.

A

R: Descartem els ribosomes 🡪 els gens dels ribosomes són els que formen als propis ribosomes.

Així que marquem a, b.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly