Kardiologia Flashcards
Mites se suoraan kohti tuleva sydänvektorijuttu?
Kun depolarisaatioaalto menee suoraan kohti positiivista elektrodia, EKG-käyrälle rekisteröityy
positiivinen heilahdus. Vastaavasti poispäin elektrodista liikkuva aalto aiheuttaa negatiivisen
heilahduksen. Mikäli elektrodi on kohtisuorassa depolarisaatioaaltoa kohtaan (eli ns. seuraa
tilannetta ”sivusta”) rekisteröityy ns. bifaasinen heilahdus, jossa on positiivinen ja negatiivinen
komponentti.
sydämen vajatoiminta
•Sydämen vajaatoiminta on oireyhtymä, jossa sydämen aikaansaama verenkierto on elimistölle riittämätön. •Taustalla voi olla monia sairauksia •Oireyhtymään liittyy oireita; hengenahdistus ja suorituskyvynlasku •Oireyhtymään liittyy löydöksiä; keuhkojen verentungos, turvotukset ja kohonnut laskimopaine •Oireyhtymään verenkiertovajaus tulee pystyä objektiivisesti osoittamaan.
Systolinen vajaatoiminta (kirjainyhdistelmä)
HFrEF Systolinen vajaatoiminta. Kammio laajentunut, supistusvoima heikentynyt-> vähentynyt pumpattu veritilavuus
Diastolinen vajaatoiminta (kirjainyhdistelmä)
HFpEF Diastolinen vajaatoiminta
Jäykkä ja paksuseinäinen kammio ei relaksoidu->vähentynyt täyttävä veritilavuus
De-novo-vajaatoiminta
30–40 %:lla akuutti sydämen vajaatoiminta on sydänsairauden ensi-ilmentymä (de-novo-vajaatoiminta) ja oireet kehittyvät lyhyessä ajassa. De-novo-vajaatoiminnassa yleisin aiheuttaja on äkillinen sepelvaltimokohtaus, ja patofysiologinen ongelma useimmiten on sydämen systolinen vajaatoiminta.
- Kuitenkin 60–70 %:lla potilaista akuutin vajaatoimintaoireen takana on kroonisen vajaatoiminnan paheneminen, jolloin oireita on voitu havaita jo päivien tai viikkojenkin ajan ennen sairaalahoitoon ajautumista.
HErEF vs. HEpEF
Kroonista sydämen vajaatoimintaa sairastavista päivystykselliseen hoitoon joutuneista 50–60 %:lla todetaan sydämen systolisen toiminnan häiriö (HFrEF, heart failure with reduced ejection fraction), kun muilla ensisijainen oireiden aiheuttaja on sydänlihaksen diastolinen jäykkyys (HFpEF, heart failure with preserved ejection fraction).
Sydämen vajaatoiminnan ennuste
Äkillisen sydämen vajaatoiminnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneen potilaan ennuste on huono. Potilaista 50 % joutuu sairaalahoitoon uudelleen seuraavan kuuden kuukauden aikana ja heidän kuolleisuutensa ensimmäisen vuoden kuluessa sairaalahoitojaksosta on noin 30 %.
Muita huonon ennusteen merkkejä ovat munuaisten vajaatoiminnan paheneminen hoitojakson aikana ja hoitojakson alussa tai kuluessa todettu koholla oleva troponiini.
Äkillisen sydämen vajaatoiminnan luokitus
- Kroonisen vajaatoiminnan äkillinen vaikeutuminen
- Keuhkopöhö
- Kardiogeeninen sokki:
- Sydämen oikean puolen vajaatoiminta
- Hypertensiivinen vajaatoiminta
- Sepelvaltimotautikohtaukseen liittyvä sydämen vajaatoiminta
Kroonisen vajaatoiminnan äkillinen vaikeutuminen
Potilaalla on aiemmin todettu sydämen vajaatoiminta, jonka vaikeutumisen merkkinä todetaan keuhkokongestio ja yleinen nestelasti.
Keuhkopöhö
Potilaan johtavana oireena on hengitysvajaus, jonka merkkinä todetaan kiihtynyt hengitystaajuus, alentunut valtimoveren happikyllästeisyys ja makuulla pahenevat oireet.
Kardiogeeninen sokki
Potilaalla todetaan matala verenpaine ja sydämen vajaatoiminnan aiheuttama riittämätön elinperfuusio, jonka merkkinä mm. virtsantulo vähenee, veren laktaattipitoisuus kohoaa ja tajunnantaso laskee.
Sydämen oikean puolen vajaatoiminta:
Sydämen oikean puolen vajaatoiminta: Potilaalla todetaan riittämätön sydämen pumppaustoiminta, matala verenpaine ja huono ääreisverenkierto ilman keuhkokongestiota. Laskimopaine on kohonnut.
Hypertensiivinen vajaatoiminta:
Hypertensiivinen vajaatoiminta: Potilaalla todetaan korkea verenpaine ja sydämen systolinen toiminta on usein normaali. Potilailla havaitaan sympatikotoniaan liittyen takykardia ja vasokonstriktio.
Sepelvaltimotautikohtaukseen liittyvä sydämen vajaatoiminta:
Sepelvaltimotautikohtaukseen liittyvä sydämen vajaatoiminta: Kliinistä kuvaa hallitsee sepelvaltimotautikohtauksen oireet ja löydökset.
Killipin luokitus sydämen akuutista vajaatoiminnasta.
Luokka I Ei kliinisiä merkkejä vajaatoiminnasta
Luokka II Keuhkoauskultaatiossa havaitaan rahinaa, sydänauskultaatiossa S3, ja kaulalaskimopaine on koholla.
Luokka III Keuhkopöhö
Luokka IV Kardiogeeninen sokki
Sydämen vajaatoiminnan diagnoosi voidaan tehdä, kun:
Sydämen vajaatoiminnan diagnoosi voidaan tehdä, kun potilaalla on 1) sydämen vajaatoimintaan sopivia tyypillisiä oireita, 2) sydämen vajaatoimintaan sopivia tyypillisiä löydöksiä kliinisessä tutkimuksessa ja esimerkiksi thoraxkuvassa sekä 3) osoitettu sydämen tai verenkiertoelimistön sairaus, joka aiheuttaa pumppausvajauksen. Tämä edellyttää tyypillisesti sydämen kaikukuvausta.
Jos sydämen vajaatoiminnan diagnoosi jää epävarmaksi kliinisen tutkimuksen ja EKG:n sekä thoraxkuvan tulkinnan jälkeen, on syytä määrittää seerumin B-tyypin natriureettisen peptidin (BNP) tai sen propetidin N-terminaaliseen pään (NT-proBNP) pitoisuus
Tärkeimmät kliiniset löydökset sydämen vajaatoiminnassa.
Sydämen vajaatoiminnan kliininen diagnoosi edellyttää, että potilaalla on jokin sydämen tai verenkiertoelimistön sairaus ja useita taulukossa esitetyistä oireista tai löydöksistä.
1 Anamnestinen hengenahdistus tai väsyminen tavanomaisessa rasituksessa
2 Syke levossa > 90/min tai eteisvärinä
3 Kohonnut kaulalaskimopaine
4 Kolmas sydänääni (kammiogaloppi) auskultaatiossa
5 Lisääntynyt laskimoverekkyys (kongestio) tai suurentunut sydänvarjo thoraxkuvassa
1
Natriureettiset peptidit ja kaikukuvaus
Jos NT-proBNP tai BNP on viitealueella ja EKG on normaali, sydämen vajaatoiminta on epätodennäköinen ja oireiden aiheuttajaa on etsittävä muualta.
Kun NT-proBNP tai BNP on kohonnut, kyseessä on sydämen vajaatoiminta noin 70 %:n todennäköisyydellä ja sydämen kaikututkimus on aiheellinen. NT-proBNP:n tulkinnassa on huomioitava, että sen pitoisuutta kasvattavat myös ikä, naissukupuoli ja munuaisten vajaatoiminta. Ylipaino pienentää pitoisuutta, joten liikalihavan potilaan lisääntynyt NT-proBNP viittaa vahvasti sydämen vajaatoimintaan.
Euroopan kardiologisen seuran ohjeistossa kroonisen vajaatoiminnan tunnistamisesta ja hoidosta painotetaan voimaakkaasti testin poissulkuominaisuutta. Ohje pitää NT-proBNP:n (tai BNP:n) määritystä aiheellisena aina epäiltäessä sydämen vajaatoimintaa ja jos tutkittavalla on yksikin vajaatoiminnalle altistava sairaus (esim. kohonnut verenpaine), kliininen statuslöydös tai poikkeava EKG. Sydämen vajaatoiminnan poissulun rajaksi suositellaan NT-proBNP: n pitoisuutta ≤ 300 ng/l akuuttien oireiden yhteydessä ja ≤ 125 ng/l epäiltäessä kroonista vajaatoimintaa. Vastaavat rajat BNP:lle ovat ≤ 100 ng/l ja ≤ 35 ng/l.
Natriureettisten peptidien taso kohoaa iän myötä, todennäköisesti hieman huonommin rentoutuvan vasemman kammion takia. Tämän vuoksi iäkkäillä ihmisillä lievästi koholla olevan NT-proBNP:n tai BNP:n takaa löytyy harvoin sydämen vajaatoimintaa.
Kaikukuvauksessa nähdään sydämen rakenteen ja toiminnan poikkeavuudet ja pystytään arvioimaan sekä vasemman että oikean kammion täyttöpainetta. Hoitamattomassa sydämen vajaatoiminnassa täyttöpaine on aina kohonnut ja tukee vahvasti diagnoosia.
