McMichael & Schneider 2011: Food Security Politics and the Millennium Development Goals. Flashcards
Hvilken case tager McMichael og Schneider udgangspunkt?
Fødevarekrisen 2007-2008: Stigende efterspørgsel fik mange fødevarepriser til at stige eksplosivt.
Hvad var årsagen til fødevarekrisen i år 2007-8?
1) I den traditionelle diskurs skyldtes krisen høje oliepriser, velstandsfremgang i Asien, klimaforhold, øget brug af biobrændstof i vesten (bio-brændsel) og finansiel spekulation.
2) Ifølge McMichael & Schneider er dette udtryk for en dybere strukturel krise i landbruget generelt, samt hele dets institutionelle og organisatoriske framework.
Hvilke to løsningsmodeller gav krisen anledning til?
Krisen gav fornyet fokus på fødevaresikkerhed og satte gang i formuleringen af følgende to løsningsmodeller:
1) Verdensbankens løsning:
a. ”Reinvestering” i landbrugssektoren i udviklingslande gennem udenlandsk kapital.
b. Små bønder skal have adgang til verdensmarkedet og herigennem specialisere sig.
2) Food Sovereignty:
a. Advokerer direkte for beskyttelse af gammeldags landbrug som en social og miljømæssig nødvendighed til at skabe global fødevaresikkerhed.
b. Modsvar på privatisering af fødevaresikkerhed gennem handelsliberalisering og tro på transnationale fødevarevirksomheder.
Hvad er problematisk ved Verdensbankens løsning?
Baseret på universel udviklingsteori (moderniseringsteori), hvilket er problematisk, fordi den antager, at alle lande vil følge samme udviklingsproces. Desuden problematisk, at de små landmænd ikke vil producere primæringredienser til deres lokalmarkeder, som så bliver endnu mere afhængige af fødevareimport. Produktiviteten øges, men små bønderne mister kontakten til lokalmarkedet, muligheden for at leve af egen produktion, og bliver afhængige af volatile trends og globale udviklinger. De bliver lette mål for udbytning af internationale firmaer. Resultatet vil være udnyttelse af fattige, mindre fødevaresikkerhed til fattige lande regioner, og mere magt til den rige globale forbrugerklasse.
Hvilken teori trækker McMichael og Schneider på?
Inspiration fra afhængighedsteori, når spørgsmålet er, hvordan den udviklede verden skal forbedre fødevaresikkerheden i udviklingslande: Her anses frihandel for dårligt, uanset hvad, og man skal i stedet hjælpe lande til at blive selvforsynende.
Er der tale om amerikansk eller britisk IPØ?
Helt klart britisk IPØ. De fremligger ingen klar teoretisk eller empirisk model, og det er komplet umuligt at falsificere deres konklusioner. De er meget kritiske overfor Verdensbanken, og dermed det nuværende hegemoniske paradigme. I stedet fokuserer de på at fremlægge alternativer.
Selve ”food-sovereignity” princippet er i sig selv et eksempel på britisk IPØ, idet man har en meget bredere forståelse for, hvad fødevare egentlig gør, udover at dække et dagligt energibehov.
Hvad taler så imod? De inkluderer meget få tanker om magt. Hvorfor er det nuværende paradigme så stærkt? Hvem støtter det, og hvad får de ud af det? Verdensbanken er vel også bare interesseret i, at lave så gode udviklingsprojekter som muligt, så hvorfor skulle de bruge politikker, der vil forringe fødevaresikkerheden?