kap1 Flashcards
1
Q
ressurs
A
Det omfatter alt vi mennesker kan benytte oss av for å skaffe oss noe vi trenger. Kunnskapene og arbeidsevnen som vi har i oss, omtaler vi som menneskelige ressurser, mens fisk og olje er eksempler på naturressurser, det vil si noe som finnes ute i naturen som vi mennesker kan gjøre oss nytte av.
2
Q
fornybare og ikke-fornybare ressurser
A
- Naturressurser deles ofte inn i fornybare og ikke-fornybare ressurser, en inndeling gjort på grunnlag av hvor lang tid det tar å fornye ressursene.
- Fornybare ressurser er ressurser som det tar kort tid å danne eller fornye. Dermed blir ikke ressursen oppbrukt. Eksempler på slike ressurser er rennende vann, sol og vind.
- Ressurser som dannes langsomt, kaller vi ikke-fornybare ressurser eller lagerressurser. Kull, olje og gass er eksempler på slike ressurser fordi det tar flere millioner år å lage dem.
- Plante- og dyrebestander utgjør det vi kaller grønne ressurser, fordi fotosyn- tesen er grunnlaget for disse ressursene. I fotosyntesen produserer plantene organisk materiale og danner dermed grunnlaget for næringskjedene. Når vi høster korn, frukt og grønnsaker til mat, og når vi bruker tømmer som bygge- materiale eller brensel, utnytter vi plantene direkte. Indirekte utnytter vi plantene når vi förer husdyr for å produsere melk, kjøtt, skinn og ull, og når vi jakter på vilt i skog og fjell.
- Grønne ressurser er betinget fornybare. Både mengden av disse ressursene og kvaliteten på dem er avhengig av hvordan vi bruker dem. Jordbruksareal er en viktig betinget fornybar ressurs som gir avling år etter år, så sant arealene ikke tas i bruk til for eksempel bygninger og veier. Fisk og skog er også viktige betinget fornybare ressurser. Dersom vi tar ut for mye, for eksempel av fiskebestanden, kan det ta lang tid å bygge den opp igjen, slik at vi igjen kan høste av den. En dyreart eller planteart som blir utryddet, kan aldri komme tilbake.
3
Q
bærekraftig utvikling
A
- Begrepet bærekraftig utvikling innebærer at vi klarer å dekke behovene til de menneskene som lever på jorda i dag, uten at det ødelegger for at framtidige generasjoner skal få dekket sine behov. Det inkluderer tre hovedelementer, som vi må se på samtidig:
- Miljø: Hvordan påvirker vår ressursbruk helsa til folk? Hvordan påvirker ressursbruken balansen og mangfoldet i naturen?
- Økonomi: I hvor stor grad produserer vi de varene og tjenester som folk har behov for, på en effektiv og hensiktsmessig måte?
- Sosiale forhold: I hvor stor grad blir goder og byrder fordelt på en rettferdig måte mellom folk i ulike deler av verden og innad i ulike land?
- FN har definert en rekke mål for hva bærekraftig utvikling innebærer, og det første av disse er å utrydde fattigdom. Så lenge det fortsatt er mange som ikke får nok mat og ikke har tilgang til rent vann og helsestell, har vi ikke klart å dekke behovene til menneskene som lever på jorda i dag, og da kan vi ikke snakke om at vi har en bærekraftig utvikling. Samtidig er det dårlige levekår som fører til at mange dør tidlig, som gjør at befolkningen fortsatt vokser raskt i noen deler av verden.
4
Q
A