Jos E/Em on > 10, täyttöpaine on todennäköisesti kohonnut ja hyvin todennäköisesti, jos suhde on > 15. Jos E/Em on < 7, täyttöpaine on todennäköisesti normaali.
EKG tulkintajärjestys
- Yleissilmäys -hahmontunnistus
- Kammiotaajuus -tasainen vai vaihteleva, nopeus
- P-aallot -muoto, kesto, sijainti
- PQ-aika -kesto, säännöllisyys
- QRS-aika -Muoto, kesto, akseli
- T ja U aalto - Muoto, polariteetti
- ST-väli -Normaalius, nousu, lasku
- QT-aika - Kesto
EKG: yleissilmäys
Koitetaan saada nopeasti käsitys:
-Rytmistä
-Eteis-kammiojohtumisesta (1:1 eteinen-kammio, johtuuko kaikki kammioihin asti)
-Kammioheilahduksen muodosta (normaali, poikkeava)
-ST-T-välin muutoksista
-T-aallon muodosta
=hahmontunnistus
Kammiotaajuus
-Normaali taajuus 50-100/min
- Bradykardia< 50/min
-Takykardia >100/min
Epäsäännöllisessä rytmissä lasketaan keskiarvo
P-aalto
- Syntyy eteisten aktivaatiosta ja on usein kaksiosainen: alkuosa kuvaa oikeaa ja loppuosa vasenta eteistä. Sinussolmukkeen aktivaatio ei näy EKG:ssä koska sen synnyttämä sähkövirta on liian pieni
-Pidentynyt P-aallon kesto (>0,12s) viittaa eteisvärinätaipumukseen, kun taas korkeuden kasvu (>2,5mm) viittaa eteiskuormitukseen
Sitten:
-edeltääkö jokaista QRS-heilahdusta P-aalto
-seuraako P-aaltoa aina QRS-heilahdus
analysoidaan kesto, korkeus ja muoto
PQ-aika
Aika P-aallon alusta QRS alkuun. Normisti <0,20s
Eteis-kammiokatkokset
Ensimmäisen asteen eteis-kammiokatkos: PQ-aika on yli 0,20s, mutta kaikki P-aallot johtuvat normaalisti eteisistä kammioihin
Toisen asteen kammiokatkos: -Mobitz I-tyypin katkos (Wenckebachin katkos): PQ-aika pitenee vähitellen, kunnes P-aalto ei enää johdu
-Mobitz II-tyypin katkos:PQ-aika on vakio, mutta kaikki P-aallot eivät johdu
Kolmannen asteen eteis-kammiokatkos eli “totaaliblokki”: P-aallot eivät johdu kammioihin lainkaan, vaan eteiset ja kammiot supistelevat oamssa tahdissaan
QRS-heilahdus
Syntyy kammioiden depolarisaatiosta.
-Jos QRS-heilahduksessa on useampi positiivinen ja negatiivinen heiladus, ne merkitään kirjaimilla R’ ja S’.
-Jos heilahdukset ovat pieniä (alle 0,5mV=5mm) käytetään pieniä kirjaimia q,r,r’,s ja s’.
QRS-heilahduksesta arvioidaan heilahduksen kesto, muoto ja frontaaliakseli. Muista tarkistaa kaikki kytkennät.
QRS-heilahduksen kesto:
- Mitataan kammioheilahduksen alusta sen loppuun. Normaalisti <0,12s.
- Pitenemisen syynä voi olla esimerkiksi: Haarakatkos tai haarakekatkos, kammiosisäsinen johtumishäiriö, kammioiden varhaisaktivaatio (delta-aalto)
Oikea haarakatkos
Johtoratajärjestelmän oikean haaran katkos (RBBB) aiheuttaa tyypillisen muutoksen EKG:hen.
RBBB:n tunnistaa helposti tarkastelemalla kytkentöjä V1 ja V6:
-heilahduksen kesto on yli 0,12s
-kytkennässä V1 nähdään M-kirjainta muistuttava tyypillinen rsR´tai rSR´muoto.
QRS-heilahduksen frontaaliakseli
Määrittämällä QRS-heilahduksen frontaaliakseli voidaan helposti tunnistaa vasemman etu-tai takahaarakkeen katkos. Etuhaarakkeen katkoksessa (LAHB) akseli on käämntynyt vasemmalle ja takahaarakkeen (LPHB) katkoksessa oikealle.
Haarakekatkokset
Vasemman etu- ja takahaarakekatkoksen tunnistaa helposti tarkastelemalla QRS-heilahduksen frontaaliakselia. Etuhaarakkeen katkoksessa (LAHB) akseli on kääntynyt vasemmalle ja takahaarekkeen katkoksessa (LPHB) oikealle.
QRS-heilahduksen korkeus
Mittaamalla QRS-heilahduksen korkeus voidaan tunnistaa vasemman kammion hypertrofia (LVH).
