LEH 7 Flashcards
Negatieve (markt)integratie:
Negatieve (markt)integratie: het verbieden van nationale regels die het vrij verkeer belemmeren, Eijsbouts et al., p. 100.
Positieve (markt)integratie
Positieve (markt)integratie: het vervangen van nationale regels door een Europese norm, ook wel harmonisatie!
Minimumharmonistatie vs uitputtende/volledige harmonisatie (ook: Sperrwirkung/pre-emption).
Wanneer er bij (minimum)harmonisatie beleidsruimte blijft voor de lidstaten, worden de nationale regels die deze beleidsruimte invullen getoetst aan de Verdragen (Bijv. de artikelen inz. Internet markt/incl. het Handvest). De beleidsruimte is dus niet vrij van toetsing.(p.104)
Sperrwirkung:
Sperrwirkung: de ‘versperrende werking’ van het Europese recht, waardoor de nationale wetgever niet meer mag handelen op een bepaald terrein als dat zou leiden tot strijd met de op dit terrein vastgestelde Unierechtelijke regels, Eijsbouts et al., p. 102.
Welke vrijheid is in het geding?
Wanneer blijkt dat twee vrijheden van toepassing zijn, maar de ene vrijheid volledig ondergeschikt is aan de andere, wordt alleen aan de hoofdvrijheid getoetst. Wanneer meerdere vrijheden gelijkwaardig van toepassing zijn, wordt aan alle vrijheden getoetst (p. 113)
Discriminatie:
Ierse visserij zaak. Beperking motorvermogen vissersschepen was indirecte discriminatie.
110 alinea 2 VWEU: verbod protectionisme via belastingen/heffingen.
Arrest Tabaksreclame
Een op art. 114 VWEU (interne markt) vastgestelde wetgevingshandeling moet ook daadwerkelijk ten doel hebben de werking van de interne markt te verbeteren.
Het Hof voegt toe: het bestaan van belemmeringen moet waarschijnlijk (merkbaar) zijn, en de betrokken maatregel moet tot doel hebben die belemmeringen te voorkomen.
Definitie goederen
Goederen zijn alle waren die waardeerbaar zijn op geld en als zodanig voorwerp van handelstransacties kunnen vormen. Het gaat om stoffelijke objecten en elektriciteit.
Tarifaire belemmeringen en HGW
Tarifaire belemmeringen: geldelijke belemmeringen in de zin van in- en uitvoerrechten of heffingen die eenzelfde werking hebben. Zie art. 30 VWEU en Eijsbouts et al., p. 120 – 121.
Heffing van gelijke werking (art. 30 VWEU): Hieronder valt iedere eenzijdig opgelegde geldelijke last die wegens grensoverschrijding wordt opgelegd. Hier staat de door de heffing veroorzaakte belemmering voorop (en dus niet het protectionistisch element).
Verschil art. 30 en 110 VWEU
Art. 30 VWEU kent geen uitzonderingen. In- en uitvoerheffingen en HGW zijn altijd verboden. Daarom is het verschil met art. 110 VWEU van groot belang.
Op grond van artikel 30 VWEU mogen lidstaten geen invoerrechten of heffingen van gelijke werking instellen. Art. 30 VWEU verbiedt dus alle heffingen met onderscheid.
Op grond van artikel 110 VWEU wordt discriminatie verboden van geïmporteerde producten door middel van belastingen die zonder onderscheid op ingevoerde en binnenlandse producten worden toegepast. Art. 110 VWEU verbiedt dus discriminerende heffingen zonder onderscheid.
Non-tarifaire belemmeringen
Non-tarifaire belemmeringen: niet-geldelijke belemmeringen zijnde kwantitatieve invoerbeperkingen en maatregelen die eenzelfde werking hebben, Eijsbouts et al., p. 121-127.
Let op: onderscheid tussen invoerbelemmeringen (34 VWEU) en uitvoerbelemmeringen (35 VWEU).
