Klima Flashcards
Hva er “vær”?
Været er det vi opplever nå eller har opplevd for relativt kort tid siden. Derfor snakker vi om været i dag, i går, sist sommer o.s.v.
Hva er “klima”?
Klima er et begrep meteorologene bruker om gjennomsnittsværet over en lengre periode. Denne perioden strekker seg over 30 år, og kalles en normal. Klimaendringer diskuteres derfor i 30-års perspektiv.
Hvilken den av atmosfæren finner vi været?
I troposfæren, den nederste delen.
Hva er drivhuseffekten?
Den delen av solinnstrålingen som til slutt treffer jordoverflata er kortbølget. Jorda blir oppvarmet og sender da selv ut varmestråling, men denne er langbølget. Mens solas kortbølgede stråling slapp forholdsvis greit igjennom atmosfæren, har jordas langbølgede stråling større problemer. Denne strålingen forblir i atmosfæren og varmer den opp fordi den absorberes av vanndamp (skyer), metan og CO2. Disse gassene kalles drivhusgasser. Denne isolerende virkningen som holder de langbølgede varmestrålene tilbake i atmosfæren, kaller vi for drivhuseffekten. Den naturlige drivhuseffekten gjør at jordas gjennomsnittstemperatur er +15 grader. Uten denne ville temperaturen vært ca. -19.
Hvorfor er det varmere nær ekvator enn nær polene?
Årsaken ligger i at jorda er rund, og at denne krumningen gjør at samme mengde strålingsenergi må fordele seg på en mye større flate jo lenger nord og sør på jorda en kommer, enn om en befinner seg ved ekvator.
Hva er lettest - varm luft eller kald luft?
Varm luft
Hva holder best på fuktighet - varm luft eller kald luft?
Varm luft
Hvorfor er lufttrykket lavere på en fjelltopp enn i en dal?
Fordi lufttrykk defineres som vekten av all lufta som er over et punkt på jordoverflaten.
Hvordan dannes et lavtrykk?
Når solinnstrålingen er stor, vil lufta over land bli varmet opp. Den blir da lettere og vil stige opp. Nede ved bakken vil det da være et ”underskudd” av luft og trykket der blir lavt. Et lavtrykk definerer vi derfor som en oppadgående luftstrøm.
Hvordan dannes et høytrykk?
Når lufta er avkjølt og blitt tyngre, vil den synke og dermed skape et ”overskudd” av luft nede ved bakken.. Derfor definerer vi et høytrykk som en nedadgående luftstrøm.
Hvorfor beveger oppadgående og nedadgående luft seg i spiraler?
På grunn av jordrotasjonen.
Hva er vind?
Vind er luft i bevegelse. Den vil alltid gå fra et høytrykk til et lavtrykk for å søke å jevne ut trykkforskjellene. Tenk ballong.
På hvilken breddegrad finner vi regnskogene, og hvorfor regner det så mye der?
Områdene rundt ekvatorhar høyest solinnstråling og dermed oppvarmet luft. Dette skaper et permanent lavtrykksområde siden lufta stiger. Varm luft holder godt på fuktigheten, men lufta avkjøles ettersom den stiger. Da får vi skydannelse og store nedbørsmengder.
Når slutter lufta fra et lavtrykksområde å stige?
Når den har samme temperatur som lufta rundt.
På hvilken breddegrad finner vi verdens ørkenområder, og hvorfor regner det så skjeldent der?
Vi finner de fleste av de store ørkenområdene ved 30 grader. Her har lufta blitt såpass avkjølt at den synker og skaper et høytrykk. Den kalde lufta har fra før av lav fuktighet, og den mens den synker blir den varmere og holder bedre på fuktigheten. Derfor får vi ikke nedbør i disse områdene.
Lavtrykket ved ekvator skyldes at solinnstrålingen varmer opp lufta slik at den stiger. Vi har også et lavtrykksbelte ved 60 grader, hvordan skapes det?
Det er kaldere ved 60 grader enn det er ved 30 grader, på den måten kan det virke logisk at det er et lavtrykk ved 30 og høytrykk ved 60. Slik er det derimot ikke. Selv om lufta ved 60 grader ikke er spesielt varm blir den møtt av iskald luft fra høytrykket ved polene. Siden lufta ved 60 grader relativt sett er varmene enn den fra polene vil den bli presset oppover. Vi får en oppadgående luftstrøm og derfor et lavtrykk.
På hvilken breddegrad ligger Trondheim?
63 grader nord.
Hva er jetstrømmen?
Ved polarfronten, der kaldluft fra polene møter den varmere luften fra 60 gradersområdet, dannes det også en ”vindtunell” om lag en mil oppe i atmosfæren. Denne jetstrømmen som den kalles, går i østlig retning og en mener at denne også er med på å skape lavtrykkene ved 60 grader ved at den bidrar til å ”suge opp ” luft fra jordoverflaten.
Hva er corioliskreftene (kort)?
Normalt vil luftstrømmen gå fra høytrykket til lavtrykket i en rett linje, men på grunn av jordrotasjonen vil lufta få en avbøyning. Grunnen er at det er en treghet mellom lufta og jordoverflata under.
Avstanden en person ved ekvator har tilbakelagt i løpet av et døgn er større enn den avstanden en person ved 30 grader har tilbakelagt. Forklar.
Jorda roterer rundt sin egen akse mot øst. Polpunktene ligger i ro, mens alle andre punkter på jordoverflaten beveger seg østover. Ved ekvator er denne bevegelsen ( farten) størst, fordi sirkelen rundt ekvator vil være større enn sirkelen ved 30 grader.
Forklar hvordan corioliskreftene bøyer av vindretningen ved hjelp av platespillereksempelet.
Tenk deg at du har en gammel svart vinyl LP-plate. Du setter den på platespilleren og starter opp. Den symboliserer nå den roterende jorda. Videre tenker du deg at du kan legge en linjal over plata uten å berøre den. Så tar du et kritt og trekker hurtig et strek fra der hvor hullet i plata er, og ned til kanten av plata der det første musikksporet starter. Gjør du dette langs linjalen, vet du at du har trukket en rett linje. Stopper du nå plata og sjekker den rette linja, ser du at den ikke er rett, men har fått en stadig større avbøyning ut mot kanten av plata. En rett linje i et slikt roterende system er med andre ord ikke rett. Avbøyningen går mot høyre dersom du tenker deg at du starter opp i hullet i plata og går mot ytterkanten. Dette skjer når du går fra et område med lav hastighet og mot et område med høy hastigehet. Tilsvarende, om du starter med å trekke krittstreket fra ytterkanten og inn mot hullet i midten, også da langs en linjal, vil du se at streket heller ikke da blir en rett linje. Også her vil avbøyningen være mot høyre når du tenker deg at du går fra ytterkanten og inn mot hullet. Slik fungerer corioliseffekten på vindene når den går fra et område som har en annen hastighet enn der den kom fra.
Hva er passatvindene?
Vindene som går i 0-30-gradersbeltet.
Hva er nordøstpassaten?
Vinden som går mellom 0-30 grader nord. Den går fra lavtrykket ved 30 grader og dreier mot høyre (dermed fra øst mot vest).
Hvilken vei kommer vinden i 30-60-gradersbeltet?
Fra vest og kalles vestavindbeltet. Det er fordi den kommer fra høytrykksområdet ved 30 grader og dreier til høyre (fra vest mot øst).
Huskeregel for tegning av vindbeltene er:
Start med lavtrykk langs ekvator. Deretter blir det høytrykk og lavtrykk annenhver gang på 30 – 60 – 90 grader. Så kan du tenke deg at du står i høytrykkene og skal gå til lavtrykkene både nordover og sørover, og samtidig dreie litt til høyre.
Hva er pålandsvind?