Voidaan epäillä jos:
- V1 kytkennässä mitatun S-aallon ja V5-kytkennästä (tai V6) mitatun R-aallon korkeuden summa on yli 35mm (Sokolow-Lyonin kriteeri) tai
-aVL-kytkennästä mitatun R-aallon ja V3 kytkennässä mitatun S-aallon korkeuksien summa on yli 28mm (Cornellin indeksi)
QRS-heilahduksen muoto
Huomioidaan poikkeavuudet leveydessä ja korkeudessa. Muutoksia voi aiheuttaa esim:
-aiempi sydäninfarkti (patologinen Q-aalto)
-haarakatkos
-kammioiden varhaisaktivaatio (delta-aalto)
Tärkeää varsinkin infarktimuutokset tunnistaa
QT-aika
QRS-alusta T-aallon loppuun. Lyhenee rytmin nopeutuessa, pitenee rytmin hidastuessa. Sykkeellä 60/min se on normaalisti <0,44s. QT-aika on naisilla yleensä pidempi.
T-aallon lopun määritystä helpottaa piirretty tangentti.
Korjattu QT-aika
eli QTc ottaa huomioon syketaajuuden muutokset. Korjattu QT-aika voidaan arvioida karkeasti EKG-viivaimen avulla. Korjatun QT-ajan piteneminen yli 10% viivaimen antamasta katsotaan poikkeavaksi.
Pidentynyt QT-aika altistaa hengenvaarallisille rytmihäiriöille (kääntyvien kärkien kammiotakykardia). Perinnökkisessä pitkä QT-oireyhtymässä repolarisaation pitenemiseen syynä on synnynnäinen ionikanavapoikkeavuus. QT-aika voi pidentyä myös monien lääkkeiden, esim rytmihäiriölääkkeiden antibioottien ja psyykenlääkkeiden ja joidenkin antihistamiinien vaikutuksesta.
Bazettin kaava
Lasketaan korjattu QT-aika. Tarkoituksena muuttaa sykkeen eri taajuuksilla mitattu aika tasolle 60/min
ST-väli
Mittaus tehdään puolen millimetrin tarkkuudella kaikista kytkennöistä.
ST-välin nousua havaitaan etenkin akuutissa sydäninfarktissa ja sen paikkaa voidaan arvioida tarkastelemalla että missä kytkennöissä muutoksia on. ST-nousu mitataan J-pisteestä. ST-laskua aiheuttaa iskeeminen sydänsairaus sekä eräät lääkkeet (digoksiini), vasemman kammion hypertrofia ja kardiomyopatiat.
T-aalto
T-aalto on kammiolihaksen repolarisaatiosignaalien summa. Siitä tunnistetaan ajallisesti alku, huippu ja loppu. Normaali T-aalto on samansuuntainen kuin QRS-heilahdus, lyönnistä toiseen samanmuotoinen ja yksihuippuinen.
Muutoksia T-aallon muodossa aiheuttavat mm. iskemia (piikkimäinen T-aalto, T-aallon inversio), elektrolyyttihäiriöt, kammiohypertrofia ja eräät lääkkeet. T-aallon muodon vaihtelu lyönnistä toiseen on poikkeava löydös ja se liittyy usein rytmihäiriöherkkyyteen.
U-aalto
Toisinaan T-aaltoa seuraa samansuuntainen mutta pienempi U-aalto. Se on idiopaattinen.
Syynä voi olla hypokalemia, iskemia tai hypertrofia. Saattaa liittyä rytmihäiriöalttiuteen, mutta nuorilla voi olla ilman mittän
Vasen haarakatkos
LBBB eli Vasemman puolen johtoradan katkos (LBBB, lyhenne sanoista 'left bundle branch block') on usein, mutta ei aina, merkki joko alkavasta oireettomasta tai jo oireita aiheuttavasta sydänlihasviasta. Sellaisia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti (Sydäninfarkti ja sydänkohtaus), sydänlihassairaudet (kardiomyopatia) ja läppäviat. Vasen etuhaarakekatkos (LAHB) on yleensä vaaraton johtumishäiriö. Vasen takahaarakekatkos (LPHB) voi olla merkki esimerkiksi sydäninfarktin aiheuttamasta lihasvauriosta.
Oikea haarakatkos
Oikeassa haarakatkoksessa johtumishäiriö on oikean sydänkammion johtoradassa. Siitä käytetään lyhennystä RBBB, joka tulee englanninkielisestä termistä ‘right bundle branch block’.
Oikeaa haarakatkosta tavataan silloin tällöin oireettomilla nuorilla tai keski-ikäisillä henkilöillä. Heillä se on yleensä aina terveydellisesti merkityksetön. Tällöin katkos ei vaikuta suorituskykyyn eikä siihen tavallisesti liity mitään varsinaisia sydänsairauksia. Jos nuorilla tai keski-ikäisillä henkilöillä oikean puolen haarakatkokseen ei liity mitään sydän- tai keuhkoperäisiksi epäiltäviä oireita, sydämen kuuntelun lisäksi ei yleensä tarvita muita tutkimuksia.
