Kap 1 Psykologihistorie Flashcards

1
Q

Hva var vitalisme-mekanisme debatten? Hvilke argumenter finnes for og mot den vitalistiske posisjonen?

A

Vitalisme-mekanisme debatten omhandler fysiologi:
Mekanisme var en posisjon som kom fram på 1600-tallet, den kom i kjølevannet av et stort framskritt innen naturvitenskapen som Newtons lover. Enkelte av de som var ansett som litt mer radikale mekanister overførte dette til “psykologien også”. En av de største funnene var øyets fysiologi. Før kalte man dette “krystallegemet”, og man antok at det var dette man så med, nå hadde man lært at det besto av en linse som projiserte et bilde til netthinnen. Dette førte til at man begynte å sammenligne kroppen og hjernen med en klokke. Hvor tenkningen var redusert, sammenlignet med det før, til et epifenomen av kroppens funksjon. De mente at liv oppsto fra noe dødt, dette prøvde de å bevise ved å sterilisere vann og se på det under mikroskop, når de gjorde det så de at det var liv der. Dette ble senere gjennomført, men da kokt lenger og beviste at dette ikke stemte. De mente at dyr opptrede etter reflekser(Decartes)
Vitalismen(Stahl) kom frem på 1700-tallet som et motsvar til mekanismen. De mente at alle organismer var målrettet, og de trengte mer en kausalforklaringer, også finale forklaringer. Planter har røtter for å kunne hente vann og næring fra jorden. De mente at liv kunne kun oppstå fra liv, og organisk er kvalitativt forskjellig anorganisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dualismedebatten

A

Dualisme debatten er en debatt om og hvordan sjelen eksister og fungerer. Det er en rekke ulike perspektiver på dette:
Interaksjonisme(Decartes); er som det ligger i navnet en konstant interaksjon mellom sjel og ånden. Denne interaksjonen skjer i epifysen. Descartes trudde ånden lå i hule tuber i nervesystemet.
Parallellisme; trudde sjel og kropp gikk parallelt med hverandre. Som to klokker som viste det samme uten noen påvirkning på hverandre.
Identitetsteori; delvis underlagt parallellisme trudde det var to sider av tilgrunn det samme. Et slagord de hadde var “Ingen psykose uten nevrose”, som viste det at for at det skulle skje noe i den ene måtte det det skje likedant i den andre.
Materialisme; mente at det kun eksisterte en substans som var materien, verden er kun enhetlig og mentale prosesser er kun et epifenomen.
Idealisme; alt vi kjenner til verden rundt oss har rot i sansene våres. Så det er det eneste som eksisterer.
Positivismen; sverger til kun objektivt gitt fakta. Alt vi kjenner til ligger i grunn i sansene våres. Så hva vi kaller det har ingen ting å si.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er oppstandelsen til ordet psykologi?

A

Psychelogos; Psyche: ord/fornuft eller sjel. Logos: lære. Oppsto fra rennesansen(1400-tallet). Betyr sjellære, hvor sjelen refereres til sommerfuglen som forlater ett menneske ved siste åndedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke to sentrale “Sjel - kropps realsjoner” eksisterer? Hvordan intragerer dem?

A

Fri sjel - Platon
Bundet sjel - Aristoteles

Den frie sjelen var ikke avhengig av kroppen og forlot kroppen midlertidig når man drømmer eller er i ekstase. Og forlater kroppen ved siste åndedrag.
Den bundet sjelen og kroppen var avhengig av hverandre. Sjelen ga legemet liv, og kunne ikke forlate med mindre det ble utført sjelevandring. Andre organismer hadde også sjel, plante sjel, dyre sjel og menneske sjel. Kun den siste hadde fornuft og vilje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke to perspektiver på ånden finnes?

A

Ånden som mellomledd mellom sjel og gud. Ånden som mellomledd mellom sjel og kropp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvor ble av sjelen?

A

Det å definere sjelen ble satt til side. Sjeleliv og sjelsytring er satt i fokus. Dette kalles mentale prosesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva menes med psykofysisk parallelisme?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly