konsten att göra affärer Flashcards
De fyra principerna konsten att göra affärer
affärsstandardisering
affärskamratisering
personalisering
rationell affärsprövning
Förklara affärsstandardisering
Standardisera erbjudanden för att underlätta kommunikation mot kunden ex vilket passar era behov bäst paket a, b eller c
standardisera processer skapa standardiserad rutin för hur en affärsprocess skall genomföras
standardisera dokument underlag som parterna kan utgå ifrån där det tydigt framgår vad som ska göras samt inom vilken tidsram
förklara affärskamratisering
beskriver samarbete baserat på ömsesidig respekt och förståelse. arbeta mot gemensamt mål.
innefattar följande komponenter:
närhet
nära samarbete
kompetens
djup kunskap om kundens behov och utmaningar
förtroende
förtroende byggsupp av vad du gör och vad du säger
lärprocess
båda parter måste lära av varandra för att kunna bli framgångsrika på sikt.
förklara personalisering
för att lyckas i affärer måste du kunna hantera människor och förstå deras tankevärldar
ses människan se yrkesmänniskan undvik förväntansglapp lyssna lyssna lyssna få motparten att börja prata var dig själv visa entusiasm bli din egen mentor
förklara rationell affärsprövning
handlar om den ekonomiska aspekten av affären
intäkter
kostnader
risker
möjligheter
räkna med tydlighet
räkna med standarder
skapa oberoende
förklara affärsbaxning
att alla fyra principer hanteras bit för bit lite olika varje gång. principerna ömsesidigt beroende av varandra och måste vara på plats i rätt dos vid rätt tillfälle. Det går inte att bara förlita sig på en princip.
vad händer om du fokuserar på affärsstandardisering?
du skapar en värld där styrdokument och formalia tar över. i praktiken kommer det visa sig som ett onödigt avstånd utan direkt kontakt mellan dig som säljare och köparen. Utan en sådan kontakt går det inte att skapa långsiktiga relatoner. Då finns inga förutsättningar för att stämma av förväntningar och etablera en relation som bygger på ömsesidig respekt och förståelse.
vad händer om du fokuserar på affärskamratisering?
om affären bygger helt på ett samförstånd som inte är dokumenterad blir det problem när flera parter är inblandade. Hur ska alla veta vad som förväntas komma ut av samarbetet?
ett samförstånd som inte är tydligt dokumenterat ger utrymme för enskilda eller grupperingar att skapa egna förväntningar. Risken är stor att det uppstår en situation där ni istället för att ha en konstruktiv diskussion med avtalstexter och tjänstebeskrivningar som grund, godtyckligt har åsikter omvadsom borde eller inte borde ingå i leveransen.
vad händer om du fokuserar på personalisering?
då kan det sluta med att två chefer bara gör affärer med varandra för att de spelar golf tillsammans eller bor grannar. utan hänsyn till den affärsmässiga delen.
viktigt att samförstånd delas avfler kollegor på respektive företag, annars bäddat för enskilda tolkningar.
vad händer om du fokuserar på rationell affärsprövning?
om du bara förlitar dig på rationell affärsprövning missar du samspelet mellan principerna.
produktionslogiken
Produktionslogiken går ut på att producera en sak eller tjänst enligt specifikation och utan avvikelser, upprepade gånger. Exempel: tillverka kretskort som ska styra elmotorn till vindrutetorkaren i en buss.
utvecklingslogiken
Utvecklingslogiken, däremot, går ut på att framställa säkrad kunskap om dels kundbehov och dels utformning av lösningar. Eftersom det ännu inte finns någon lösning (den är ju under utveckling) är det enda som produceras så här långt kunskap, inget annat.
Några skillnader: Produktionslogiken strävar efter att minska variation och nå stabilitet. Utvecklingslogiken strävar efter attökavariation och nåmångfald— raka motsatsen. I produktionslogiken styr man med regler och rutiner. I utvecklingslogiken styr man med principer och hypoteser. I produktionslogiken mäter man effektivitet i tid, kostnad och avvikelser. I utvecklingslogiken mäter man effektivitet bland annat i hur snabbt det går att testa idéer och hur nära kunderna involveras i utvecklingsarbetet.
Ser ni skillnaden? Produktionslogiken utgår från att resultatet är känt medan utvecklingslogiken utgår från att resultatet är okänt.Svårare än så är det inte — känt resultat eller okänt resultat.