Lufta over land varmes opp mest og hurtigst. Derfor vil den stige opp og vi får et lokalt lavtrykk over land. Lufta over vannet varmes ikke opp i samme grad og vil derfor være kaldere og ikke stige opp. Derfor vil trykket over vannet være et høytrykksområde i forhold til lavtrykksområdet over land. Når vi da vet at luftstrømmer alltid går fra et høytrykksområde til et lavtrykksområde, forstår vi hvorfor pålandsvinden strømmer fra havet og inn over land. Ofte kan den oppadgående luftstrømmen over land skape kondensasjon med kraftig skydannelse og kortvarig regn.( spredte ettermiddagsbyger).
Hva er fralandsvind?
Det motsatte av pålandsvind. Om natta vil landområdet avkjøles lettere og hurtigere enn havet, som nå holder best på varmen. Da vil lufta over havet være varmest og stige opp , og vi får dannet et lokalt lavtrykk der. Avkjølingen har vært størst på land og der er nå lufta kaldest og gir et lokalt høytrykk. Derfor vil vi få en fralandsvind sent på kvelden og utover natta. Fralandsvinden vil ikke være like sterk som pålandsvinden fordi temperaturforskjellene på nattestid ikke vil være like store som på dagtid.
Forklar monsunen.
På motsatt måte får vi fralandsvind. Om natta vil landområdet avkjøles lettere og hurtigere enn havet, som nå holder best på varmen. Da vil lufta over havet være varmest og stige opp , og vi får dannet et lokalt lavtrykk der. Avkjølingen har vært størst på land og der er nå lufta kaldest og gir et lokalt høytrykk. Derfor vil vi få en fralandsvind sent på kvelden og utover natta. Fralandsvinden vil ikke være like sterk som pålandsvinden fordi temperaturforskjellene på nattestid ikke vil være like store som på dagtid.
Når vi snakker om vær, snakker vi om det som foregår i hvilken sfære?
Troposfæren.
Hvilken gass er ikke en drivhusgass? (Metan, Oksygen, Vanndamp)
Oksygen
Strålingsbalansen beskriver forholdet mellom solinnstrålingen og jordas egen varmeutrstråling. (ja/nei)
Ja.
Varm luft holder dårlig på fuktighet (Rett/Galt)
Galt
Lufttrykk måles i ..
Hektopascal (hPa).
Hva er normalt trykk ved havnivå?
1013 hPa.
Et lufttrykk på 1025 hPa regnes som .. (høytrykk/lavtrykk)
høytrykk
Et lavtrykk er en luftstrøm som er .. (oppadgående/nedadgående)
oppadgående
Langs ekvator og ved 60 graders bredde finner vi (Høytrykk/Lavtrykk)
Lavtrykk
Jetstrømmene går fra polene og ned til 60 graders bredde. (Ja/Nei)
Nei, de går langs polarfronten.
Vind blåser alltid (Fra et lavtrykk til høytrykk/Fra et høytrykk til lavtrykk)
Fra et høytrykk til lavtrykk.
Den avbøyede effekten kalles (Passatvinden/Pålandsvind/Corioliskraften)
Corioliskraften.
Vestavindbeltet finner vi mellom (0-30/30-60/60-90)
30-60
Globale monsunvinder og lokale på- og fralandsvinder er i prinsippet det samme. (Ja/Nei)
Ja.
I hvilken retning går havstrømmen i vestavindbeltet?
Samme vei som vinden, mot øst.
I hvilken retning går havstrømmen i passatvindbeltet?
Samme vei som vinden, mot vest.
Langs ekvator gjør passatvindene at havstrømmen går (mot vest/mot øst/mot nord)
Mot vest
Den ekvatoriale motstrømmen skyldes (kollisjon med kontinenter/Vestavindbeltet/Flo og fjære)
Kollisjon med kontinenter
Golfstrømmen henger sammen med bl.a. vestavindbeltet (Rett/Galt)
Rett.
Oppvelling er når: (Varmt vann synker ned/Kaldt vann kommer opp)
Kaldt vann kommer opp.
De viktigste faktorene som bestemmer vær-og klimaforholdene i Norge er:
Golfstrømmen, Vestavindbeltet, Polarfronten, Fjellkjedene våre.
Vi deler ofte det norske klimaet i to. Hvilke?
Kystklima og Innlandsklima.