Kwantitatieve beperking
Kwantitatieve beperking: Een kwantitatieve beperking is een regel die de hoeveelheid goederen die geïmporteerd mag worden beperkt. Hieronder valt ook een totaal invoerverbod (kwantiteit is 0)
Maatregel van gelijke werking (MGW) bij kwantitatieve beperking
Maatregel van gelijke werking (MGW) bij kwantitatieve beperking is een maatregel die de import niet beoogt te beperken, maar die wel dat effect heeft.
Het Hof van Justitie (Zaak 8/74; Dassonville r.o. 5) definieerde het begrip maatregel van gelijke werking als volgt:
‘Iedere handelsregeling der lidstaten die de intracommunautaire handel al dan niet rechtstreeks, daadwerkelijk of potentieel, kan belemmeren, is als een maatregel van gelijke werking als kwantitatieve beperkingen te beschouwen.’ Dit is een zeer ruime definitie: alle wettelijke maatregelen van lidstaten die handelsbelemmeringen tot gevolg kunnen hebben.
De verboden maatregelen van gelijke werking kunnen derhalve bestaan uit:
a. handelsbeperkingen die uitsluitend voor geïmporteerde producten gelden en niet voor binnenlandse producten (maatregelen met onderscheid);
b. handelsbeperkingen die niet alleen voor geïmporteerde producten gelden, maar ook voor binnenlandse producten (maatregelen zonder onderscheid).
Wederzijdse erkenning
Wederzijdse erkenning (Cassis de Dijon 120/78): goederen die in een lidstaat gemaakt worden, moeten in andere lidstaten verkocht kunnen worden, tenzij er een goede reden is om dit niet toe te staan.
Rule of Reason
Rule of Reason (Cassis de Dijon 120/78)
Op het verbod van art. 34 VWEU bestaan uitzonderingen, te weten:
1. De verdragsuitzonderingen (36 VWEU)
2. Rule of Reason-excepties (Cassis de Dijon). De toepassing van een MGW zonder onderscheid is toegestaan als de lidstaat kan aantonen dat de toepassing gerechtvaardigd is door een legitiem doel en de maatregel proportioneel is.
Als het gaat om de doelstellingen of belangen die een beroep op de rule of reason-excepties rechtvaardigen, spreekt het HvJ over ‘dwingende eisen van algemeen belang’.
Voor een succesvol beroep op de excepties gelden drie voorwaarden:
a. de maatregel moet geschikt zijn voor het gestelde doel;
b. de maatregel moet het gestelde doel op evenredige wijze nastreven (gaat niet verder dan noodzakelijk);
c. de maatregel berust op een juiste belangenafweging tussen het nagestreefde doel en het vrij verkeer (evenredigheid stricto sensu)
Keck 1993, zaak C-267/91
Keck 1993, zaak C-267/91
Beperkingen van verkoopmodaliteiten (beperkingen die uitsluitend op verkoop zien, en niet op het product), vallen niet onder het verbod van art. 34 VWEU mits voldaan is aan twee voorwaarden (C-267/91, r.o. 16):
a. de beperkingen gelden voor alle marktdeelnemers die actief zijn op het nationale grondgebied (het dient te gaan om een maatregel zonder onderscheid);
b. de beperkingen hebben in alle opzichten dezelfde gevolgen voor zowel de verhandeling van binnenlandse producten als voor producten uit andere lidstaten.
C-110/05 Italiaanse aanhangers, ECLI:EU:C:2009:66 [S/S]
Het gebruik van producten krijgt geen soortgelijke uitzonderingspositie als verkoopmodaliteiten.
Verdragsuitzonderingen in art 36 VWEU (kwantitatieve beperkingen)
Bij willekeurige discrimatie gaat het om verschil tussen behandeling op basis van nationaliteit, bij verkapte beperking gaat het over protectionisme (het beschermen van de eigen economie).