kap2 Flashcards

1
Q

Bergarterenes kretsløp

A
  • Alle prosessene som virker sammen både til å bryte ned hardt fjell, bevege det løse materialet fra sted til sted og danne nye bergarter, utgjør bergartenes kretsløp.
  • For eksempel vulkanutbrudd skjer over kort tid, men de aller fleste prosessene virker sakte over lang tid, fra ti tusen år til millioner av år.
  • Flere prosesser som utgjør dette kretsløpet.

Man har forvitring og erosjon, sedimentasjon og sammenpressing, omdanning ved høyt trykk og temperatur og smelting

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

fovitring og erosjon

A
  • Forvitring/oppsmuldring er nedbrytingen av bergarter på jordas overflate, forårsaket av vann, temperaturvariasjoner eller biologiske prosesser.
  • Erosjon = flytting/ transport av løsgjort materiale. En prosess hvor jord og steinfragmenter slites løs og blir flyttet til et annet sted av vind, rennende vann, bølgeslag eller is i bevegelse.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

sedimentasjon og sammenpressing

A
  • Sedimenter/ løsmasser består av løse stykker av stein, grus, sand og leire, og ofte rester av døde organismer.
  • De løse massene stammer fra det som en gang var fast fjell. Sedimentene kan bli avsatt langt borte fra det stedet de opprinnelig var på. Over lang tid kan de bli presset sammen til sedimentære bergarter (avsetningsbergarter = dannet ved herding (diagenese) av sedimenter. Sedimentene dannes ved forvitring, nedbrytning og avsetning på Jordens overflate eller ved kjemiske prosesser og organisk virksomhet. De sedimentære bergartene som består av avsatte partikler, kalles detritale eller klastiske). Kjennetegn: lagdelt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

omdanning ved høyt trykk og temperatur

A
  • Metamorfe/ omdannende bergarter = Steiner som blir utsatt for høyt trykk, høy temperatur og/eller kjemisk påvirkning, og som følge av det blir forandret, eller omdannet, til en ny type stein. Før forandringen er de enten sedimentære eller magmatiske. Kjennetegn er striper og folder. Under omdanningen smelter ikke bergarten, men noen av mineralene i den blir omdannet mens nye dannes, slik at den får nye egenskaper. En hovedtype av metamorfe bergarter er skapt av bergarter som kommer i kontakt med en eruptiv/ magmatisk bergart som varmer opp bergarter i området rundt. Denne kontakten resulterer i at bergarten re-krystalliserer seg av den ekstreme varmen fra magmaen. Re-krystallisere = får en annen mikrostruktur
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

smelting

A
  • Magma (smeltet stein) finnes dypt under jordoverflaten nede i mantelen. Bergarter som har vært oppe på overflaten kan bli presset ned og innover i jorden. Når det kommer dypt nok omdannes det eller smelter helt. Etter hvert størkner det og blir til fast fjell enten nede i jordskorpen eller oppe på overflaten = størkningsbergart/ magmatisk/ eruptiv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

krefter som driver syklusen (bergartenes kretsløp)

A
  • Platetektonikk: Starten til denne syklusen kan være ved midthavsrygger hvor ny magma blir produsert av mantelen. Eller ved en subduksjonssone (eldre havbunnsskorpe har høy tetthet og vil synke ned. En slik nedsynkningssone kalles en subduksjonssone. Subduksjonssoner finner man rundt hele Stillehavet, hvor havbunnsplatene i Stillehavet synker ned (subduseres) under omliggende kontinenter eller havbunnsplater) hvor nye bergarter dannes enten ved jordskorpen eller under jordskorpen.
  • Vann: Vannet spiller en stor rolle for det geologiske kretsløpet. Mest fordi vannet driver prosesser som forvitring og erosjoner, som skaper sedimentære bergarter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

teorien om kontinentaldrift

A
  • Kontinentaldrift er generelt bevegelse av kontinentalplater i forhold til hverandre, hvor litosfærens kontinentmasser flyter oppå den tyngre astenosfæren og endrer posisjon.
  • Kontinentaldrift er samtidig en teori om disse bevegelsene som ble utviklet særlig av geologen Alfred Wegener. Teorien tar utgangspunkt i at flere kontinenter helt tydelig har kystlinjer som passer i hverandre som et stort puslespill. Tydeligst er dette mellom Afrika og Sør-Amerika.
  • Ved å sammenholde grensen for kontinentalsokkelen for kontinentene og fossiler av forskjellige dyre- og plantegrupper kom Wegner til at alle kontinentene hadde vært ett enormt stort landområde, det vil si et «superkontinent». Dette superkontinentet dekket mesteparten av den kontinentale jordskorpen, og Wegner gav det navnet Pangea.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