Oikea haarakatkos voi joskus olla jopa synnynnäisen eteisväliseinäaukon tai muun oikovirtausvian ensimmäinen merkki, mutta tällöin sydämestä on samalla kuultavissa sivuääni. Keski-iällä ilmaantuva oikea haarakatkos voi joskus edeltää eteis-kammiokatkoksen ilmaantumista. Iäkkäämmillä henkilöillä oikean haarakatkoksen ilmaantuminen liittyy usein johonkin sydänsairauteen, esimerkiksi sydäninfarktiin (ks. «Sydäninfarkti ja sydänkohtaus»1), sydänlihastulehdukseen (ks. «Sydänlihastulehdus (myokardiitti)»2) tai keuhkoveritulppaan, joskus keuhkoahtaumasairauteen.
Rytmihäiriöiden tutkimukset
Perustutkimukset avoterveydenhuollossa:
-huolellinen anamneesi ja kliininen tutkimus
-12 kytkentäinen ekg
-laboratoriotutkimukset
Tavallisia lisätutkimuksia:
-sydän-keuhkokuva
-sydämen kaikututkimus
-kliininen rasituskoe
-ekg:n pitkäaikaisrekisteröinti
Erikoissairaanhoidossa tehtäviä erikoistutkimuksia:
-elektrofysiologinen tutkimus ja muut invasiiviset tukimukset
-sydämen mangneettikuvaus tai tietokonetomografia
-geneettiset tutkimukset epäiltäessä perinnöllistä rytmihäiriösairautta
Lepo-Ekg ja rytmihäiriöt
Spesifinen diagnoosi edellyttää oireiden aikana rekisteröityä ekg:ta mutta lepoekg voi antaa vihjeitä. Normaalin vaihtelun tunnistaminen tärkeää:
- sinusarytmia (takykardia, bradykardia, hengitysvariaatio)
- levonaikainen junktionaalinen rytmi tai mobitz I-tyypin eteis-kammiokatkos etenkin urheilijoilla
- varhainen repolarisaatio
- korkea R-aalto hoikalla potilaalla
- U-aalto nuorilla
LÖYDÖS:
- Poikkeava P muoto, QRS normaali: ektooppinen eteisrytmi
- Patologinen Q-aalto: johtumishäiriö tai kammiotaky
- oireinen bradykardia tai sinuskatkos, normaali PQ: sinussolmukkeen toimintahäiriö
- QRS ei seuraa jokaista P: ajoittainen eteis-kammiokatkos (täydellinen eteiskammiokatkos)
- Pitkä PQ: Ajoittainen täydellinen eteiskammiokatkos tai II asteen eteis-kammiokatkos
- Haarakatkos ja synkopee (pyörtyminen) anamneesissa:Ajoittainen täydellinen eteis-kammiokatkos tai kammiotakykardia
- kaksoishaarakekatkos (LBBB tai RBBB + LAHB/LPHB): ajoittainen täydellinen eteis-kammiokatkos
- Kolmoishaarakekatkos (LBBB tai RBBB + LAHB/LPHB + pitkä PQ-aika): ajoittainen täydellinen eteis-kammiokatkos
ektooppinen
Poissa normaalilta paikaltaan oleva esim. elin, raskaus, kasvain, sydämen tahdistinalue jne.
Rytmihäiriön aikainen ekg
Diagnostiikassa on oleellista tarkastella QRS ja P muotoa sekä niiden suhdetta toisiinsa. (esim 3P ja 1QRS tms)
Bradykardia
Syynä yleensä:
Sinusrytmin häiriö:
-vika sinussolmukkeessa (sinuspysähdys)
- vika impulssin etenemisessä sinussolmukkeesta eteiskudokseen (sinoatriaalinen katkos)
Eteis-kammiojohtumisen häiriö:
-Vika eteis-kammiosolmukkeessa
-Vika distaalisessa johtoradassa kammioiden alueella
Sinusrytmin variaatiot
Fysiologinen sinusbradykardia: hyvälaatuisia
Sinusarytmia: hengityksen mukaan, normaali ilmiö
Vasovagaalinen reaktio: kivun tai äkillisen tunnereaktion laukaisema pyörtymiseen johtava sinusbradykardia on hyvälaatuinen ilmiö
Normaalirytmin variaatiot
Ajoittainen sinus coronarius- rytmi: Joskus sinusrytmin voi korvata eteisen alaosasta lähtevä hidas rytmi, jolloin P-aallot ovat negatiivisia alaseinän kytkennöissä. Sykkeen noustessa P-aalto normalisoituu. Kun tämä rytmi vaihtelee sinusrytmin kanssa, puhutaan vaeltavasta tahdistuksesta, ilmiö on hyvänlaatuinen.
