Mary Douglas Flashcards
Vad pratar Mary Douglas om?
°Douglas är kritisk till individualistiska perspektiv, vi bedömer riskerna tillsammans genom vår kultur och grupptillhörighet.
°Kritisk till indelningen objektiv risk- subjektiv riskuppfattning (experternas riskuppfattning sann- allmänhetens- osann).
°I det moderna samhället har begreppet risk ersatt begreppet fara.
Douglas riskuppfatting
°Douglas är kritisk mot det individualistiska perspektivet (riskpsykologi) – där jag är den som lätt kan mäta en riskuppfattning. Hon menar att denna riskuppfattning är den som jag mäter i den specifika situationen som individ. Men menar att i praktiken i den sociala verkligheten där vi lever våra liv, bedömer vi riskerna tillsammans genom får kultur och grupptillhörighet. Detta kan man inte mäta och få kunskap om genom att bara göra attitydundersökningar
°Grupptillhörighet/kultur som bestämmer hur vi uppfattar riskerna och är således inte individuella.
°Douglas menar på att användning av risk betyder fara, hög risk betyder mycket fara. Risk används för att relatera det till något negativ inte positiv.
Douglas kritik inom den objektiva risken + subjektiva
-Douglas är kritisk inom den objektiva risken ; Vad än forskningen säger och hur långt vi ens kommer i vår riskförståelse så existerar fortfarande uppdelningen.
-Subjektiv riskuppfattning är vår osanna eller sanna färgade bild av någonting.
Att kalla något för objektiv risk är också en risk uppfattning som sker utifrån sociala och kulturella faktorer och som inte bör vara självklar eller sann. Detta förklara även varför risk har ersatt begreppet ”fara”. Risk är ett nytt begrepp av något som funnits innan.
-Hon menar att risk är en ”socio-kulturell-konstruktion”.
* Douglas följer Durkheim teori. Vårt tänkande och vårt agerande hänger ihop. Social ordning skapas genom förståelsen av den sociala verkligheten.
- Den centrala kategorin i vårt tänkande är ”rent och orent”. Vi tänker i termer av rent och orent genom att;
Det kännetecknar alla och får inte ifrågasättas. Ren-oren är central kategori för vårt tänkande.
Rent = ordning
Orent = oordning
Det finns ingen absolut renhet/förorening, utan det är kontextuellt. ’’fel sak på fel plats’’
* Exempel: smutsiga skor på skohyllan är OK, men ej på matsalsbordet. Något blir ren och orent beroende på sammanhanget.
Föroreningsideer är moraliska koder
* All riskbedömning är politisk och moralisk och sker genom kulturella inramningar inom gruppen. Exempelvis klädkod, associeras med annat kanske kriminalitet- baserat på moral (orent och rent).
GRID & GROUP
Grid & Group modellen
Douglas menar med sin Grid & Group modell att det finns två principer i samhället som innehar olika syner på risker, deras riskuppfattning. Vi kan förstå och analysera olika personers riskuppfattning genom Grid och Group.
-Meningen med ”Group” och ”Grid” försöker Douglas analysera hela samhällen och deras kosmologier samt hur individerna kontrolleras av samhället.
GRID & GROUP MODELL
GROUP = den yttre gränsen = Grupptillhörighet
-DOuglas menar med group att de gränser som människorna upprättar mellan sig själv och yttre världen.
Stark group tilldelas till personer som ägnar mycket av sin tid till att umgås med andra medlemmar inom sin sociala enhet. Fördelen med en stark group är att den kan ge stöd och fungera som ett säkerhetsnät. Gruppkänslan kan anses svag när personer förhandlar sig fram i livet för EGEN räkning —> då är man inte bunden till en grupp utan umgås istället med andra individer som upplevs fördelaktig för en själv(man tänker alltid inte längre om gruppen utan för sig själv)
EXEMPEL: Sekt. I en sekt så är det en extrem stark gräns mellan sekten och omvärlden, vilka som är med i gruppen vet alla om och vilka som inte är med i gruppen vet alla också om.
-Man får inte röra sig utanför gränsen (ej ha vänner, arbeta på en viss arbetsplats osv). Man är innesluten i sekten – en stark grupp. Svag grupp kan röra sig i olika sammanhang utan grupptillhörighet. Det handlar om gränsen mellan gruppen och yttre världen. Ingen gräns ? Ingen grupp eller tillhörighet.
GRID handlar om den inre strukturerna. Det handlar om sociala skillnader som reglerar hur människor inom gruppen förhåller sig till varandra. Stark Grid innebär förekomst av strikt moraliska och normativa (normer + styrande) föreskrifter som begränsar och strukturera individerna. Svag GRID innebär att individerna är mer fria att integrerar som ex säga lite som de vill.
EXEMPEL1—> i ett familjeföretag går befordran av familjemedlemmar i arv och är oberoende av arbetsinsats. Medan i svag grid bestäms ens status och position baserat på personlig förmåga och genom förhandlingar
EXEMPEL2:—> I en sekt så kan det finnas sekter som är väldigt hierarkiska. I militären finns det en som har befälet och kan begära att du ska offra ditt liv för gruppen där man bara följer order – en hierarkisk styrning.
-Sedan kan det finnas sekter som är platta och där det inte finns någon ledare utan alla bestämmer tillsammans (100% demokrati)
-Douglas menar att beroende på vad du har för grupptillhörighet och hur den gruppen ser ut, bestämmer vad du får för riskuppfattning.
Fyra olika sätt att uppfatta riskerna på enligt modellen GG
-Risk uppfattningar står för hur man på olika sätt tolkar sin verklighet och hur man tolkar risker.
*Exempel i boken: Hur man gjorde en HIV-kampanj och hur det mottogs olika i olika grupper, hur man såg på kampanjen och hur man skulle skydda sig. Detta förklaras genom denna typologi.
· Exempel miljö: Beroende på vilken grundläggande rationalitet så har du olika syn på miljöutmaningar. Några av oss tycker att klimatutmaningarna är extremt allvarliga medan andra tycker det är mindre allvarliga. Detta beror inte på att man har olika forskningsunderlag, utan att vi har olika grundläggande synsätt på risker beroende på vad vi har för grupptillhörighet.
Douglas teori talar alltså mycket om hur grupptillhörighet påverkar mycket om vad man har för riskuppfattning.
- Fatalism- Low group and High grid, fatalister saknar en stark sammanhållning till en grupp men är mycket begränsade i deras beteende och tenderar att förlita sig på tur och öde, i relation till risk, och ser sig själva ha en liten kontroll över risken. Vilket talar för en känsla av kaos, maktlöshet, social exkludering
- hierarkister- High group and High grid som respektera auktoritet, förhålla sig nära till gruppnormer och gruppförväntningar, relaterar till risk och förtroende. Vilket tyder på en sorts lag-bundenhet, struktur och regler
- Individualism- Low group and Low grid. individualister och entreprenörer, självreglerar risk och litar mer på individer än organisationer, ser risktagande som något bra och dåligt. Symboliserar spontanitet, öppen miljö/klimat och entreprenörskap
- Egelitarism- High group and Low grid som starkt identifierar sig med deras grupp och skuldbelägger all risk på allt utanför gruppen och misstror extern påtvingade normer och som stödjer frågor för social jämlikhet och har ett deltagande tillvägagångssätt för risk. Representerar jämlikhet mellan två parter eller en grupp, samt ett fokus på solidaritet.