Kap 10 memory Flashcards

1
Q

Hva er “Mnemic neglect affect”?

A

Mnemic neglect affect er en neglisjering av visse sanse innrykk, som ikke passer opp mot den selv identiteten man selg føler seg som. Festingers potteplante / Coherence vs correspondance

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er positivity bias, og hva er et typiske eksperimenter på det?

A

Positivity bias, er en “skjevhet” av hva man husker hvor positive minner blir sterkere kodet. Dette kan ses i sammenheng med et eksperiment gjort på studenter, som viste at flest husket de gode karakterene sine best.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan påvirker emosjoner hukommelse?

A

Forskning har vist at amygdala har en påvirkning på innkoding av minner, også til den grad at det er vist at den har en egen evne til å innkoding. Sett hos pasienter med anterograd amnesi(i tilfeller av alzheimers) hvor en lege tok pasienten i hånden med en spiker. Senere når pasienten skulle ta samme legen i hånden, trakk han uvitende fra seg hånden selv om han ikke holdt en spiker. Andre studier hvor forskerne betinget et bilde sammen med smerte hos pasienter med anterograd amnesi viste at selv om pasienten ikke var klar over det, utløste dette en fryktreaksjon(målt ved svette utskillelse). LeDoux prøver å forklare dette i sin model av innkoding til langtidminne(se for 3, PSY-1010)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Systematikk av motivated forgetting

A

Psykogenisk amnesi, fugue. Fortrenging(uintensjonell, bevisst) og undertrykkelse(intensjonell) “supression”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er item method direkte glemsel, og hvilke hypoteser underligger? Og hvordan kan dette komme til i den implisitte hukommelsen?

A

Item method direkte glemsel baserer seg på et eksperiment eller fenomen hvor deltakeren blir presentert for et ord eller bilde og videre blir fortalt om man skal huske dette eller ikke. Til slutt uten forventning blir deltakeren fortalt han skal huske alt, eksperimentet viste store mangler på de ordene personen skulle huske (≈ 74% versus 46%). En hypotese som prøver å forklare dette fenomenet er selektiv rehearsal hypothesis, som forklarer fenomenet ved at etter en først har fått hørt ordet velger hvorvidt en skal gjenta ordet for seg selv og holde ordet “aktivt” i hjernen. Allikevel er det vist via “fame judgement” tester at noe lagres implisitt men som sett i “source deficit (/amnesia)” så påvirker det bare til den grad at personen opplever personen som noe uten at den har noen god binding.

Videre studier på item method direkte glemsel hvor personene skulle skrive dagbok men bare huske de siste ukene viste også der mangel på hukommelse for dagene som skulle være glemt. Dette selv om det dukket opp signifikante og emosjonelle viktige hendelser i løpet av de dagene som skulle være glemt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er list method direkte glemsel, og hvilke hypoteser underligger?

A

List method direkte glemsel baserer seg på et eksperiment hvor en fikk vite en liste (på 15-20 ord), før på slutten av listen fikk vite hvorvidt en skulle glemme eller huske listen. Det finnes hovedsaklig to hypoteser til dette
Retrieval inhibitation hypothesis: Hemmer gjenhenting av informasjon, uten å nødvendigvis gjøre skade.
Context shift hypothesis: Prøver å forklare glemselen ved én husker etter konteksten av det, og at man da skifter mellom kontekstene rundt de to hendelsene. Også i praksis kan dette brukes som et hjelpe middel for å unngå uønsket atferd eller gjenhenting av visse hypoteser, f. eks for å ikke bli påmint om å ha lyst til å røyke eller ved at det er et traume til viss lokasjon(som Columbine eksempelet). Kan trekkes paralelt med kontekst avhengig hukommelse og voldtekten i Sverige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke faktorer underligger bevisst og ubevisst glemsel?

