Mentaliseren Flashcards
wat is mentaliseren
algemene bewustzijn van mentale toestanden (sociaal-emotioneel-cognitief), hoe deze eigen en andermans gedrag beïnvloeden en dit gebruiken om te anticiperen/reageren op eigen/andermans gedrag Naast denken over denken, denken over voelen. Of nog: het vermogen om onszelf te zien van buitenaf en anderen te begrijpen van binnenuit. Belangrijk voor: affectregulatie (begrijpen oorzaak emoties), zelfregulatie (begrijpen oorzaak gedrag en sociale relaties (begrijpen reactie anderen)
mindfulness vs mentaliseren
= Het bewust aanwezig zijn in het huidige moment zonder te oordelen. Het gaat om het opmerken van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zoals ze zijn, zonder ze meteen te willen veranderen.
Voorbeeld: Tijdens een sessie merkt een cliënt dat hij zich gespannen voelt en oefent hij met een ademhalingsoefening om in het moment te blijven, in plaats van direct in paniek te raken.
Theory of Mind (TOM) vs mentaliseren
= Het vermogen om te begrijpen dat anderen aparte gedachten, gevoelens en overtuigingen hebben die kunnen verschillen van de eigen.
Voorbeeld: Een cliënt realiseert zich dat zijn partner niet boos op hem is, maar gestrest is vanwege werk, en dat de partner daarom afstandelijk reageerde.
Empathie vs mentaliseren
Het vermogen om de emoties van een ander te herkennen, te begrijpen en mee te voelen, zonder het eigen perspectief te verliezen.
Voorbeeld: Een therapeut toont empathie door te zeggen: “Ik zie hoe moeilijk dit voor je is en hoe zwaar dit moet voelen.” Dit helpt de cliënt zich begrepen te voelen.
zelfreflectie vs mentaliseren
= Het vermogen om kritisch naar je eigen gedachten, emoties en gedrag te kijken, om inzicht te krijgen in je eigen functioneren.
*Voorbeeld: Een cliënt bespreekt hoe hij steeds terugkerende conflicten op zijn werk heeft en vraagt zich af hoe zijn eigen gedrag daarbij een rol speelt.
*
reflectief f(x) vs mentaliseren
= Een specifiek, bewuste vorm van nadenken over mentale toestanden in een hechtingsrelatie, vaak gericht op hoe emoties en gedachten bij zichzelf en anderen met elkaar samenhangen.
Voorbeeld: Een cliënt die vroeger verwaarlozing heeft ervaren, herkent dat zijn boosheid op zijn partner eigenlijk voortkomt uit angst om verlaten te worden.
Leg mentaliseren als multidimensioneel concept uit
- impliciet/automatisch vs expliciet/gecontroleerd
- intern vs extern gebaseerd
- cognitief vs affectief
- zelf vs ander
(bekijk sv voor verdere bescpreking per continuüm)
wat wordt er bedoeld met
1. sense of self
2. sense of others
3. sense of agency
- Mentaliseren helpt kinderen een gevoel van eigen identiteit te ontwikkelen door bewust te worden van hun gedachten en emoties en hoe deze zich onderscheiden van die van anderen.
*Bijvoorbeeld: Een kind dat merkt dat zijn eigen verdriet niet hetzelfde is als de boosheid van zijn ouder, leert onderscheid maken tussen zichzelf en anderen.
* - Door te mentaliseren leert een kind de innerlijke wereld van anderen begrijpen, wat cruciaal is voor het aangaan van relaties.
Bijvoorbeeld: Een kind begrijpt dat een vriend verdrietig is omdat hij zijn speelgoed kwijt is, ook al is het kind zelf blij. - Dit is het besef dat je eigen gedachten, gevoelens en acties invloed hebben op de wereld om je heen. Mentaliseren ondersteunt dit door je bewust te maken van hoe jouw gedrag verband houdt met je intenties en de reacties van anderen.
Bijvoorbeeld: Een kind ontdekt dat troosten (actie) een vriend kan helpen om zich beter te voelen (gevolg).
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 0 - 1 jarigen
- emotiedifferentiatie
- bewegingspel
- spel met voorwerpen
- joint attention
- teleologische modus
- social referencing (11-12m)
- psychische equivalentie modus/social agent
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 1 - 3 jarigen
- intern werkmodel (15-18m)
- zelfbewustzijn (18m)
- fantasie-/doe-alsof spel (2-3j)
- pretend modus
- the self as intentional agent
- suspension of disbelief
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 3 - 4 jarigen
- andermans gevoelens identificeren
- impliciet mentaliseren
- the self as mentalizing agent
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 4 - 5 jarigen
- TOM
- zelfbeschrijvingen adhv fysieke kenmerken en voor- en afkeuren
- the self as representational agent
- integratieve modus
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 5 - 6 jarigen
- zelfbeschrijvingen adhv ervaringen en vaardigheden
- beter begrip van xomplexe sociale regels en omgaan met sociale aanvaarding, inclusie eb exclusie (Kohlberg 6stages of moral dev.)
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 6 - 7 jarigen
- zelfbeschrijvingen adhv kwaliteiten
- complee emoties
- regelspel
bespreek de ontwikkelingslijn van mentaliseren voor 7 - 12 jarigen
beter begrip van relaties