teorien om platedrift

A
  • Platetektonikk er en vitenskapelig teori om at jordskorpen er delt opp i mange større og mindre plater som beveger seg i forhold til hverandre. Jordskorpen består i hovedsak av 14 plater, og grensene mellom platene kalles plategrenser.
  • Platene beveger seg med ulik hastighet på vanligvis fra 2 til 5 cm per år. Noen steder er bevegelser målt til rundt 10 cm per år. Platene har vært i stadig bevegelse gjennom hele jordens historie. Fordelingen av kontinentene og verdenshavene har derfor ikke alltid vært som i dag, og de har heller ikke hatt den formen de har i dag.
  • Dannelsen av store fjellkjeder som Himalaya i Asia og havdyp på 11 000 meter, som i Marianegropa i det vestlige Stillehavet, forklares med platetektonikkteorien. Marine fossiler som finnes i kalkstein på 8000 meters høyde i Himalaya har opphav i at de ble avsatt på havbunnen før fjellkjeden ble dannet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

litosfæren

A
  • Litosfæreplatene beveger seg hele tiden. Det gjør at jordoverflaten hele tiden omformes: Fjellkjeder reiser seg der plater møtes, og sprekker oppstår der platene går fra hverandre.
  • Bevegelsen av platene forårsakes av indre krefter, mer presist konveksjonsstrømmer i mantelen. Konveksjon er overføring av varme fra kjernen i jorda til nederste del av mantelen.
  • Den flytende, ytre jordkjernen under mantelen har en temperatur på nær 4000 °C og virker som en kokeplate på nedre del av mantelen. Den smelter, og langsomme strømmer av smeltet stein, konveksjonsstrømmer, stiger sakte opp fra nedre til øvre del av mantelen. Hvis de kommer helt opp til jordoverflata, kan de danne ny havbunn, og stadig ny tilførsel av materiale fra mantelen skyver de nydannede litosfæreplatene til siden fra midthavsryggen.
  • En annen teori om hvordan platebevegelsene kommer i stand, kan vi i motsetning til denne «skyv»-teorien ovenfor, kalle «trekk»-teorien.
  • Når havbunnsplata glir langsomt ut fra midthavsryggen, avkjøles den. Da får den større tetthet og synker 600-700 km ned i mantelen i det som kalles subduksjonssonen (subduksjon betyr nedsynkning). Den synkende ytterkanten av plata danner en trekkraft som drar hele plata med seg. Det at den dras ned av sin egen tyngde, kan være en annen forklaring på platebevegelsen.
  • Forskerne har ennå ikke et klart svar, men de fleste er enige i at havbunnsplater «fødes» ved midthavsryggene og «dør» i subduksjonssonen, det vil si der plata går ned og blir en del av mantelen.
  • Årsaken til at litosfæreplatene kan bevege seg, er at øvre del av mantelen under litosfæren, astenosfæren, er delvis smeltet og danner et glidelag, platene kan gli på dem.
  • Noen steder kan man søylestrøm/ hotspot, og dette er også mantelstrømmer, men toppen av disse strømmene er stillestående i forhold til litosfæreplatene som langsomt beveger seg over hotspoten. Platas bevegelse blir ikke påvirket av hotspoten men noen steder går det «hull» på plata slik at magma strømmer ut. Om utbruddet er stort nok kan det dannes vulkaner. Eksempelvis øygrupper som Island og Hawaii.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

landform

A

avgrenset område på jordoverflaten med karakteristisk utforming. For eksmpel U-dal. Platebevegelser er den viktigste prosessen bak dannelsen av de store landformene på jorda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Havbunnsplater glir fra hverandre (spredning) = spredningsrygger

A
  • Spredningsrygger eller midthavsrygger markerer divergente plategrenser, og fremstår som mektige undersjøiske fjellrygger på bunnen av de store verdenshavene.
  • Spredningsrygger består av vulkanske (basaltiske) og intrusive bergarter. På grunn av platebevegelsene sprekker ryggen opp i en sentral rift eller revne. Magma som dannes på dypet under litosfæren, trenger opp i den sentrale riften og størkner på overflaten som lava, og dypere nede som gabbro. Slik produseres det stadig ny havbunn, samtidig som den trenges utover til begge sider (havbunnsspredning).
  • De yngste vulkanske bergartene på havbunnen vil derfor alle befinne seg på midthavsryggen. Til begge sider fra midthavsryggen øker havbunnens alder, og havområdenes eldste vulkanske bergarter finnes alltid nær kontinentalsokkelen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Plater beveger seg langs hverandre = transforme plategrenser

A
  • Der platene glir forbi hverandre langs en sidelengsforkastning eller transformforkastning, uten havbunnsdannelse eller subduksjon, vil det være seismisk aktivitet (jordskjelv) som følge av friksjon mellom platene.
  • De fleste transformforkastninger finnes i havbunnen, særlig som brudd på tvers av midthavsryggene, men det finnes også tilfeller der de skjærer inn i kontinentalskorpen, for eksempel San Andreas-forkastningen i California og langs den nordanatoliske forkastningen i Tyrkia. Begge disse områdene er kjent for ødeleggende jordskjelv som er direkte relatert til sidelengs platebevegelse.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Plate møter plate = subduksjonssoner/ kollisjonssoner

A
  • Mens ny havbunnsskorpe produseres ved spredningsryggene, vil eldre havbunnsskorpe forsvinne ned i dypet langs konvergente platebevegelser (der to plater beveger seg mot hverandre).
  • Eldre havbunnsskorpe har høy tetthet og vil synke ned. En slik nedsynkningssone kalles en subduksjonssone. Subduksjonssoner finner man rundt hele Stillehavet, hvor havbunnsplatene i Stillehavet synker ned (subduseres) under omliggende kontinenter eller havbunnsplater. I overgangen til subduksjonssonen bøyes havbunnsplaten og danner en dyp grøft (dyphavsgrop, for eksempel Marianegropen i det vestlige Stillehavet). Derfor finner vi alltid de største havdypene langs subduksjonssonene.
  • Subduksjon medfører også at vannholdige sedimenter og sedimentære bergarter trekkes ned langs sonen og frigir vann til den overliggende litosfæren, som da smelter. Smeltene trenger opp mot overflaten og danner intrusjoner og vulkaner.
  • I Stillehavet er det mange eksempler på vulkanske øyrekker (øybuer) nær subduksjonssonene.
  • Andesfjellene og dens mange vulkaner er også dannet på denne måten. Bevegelsene langs subduksjonssonene produserer også de kraftigste jordskjelvene som er registrert, og kan forårsake tsunamier, som den i Det indiske hav utenfor Sumatra i Indonesia 26. desember 2004. Jordskjelvene forekommer i dyp helt ned til rundt 700 kilometer, noe som viser hvor langt ned platene blir presset. Etter hvert som subduksjon fører til at all havbunn forsvinner i dypet, vil til slutt kontinentene støte mot hverandre. Da får vi en kontinentkollisjon (kollisjonssone), og den ene kontinentalmarginen kan subduseres til en viss grad før subduksjonen stopper opp på grunn av kontinentalskorpens lave tetthet (høy oppdrift).
  • Resultatet av slike kollisjoner er mektige fjellkjeder. Himalaya er et moderne eksempel der det indiske kontinentet i sør har kollidert med og delvis blitt presset under det euroasiatiske kontinentet i nord.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan oppstår jordskjelv?

A
  • Jordskjelv er vibrasjoner/ rystelser i jordoverflata forårsaket av at energi plutselig frigjøres.
  • Skjelva oppstår vanligvis der plater beveger seg i forhold til hverandre. Berggrunnen er litt elastisk og kan til en viss grad strekkes eller presses sammen, men platebevegelsen bygger opp en spenning i plategrensene. Spenningen mellom platene øker til den svakeste sonen ved plategrensene gir etter, og det skjer et brudd eller plata sprekker opp. Deler av platene flyttes i forhold til hverandre, og vi får en forkasting. Energien som utløses, forplanter seg som bølger i jorda i alle retninger fra bruddsenteret (kalles seismiske bølger). Bølgene = jordskjelv.
  • Bruddstedet kalles jordskjelvets fokus. Rett linje fra fokus til overflaten = episenter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

jordskjelv i Norge

A
  • Norge ligger på en litosfæreplate, og det er lang avstand til plategrensene, men det registreres likevel svake jordskjelv. Årsaken er at jordskorpa ble presset ned av istyngden under siste istid. Da isen ble borte og trykket lettet, hevet jordskorpa seg igjen, og forskerne ser spor etter kraftige jordskjelv etter at isteden var slutt. Hevingen pågår fortsatt. = landhevingen etter siste istid.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

tsunamier

A
  • Tsunami er store havbølger fremkalt ved undersjøiske jordskjelv eller skred, vulkanutbrudd eller skred fra land. Betegnelsen brukes spesielt om bølger skapt av jordskjelv i Stillehavet. Tsunamier har en bølgelengde som er stor i forhold til dypet, og kan forplante seg over store avstander med høy hastighet.
17
Q

hvorfor er fattige mer sårbare for tsunami/jordskjelv?

A
  • Rike har bedre infrastruktur = mer solide bygninger, legges inn strukturer som skal beskytte bygninger/ broer.
  • Fattige har for eksempel hus av murstein uten bindende mørtel mellom steinene pga dårlig økonomi.
18
Q

vulkanisme

A

begynner enten med at en havbunnsplate presses ned i mantelen og begynner å smelte, eller at deler av mantelen selv tar til å smelte. I begge tilfeller danens «lommer» med magma. Dette kalles magmakammer. Der den smeltede mantelmassen stiger oppover og kommer i kontakt med jordskorpa, smelter også den. Når magmaen kommer helt opp til overflata, har flytt utover og all gassen i magmaen har blitt frigjort, blir den faste bergarten lava liggende igjen.

19
Q

krater

A

det stedet lava og gass strømmer ut ved vulkanisme. Er lavaen lettflytende, renner den forholsvis raskt og kommer langt utover før alt størkner. Hvis all lavaen kommer ut fra ett krater, kan den bygge opp et fjell med slake skråninger = skjoldvulkaner. Eksempel på Hawaii.

20
Q

kjegleformede vulkaner

A
  • Er lavaen mer tyktflytende, blir utbruddene mer eksplosive. Gjentatte utbrudd på samme sted kan bygge opp en stor sammensatt vulkan med vekslende lag av størknede lavastrømmer og askenedfall. Er trykket kraftig nok, kan hele toppen sprenge. Denne type vulkan kalles stratovulkaner, og har utpreget kjegleform.
21
Q

vulkansoner i verden

A
  • To hovedområder: enormt lang sone som strekker seg rundt Stillehavet. Andre sonen er Middelhavsbeltet.
22
Q

fire typer utslipp

A
  • Lavastrømmer
    o Flytende lava som renner nedover vulkansidene og kan forårsake skade på natur og byggverk nær vulkanen.
  • Gjørmestrømmer
    o En blanding av vulkansk aske og vann som danner en flytende masse som kan bevege seg raskt nedover fjellsidene og forårsake store ødeleggelser.
  • Pyroklastiske strømmer
    o En varm sky av gasser og partikler som beveger seg raskt nedover fra vulkanen, ekstremt farlig og destruktiv.
  • Aske og gass
    o Finkornet vulkansk aske som kan føres med vinden over store avstander, dette påvirker luftkvaliteten og kan forstyrre flytrafikk.
23
Q

lavastrømmer

A

Flytende lava som renner nedover vulkansidene og kan forårsake skade på natur og byggverk nær vulkanen.

24
Q

gjørmestrømmer

A

En blanding av vulkansk aske og vann som danner en flytende masse som kan bevege seg raskt nedover fjellsidene og forårsake store ødeleggelser.

25
Q

Pyroklastiske strømmer

A

En varm sky av gasser og partikler som beveger seg raskt nedover fra vulkanen, ekstremt farlig og destruktiv.

26
Q

aske og gass (vulkanisme)

A

Finkornet vulkansk aske som kan føres med vinden over store avstander, dette påvirker luftkvaliteten og kan forstyrre flytrafikk.

27
Q

hvordan kan vulkanisme gi rikt jordbruk og verdifulle mineraler?

A
  • Vulkansk aske kan gi næringsrikt jordsmonn og svært gunstig for landbruksproduksjon fordi den inneholder viktige næringsstoffer som jern, magnesium og kalium.
  • Mineraler som kobber, gull og sølv er gjerne dannet der magma en gang trengte opp mot jordoverflata.
  • Avkjøling og kjemiske reaksjoner fører til at forskjellige ertsmineraler avsettes som hydrotermale malmårer og malmganger. Mange av våre viktigste råstofftilganger på metaller som wolfram, tinn, molybden, kobber, bly, sink, kvikksølv, sølv og gull er dannet på denne måten.
28
Q

hvordan dannes størkningsbergarter?

A
  • Dypbergarter: magmatisk bergarter dannet ved langsom krystallisasjon av steinsmelte (magma) under jordoverflaten. Eksempler er syenitt, granitt og gabbro.
  • Gangbergart: når smeltet steinmasse trenger seg inn i sprekker eller gangveier i berget og størkner i disse gangene, blir de til gangbergarter.
  • Dagbergart: dannes fra smelte som strømmer ut på overflaten som en lavastrøm eller blir blåst ut eksplosivt under et vulkanutbrudd. Bergarter som er dannet på denne måten finnes stedvis i Norge, blant annet i Oslofeltet og i Finnmark. Typiske lavabergart er basalt.
29
Q

hvordan dannes avsetningsbergarter?

A
  • Er bergarter som er dannet ved herding (diagenese) av sedimenter (løsmasser) når disse blir gradvis begravd og utsatt for trykkøkning og temperaturer opp til rundt 200 grader.
  • Sediment er hovedbestanddel i sedimentære bergarter. Dette er løse masser av varierende kornstørrelse, og består av mineralkorn, bergartsfragmenter, biogent materiale eller kjemisk utfelte mineraler. Mineralkorn og bergartsfragmenter er erosjonsprodukt fra fast fjell, altså bergarter på land, og kalles detritale eller klastiske. I motsetning til disse kalles biogent materiale og kjemisk utfelte mineraler også for ikke-klastiske, de har enten levd eller blitt utfelt på stedet. I tillegg til sedimenter slik de opprinnelig ble avsatt eller kjemisk utfelt inneholder sedimentære bergarter også såkalt sement eller bindemiddel. I likhet med byggemateriale sement binder mineraler utfelt i hulrommene enkeltkorn sammen. Dette skjer under diagenesen (herdingen).
30
Q

hvordan dannes omdannede bergarter?

A
  • Metamorf bergart, eller omdannede bergarter, blir dannet når en eller flere bergarter blir, under metamorfisme, utsatt for høyt trykk, temperatur og/eller kjemisk påvirkning. Bergartene smeltes ikke, men blir omstrukturert (omdannet) og mineralene vil bli helt eller delvis omkrystallisert.
  • Metamorfose = omdannelse av bergarters mineralogi som følge av endringer i trykk og temperatur. Bergarter som er dannet gjennom metamorfose kalles metamorfe bergarter. Metamorfose skjer ved at mineraler blir ustabile ved endringer i temperatur og trykk og endrer krystallstruktur eller danner nye mineraler. Metamorfe prosesser er også avhengige av at kjemisk aktive væsker er til stede i berggrunnen.
31
Q

tre hovedområder i norsk geologi.

A

Kaledonsk fjellkjedeforlegning
* Kollisjon mellom kont.platene Baltika og Laurentia Baltika presset ned, grunnfjellet trukket ned i mantel - omdannet, gneis Flak av harde ba (skyvedekker) ble skjøvet inn over kontinentene eks Jotundekket.
* Mye erosjon, elver - løsmasser, satte fart av øydeforskjell i fjellkjedefolding Iløp. Devon løsm. herdet til sedi.ba., eks Ålfoten Vestlandet Da ba ble presset ned under fjellkjedefoldingen = flere ba m lav tetthet langt nede Isostasi = deler av jordskorpen med lav tetthet flyter oppå deler med stor tetthet Etter hvert som den kaledonske fjellkjeden slites - tyngden av fjellet mindre, og de plastiske ba i astenosfæren kunne strømme tilbake og fjellkjeden hevet seg Erosjonen fortsatte dermed stadig dypere ned i den opprinnelige fjellkjeden Til slutt kom fjellkjedens geologiske røtter fram i dag.
Oslofeltet
* Er en riftdal som strekker seg fra Langesund i sør til Brumunddal i nord. Dannet på slutten av oldtiden, i Karbon og Perm
* Hvordan ble den dannet?
o Jordskorpa var i ferd med å sprekke opp. Langesund-Hamar (en sprekk sank inn) - innsynkning/riftdal. Stor vulkansk aktivitet-nordmarkitt + larvikitt
Grunnfjell
* Bergarter fra urtiden. Metamorfe (omdannede) bergarter dominerer i grunnfjellet.
* Grunnfjellet har gjennomgått mange runder med fjellkjededannelse, oppsplitting og havbunnsspredning. Berggrunnen består derfor av harde bergarter og bergarter som er utsatt for høyt trykk og temperatur, altså omdannede bergarter. Da disse bergartene forvitrer vil sedimentene ikke være særlig gunstig for jordbruk.