A

Bevisst(intensjonell) glemsel:
-Unngåelse av innkoding, eks se bort
-Unngå cues av minne
-Unngå rehearsel og gjenhentning

Ubevisst(uintensjonell) glemsel:
-Mnemic neglect affect
-Endre emosjoner og atferd, sosial mekanisme for å glemme atferd som kan skade signifikante forhold
-Fortrening av ubehaglige opplevelser og forstyrrende tanker/følelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er psykogenisk amnesi og fugue, og hva kan være årsaker til det?

A

Psykogenisk amnesi er hukommelses tap uten noen biologisk årsak, dette kan variere over lang tid (6 måneder til ett år, se pasienten AMN(Brann i kjelleren)). Fugue er er kortvarige hukommelses tap gitt av høyt stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er cognitive control, hvordan påvirker det motoriske egenskaper og hva er total memory control effect?

A

Cognitive control er hvor hjernen og hukommelsen tar over og motstyrer motorisk atferd. Som når en prøver å ta i mot et fallende objekt, kan en automatisk trekke til seg armen når en for eksempel oppdager at objektet er en kaktus. Et eksperiment på dette go/no go eksperimentet hvor deltakerene ble plassert foran en skjerm hvor en skulle raskest mulig trykke på en knapp når noe kommer opp med mindre det er en X. Videre eksperiment på cognitive control, men fra en mer hukommelses tilnærming kalt “think/no think paradigme”(total memory control effect). Startet med å vise deltakerne en rekke ord kombinasjoner som dem skulle huske (e.g ORDEAL-ROACH), videre skulle de bli testet for det ene ordet og skulle prøve huske dens partner, med mindre det var vist i rødt. Da skulle deltakerne i all sin makt unngå å komme på hva det andre ordet var. Eksperimentet har viste stor forskjell mellom de ord gruppene en skulle huske og ikke. Lignende forskning er brukt i å se på hvorvidt det å tilgi har en sammenheng med å glemme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan påvirker hukommelse av antall cues(Baker)?

A

Hukommelsen baserer seg på store nettverk(assosiativ nettverk), størrelsen på disse påvirker hvor godt én husker en detalj. Som navn, vist i Baker baker eksperimente eller som det ofte er kalt Baker/Baker paradokse: Her ble deltakerne fortalt et navn og profesjonen til en avbildet person, videre viste eksperimentet at når deltakeren videre skulle gjenfortelle dette husket personen bedre profesjonen enn faktisk navnet. Teorien ble da at siden profesjonen ofte har mange fler tilknyttete cues, altså tenke på mel, et bakeri osv, gjorde dette at personen husket bedre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er positive control og supression induced forgetting(/negative memory control)?

A

Positiv kontroll “control” er egenskapen å styrke hukommelsen sin rundt en bestemt ting. Supression induced fortetting er evnen til å klare undertrykke uønsket materiale i hukommelsen sin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er direct suppression og thought substitution?

A

Direct suppression er forsøk på å undertrykke fremkallende tanker, tought substitution er hvor en tenker på andre ting for å unngå å tenke på tanken som presser på (påtrengende minner). Kan anses som en som presser på bremsen, mens andre svinger unna)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke hjernedel er viktig innen retrieval inhibitation, og hva forskning underligger dette?

A

Høyre prefrontal kortex har vist seg som en viktig del og sammen med hippocampus utgjør det som gir retrieval inhibitation. Dette er vist ved både hjerneskanning under “item method direct forgetting” forsøk, men også vist i eksperimenter hvor dem stimulerte denne hjerne regionen hos aper under læring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke faktorer for hukommelse “recovery” har vi?

A

Over tid
Spontanous recovery, pluselig mulighet for å huske noe.
Hukommelse vil også øke over tid.
Reminisens, huske noe som tidligere er glemt.
Hypermnesi, gjentagende forsøk på gjenkalling.
Visse og i noen tilfeller spesifikke cues gir opphav til hukommelse, som ved kontekst-avhengig hukommelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly