kap 4 Flashcards
vrf finns det kritik mot marknadsföring?
bidrar till materialism, överkonsumtion, kulturell nedsmutsning (ex Sälen där man täcks av reklam), vilseledande marknadsföring, höga kostnader för marknadsföring, tveksamma försäljningsmetoder, farliga produkter, små produktförändringar för att skapa fsg, stereotyper i marknadskommunikation, dålig service till vissa kunder (premium kunder vs andra kunder)
initiativ för hållbarhet
miljörörelsen (naturskyddsföreningen, greenpeace)
konsumentrörelsen: vara välinformerad kring olika produktaspekter, vara skyddad från tveksamma produkter och tveksam marknadsföring, konsumera på ett sätt som innebär så liten påvekan som möjligt på kommande generationer
rapporter: Brundtlandrapporten (1987, lyfter fram att vi inte kan leva på det sätt som vi gör just nu, vi kan inte ha en så stor fokus på ekonomisk utveckling utan att ta hänsyn till vår planet), Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, 1988), Agenda 21 (1992). Kyotoprotokollet (1997). Johannesburgdeklarationen om hållbar utveckling (2002).
hur fungerar hållbar marknadsföring i ett marknadsföringssammanhang?
ta hänsyn till den kritik som har getts och dra lärdom av det. ta fram produkter som är bra för konsumenten och samhället. vi ska inte bara belasta marknadsföring med kritik om hållbarhet utan det är alla ansvar
3 hållbarhetsdimensioner
ekonomisk, miljömässig/ekologisk, social (ta hänsyn till det sociala, ex arbetsvillkor). målkonflikter mellan dessa dimensioner.
ska företag alltid erbjuda det som kunder efterfrågan?
nej, vi ska ta hänsyn till kunderna men vi behöver inte ta hänsyn till vad kunder just efterfrågar. ett stort fokus idag vad gäller marknadsföring är samhälleligt, dvs det som kunder efterfrågar ska även vara bra för samhället på längre sikt (icke-skadligt för miljön, var kritisk)
mjuk tolkning av hållbarhet
resurser kan substitueras för att skapa en hållbar helhet (ex för att bygga bostäder). viss miljöpåverkan accepteras om det ökar den (exempelvis) sociala hållbarheten.
hård tolkning av hållbarhet
accepterar inte den här konflikter, samtliga dimensioner ska vara bra. underkänner resonemang om att resurser kan substitueras. både mjuk & hård tolkning kan dras för långt - en svår balansgång
vad är ett defensivt förhållningssätt till hållbarhet enligt företag?
ökade hållbarhetskrav är orimliga och minskar lönsamheten, kan tom leda till konkurser (många svenska företag tycker att det finns för höga hållbarhetskrav på de och detta kan leda till minskning av kunder och såsmåningom konkurs)
vad är ett reaktivt förhållningssätt till hållbarhet enligt företag?
företag accepterar men ignorerar hållbarhetskrav så länge som möjligt, undviker förebyggande åtgärder. (“vara klok i efterhand”, väntar tills man blir tillsagd eller nåt går fel, tänk arbetsplatsolycka pga inga säkerhetsåtgärder)
vad är ett proaktivt förhållningssätt till hållbarhet enligt företag?
företag omfamnar hållbarhetskrav och ser dem som ett sätt att utveckla och vitalisera verksamheten (känner man som kund till att ett företag är hållbart kan detta medföra konkurrensfördelar, alltså tvärtom ett defensivt förhållningssätt)
vad är hållbar konsumtion
visar omsorg om konsekvenserna av den konsumtion som sker (i alla dimensioner & både lokalt som globalt). inte handla mer än det jag har råd med, inte konsumera produkter som har varit/kan vara skadligt för den som producerat produkterna eller andra personer, samt fundera på de miljömässiga aspekterna (vad man äter, vart man reser, hur man reser dit, hur ofta jag reser, hur mkt el förbrukas, vart elen kommer ifrån, hur tas avfallet omhand, källsortering)