Linguistics: an introduction Part III Psycholinguistics Flashcards
Sapir-Whorf hypothesis
Is er een relatie tussen de taal die we spreken en hoe we denken en de wereld conceptualiseren?
Eerste principe: linguïstisch relativisme; als er voor landschap meerdere woorden bestaan met verschillende eigenschappen in de realiteit dan denken we ook over die soorten landschap als verschillend. En als we een enkel woord hebben voor iets dan denken we er ook over als tot een enkele categorie behorend.
Tweede principe: linguïstisch determinisme; de verschillende lexicale en grammaticale systemen van talen zijn het gevolg van een andere conceptualisatie van de wereld door de sprekers. Whorf verzekert dat ook grammatica hierbij in rekening wordt genomen. De structuur van de taal bepaalt in zekere zin ook de visie van de sprekers perceptie. Deze visie wordt versterkt door het principe thinking for speaking. De manier waarop we spreken beïnvloed hoe we denken. Mensen die een andere taal spreken zullen letten op andere zaken in een situatie, omdat we niet in het abstracte over een gedachte denken, maar eerder het dynamisch proces van denken.
Slips of tongue
Ook speech error. Het komt voor wanneer je zinstructuur in je hoofd vooruit plant, maar je per ongeluk iets omwisselt. Dit bewijst dat we top-down productie hebben en niet alleen comprehensie.
Spoonerism
Genoemt naar A. Spooner, het is een fout in de uitspraak van een zin. Twee letters of zelfs volledige woorden worden omgewisseld (You’ve Hissed my Mistery classes -> you’ve Missed my History classes; I am writing a friend to my letter -> I am writing a letter to my friend).
The brain is contra-lateral
Elke hemisfeer van het brein werkt voor de tegengestelde kant van het lichaam.
Cerebral cortex
De buitenste laag van het brein gemaakt uit hersencellen of neuronen.
Neurolinguistics
De wetenschappelijke studie naar de relatie tussen de hersenen en taal.
Lateralization
Bij rechtshandige mensen is de linkerhemisfeer van het brein dominant en bij linkshandige mensen in mindere mate.
Broca
Paul Broca was een Franse arts en antropoloog die het gebied van Broca in de hersenen ontdekte. Het ligt net boven de slaap aan de kant van de taal-dominante hemisfeer van de hersenen. Het zorgt voor taalproductie. Het is verbonden met Wernicke via een bundel van neuronen genaamd arcuate fasciculus.
Wernicke
Carl Wernicke was een Duitse arts die het gebied van Wernicke ontdekte, iets groter dan het gebied van Broca. Het ligt meer naar achter in de taal-dominante hemisfeer van de hersenen net boven het oor. Het zorgt voor taalbegrip. Het is verbonden met Broca via een bundel van neuronen genaamd arcuate fasciculus.
Aphasia
Afasie is een vorm van spraakbeperking veroorzaakt door schade aan het gebied van Broca en/of Wernicke.
Broca’s aphasia
Bij schade aan het gebied van Broca ondervinden patiënten moeilijkheden met het produceren van taal. Het noemt dan ook agrammatic aphasia, ze kunnen bijna enkel lexicale woorden gebruiken zonder grammaticale constructie. Ze kunnen taal wel begrijpen, maar niet produceren.
Wernicke’s aphasia
Bij schade aan het gebied van Wernicke ondervinden patiënten moeilijkheden met betekenisvolle zinnen te vormen. Ze kunnen wel vloeiend spreken, daarom noemt het ook fluent aphasia.
Conduction aphasia
Bij schade aan de arcutate fasciculus ondervinden patiënten moeilijkheden bij het herhalen wat een ander zei. Ze gebruiken veel pauzes en haperen fel.
Anomic aphasia
Mensen die hier aan lijden kunnen niet benoemen wat ze zien, met voelen of ruiken ondervinden ze geen problemen. Soms kan een patiënt de werkwoordsvorm wel kennen maar het zelfstandig naamwoord zijn ze compleet vergeten.
Global aphasia
Een verstoring bij alle taalfuncties en alle verwerkende componenten. Dit komt voor bij schade aan grote delen van de frontale en temporale lobben.