Ajoittainen junktionaalinen rytmi:Joskus sinusrytmin korvaa eteis-kammiosolmukkeesta lähtevä rytmi. P-aaltoa ei näy lähes lainkaan tai se näkyy normaalin QRS-heilahduksen jälkiosassa. Sinustaajuuden noustessa normaali P-aalto tulee näkyviin. Ilmiö on hyvänlaatuinen ja sitä esiintyy erityisesti nuorilla.
Sairas Sinus oireyhtymä
Eli SS-syndrooma= sinusrytmi jatkuvasti hidas, ei nopeudu rasituksessa riittävästi (kronotrooppinen inkompeetenssi) tai sinuslyönti jää ajoittain tulematta. Vika voi olla sinussolmukkeessa (sinuspysähdys) tai impussin johtumisessa solmukkeesta eteiseen (sinoatriaalinen katkos). Kohtauksittaisen takykardian pysähtyessä hitaasti käynnistyvä sinustoiminta ja nodaalinen korvausrytmi voivat myös paljastaa sinusvian (ns. brady-takyoireyhtymä).
Tavallisin syy SS on ikääntymiseen liittyvä sinussolmukkeen rappeutuminen
I asteen AV katkos
PQ normisti <0,2s, I asteen Av katkoksessa PQ>0,2s, mutta kaikki p-aallot johtuvat eteisistä kammioihin ja syketaajuus on normaali.
II asteen AV katkos: Mobitz I
Eli Mobitz I (Wenckebach) AV-katkoksessa PQ-aika pitenee vähitellen kunnes yksi P-aalto jää johtumatta kammioihin. Seuraava P-aalto johtuu normaalisti. QRS normaali.
Mobitz I useimmiten toiminnallinen eikä tarvitse korjata tahdistimella. Solmuketta jarruttavia lääkkeitä (betasalpaajat, verapamiili) tulee välttää ja niiden lopetus voi parantaa katkoksen.
Katkos sijaitsee AV solmukkseessa
II asteen AV katkos: Mobitz
PQ- aika on vakio, mutta kaikki P-aallot eivät johdu. Katkos edeltää usein täydellistä AV katkosta ja on merkki rakenteellisesta viasta. Sijaitsee usein Hisin kimpun jälkeen. Tahdistimen asennus on aina tehtävä kiireesti, sillä Mobitz II ei korjaannu itsestään tai lääkekkeiden lopetuksella. Tavallisimmat syyt ovat sydäninfarktin jälkitila ja ikääntymiseen liittyvä johtoratajärjestelmän rappeutuminen
III asteen eli täydellinen AV katkos
Totaaliblokki. P aallot eivät johdu kammioihin lainkaan, vaan eteiset ja kammiot aktivoituvat omassa tahdissaan säännöllisesti. Kammioheilahdus on leventynyt, jos korvaava rytmi tulee Hisin kimpun alapuolelta, ja kapea jos junktionaaliselta alueelta.
Tavallisimmat syyt ovat ikääntyminen ja sydäninfarktin jälkitila. Vaatii tahdistimen.
Bradykardian hoito
Oireeton ei vaadi hoitoa. Sykettä hidastavat lääkket pois. SS lievissä tapauksissa lääkkeiden lopetus riittää, oireisissa tahdistin.
Miksi bradykardisissa rytmihäiriöissä kliininen rasituskoe?
Että nouseeko syke normaalisti
Rytmihäiriökohtauksen luonne
Rytmihäiriöiden ilmeneminen:
- Alkamisajankohta
- Kohtausten esiintymistiheys ja kesto
- alku ja loppumistapa
Oireiden vaikutus ja hoitomahdollisuudet lääkityksellä:
- vaikutus elämänlaatuun ja työkykyyn
- lääkityksen vaikutus oireisiin
Perintötekijät ja provosoivat tekijät:
- lähisukulaisilla esiintyneet vastaavat häiriöt tai äkkikuolemat
- provosoivat tekijät (kahvi, rasitus, valvominen, stressi)
Vaikutus sykkeeseen ja hemodynamiikkaan:
- Sen aikainen syketaajuus ja sykkeen luonne
- vagaalisten toimenpiteiden vaikutus rytmihäiriöön
- vaikutus potilaan hemodynamiikkaan
Rytmihäiriöiden syy yleensä:
Muljahdusten, taukojen ja sydämen hypähdysten syynä ovat yleensä eteis- tai kammioperäiset lisälyönnit. Sinustaky alkaa ja loppuu vähitellen, kun taas supraventrikulaariselle takykardialla (SVT) on ominaista yhtäkkiä alkava ja loppuva nopea tasainen sydämentykytys. Vagaaliset toimenpiteet saattavat pysäyttää SVT:n, mutta eivät juuri vaikuta sinustakyyn, eteisävrinään tai kammiotakyyn. Flimmerin aikana rytmi kokonaan sekaisin.
