Miljöbalkens Principer Flashcards

1
Q

Vad innebär Princip 21 och var kommer den ifrån?

A
  • Staterna har, i överenskommelse med Förenta Nationernas stadga och folkrättens principer, den suveräna rättigheten att utnyttja sina egna naturtillgångar i enlighet med sin egen miljöpolitik och ansvaret att tillse att verksamheter inom ramen för deras jurisdiktion eller kontroll icke förorsakar skada på andra länders miljö eller på områden utanför nationell jurisdiktion.
  • Detta är stockholmsdeklarationens (1972) tjugoförsta princip: No Harm Principle
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är Jurisdiktion?

A

Jurisdiktion eller rättsbefogenhet är att utöva rättsskipning och att döma. Jurisdiktionen är begränsad till ett geografiskt område eller till vissa personer eller ett visst sakområde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ge exempel på 3 myndigheter som ger ut föreskrifter

A
  • Havs- och Vattenmyndigheten
  • Folkhälsomyndigheten
  • Naturvårdsverket
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur många avdelningar, kapitel och paragrafer ingår i Miljöbalken?

A

7 Avdelningar, 33 Kapitel och 637 §

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är miljöbalkens 7 huvudsakliga ändamål?

A
  • Övergripande bestämmelser
  • Skydd av naturen
  • Bestämmelser för vissa verksamheter
  • Mål och ärenden (processer)
  • Tillsyn, avgifter och tillträde
  • Påföljder; straff och miljösanktionsavgifter
  • Ersättning och skadestånd
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur lyder 1 kap. 1 §, 1 st. MB?

A

Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur lyder 1 kap. 1 §, 2 st. MB? (5 st.)

A

Miljöbalken ska tillämpas så att:

  1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan,
  2. Värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas,
  3. Den biologiska mångfalden bevaras,
  4. Mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas och,
  5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror, och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menas med hållbar utveckling?

A

Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad handlar Brundtlandrapporten om?

A

Brundtlandrapporten eller “Vår gemensamma framtid”, är en rapport som skrevs av Världskommissionen för miljö och utveckling på uppdrag av Förenta nationerna 1987. Denna kommission leddes av Norges dåvarande Statsminister Gro Harlem Brundtland, varför den allmänt kallas för Brundtlandrapporten. Rapporten redogjorde för sambandet mellan ekonomisk utveckling och miljöförstöring och enade världens miljörörelser genom att etablera Lester Browns begrepp hållbar utveckling globalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad handlade Rio (1992), Agenda 21 om?

A

Agenda 21 är ett handlingsprogram antaget vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro år 1992. Programmet beskriver hur arbetet för att motverka natur- och miljöförstöring, fattigdom och bristande demokrati skall utvecklas för att våra samhällen skall få en hållbar utveckling. Handlingsprogrammet poängterar vikten av lokalt medborgarengagemang och varje lands lokala myndigheter skall i samarbete med ortsbefolkningen upprätta och följa varsin lokal Agenda 21. Talet 21 syftar på det tjugoförsta århundradet, det vill säga 2000-talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka är de tre dimensionerna av hållbar utveckling?

A
  • Den ekonomiska
  • Den sociala
  • Den miljömässiga
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

I 2 kap. 1 § MB står det om de så kallade hänsynsreglerna. Vad står det om de så kallade hänsynsreglerna? (2 st.)

A
  • Hänsynsreglerna skall tillämpas av alla som bedriver, avser att bedriva eller har bedrivit verksamhet samt alla som vidtar, avser att vidta eller har vidtagit en åtgärd som inte är av försumbar betydelse för miljöbalkens mål.
  • Med åtgärder av försumbar betydelse för miljöbalkens mål avses i detta sammanhang åtgärder som i det enskilda fallet saknar eller endast har marginell betydelse för människors hälsa eller miljön och som med hänsyn till sin karaktär inte rimligen bör omfattas av rättsligt bindande hänsynsregler. Framför allt avses åtgärder som vidtas av enskilda där en korrekt miljökonsekvensanalys svårligen kan göras. Som exempel kan nämnas val av bostad och semestersysselsättning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad står det i 2 kap. 2 § MB om Kunskapskrav?

A

Den som utför verksamhet eller vidtar åtgärd skall skaffa den kunskap som behövs. Detta för att på bästa sätt kunna skydda människors hälsa och miljön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär 2 kap. 3 § MB gällande försiktighetsprincipen?

A

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Uttryckligen redan innan risk för skada uppstår ska försiktighetsåtgärder vidtas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med “Bästa möjliga teknik”?

A

Teknologin i sig, även anläggningens utformning, uppförande, underhåll, drift och avveckling måste vara tekniskt och ekonomiskt industriellt möjligt samtidigt som det ska utgöra så liten fara för människors hälsa och miljön som möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

2 kap. 4 § MB handlar om Produktvalsprincipen/Substitutionsprincipen. Vad innebär den?

A

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga.

17
Q

Vad innebär hushållnings- och kretsloppsprincipen, 2 kap. 5 § MB?

A

Att man ska hushålla med råvaror och energi samt minska avfall, skadliga ämnen, och produkter, samt bekämpa negativa effekter av avfall och svara för att återvinna avfall. ( I första hand ska förnyelsebara energikällor användas).

18
Q

Förklara Platsvalsregeln 2 kap. 6 § MB.

A

Verksamheter och åtgärder som tar i anspråk mark- eller vattenområden ska lokaliseras på plats som är lämplig. Man ska sträva efter att göra så lite intrång som möjligt på människors hälsa och miljön.

19
Q

vad innebär Rimlighetsavvägningen i 2 kap. 7 § MB? (3 st.)

A
  • Hänsynsreglerna ska tillämpas om det inte är orimligt att uppfylla dem.
  • Nyttan med skyddsåtgärder och försiktighetsmått relativt kostnaderna.
  • Särskilt i fråga gällande “totalförsvaret”.
20
Q

Vad innebär “Polluter Pays Principle”, 2 kap. 8 § MB?

A

Om skada orsakas på miljön ska orsakaren bära ansvar för avhjälpande insatser till dess skadan upphör.

21
Q

Vad innebär Stoppregeln, 2 kap. 9 §, 1-2 st. MB?

A

Kan en verksamhet eller åtgärd befaras föranleda skada eller olägenhet av väsentlig betydelse för människors hälsa eller miljön, även om sådana skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått vidtas som kan krävas enligt denna balk, får verksamheten bedrivas eller åtgärden vidtas endast om regeringen finner att det finns särskilda skäl.

En verksamhet eller åtgärd får inte bedrivas eller vidtas om den medför risk för att ett antal människor får sina levnadsförhållanden väsentligt försämrade eller miljön försämras avsevärt.