Kjønnet formering Flashcards

1
Q

Definer kjønnet formering.

A

Kjønnet formering er når avkommet blir dannet ved at to haploide kjønnsceller smelter sammen og blir til en diploid zygote.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er oogami?

A

Oogami er når egget er stort og ubevegelig, mens sæden er liten med en flagell den svømmer med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv noen forskjellige former for hermafroditter (tokjønnede dyr).

A

Noen av dem er begge kjønn samtidig, som f.eks. meitemark. Andre er i en periode det ene kjønnet og så blir til det motsatte kjønnet. Eksempel på det er hos reker. Noen hermafroditter har sæd som kan befrukte sine egne egg, altså selvbefruktning. Eksempel på dyr med selvbefruktning er bendelorm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er den vanligste formeringsmetoden hos tokjønnede?

A

Kryssbefruktning. Det vil si at sædcellene de produserer bare kan befrukte andre individers egg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fins det tokjønnede virveldyr?

A

Nei. Alle virveldyr er enkjønnede. Bare virvelløse dyr kan være tokjønnede.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva vil det si at et dyr er enkjønnet?

A

Det er bare ett kjønn per individ, ikke begge deler som hos tokjønnede. Det trengs to individer av hvert sitt kjønn for gjennomføre formeringen. Hanndyret produserer sæd, mens hunndyret danner eggceller. Sædcellene blir overført fra hannen til hunnens egg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nevn noen fordeler og ulemper ved kjønnet formering med kryssbefruktning.

A

Dyr med kryssbefruktning er avhengig av å finne en partner for å reprodusere. Det kan være en ulempe hvis bestanden står for fall. Da ville det vært mer gunstig med ukjønnet formering eller selvbefruktning.
En fordel med kryssbefruktning er at den genetiske variasjonen blir større. Jo større genetisk variasjon i en populasjon, desto større sjanse for å overleve (ved for eksempel miljøforandring).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er ytre befruktning?

A

Når eggcellene blir befruktet av sæd utenfor hunnens kropp. Dette skjer kun hos arter som lever i vann eller fuktig miljø som fisk og amfibier. Hunnen sprer mange eggceller og hannen legger sine eggceller oppå. Fosteret er kun omringet av et tynt skall. Uten vann eller fukt ville egget tørket ut. Tapsprosenten ved ytrebefruktning er høy.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er indre befruktning?

A

Når eggcellene blir befruktet av sæd inni hunnens kropp. Denne befruktnings måten er tilpasset dyr på land siden eggcellene og sædcellene ville tørket ut utenfor kroppen. Fosterutviklingen kan skje enten utenfor eller inni hunnens kropp. Hvis den skjer utenfor legger moren det befruktede egget med et beskyttende kalkskall som hindrer at det tørker ut. Det skjer for eksempel hos fugler. Hos de fleste pattedyr utvikles fosteret i en væskefylt sekk i livmoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvorfor produseres det så mye mer sædceller i forhold til eggceller?

A

Svømmeturen opp gjennom egglederen er lang og krevende. Derfor lages det mellom 100 og 700 millioner sædceller per sæduttømming for at minst en skal klare å overleve og befrukte egget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Yngelpleie er vanlig blant dyr på land. Hva er yngelpleie?

A

Det er når en eller begge foreldrene tar vare på avkommet en periode etter fødselen. Denne perioden kan vare fra noen få måneder til flere år. Noen fugler og pattedyr lever i par og samarbeider om å ta vare på avkommet. Men hos de fleste dyr er det kun moren som har dette ansvaret. En del av yngelpleien går ut på å lære ungene å finne mat, fly, svømme eller løpe, beskytte seg fra fiender og markere revir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv formeringen hos meitemarker.

A

Meitemarker er tokjønnede med kryssbefruktning. De kan ikke befrukte seg selv. Befruktningen skjer når det er fuktig og varmt, med ytre befruktning. De har et ‘‘belte’’ fra ledd 32 til 37 som skiller ut slim ved parringen. Slimet holder de to individene sammen og forhindrer uttørking av sædcellene. Sædcellene befrukter eggcellene i dette slimet. Slimet blir
til en hard kokong rundt eggene. En kokong kan ha mellom ett og fire egg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv formeringen hos reker.

A

Reker er enkjønnede, men endrer kjønn en gang i løpet av livet. De er først hanner, og så etter parring blir de til hunner. De parrer seg om høsten, og hunnen bærer de befruktede eggene under bakkroppen fram til våren hvor hun legger de fra seg på bunnen. Eggene klekkes til små larver som alle utvikles til hanner utover sommeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv formeringen hos fisker.

A

De fleste fisk er enkjønnede med ytre befruktning. Hunnfiskene legger eggceller (rogn) i vannet, og så legger hannen sædceller (melke) oppå. De befruktede eggene klekkes til larver med en plommesekk hengene utenpå kroppen. Den inneholder næring. Når næringen er brukt opp kalles ungen for yngel. Yngelen utvikles så videre til voksen fisk. De fleste fisk har ingen yngelpleie men det fins noen få unntak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv formering hos frosker.

A

Frosker er enkjønnede. De skiller ut feromoner fra brunstvorter på beina som tiltrekker det motsatte kjønn. De parrer seg i vann. Hannen klamrer seg til hunnens rygg. Hunnen skiller ut mange eggceller mens hannen sprøyter store mengder sædceller over eggene. Eggene er dekket av en geléaktig masse som holder eggene fuktig mens de utvikler seg. De klekkes som rumpetroll med gjeller og ingen armer eller bein. I løpet av 2-3 måneder utvikler de seg til frosker som kommer seg opp på land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv formeringen hos hoggormer.

A

Hoggormer er enkjønnede og har som alle andre krypdyr indre befruktning. Hannene har et paringsorgan. På våren gjennomgår hannene et kraftig slagsmål. Vinneren kryper tilbake i bolet (et hull i bakken de holder til i) og parer seg med en eller flere hunner. Opp til 20 egg kan utvikle seg inni mor individet. I juli-september sprekker hinnen fostrene ligger i og hoggormer føder levende unger.

17
Q

Beskriv formeringen hos gråtrosten.

A

Gråtroster legger egg som alle andre fugler. Fugler kan legge mellom fem til ti egg. Noen fugler har egg som er kamuflasjefargede for å gjemme dem fra rovdyr. Gråtrosten kommer til Norge om våren for å hekke. Hanner har ikke ytre kjønnsorgan eller egen kanal for sædceller, så sæden tømmes ut i kloakken. Hannen hopper opp på ryggen til hunnfuglen og sprøyter sædceller ved hunnens kloakkåpning. De svømmer opp gjennom kloakken og til eggstokkene. Eggene sklir ned gjennom egglederen mens de dekkes med eggehvite, skallhinner og skall og slippes ut gjennom kloakkåpningen. Eggene legges i et reir, hvor de blir ruget på mellom 10 til 14 dager. Fugler har yngelpleie av de nyklekte fuglene.

18
Q

Beskriv formeringen hos beveren.

A

Beveren har, som alle andre pattedyr, indre befruktning og fosterutvikling inni livmoren til moren. De parer seg på våren i januar-februar. Hunnen går drektig i 105 dager og føder mellom en og fem unger i mai-juni. Moren ammer ungene i en periode på 2 måneder etter fødselen. Beverne lever i monogami og bygger hytter hvor inngangen er under vann, som beskytter familien mot rovdyr. Beverne er sosiale dyr som lever i familiegrupper på opp til ti dyr. Moren er sjefen i familien. Når ungen er mellom 1,5 og 2 år forlater den familien for å stifte sin egen familie.