Rytmihäiriöiden tutkiminen: muut sairaudet
Viitteet merkittävästä sydänsairaudesta (esim. sydäninfarkti, vajaatoiminta), oireen taustalla voi olla kammioperäinen rytmihäiriö. Kohonnut verenpaine, diabetes ja ylipaino altistavat eteisvärinälle. Nuoruudesta lähtien samanlaisina esiintyneet oireet ilman todettua sydänvikaa viittaavat supraventrikulaariseen rytmihäiriöön.
Lepo EKG löydös takykardia:
Patologinen Q-aalto: Kammiotakykardia
Pitkä, kaksihuippuinen P-aalto: Eteisvärinä
Delta-aalto: Wolf-Parkinson-Whiten oireyhtymä (WPW)
Osittain RBBB ja ST-nousu kytkennöissä V1-V3: Brugadan oireyhtymä
Pitkä QT-aika: Hankinnainen tai synnynnäinen pitkä QT-oireyhtymä
Negatiivinen T-aalto ja epsilon-aalto oikean puoleisissa rintakytkennöissä: oikean kammion arytmogeeninen dysplasia
LVH ja ns. strain-muutos: Kardiomyopatiaan liittyvät eteis-kammioperäiset rytmihäiriöt
Takykardioiden luokittelu:
Voidaan jakaa alaryhmiin QRS muodon ja rytmin säännöllisyyden perusteella:
- Kapeakompleksisessa takyssa QRS kesto normaali (alle o,12s)
- Leveäkompleksisessa takyssa pidentynyt (yli 0,12s)
- Säännöllisen takyn aikana kammioheilahdusten (R-R) väli on tasainen
- Epäsäännöllisen takyn aikana R-R väli vaihtelee lyönnistä toiseen
Takykardian mekanismina voi olla kiertoaktivaatio (tavallisin), lisääntynyt automatismi tai laukaistu aktviaatio (triggered activity).
Kapeakompleksinen takykardia
Säännöllinen kammiotaajuus:
- Sinus-takykardia
- SVT
- Eteistakykardia
- Eteislepatus
Kammiotaajuus epäsäännöllinen:
- Eteisvärinä
- Multifokaalinen eteistakykardia
- Eteislepatus
Supraventrikulaariset takykardiat (SVT)
Eteis-kammiosolmukkeen kiertoaktivaatio (AVNRT=AV nodal reentrant tachycardia)
Eteis-kammiokiertoaktivaatiotakykardia (AVRT=Atrioventricular reentrant tachycardia)
AVNRT
Eli Eteis-kammiosolmukkeen kiertoaktivaatiotakykardia. Atrioventricular nodal reentrant tachycardia.
Mekanismina on kiertoaktivaatio kaksijakoisessa eteiskammiosolmukkeessa.
P-aaltoja ei näy tai se on välittömästi QRS perässä. Yleensä retrogradinen P-aalto näkyy parhaiten V1
Delta-aalto
Varhaisaktivaatio tarkoittaa kammioiden aktivoitumista normaalia aiemmin eteisten ja kammioiden välisen synnynnäisen oikoradan seurauksena (ns. Kentin kimppu). Ko. rata voi aiheuttaa monia rytmihäiriöitä joista yleisin ortodrominen takykardia.
EKG:ssä: lyhyt PQ (<0,12s), loivasti kolmiomaisesti nouseva tai laskeva R-aallon alku. ja sen seurauksena levinnyt QRS (>0,12s). Sekundaarisia ST-T välin muutoksia.
WPW-oireyhtymä
Delta-aalto =varhaisaktivaatio ja siihen liittyvä rytmihäiriötaipumus. Jos oikorata johtaa nopeasti->äkkikuoleman vaara.
Kätkeytynyt oikorata johtaa vain kammioista eteisiin ja ei näy lepo-EKG:ssa. Se voi aiheuttaa ortodromisen takykardian, mutta ei äkkikuoleman vaaraa.
Ortodrominen takykardia
Eteis-kammiokertoaktivaatiotakykardia (AVRT) syynä on synnynnäinen ylimääräinen johtorata/oikorata. Impulssi kulkee AV solmukkseen kautta eteisistä kammioihin ja palaa oikoradan kautta takaisin. QRS-heilahdus on kapea (ellei aberraatiota tai haarakatkosta).
Negatiivinen P-aalto heti QRS jälkeen, mutta myöhemmin kuin tyypillisessä AVNRT
Eteistakykardia
Mekanismina yleensä joko äkillinen paikallisen sähköisen aktiviteetin nopeutuminen tai kiertoaktivaatio. Eteisten taajuus 150-200/min ja kammiotaajuus vaihtelee eteis-kammiojohtumisen mukaan (1:1, 2:1, 3:1 tai vaihteleva suhde P-aaltoon). QRS samanlainen kuin sinusrytmissä ellei nopea syke aiheuta toiminnallista haarakatkosta eli aberraatiota
Aberraatio
Toiminnallinen haarakatkos (LBBB tai RBBB) ilmenee yleensä takykardian alussa tai jos taky on nopea >200min. Sykkeen hidastuessa QRS normalisoituu. Ilmiö on hyvänlaatuinen.
