Kapittel 4 - Egeninteressens Problem Flashcards

1
Q
  1. Gjør rede for hva vi mener med egeninteressens problem
A

Adam Smith påpekte at summen av de handlinger hver enkelt foretok i sine egne interesser, ville være til samfunnets beste. Med andre ord, dersom en person fulgte sine egne interesser og handlet ut ifra de, ville totalt sett dette være det beste for samfunnet. Egeninteressens problem handler altså om at man handler etter hva man selv trenger. Dette skapte fortgang i samfunnets velstand og økonomi. Et viktig spørsmål knyttet til egeninteressen: bestemmer moralen over egeninteressen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Gjør rede for hva Adam Smith mente med den usynlige hånd
A

Den usynlig hånd handlet om at markedet skulle styre seg selv, og det skulle bli automatisk konkurranse ved hjelp av folks egeninteresse. Dette mente Smith førte til en utvikling for alles beste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Hvordan kan Aristoteles dydsetikk illustrere egeninteressens problem?
A

Dydsetikk fokuserer derimot på den handlenes karakter heller enn regler for riktig atferd. Dydsetikk vil typisk mene at det ikke lar seg gjør å formulere noen allmenngyldig regel som kan ta hensyn til alle forhold som kan være moralsk viktige i de enkelte situasjoner. I stedet hevder mange dydsetikere at moral er noe som må læres gjennom erfaring. Gjennom erfaring er det mulig å opparbeide seg en evne til følsomhet ovenfor hvordan ulike forhold kan være moralsk relevante i ulike situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Gjør rede for hvordan Max Weber er relevant for egeninteressens problem
A

Weber mente at egeninteressen blant menneskene er ødeleggende ved at den hindrer fremveksten av borgerlige kapitalistiske samfunn, og at det er i den protestantiske nøysomheten at kilde til økonomisk utvikling ligger. Dette vil si at det er nøysomheten som driver utviklingen i samfunnet, og ikke egeninteressen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Gjør rede for hvordan markedsøkonomi og/eller kapitalisme kan bidra til en rettsstat
A

Kapitalisme og markedsøkonomien kan forårsake utviklingen av demokrati og rettsstatsprinsipper, ettersom egeninteressen går hånd i hånd med utvikling. Egeninteressen var en årsak til utviklingen av demokratisk kapitalisme, og den utviklingen vi kjenner i dag. De landene som ikke førte denne typen egeninteresse i markedet, som f.eks. Sovjetunionen med planøkonomien, skapte heller en maktsentralisering som hemmet utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Gjør rede for hvordan konsekvensetikk (nytteetikk/utilitarisme) kan sies å løse egeninteressens problem
A

Den etiske retningen som legger vekt på konsekvens av handlingene, kalles for utilitarisme. Enkelt forklart handler dette om at en handlinger er moralsk god hvis den fører til det beste for flest mulig mennesker. Et sterkt argument mot utilitarismen er de potensielle paradoksene som kan oppstå dersom en bare vurderer konsekvensene av enkelte handlinger. Eksempel på dette ville være å svekke rettighetsgarantiene, noe som vil ramme noen som blir uskyldig dømt, med de store utgiftene spart på fengselsopphold og rettsapparatet kunne i stedet blitt anvendt til andre som trenger det, og ikke folk som sannsynligvis var skyldige.
Her vil altså en god handling i henhold til utilitarismen åpenbart stride mot vår rettferdighetsfølelse og moralske intuisjon.
Hvordan dette løser egeninteressens problem er at moralsk tvilsomme handlinger fra enkeltpersoner som skaper nytte på gruppenivå, eller vi kan si at det ikke finnes moralsk tvilsomme handlinger, dersom de endelige konsekvensene er gode. Et siste alternativ kunne være å si at vi aksepterer moralsk tvilsomme handlinger, fordi konsekvensene er så gode.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Gjør rede for hvordan staten/statlig politikk kan være en løsning på egeninteressens problem
A

Forutsetningen for at de moralske tvilsomme handlingene skal tjene fellesskapet, vil noen mene, er at samfunnet innrettes slik at de faktisk gjør det. samfunnet lager lover og regler som sørger for at privat laster fører til offentlige goder. Staten kan altså regulere markedsøkonomien ved å lage lover og regler som fører til offentlige goder. Det er staten som er overdommer, og sikrer at moralsk tvilsomme handlinger kommer fellesskapet til gode, og ikke gjør skade, da vil den gripe inn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Gjør rede for hvordan moralske sfærer er relevant for egeninteressens problem
A

Man utfører handlinger i forhold til relasjonene til forskjellige verdisfærer, som det sanne, det gode og det skjønne. Det var Jørgen Habermas som innførte tanken om ulike sfærer, som for eksempel moralske og økonomiske sfærer, hvor mennesket handler forskjellig ut ifra hvilken sfære de befinner seg i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly