Miljöbalkens Principer Flashcards
Vad innebär Princip 21 och var kommer den ifrån?
- Staterna har, i överenskommelse med Förenta Nationernas stadga och folkrättens principer, den suveräna rättigheten att utnyttja sina egna naturtillgångar i enlighet med sin egen miljöpolitik och ansvaret att tillse att verksamheter inom ramen för deras jurisdiktion eller kontroll icke förorsakar skada på andra länders miljö eller på områden utanför nationell jurisdiktion.
- Detta är stockholmsdeklarationens (1972) tjugoförsta princip: No Harm Principle
Vad är Jurisdiktion?
Jurisdiktion eller rättsbefogenhet är att utöva rättsskipning och att döma. Jurisdiktionen är begränsad till ett geografiskt område eller till vissa personer eller ett visst sakområde.
Ge exempel på 3 myndigheter som ger ut föreskrifter
- Havs- och Vattenmyndigheten
- Folkhälsomyndigheten
- Naturvårdsverket
Hur många avdelningar, kapitel och paragrafer ingår i Miljöbalken?
7 Avdelningar, 33 Kapitel och 637 §
Vad är miljöbalkens 7 huvudsakliga ändamål?
- Övergripande bestämmelser
- Skydd av naturen
- Bestämmelser för vissa verksamheter
- Mål och ärenden (processer)
- Tillsyn, avgifter och tillträde
- Påföljder; straff och miljösanktionsavgifter
- Ersättning och skadestånd
Hur lyder 1 kap. 1 §, 1 st. MB?
Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.
Hur lyder 1 kap. 1 §, 2 st. MB? (5 st.)
Miljöbalken ska tillämpas så att:
- Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan,
- Värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas,
- Den biologiska mångfalden bevaras,
- Mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas och,
- Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror, och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.
Vad menas med hållbar utveckling?
Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.
Vad handlar Brundtlandrapporten om?
Brundtlandrapporten eller “Vår gemensamma framtid”, är en rapport som skrevs av Världskommissionen för miljö och utveckling på uppdrag av Förenta nationerna 1987. Denna kommission leddes av Norges dåvarande Statsminister Gro Harlem Brundtland, varför den allmänt kallas för Brundtlandrapporten. Rapporten redogjorde för sambandet mellan ekonomisk utveckling och miljöförstöring och enade världens miljörörelser genom att etablera Lester Browns begrepp hållbar utveckling globalt.
Vad handlade Rio (1992), Agenda 21 om?
Agenda 21 är ett handlingsprogram antaget vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro år 1992. Programmet beskriver hur arbetet för att motverka natur- och miljöförstöring, fattigdom och bristande demokrati skall utvecklas för att våra samhällen skall få en hållbar utveckling. Handlingsprogrammet poängterar vikten av lokalt medborgarengagemang och varje lands lokala myndigheter skall i samarbete med ortsbefolkningen upprätta och följa varsin lokal Agenda 21. Talet 21 syftar på det tjugoförsta århundradet, det vill säga 2000-talet.
Vilka är de tre dimensionerna av hållbar utveckling?
- Den ekonomiska
- Den sociala
- Den miljömässiga
I 2 kap. 1 § MB står det om de så kallade hänsynsreglerna. Vad står det om de så kallade hänsynsreglerna? (2 st.)
- Hänsynsreglerna skall tillämpas av alla som bedriver, avser att bedriva eller har bedrivit verksamhet samt alla som vidtar, avser att vidta eller har vidtagit en åtgärd som inte är av försumbar betydelse för miljöbalkens mål.
- Med åtgärder av försumbar betydelse för miljöbalkens mål avses i detta sammanhang åtgärder som i det enskilda fallet saknar eller endast har marginell betydelse för människors hälsa eller miljön och som med hänsyn till sin karaktär inte rimligen bör omfattas av rättsligt bindande hänsynsregler. Framför allt avses åtgärder som vidtas av enskilda där en korrekt miljökonsekvensanalys svårligen kan göras. Som exempel kan nämnas val av bostad och semestersysselsättning.
Vad står det i 2 kap. 2 § MB om Kunskapskrav?
Den som utför verksamhet eller vidtar åtgärd skall skaffa den kunskap som behövs. Detta för att på bästa sätt kunna skydda människors hälsa och miljön.
Vad innebär 2 kap. 3 § MB gällande försiktighetsprincipen?
Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Uttryckligen redan innan risk för skada uppstår ska försiktighetsåtgärder vidtas.
Vad menas med “Bästa möjliga teknik”?
Teknologin i sig, även anläggningens utformning, uppförande, underhåll, drift och avveckling måste vara tekniskt och ekonomiskt industriellt möjligt samtidigt som det ska utgöra så liten fara för människors hälsa och miljön som möjligt.