Eteislepatus
Flutterin syntymekanismina on yksittäinen laaja kiertoaktivaatio oikeassa eteisessä.
EKG:ssa tunnistettavissa:
-sajalaitamainen perusviiva alaseinäkytkennöissä II, III, aVF (F-aalto)
-eteistaajuus säännöllinen 220-300/min
-kammiotaajuus vaihtelee
Eteisvärinä
Flimmeri on tavallisin pitkäkestoinen rytmihäiriö. Ominaista nopea epäsäännöllinen kammiotaajuus.
- eteisten sähköaktivaatio kaoottista, perusviiva epäsäännöllinen, ei erotu P
- QRS kapea ellei haarakatkosta
- WPW-ssä delta-aalto korostuu ja kammiotaajuus saattaa tihentyä erittäin nopeaksi ja laukaista kammiovärinän
Leveäkompleksinen takykardia
Kammiotaajuus säännöllinen:
- Yhdenmuotoinen VT
- Antidorminen SVT
- Haarakatkos/aberraatio ja SVT
- Kammiotahdistus
Kammiotaajuus epäsäännöllinen:
- Monimuotoinen VT
- Kääntyvien kärkien VT
- Pre-eksitoitunut eteisvärinä
- Haarakatkos/aberraatio ja eteisvärinä
- Kammiovärinä
Kammiolisälyönti
Leveä (>0,12s) ennenaikainen QRS mitä ei edellä P
pareittain esiintyessä Couplet tai kupletti
Bigeminiassa joka toinen on kammiolisälyönti
Kammiotakykardia
Eli VT synnyinpaikka kammioiden alueella ja taajuus yli 100-120/min. Yleisin syy sydäninfarktiarpi, johon impulssi jää kiertämään.
Kammiotakykardian erheellinen diagnosointi hyvänlaatuiseksi supraventrikulaariseksi takykardiaksi on vaarallista!
Jaetaan yhdenmuotoiseen ja monimuotoiseen.
Kammiovärinä
Sydämen sähköinen toiminta täysin kaoottinen ja se johtaa sydämen mekaanisen toiminnan pysähtymiseen ja verenkierron romahtamiseen. Elvytys heti. Yleensä tätä edeltää vaikea iskemia tai kammiotaky.
Milloin erikoissairaanhoitoon?
- Esiintynyt hälyttäviä oireita (synkopee, keuhkopöhö), joiden taustalla sydänperäinen syy
- perustutkimuksissa viitteitä sydänsairaudesta tai muusta vaikeasta sairaudesta
- rytmihäiriön diagnoosi on epäselvä
- kyseessä on leveäkompleksinen takykardia
- ablaatiohoito arvellaan aiheelliseksi (oireinen SVT tai eteistaky, tyypillinen eteislepatus, lääkehoitoon reagoimaton eteisvärinä, kammiotaky)
- tahdistinhoito arvellaan aiheellisesksi (oireinen hidaslyöntisyys)
Rytmihäiriö lähete
Mainittava: -luonne (tasainen/epätasainen, syketaajuus) -provosoivat tekijät -aiemmat hoidot ja nykylääkitys -sukuanamneesi -tiedossa olevat muut sairaudet -tärkeimmät oireet Kliiniset löydökset: -sydänsairauksiin viittaavat löydökset, esim sivuääni -verenpaine Muiden tutkimusten tulokset: -Uä, rasitus-ekg, ekg pitkäaikaisrekisteröinti
Liitteeksi aina lepo-ekg ja rytmihäiriönaikainen ekg jos on
Oireet ja iskemian eri muodot
Voi olla oireeton tai ilmetä rasitusrintakipuna tai sepelvaltimotautikohtauksena.
Sepelvaltimotautikohtaus käsittää epävakaan angina pectoriksen, sydäninfarktin ilman ST-nousua, ST-nousuinfarktin sekä äkkikuoleman.
Tyypillisiä oireita on puristava rintakipu, hengenahdistus, kylmähikisyys. Myös epätyypillisiä: voimattomuus, ylävatsakipua, närästys, yt-selittämätön lasku.
Sepelvaltimotautikohtaus
Sepelvaltimon seinämän ateroomablakin repeämä tai haavauma ja siihen liittyvä trombin muodostuminen johtavat sydänlihaksen hapenpuutteeseen. Seurauksena on spelvaltimotautikohtaus.
Iskemia
Johtaa jo muutamassa kymmenessä sekunnissa sähköisesti poikkeavaan tilaan ja paikalliseen sydänlihaksen supistuskyvyn heikkenemiseen.
Tarkoitetaan tilaa, jossa sydämen paikallinen verenkierto mennyt riittämättömäksi sepelvaltimo ahtauman tai tukoksen takia.