Litteraturhistoria - Svenska Flashcards
Tidslinjen
- Antiken
- Medeltiden
- Renässansen
- Upplysningen
- Romantiken
- Realismen
- Modernismen
Antiken
700 f.kr-500
iliaden/Odyssén, Sappho, teater, Grekland, Rom
Medeltiden
500-1500
Dante, Chaucer, Boccaccio, riddare, kristendom
Renässansen
1500-1700
Cervantes, Shakespeare, da Vinci, gryende vetenskap
Upplysningen
1700-1800
Defoe, Swift, Rousseau, förnuft, erfarenhet, vetenskap, rättigheter
Romantiken
1790-1890
Romantiken har mycket känslor, naturen ska vara det viktiga igen. Man kickar dessutom tillbaka i tiden, modiga riddare till exempel. Hövisk kärlek, mer på avstånd än erotisk kärlek. Mycket övernaturliga väsen som spöken, gastar och vampyrer. Påverkad av kolonialism och nationalism, motstånd mot den krassa, vetenskapliga och torra upplösningen.Tyskland är trendsättare under denna tid. Därför skapas skräck.
Realismen
1830-1900
Inom realismen ska verkligheten avbildas, naturtroget helt enkelt med både känslor och händelser. Det handlar dessutom mycket om att visa de rika verkligheten för hur arbetarna har det. Här påverkas man av den industriella revolutionen, vetenskapen och framtiden. Därför kommer sci-fi till under denna tid i litteraturhistorien.
Modernismen
1890-1959
Inom modernismen bryter man mot alla regler och osäkerheten på jorden är stor. Man försöker återskapa känslorna snarare än berättelsen. Det påverkades av framtidstro, La Belle Epoque, världskrigen, det glada 20-talet samt det oförutsägbara ur människans och börskrasch 1929. Härifrån föds fantasy.
Sci-fi
Framtiden. Framtida vetenskap, Jules Verne. Mycket med att skapa liv, Frankenstein samt att förstöra världen, ofta genom chip eller droger. Exempel på att förstöra världen är hungerspelen, Kallocain och 1984. Andra vanliga troper är att resa i tiden och att resa i rymden. Exempel på att färdas i tiden är tillbaka till framtiden och terminator. Resa i rymden är exempelvis Star Wars, Star Trek och ET.
Dystopi
En berättelse om en framtid, eländig och förstörd, efter bomben, efter miljökatastrofen, efter pandemin. Brukar vara mycket populära i film och bok. Exempel på dystopier är 1984, Mad Max, Efter floden. Matrix, Wall-E och Triffiderna. Ännu två exempel på dystopier är “Världarnas krig”, skriven av H G Wells 1898, utomjordingar anfaller. Radioteater 1938, USA, regi Orson Wells panik, realistiskt, folk flydde.
Skräck
Ofta berättelser med vanliga människor och en vanlig miljö men med saker som skrämmer oss. Exempel på detta är mördare, stalkers, clowner och hämnare. Det finns dock andra mer overkliga/övernaturliga saker som skrämmer oss. Några exempel på dessa mer övernaturliga saker är spöken, vampyrer, varulvar och mardrömmar. Ibland finns det även oförklarliga saker som levande döda och osynliga virus. Utöver detta brukar saker som korpar, blod, knotiga träd, labyrinter, blekhyade figurer, död/lik och mycket mörker vara vanliga inom skräck.
Utopi
Motsatsen till en dystopi, där det finns en fantastisk värld och allt är bara bäst.
Fantasy
Fantasy brukar nästan alltid innebära en historia som utspelar sig bakåt i tiden. Ofta brukar det vara en medeltida värld med slott och riddare, men inte riktigt som våran. Skillnaden är att det ofta förekommer overkliga och övernaturliga saker som förr oss är underliga men som är vanliga/logiska i världen det utspelar sig i. Exempel på detta är magi, drakar, troll och älvor. Utöver allt detta brukar det finnas en definitiv god och ond sida. De goda brukar kännetecknas med raka svärd, pilbågar samt att de slåss sjyst. Motsatsen till detta är såklart de onda som kännetecknas med kroksablar, dolda dolkar, armborst och att de slåss fult. Några vanliga typer av fantasy är portalfantasy, urban fantasy samt heroisk fantasy.